Délutáni alvás kontra este ájulás az ágyba

május 25th, 2012 § 3 hozzászólás

Hány éves korig illik délután aludni? Mennyire sakkozhatunk az alvásidőkkel? Hogy altassuk a kistesót? És a nagyot? És vajon mi történne, ha anya az üveg poharakat egyesével vágná a falhoz?

Eleinte még sokszor kidőlnek napközben a kicsik, aztán háromszor, kétszer, egyszer…és vajon mikor jön el az egyszer sem rész? Van-e erre egy kb. időpont?

Természetesen a válasz, igencsak hasonló a mennyit egyen a baba/gyerek…című dologhoz. Szuper, hogy vannak könyveink, adataink, elképzeléseink…de a gyerek még mindig nem tud olvasni és annyit eszik, amennyi jól esik neki és annyit alszik, amennyire szüksége van. Természetesen ez a válasz, csak egy tankönyvben állná meg a helyét, mert az élet egészen más. A gyerek igen ritkán megy dalolva, anyját kérlelve aludni (bár néha tényleg előfordul) és most kérem, hogy a táplálkozási szakértők ne figyeljenek ide, de van olyan gyerek, aki ha éhes, akkor sem biztos, hogy eszik, mert százannyi érdekes dolog van és kicsit trükközni kell anyának. Persze anya úgy trükközik, hogy a vége az lesz, hogy a gyerek igenis annyit fog aludni, amennyire szüksége van és annyit fog enni, amennyire szüksége van, azaz amennyi jólesik neki. De ez nem magától történik meg, hanem azért, mert anya figyel, anya beavatkozik, anya korrigál…és így lesz a végén minden a helyzethez képest elfogadható, netán jó.

Amikor már csak egyszer alszik a gyerek délután, az klassz. Sokszor ez az egy alvás több óra csendet és pihenést jelent anyának. Ez jó. Nagyon jó. A következő lépés az szokott lenni, egyre nehezebb elaltatni délben, tolódik tolódik a délutáni alvás időpontja, ezzel párhuzamosan tolódik a felébredés időpontja és természetesen az esti elalvásé is. Ez egy idő után igen kellemetlen tud lenni, mert pl. nem árt, ha anya és apa este tud együtt lenni kicsit és nem egyszerre ájul az egész család az ágyba.

Ilyenkor felmerül, talán nem is kellene délután altatni, hiszen akkor már este 7-kor, fél 8-kor szinte beájul az ágyba. Szuper. Két legyet ütünk egy csapásra. Egyből két altatás (időnként) harcot spórolunk meg. Márpedig nincs rosszabb egy izomból indított elhúzódó altatásnál, nekem a 3/4-1 óra a holtpont, utána már képzeletben poharakat hajigálok a falhoz.

Ha két gyerek van, akkor az ember próbál a lehetőségekhez képest játszani az altatásokkal, hiszen nincs annál jobb, ha egyszerre alszanak. Ekkor még nagyobb szükség lenne egy kis egyedüllétre, hiszen két mini energiavámpír szívja egésznap az ember vérét, muszáj lenne valamikor feltöltődni és azt leginkább egyedül lehet.

A gyerek életében, akárcsak a miénkben, időszakok vannak. Azaz, attól, hogy ma nincs szüksége a délutáni alvásra, lehet, hogy holnap lesz. Vagy csak 3 nap múlva, vagy fél év múlva…azaz, ez nem jelenti azt, hogy mostantól soha többet nem kell délután altatni. 3-5 éves korban, vagy ha jó idő van és sokat van kint… növekedhet újra az alvásigény. De minden gyerekfüggő.

Az első alkalommal mikor nem alszik délután és ugyanolyan normális még 5-6 órakor is, mint azelőtt, az egy jel, már nem biztos, hogy mindennap szüksége van a délutáni alvásra. De nagyon fontos hangsúlyoznom, ez a jövőre nézve nem jelent semmit. Mindig a gyereket kell figyelni, minden nap.

