Lakberendezés a babának

június 12th, 2011 § 2 hozzászólás

(24 rejtett veszély az otthonodban, ha kisbabád/kisgyereked van) 

A lakberendezés során ezeket a szempontokat mindenképp vedd figyelembe, a gyermek élete múlhat rajta! 

Olyan apróságokon múlik sokszor az élet. De még a kisebb balesetek is sok sírást, fájdalmat, aggódást okoznak, még őket is jobb elkerülni. Persze mindet nem lehet, de nem mindegy, hogy az ágyról esik le, vagy a 4. emeletről.

Ha hamarosan kisbabád lesz, vagy már meg is van, akkor a legfontosabb dolog az anya testőrszem kifejlesztése, mely minden helyzetben meglátja / felismeri / számol a veszélyekkel. Igen veszélyes világban élünk, de a gyermeket nem lehet kalitkában tartani, viszont amíg megtanul vigyázni magára évek telnek el, meg kell találni az egyensúlyt.

Annak az egyensúlyát, hogy a gyermek fejlődhessen, tornázhasson, megtapasztalja a határait, ügyesedjen, de ugyanakkor az élete, a testi épsége, egészsége megmaradjon.

Ez az írás ehhez próbál segítséget nyújtani. Az otthoni lakberendezés könnyebb legyen, ne maradjon ki egyetlen fontos szempont sem. Számtalan lehetőség van, de egy közös mindegyikben, hogy első az egészség és a biztonság.

