Kanyaró járvány közeledik? Aggódjunk?

május 16th, 2012 § 0 comments

Kiknek kell aggódni egy potenciális európai kanyaró járvány miatt? Mikortól van védőoltás Magyarországon? Kiknek van biztosan és kiknek nincs biztosan védettségük? És miért merült fel ez most egyáltalán? Ezekre kerestem a választ:

Hamarosan kezdődik a foci EB (Ukrajna-Lengyelország a házigazda, június 8. – július 1.), újra aktuális a kanyaró járvány téma. Ugyanis Ukrajna 2010 óta oltóanyaghiánnyal küzd (illetve oltásellenes lakossággal), így alcsony az átoltottsági arány, már az idén 5127 kanyarós esetet regisztráltak (sokat a Ny.-i határ közelében), nagy valószínűséggel ez a szám tovább fog nőni. A kanyaró az egyik legfertőzőbb vírusos megbetegedés, nincs specifikus terápiája, a fertőzőképesség még a típusos kiütések megjelenése előtt 4 nappal kezdődik és utána 4 napig tart. Szövődmények (tüdőgyulladás, középfülgyulladás, laryngotracheo-bronchitis, hasmenés) gyakoriak különösen kisgyermekek körében. De előfordulhat ritkábban súlyosabb szövődmény is (akut agyvelőgyulladás, vagy SSPE)

Kiket kell óvni, kik ne menjenek Ukrajnába, ha nem muszáj?

A kanyaró elleni védekezés, megelőzés a jelenlegi ajánlások szerint két oltásból áll. Az MMR oltás részeként (kanyaró-mumpsz-rubeola) kapják meg a kicsik 15 hónaposan és majd 11 évesen. Ebből követlezik, hogy a 15 hónaposnál fiatalabbaknak még nincs védettségük.

1969-ben vezették be Magyarországon a kanyaró elleni védőoltást, és 1989 óta kapnak a gyerekek kettő oltást.

Azaz, a 11-34 év közötti felnőttek már két oltást kaptak, ők biztosan védettnek tekinthetők.

Nincs megbízható adat arról, hogy az ennél idősebbek, akik csak egy oltást kaptak, vajon mennyire védettek, közülük is lehetnek olyanok, akik rendkívüli kampányoltás keretében kaptak még egy oltást vagy szubklinikus természetes fertőzés is erősíthette az immunitást. Bíztató, hogy az elmúlt tíz évben nem volt megbetegedés Mo-on körükben. (Gergely Lajos: Orvosi mikrobiológia 309. o. szerint az “A kanyaró vakcina által kiváltott immunitás legalább 20 év időtartamra terjed ki…a 396. oldalon pedig azt írja, hogy 1992 óta kötelező Mo-on a védőoltás)

“Az Országos Epidemiológiai Központ azt ajánlja az Ukrajnába utazó magyar állampolgárok számára, hogy 15 hónaposnál fiatalabb, kanyaró ellen még nem immunizált gyermekekkel ne utazzanak. Az anyai immunitás ugyan a csecsemő életének néhány első hónapjában védelmet nyújthat a betegség ellen, de ez általában 6 hónap után megszűnik. Amennyiben valamely oknál fogva a csecsemő/kisgyermek ukrajnai utazása halaszthatatlan a szülő kérje a háziorvos, a házi gyermekorvos tanácsát. Egyes esetekben lehetséges a védőoltás (MMR) beadása a 15 hónapos koron aluli csecsemőknek is, ilyenkor azonban a későbbiekben egy esetleges újraoltással kell biztosítani a megfelelő védettség kialakulását. … Javasolt a védőoltás azoknak a 34-42 év közötti személyeknek, akik csak egy alkalommal részesültek kanyaró elleni védőoltásban, és nincs tudomásuk arról, hogy átestek a betegségen. …” (akinek szüksége lehet oltásra, az az utazás előtt 4-6 héttel keresse fel háziorvosát vagy egy nemzetközi oltóhelyet)

Akit bővebben érdekel a téma, itt tovább olvashat:

Forrás: Epinfo 19. évfolyam, 15. szám

 

 

 

Tagged , ,

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Kanyaró járvány közeledik? Aggódjunk? at Dokimami.

meta