Amikor már tényleg egyértelműen nincs szüksége az alvásra, akkor sem árt egy kis csendes pihenő. Ez arra is jó, ha nem tudtad eldönteni, szüksége van-e alvásra, ekkor elaludhat, de ha mégsem, akkor is pihen annyit, hogy a délután jó kedvűen teljen, ne legyen hiszti, csetlés-botlás…őrjöngés.

Mindig hallok “rémtörténeteket”, hogy apa/anya eldönti, mennyi alvásra van szüksége a gyereknek és felkelti mindennap…ez nem így működik. A gyereket kell figyelni, nem az elképzeléseinket, meg a vágyainkat. Nem jó a gyereknek, ha állandóan álmos. Pontosabban lehet tervünk a gyermek alvási szokásainak megváltoztatására, hiszen sokszor szükséges a családi életritmushoz igazítani, de ez csupán időpont változás legyen, ne a szükséges alvásidő erőszakos csökkentése. Az alváshiány egy teher. Olyan, mintha pl. mindent egy húszkilós hátizsákkal kellene csinálnod, biztosan kevesebbre érnél ugyanannyi idő alatt, mint pl. én hátizsák nélkül.

Azaz trükközni lehet, de csak úgy, hogy a gyerek érdeke ne sérüljön, hátráltathatja az optimális fejlődését. Arról nem beszélve, amennyit nyer az ember a korai lefekvéssel, annyit veszít, ha egész délután nyivákolás és hiszti van.

Összefoglalva: a kialvatlanság nem egészséges se felnőtt, sem gyerekkorban, mégha elég sokáig kibírható is, ezért csak annyit szabad trükközni a gyerek altatásával, amennyi nem megy az egészséges fejlődés rovására. Hogy ez mennyi? Ezt csak Te tudhatod, hiszen Te látod a gyermeked, te ismered minden rezdülését.

Kapcsolódó bejegyzések:

Visszaszívom: Esti altatás felér egy kivégzéssel? Legyen a nap fénypontja!
Segítség, elromlott a kisbabám!!! Nem akar elaludni, éjszaka újra felkel és egy percig sincs el egyedül

Együttalvás

Két gyerek altatása

Babaaltatási módszerek és ami mögöttük van

 

 

 

Tagged

§ 3 Vélemény: Délutáni alvás kontra este ájulás az ágyba"

 • Bogi szerint:

  Kedves Enikő!

  Ismételten megköszönöm, hogy a blogodon is összefoglaltad a délutáni alvás ügyében a gondolataidat. Mióta ebben a témában kérdeztelek és küldted a válaszod…kicsit jobban rendeződött a fejemben a délutáni alvás téma. Bár vannak még buktatók…de lesznek is még bőven :-). Viszont igaz ami igaz, hogy én sem vagyok mindig egyformán éhes, egyformán álmos stb….igy a gyerekeimtől sem várhatok el egy állandó szintet…

  Szép estét kivánok:
  Bogi

 • Kata szerint:

  Kedves Enikő!
  Azt hallottam, hogy az éjfél előtti alvás fontosabb/értékesebb/pihentetőbb, mint az éjfél utáni. Tehát inkább este 9-től reggel 7-ig aludjon a gyerek, mint este 11-től reggel 9-ig, nem mindegy, még ha mindkettő 10 óráig tart is.
  Ebben van valami igazság? Jobban fejlődik, kipihentebb lesz, ha korábban fekszik le?
  Köszönöm előre is:
  Kata

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Kata!
  Én is hallottam ezt, több nézőpontból vizsgálva is úgy gondolom van benne igazság. Próbálni még nem próbáltam, az én gyerekeim még soha nem aludtak 11-től 9-ig, ők hamarabb kerülnek ágyba (nem számítva az újszülött időszakot), így saját tapasztalatom gyerekkel nincs. Saját magamon viszont úgy érzem jobb volt lánykoromban, amikor este 8/9-től aludtam 5 v. 6 óráig, mint most, amikor 10-11 után kerülök ágyba. De lehet, hogy csak öregszem 🙂

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Délutáni alvás kontra este ájulás az ágyba at Dokimami.

meta