  1. Üveg ajtó a szekrény alsó részén. Roppant veszélyes. A baba/kisgyermek első játékai egyike az ütögetés, dobálás. Az üveg szépen cseng, imádni fogja a játékokat az üveghez ütögetni teljes erővel. Később pedig hajigálhat. A sima üveg, ha összetörik, akkor bizony könnyen elvághatja a kicsi testét, hamar a balesetin találhatjátok magatokat.
  2. Terítő a szekrényen elérhető magasságban. A gyerekek napról napra magasabbra érnek. A terítő ingerli a kicsit, hogy húzza maga felé, szerezze meg. Ha van valami a terítőn, akkor azt imagára ránthatja. Pl. ha egy kristályváza a fejére esik, igen komoly sérülést is okozhat. Vagy a forró levest is magára ránthatja terítőstől a konyhaasztalról.
  3. Könyves polc, mely nincs kirögzítve a falhoz. A gyerekek imádnak felfelé mászni. A könyvespolc szinte hívogatja a gyereket, hogy mássz meg. Ha nincs kirögzítve a falhoz, akkor magára is ránthatja. Még elképzelni is szörnyű milyen következménye lehet.
  4. Kisszekrény/asztal sarok. A bútorlapból készült bútoroknak többnyire nagyon éles sarkuk van. A fa bútorok közül sincs mindegyiknek lekerekítve az élei. Ha fej, vagy az alatti magasságban van, akkor a gyermek ha elesik (igen gyakori az első két évben), akkor kihasíthaja a bőrét, akár varrásra/ragasztásra is szükség lehet. Rosszabb esetben a szeme is megsérülhet. Ezért ezeket sarokvédővel kell ellátni. Lehet vásárolni, vagy magad készíteni valamilyen rugalmas/kerekded anyagból.
  5. Üveg búrájú (álló) lámpa. Ahogy neki esik a gyermek, a lámpa eldől-nekiütődik valaminek, összetörik, a búra kések gyanánt hull a mélybe, ha szerencsés, akkor pont a háta mögé, ha nem, akkor a testére/arcába. Brrrr.
  6. Szőnyegek. Még mindig sok nagymamánál/dédmamánál van tele a ház kisebb-nagyobb szőnyegekkel. Ezek hátoldalán sokszor nincs csúszásgátló. A nagyira is veszélyes, ha megcsúszik a szőnyeg és elesik (pl. combnyaktörés is lehet belőle), de a kicsi is nekieshet valaminek, amin mondjuk nincs sarokvédő. A padlószőnyeg sem szerencsés gyermekes családoknál, ui. tele van poratkával, háziporral. Ez az allergiára hajlamos gyerekeknek igen megnehezítheti a mindennapjait. Szőnyegvásárlásnál figyelj arra, hogy jól tisztítható legyen, csúszásgátló legyen az alján és lehessen rajta játszani (építőkockázni, autózni, legózni…), azaz ne legyen túl hosszú „szőrű”.
  7. Ablak. Az ablak roppant érdekes minden gyermek számára. Ezért szellőztetésnél mindig nagyon figyelj a gyerekre, lehetőleg ne legyen semmi az ablaknál amire felkapaszkodhat, nehogy kiessen. Ahogy okosodik folyamatosan tanítsd erre, 5-6 éves gyerekek is szoktak kizuhanni sajnos.
  8. Függöny. A függöny mögötti bújócska időszaka is eljön minden gyermek életébe. A karnis jól legyen rögzítve, nehogy magára rántsa, akár agyon is ütheti.
  9. Bojler/kazán. Ha a kazán/bojler nem a legmagasabb hőfokra van beállítva, akkor csökken a valószínűsége, hogy megégeti magát a baba a radiátorral vagy fürdésnél a meleg vizes csap véletlenszerű kinyitásával (keverőcsapot tartsd középen, mikor fürdik a baba).
  10. Pelenkázó szekrény. Soha nem szabad egyedül hagyni a babát a pelenkázón, mert már akkor is leeshet, amikor még nem is tud forogni. A rugkapálással némi helyváltoztatásra képes.
  11. Szobanövény. Sok szobanövény mérgező, de ha nem az, akkor sem egészséges a földjének a fogyasztása. Ráadásul a magasabban levő cserepeket magára is ránthatja. A tűlevelek fogyasztása sem az egészség forrása. Azaz helyezd biztonságos távolságba, vagy takard le a földjüket.
  12. Alsó szekrények. Csak olyan dolgokat tarts az alsó szekrényekben, amelyek nem veszélyesek. A gyerekek egyik legkedvesebb elfoglaltsága a kipakolás, a felfedezés. Egy éves kor alatt ehhez hozzájön a megkóstolás is. Azaz éles/törékeny/mérgező és apró dolgokat ne tarts elérhető távolságban. Az akvárium, ha olyan méretű, hogy magára tudja rántani, akkor biztonságos helyre kell tenni. Illetve, ha túl alacsonyan van, akkor beleeshet/belemászhat, akár bele is fulladhat.
  13. Éjjeli szekrény: Ha vendégségbe mentek idősebb rokonhoz, mindig gondolj arra, hogy az éjjeliszekrényében tartja a gyógyszereit. A gyógyszermérgezést mindenképp el kell kerülni, ne adj rá esélyt. Otthon is tartsd bevehetetlen helyen.
