Szemtorna, ami nekem bejött

4. osztályos voltam, amikor kiderült, hogy rövidlátó vagyok és szemüvegre van szükségem. Ezután nagyjából fél évente-évente jártunk ellenőrzésre, és minden alkalommal megállapították, hogy már megint romlott a szemem (ami egyébként ebben a korban többnyire így szokott zajlani) és egyre erősebb és erősebb szemüveget írtak ki. Egyik évben valakitől az iskolában (már nem emlékszem hogy tanár vagy szülő volt) kaptam egy fénymásolt lapot, ahol le volt írva  egy 4 lépésből álló kínai szemtorna. Gondoltam kipróbálom. Minden nap megcsináltam kb. 2-3 hónapos keresztül. Aztán sajnos meguntam és abbahagytam. A következő ellenőrzésnél derült ki, hogy fél dioptriát javult az egyik, a másik szemem pedig negyed dioptriát. Pedig még nem voltam abban a korban, amikor meg szokott állni a szem “romlás” és valóban a következő alkalommal megint erősebb szemüveget írtak ki. Azaz ez az átmeneti javulás 100%, hogy a szemtornának volt köszönhető. így utólag azt mondom nagy hülyeség és lustaság részemről, hogy nem csinálom minden nap (csak ha fáradt a szemem akkor szoktam).

A napokban újra találkoztam ezzel a szemtornával egy könyvben, ezért úgy gondoltam megoszom veletek, nagyon pozitív saját tapasztalatom miatt. Hátha valaki nem ismeri és szüksége lehet rá. Sajnos ebben a könyvben nincs olyan pontossággal leírva, hogy az alapján jól lehessen csinálni, ezért kénytelen vagyok a gyerekkori emlékeimre hagyatkozni. Annyi bizonyos, én meg fogom ezt tanítani a kislányomnak, ha iskolás lesz.

 1. Hüvelykujjaddal keress a szemzug felőli oldalon a szemed feletti csontnál egy kis mélyedést, majd a többi négy ujjad támaszd meg a homlokodon és körkörösen masszírozd 4×8-szor mindkét irányba.
 2. Fogd meg hüvelyk és mutató ujjaddal az orrnyerged és 4×8-szor körkörösen masszírozd le-fel.
 3. Mindkét orrnyílástól kifelé kb. egy ujjnyira (keress egy kis mélyedést) körkörösen masszírozd az arcbőrt a mutatóujjaddal mindkét irányba, 4×8-szor.
 4. Helyezd mindkét oldalt hüvelykujjad a halántékodra, majd hajlítsd be többi ujjadat. Ezután szemzugtól kifele lent és fent masszírozd meg a szemed, behajlított mutatóujjad külső oldalával 4×8-szor.

§ 2 Vélemény: Szemtorna, ami nekem bejött"

 • Kinga szerint:

  Kerhetek pontositast?

  Mit jelent a 4×8-szor? 4-8 korocske, ahogy jol esik? Egy nap 4 alkalommal 8 korocske? Vagy 32 korocske egyszerre? Vagy az oda-vissza utra ertendo a 4-8, kozben korozgetunk az ujjunkkal, de nem azt kell szamolni?

  1. A huvelykujjal masszirozunk vagy a masik neggyel a homlokunkon?
  4. Itt inkabb a csontot kell masszirozni vagy a szemgolyot?

  Koszonom a valaszt.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  8-szor egyik irányba, 8-szor másik irányba, 8-szor megint egyik iránya, 8-szor másik irányba. A hüvelykujjal és a csontot.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.