Mielőtt anyát kényszerzubbonyban viszik el…

június 29th, 2012 § 1 comment

Úgy utálom, az átmeneti időszakokat. Amikor mindennap kicsit máshogy alakul, amikor felborul a megszokott rend és a gyerek “megőrül”. Nálunk Botondka az, aki rosszul viseli a változásokat. Ha Panna nincs otthon, oviban van, akkor mindig kell pár nap, amíg beleszokik az egyedüllétbe. Mire megszokja, már jön is a hétvége és akkor meg az az új neki, hogy ketten vannak… Márpedig minél nagyobbak, annál több helyre járunk… viszont ugyanúgy kell főzni, takarítani, bevásárolni…nem lehet egésznap gyerekezni, játszani…persze lehet, de nem mindig akarok, most hogy már nem karonülők. Van persze pár dolog, ami segít túlélni ezeket az átmeneti napokat, nem tudom segít-e valakinek, ha leírom, de hátha.

Igazából ilyen puskára csak az anya energiaszegény napokon van szükség, egyébként jön magától és fel se veszi az ember, ha kissé nyűgösebb. Nem nagy dolgok ezek, csak a szokásosak, de én szeretem a pici dolgokat, nemcsak azért, mert én is pici vagyok, hanem, mert a lényeg mindig az apróságokban van elrejtve.

Vészforgatókönyv több gyerekre, mielőtt elszabadulna a pokol, amikor mindenki anyát akarja, és mindenki mást akar anyával játszani és anya enervált és kezdődik a hangzavar:

 1. Kaja / pia  Úgy látom a férfi nemnél ez az egyik kulcs. Éhező férfi a házban, legyen az 50 vagy 180 cm-es, öngyilkosság. Etetni kell őket rendesen. Ha megmagyarázhatatlan nyafogás tör ki, akkor az itatás/etetés első próbálkozásnak jó.
 2. Szabad levegő Ez mindig bejön. Ha nyűgösek, ha én vagyok nyűgös és nem akarok mesehős lenni, kiszáradt a szám a meséléstől, nem birom nézni a percek alatt megsemmisülő munkám gyümölcsét (rendet), akkor megyünk is biciklizni.
 3. Torna verseny Ha rossz idő van, akkor a folyosón torna pályát építünk és nekem csak néhány “parancsszót” kell kellő időben mondanom, illetve érdekes feladatokat kitalálnom.
 4. Főző verseny Megmondom mit kérek, majd 5-10 percre elvonulnak és megalkotják a költeményeket gyurma és a gyerekszoba bármely tárgyának felhasználásval.
 5. Autó verseny Ezt nem kell kommentálnom. Ha versenyről van szó, akkor még Panna is benne van egy kis autózásban.
 6. Főzőcske anyával Nagyon szeretnek segítkezni, kavarnak, kevernek, vagdosnak, elővesznek, gombot nyomnak, tekernek, szaggatnak…sok mindent lehet nekik, lefoglalja őket. Persze előfordul néha,  hogy Botondka a kívánt méretet nem vágással, hanem rágással éri el, de legalább csend van.
 7. Vagdosás. Sokan nem mernek még a kétévesek kezébe ollót adni, pedig jó móka és ügyesedhet. Persze nem érdemes egyedül hagyni vele, és meg kell tanítani a biztonsági szabályokra (ezerszer). Utána természetesen takaríthatsz, mert ha egyszer belejön…de majd megtudod.
 8. Vetítés Az enyémek imádják és már olyan szerencsés vagyok, hogy a kedvenc meséket ők mondják, nekem csak ücsörögnöm és tekernem kell, persze tekernének is helyettem, ha hagynám.
 9. Mese olvasás Nálunk ez is mindig beválik. Ha nincs közelben könyv, vagy éppen már torkig vagyok a fellelhető mesekönyveinkkel, akkor gyorsan kitalálok valamilyet, amibe ha bele van szőve a gyerek aktuális alteregója (ma pl. Boti nagy szőrös kígyó volt), meg valamilyen velük megtörtént esemény, akkor nem elég egyszer elmondani 🙁
 10. Bújócska
 11. Bambulás az ablakból Kisszék a csukott ablakhoz és nézni az esőt, a világot…
 12. Gyurmázás, legó, kirakó, labdázás: ha van kedvük, ez is jól leköt egyszerre több gyereket. Nálunk most a méhviasz gyurma vált be (Müllerben egy 10 színű kb. 600 Ft). Nagyon könnyen formázható, de nem folyik szét, jól tartja magát és soha nem szárad ki.
 13. Fogócska, csikizés, szeretgetés, éneklés... ezek is segítenek áthangolni a robbanás előtti hangulatot.
 14. Barlangozás, bábozás… Plédek, paplanok asztal/ágy/szék…segítségével kunyhó vagy bábszínház építése. Ha szerencsés vagyok lehetek nyuszi a barlangban vagy néző a bábszínháznál és pihizhetek.
 15. …biztosan van még sok ötlet, nekem most ezek jutottak eszembe.

Persze az igazi az lett volna, ha arról írnék, hogyan lehet anya energiaszintjét két nyafka mellett feltölteni lelépés nélkül, de ehhez még nem vagyok elég hiteles, ma bitang rossz napunk volt.

 

 

§ Egy vélemény: Mielőtt anyát kényszerzubbonyban viszik el…

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Mielőtt anyát kényszerzubbonyban viszik el… at Dokimami.

meta