  14. A wc ajtót mindig zárd be. Az ablak mellett a wc még az, ami a roppant érdekes dolgok közé tartozik. A wc csészébe bele lehet fulladni, ráadásul a wc kefe rajta van a baba – Mindenképpen meg kell szereznem- listáján.
  15. Nád/banánrost/rattan/fonott bútorok. Szépek, de nehezen tisztítható, ha beleborul pl. a joghurt a banánrost székbe. Emellett letörhetnek apró darabok, ebben a pici ujjak is sokat segítenek. Félrenyelheti, beleszúródhat a nyelőcsövébe…számos kellemetlenséget okozhat. Lehetnek ilyen dolgaitok, de rendszeresen ellenőrizd a kilógó, bizonytalan részeket.
  16. Szék, asztal. Legyen stabil a szék. Előbb utóbb fel fog mászni rá és mire odarohansz már áll is a háttámlának dőlve. Ha egy stabil székről van szó, akkor van esély arra, hogy odaérsz addig, míg le nem esik, vagy tovább nem mászik az asztalra. Ha nem stabil, akkor garantált az arcra való becsapódás. A bújkálás is népszerű tevékenység. Ezért tapogasd át a szék/asztal alját, mert lehetnek kiálló részek, szegek, amibe beakadhat a gyermek, felszakíthatja a bőrét.
  17. Etetőszék. Legyen stabil, lábai álljanak szét. Lehetőleg legyen masszív támasz a baba lába között (ne csak kötőfék). Mindig kösd be, vagy legyél mellette. Kihajolhat, felállhat, ellökheti lábával magát az asztaltól…
  18. Főzésnél a serpenyő nyele/fazék füle ne álljon kifele, de legjobb, ha a belső égőket használod. Ha szükségét érzed vehetsz védőt is a tűzhely köré. Nagyon csúnya baleseteket tud okozni a forró étel. Ha a sütőd elérhető távolságban van, érdemes valamilyen akadályt tenni elé, pl, egy széket, nehogy megégesse a kezét, ha még a szófogadatlan fázisban van. Figyelj a vezetékekre. Soha ne lógjanak kifelé, mert magára ránthatja a vízforralót, kávéfőzőt, kenyérsütőt…égési sérülés és fejsérülés lehet a vége. Ne hagyd szatyorral egyedül, mert a fejére fogja húzni és ha nem veszed észre, akár meg is fulladhat.
  19. A szabad, elérhető helyen levő konnektorokba tegyél vakdugót. Ha régebbi lakásba költöztök, mindenképpen érdemes áldozni az elektromos vezetékek felújítására.
  20. Fürdés közben soha ne szárítsd a gyerek haját. Soha ne hagyd egyedül. A fulladásnak az a legfőbb jellemzője, hogy a legnagyobb csendben zajlik.
  21. Alvás. A kisbaba természetes igényéből fakadóan és biztonsága miatt is a legjobb, ha az első időszakban az édesanyja közelében alszik. Ha kiságyban altatod, akkor figyelj arra, ne legyen semmi az ágyban (párna, játék…) ami arcát eltakarva fulladást idézhet elő. Ha együtt alszol vele, akkor is gondoskodj, nehogy túlmelegedjen (ne a te paplanodat használja az első időkben), nehogy a párnád elzárja légutait, nehogy leessen, nehogy valaki ráfeküdjön…
  22. Lépcső. Le kell zárni. Pincelejáratot szintén. Az erkélyen a korlát ne mászóka (vízszintes csövek) legyen. De az erkélyen egyedül a kicsi soha ne tartózkodjon, az erkélyajtó legyen kulcsra zárva. A lépcső ne legyen csúszós és az élei legyenek lekerekítve.
  23. Bizonyos játékok is veszélyesek lehetnek. Pl. a gumis babakocsijáték a kiságyba téve fulladást okozhat, ha a gyermek nyaka köré tekeredik és nem veszed időben észre. Szeretnek a gyerekek bújócskázni. Nagyobb gyerekek is bebújhatnak szekrénybe, ládába, ágynemű tartóba és ha nem tudnak időben kiszabadulni elfogyhat a levegőjük és megfulladhatnak. Az apró mágnesek a bélrendszerbe jutva akár halálos veszélyt is jelenthetnek. A csecsemőkre veszélyesek azok a játékok amelyekről letörhetnek apróságok, netán apró alkatrészeket tartalmaz.
  24. Amit általában mindenki tudni szokott: szabad konnektorokat be kell vakdugózni. Az ajtó, fiók odacsípheti az ujjacskájkát, vannak ennek megakadályozására termékek a piacon, de ezeknélkül is fel lehet nőni, a legtöbb esetben kis sírással járnak csak ezek az apró “balesetek”. Az veszélyesebb, hogy mit talál a fiókban, vagy ha az ajtó alsó része üvegből van és összetörik. Bejárati ajtó legyen bababiztosan zárva, nehogy kilógjon, netán  lezuhanjon a lépcsőn, egy nagyobbacska másféléves már eléri a kilincseket és nagyszerű játéknak találja az ajtónyitogatást.

