Visszaszívom: Esti altatás felér egy kivégzéssel? Legyen a nap fénypontja!

április 18th, 2012 § 3 hozzászólás

Megboldogult egy gyerekes koromban követtem el ezt a bejegyzést és azt kell mondanom, kénytelen vagyok megtagadni magam. Igen, Pannám egy álom baba volt, festeni nem lehetett volna szebbet és tökéletesebbet (cseppet sem vagyok elfogult, tényleg), ezért igen nagy naivitással és csodálkozással tekintettem sok babás problémára. Szerencsére Botondka helyretett és megismertetett egy másik valósággal is.

Több ezer órányi altatással töltött idő után azt kell mondanom, a nap egyik fénypontja, egyáltalán nem az altatás, hanem mikor VÉGRE MINDKETTŐ elalszik és csend és béke telepszik a házra. Hogyan lehet ezt a leggyorsabban, legkevesebb fogcsikorgatással elérni? Na ez a nagy kérdés!

Az altatáshoz sokféleképpen lehet hozzáállni, lehet különféle szokásokat kialakítani, trükköket bevetni több-kevesebb sikerrel. Nekem ezek nem váltak be. Pontosabban, bármelyik működhet, de nekem az vált be, ami aktuálisan a legjobb érzéssel járt számomra, nem tördőve azzal, hogy jaj mi lesz, ha ez örökké így marad (különösen, hogy ez hülyeség, folyamatos a fejlődés, a változás). Egyszóval eljutottam oda, hogy magasról tettem rá ki mit mond, ír, javasol…az aktuális érzéseimet és gondolataimat követtem, nekem ez bevált.

Én nem nagyon trükközöm este, valószínűleg mazoista vagyok, de szeretek ott lenni míg elalszanak, mesélek, énekelek nekik, simogatom a hátukat vagy fogom a kezüket, vakargatom a fejüket, melléjük fekszem…stb…ahogy csak kívánják. Az én anyukám is így altatott, nagyon szerettem, ezért képtelen lennék máshogy csinálni, egyelőre. (amíg be nem telik a pohár)

Persze azért az esti trükkök elő-előjönnek. (na, nem az én részemről)

 • Klasszikus: Szomjas vagyok. Eleinte még elhittem, de a hatodiknál (két percenként) már erősen felmerül a gyanú, hogy kamu. Ezt minden altatáskor eljátszák, a kicsi is hamar eltanulta. (persze leszabályoztam ezt a dolgot és már csak egy színjátékra van lehetőség)
 • Pisilni kell. (hatszor) Panna még beszélni sem tudott mikor ezt elkezdte, tépte a pellust. Oh, napközben egyáltalán nem zavarta, még nem volt szobatiszta, na de altatásnál. Boti ugyanezt előadta pepitában. Nem altatásnál, hanem hajnali ébredéskor nem szándékozott egyből visszaaludni, hanem a nagy wc-be óhajtott pisilni, természetesen csak hajnalban, napközben szó sem lehetett róla, akkor megfelelt a pellus is.
 • Volt idő, mikor a paplant tökéletesre kellett kisimítani minden egyes rezdüléskor (százszor).
 • Tornázás. Lábak az egekben, babaszőr vizslatás, ágytámla (vagy anya) rugdosás, rosszabb esetben tesó zaklatása lábbal-kézzel-szóval. Ez utóbbi a legidegesítőbb: az egyik már éppen elcsendesedik, a másik csinál valami vicceset…áááá…ezt nagyon utálom
 • 5 másodperces szembecsukás után: – Reggel van, felkelhetünk. (és komolyan is gondolja)
 • Fürdés utáni tankönyv szerinti elpilledés helyett lakásban pucéron való szaladgálás, ágyon való ugrálás…menekülés a pizsama elől…
 • Mesélés közbeni tankönyv szerinti elpilledés helyett izgalomba jövés és még több mese követelése.
 • Dúdolás, éneklésnél elpilledés helyett, énekek rendelése, természetesen mindkettőnek más kell és azonnal, rosszabb esetben nem tudják melyik dalt szeretnék, csak egy kötőszót a közepéből, találjam ki melyik lehet az, köszi.
 • “Nem akarom becsukni a szemem, mert akkor nem látok.

Még szerencse, hogy annyira cukik, nem lehet rájuk haragudni, meg hát az idő mindent megold, rossz szokások mennek – és új szokások jönnek.

Összességében két nagy szabályt állítottam fel az altatással kapcsolatban:

1. Legyen álmos! így járok a legjobban. Nem az időpontok, a szokások számítanak (persze nagyjából hasonlóan telnek a napok), hanem hogy legyen tényleg fáradt.

2. Ne erőszakoljam meg a gyereket! Nekem sokkal kevesebb energia, ha úgy altatom, ahogy ő is szereti. Attól, hogy fél évesen sétálgattam vele, nem jelentette azt, hogy egy évesen is úgy kellett. Amikor már nem bírtam, akkor melléfeküdtem. Amikor ugrándozott, akkor melléültem…ha össze kell dugni az orrunkat, hát összedugjuk, ha cicin akart elaludni (és nem volt kizáró tényező), akkor úgy altattam…a gyerek folyamatosan változik, fejlődik és egy-egy szokás nem fog élete végéig tartani. Persze szoktam keménykedni is, ha nagyon elszalad a ló velük, azt azért nem hagyom, mindennek van határa, a tűrőképességemnek is.

Imádom őket, de azért jó egy kicsit magamnak lenni esténként, a csendben ücsörögni, olvasgatni…vagy éppen blog bejegyzést írni, most hogy már alszanak VÉGRE.

Kapcsolódó bejegyzések:

Segítség, elromlott a kisbabám!!! Nem akar elaludni, éjszaka újra felkel és egy percig sincs el egyedül

Együttalvás

Két gyerek altatása

Babaaltatási módszerek és ami mögöttük van

 

Tagged ,

§ 3 Vélemény: Visszaszívom: Esti altatás felér egy kivégzéssel? Legyen a nap fénypontja!"

 • Szilvi szerint:

  Ez milyen jó! Azt hittem ez a paplan-simítgatós csak nálunk van, “anya, ez emelkedős” felkiáltással:-) de most megnyugodtam:-) A többivel is teljesen egyetértek, nálunk is így megy, én is így gondolom, és nem csak az altatás, hanem általában a “nevelés” (ezt a szót nem szeretem) terén, fő szabály nálunk, gyerekre nem erőszakolunk semmit (persze határok között), könnyebb mindenkinek, de persze motiválni, felkelteni lehet a kíváncsiságát, és akkor hátha azt akarja, amit mi is szeretnénk:-)

 • Én szerint:

  Szuper cikk, Egyszerűen azt fogalmazod meg, amire én is rájöttem nemrég, tökéletes írás, köszönöm! Jó látni, hogy nem csak én vagyok ilyen “hülye”, hogy nem hallgatok az okos tanácsokra, hanem a gyerekre. És nagyon meg is nevettettél, köszönöm! 🙂

 • Csillogós szerint:

  Mintha én írta, volna, minden stimmel….kivéve egyet kijavítanék:”Fürdés utáni tankönyv szerinti elpilledés helyett lakásban pucéron való szaladgálás, ágyon való ugrálás…menekülés a pizsama elől…”—-Nálunk sikítva menekülés van a pizsi elől 🙂 🙂 🙂

  Örülök, hogy más sem tökéletes:)

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Visszaszívom: Esti altatás felér egy kivégzéssel? Legyen a nap fénypontja! at Dokimami.

meta