 

Összefoglalva: óvd kisbabádat az égési, vágási, fejsérülésektől, mérgezéstől, zuhanástól, fulladástól… Az imént csak a leggyakoribb baleseti forrásokat vettük górcső alá. Ezenkívül még számos apró finomság van, amivel növelni lehet a baba komfortérzetét, csökkenteni a sérülések, megbetegedések előfordulási valószínűségét. Ezekről bővebben ingyenes tanfolyamaim során tanultunk/ fogunk tanulni. (csecsemőgondozás, balesetmegelőzés-elsősegély).

Most felsoroltam néhány általános jellegű szabályt. De őszintén szólva nem ez a lényeg, még 10x ennyit is leírhattam volna. Az a lényeg, hogy tudd mikor mire számíthatsz a gyermekedtől.

Az első hónapokban nem tud akaratlagosan helyet változtatni és fogni, de a rúgkapálással haladhat és bajba sodorhatja magát, ha magasban hagyod vagy az ágyában párna/egyéb orrnyílást eltömítő dolog van.

3-4 hónapos kor körül már fognak, de még marokra, ráadásul sokan már át tudnak fordulni. Ekkor arra kell számítani, hogy mindent megnyal és a szájába tesz, amit ökölre meg tud fogni, illetve legurulhat az ágyról, pelenkázóról…

Majd elkezd kúszni, négykézláb mászni, felül. Ügyesedik és a csippentő fogás is kialakul. Négykézláb már fel lehet mászni a lépcsőn, csippentő fogással apróságokat is be tud kapni, amit akár félre is nyelhet, mérgezés történhet. El kezd kipakolni, megnyalni, bekapni. És persze ütögetni. Üvegveszély.

Hamarosan feláll. Mindenütt. Sokat esik. Veszélyesek az éles élek, sarkok. Lelógó asztalterítők, lelógó zsinórok (pl. vasaló, vízforraló), kiálló fogantyú a tűzhelyen…magára ránthat sok mindent. Konyhaasztalon ottfelejtett kés, olló…egy pillanat alatt megszerezheti. Ráadásul, ha nagyon akar valamit, akár 10 cm-t is “nyúlhat a karja”, pipiskedik…

Majd felmászhat mindenhova és leeshet.

Egyre jobban szeret fürdeni, öntözget rendületlenül. Nagy a kísértés, hogy hasznosan töltsd ezt az időt, de soha nem szabad egyedül hagyni a fürdőszobában, belefulladhat a vízbe!

A másik tipikus veszélyhelyzet: a vendégjárás. Ilyenkor te kevésbé tudsz figyelni a babára, a vendégeknek pedig nem biztos, hogy a vérükben van. Gyakran kerülnek ilyenkor bajba a kisgyerekek. Az előszobában elérhető helyen tartott táskában könnyen lehet, hogy gyógyszer van, amit egy ügyesebb gyermek hamar belakmározhat. A gyógyszermérgezés pedig, mint már volt is róla szó, borzasztó veszélyes.

A kisbabák legfőbb foglalatossága az első évben az „ölbe babaság”. A reggeli forró kávéd, teád a babára borulhat, ha öledben van és egy hirtelen kézlendítéssel kiüti a kezedből. A forrázás egy nagyon csúnya és fájdalmas, akár maradandó heggel gyógyuló sérülés.

Még ma kezd el fejleszteni az anyatestőrszemedet, akár négykézláb razziázva (persze pucéron is ugrálhatsz az ágyon, ha úgy jobban megy az átszellemülés)!

Szkafanderbe is öltöztetetheted, pórázon is tarthatod, de nem érdemes. Élni veszélyes, de „nem élni”, meg nem érdemes. Biztosíts neki nagyjából biztonságos terepet és tanítsd, ha eljön az ideje.

 

Tagged ,

§ 2 Vélemény: Lakberendezés a babának"

  • manner szerint:

    Hú, de klassz összeállítás, köszönöm! Noha nekem már nagyjából a véremben van, szerintem sokaknak (akiknek nincs gyereke, vagy akik már idősebbek és az ő idejükben sok minden másképp volt) a veszélyforrások komoly részét nem adja ki az agya. Úgyhogy ezt most szépen elküldöm a rokonoknak, barátoknak. Mégegyszer nagyon köszönöm!!

  • Kata szerint:

    Ez nagyon hasznos volt, köszönöm szépen!!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Lakberendezés a babának at Dokimami.

meta