Beteg a gyermek, általános ápolási teendők

január 26th, 2012 § 4 hozzászólás

Ha egy mondatban akarnám megfogalmazni hogyan ápold gyermeked, azt mondanám: figyeld és reagálj. Igazából roppant egyszerű a dolog, az esetek igen nagy részében a szervezet gyógyítja meg a testet, ezt a folyamatot kell segítenünk. Még pedig úgy, hogy nem vonjuk el a szervezettől az energiákat felesleges dolgokkal. A gyermeknevelés során gyakorlatilag folyamatos prevenciót (megelőzést) végzünk. Hiszen azért adjuk a D vitamint, szoptatjuk, ha tudjuk, figyelünk a táplálkozására, figyeljük a kakit-pisit, súly és hosszgyarapodást, mozgásfejlődést, értelmifejlődést…, játszunk vele, mesélünk neki, szabad levegőre visszük, de ha nem megfelelő az időjárás akkor otthon maradunk, ölelgetjük-puszilgatjuk-szeretgetjük, beadatjuk a védőoltásokat, megfelelően öltöztetjük, óvjuk a balesetektől, igyekszünk nyugodt-szeretetteljes otthoni légkört teremteni neki, hogy a legoptimálisabban fejlődjön és minél egészebb ember válhasson belőle. Ezt a tevékenységet hívjuk primer prevenciónak, persze az anyai szeretet jobban hangzik. Amikor mégis megbetegszik a gyermek, akkor következik a szekunder prevenció, itt az a cél, hogy minél hamarabb meggyógyuljon, minél kisebb lelki traumát szerezzen és ne alakuljon ki szövődmény. Ugyan apróságok ezek, de aki tudja mennyit jelent egy anyai ölelés, ha minden OK, az ne spóroljon vele akkor sem, ha beteg a gyermek, akkor százannyira van szüksége, és ezt most nem viccből, vagy romantikus érzelgősségből mondom.

Apróságok, melyek segíthetnek betegség esetén:

 1. Ágynyugalom: ágyjátékok, mese olvasás, alkotás ülve (rajzolás, gyurmázás, vagdosás, gyöngyfűzés), kirakózás, pötyi…a lényeg, hogy minél kevesebb mozgással járjon. Igazából amikor rosszul van a gyermek, akkor önmagától is ezt csinálja. Mikor elkezd rohangálni, úgy kell visszatartani, az egy nagyon jó jel, jobban van.
 2. A lázas, beteg gyermeket ne vidd levegőztetni. Természetesen elhúzódó betegségnél, többnapos szobafogság után lehet hogy jól esne végre egy kis séta. Ha már nem lázas, jól van és szép az idő, nem fúj a szél, nincs köd, szmog, ki lehet menni rövidebb időre.
 3. Ne ragaszkodj a napirendhez mindenáron. A kisbetegek többet alszanak általában, különösen, ha az éjszaka rosszul telt.
 4. Ne légy szigorú! Ne ilyenkor akard megnevelni. Ez a kényeztetés ideje. Ha pl. egésznap ölben akar lenni, és meg van rá a képességed, akkor ne vond meg tőle magadat. Csodákat tud tenni az anyai ölelés, számtalanszor tapasztaltam mind a betegség megelőzés, mind a gyógyulás során.
 5. Ne vidd közösségbe! A gyerekednek sem jó és miért akarnál rosszat a másénak?
 6. Nagyon fontos az itatás. A lázcsillapításnál volt róla szó miért. A legkisebbeket gyakrabban kell szoptatni. Szükség esetén teával itatni. A kis csecsemőknek úgy készítjük a teát (ha nem üres), hogy a cukrot együtt forraljuk a vízzel. Ha nem vagy biztos az ivóvíz minőségében inkább vegyél babavizet és abból főzz teát. Láz esetén nyugodtan kínáld 10-15 percenként az innivalót a kisdedenek, hogy ne egyszerre igyon sokat. Ha nem akar inni, de úgy érzed szüksége van rá, próbálkozhatsz trükkökkel: ízesítés, vonzó tálalás (extra pohár, szívószál, szopókás üveg…kinek mi az extra), vagy ahogy Dirge írta akár Nurofenes fecskendővel is nyomhatsz a szájába.
 7. A lázas baba, gyerek étvágytalan. Nem is kell erőltetni az evést ilyenkor, nem baj ha kevesebbet eszik. Ha már meg tudja mondani mit szeretne, akkor azt csináld neki. A folyadékbevitel fontosabb. Ha nagyon keveset eszik, akkor mindenképpen tegyél cukrot a teába, akár pici sót is lehet (szükség esetén).
 8. A beteg gyermeknek ne adj nagyon zsíros, nehezen emészthető ételeket. A rántást lehet zsiradék nélkül, csak a lisztet megpirítva készíteni. A fűszereket is érdemes mellőzni ilyenkor. Mézet csak egy éves kor után lehet adni! A húsleves szinte “gyógyszernek” tekinhető. Nyugodtan bevetheted az anyukádtól tanult házi praktikákat.
 9. Ha szükség volt antibiotikum kúrára, közben és utána is gondot kell fordítani a bélflóra helyreállítására. (Normaflor, kefír, natur joghurt…)
 10. Előfordulhat, hogy betegség után elhúzódik a hasmenés. Sokszor a tej a ludas. Többnyire elegendő, ha néhány hétig laktózmentes tejet kap a kicsi, de tejmentes diétára (helyette fehérjehidrolizátumokat tartalmazó tápszer) is szükség lehet. Később (pár hét múlva) vissza lehet térni a tejre.
 11. A betegség után a fokozatosságot érdemes minden területen betartani. Az újbóli levegőzés, az újbóli testmozgás, táplálkozás…terén is.
 12. Ha nem tudod mit adj beteg gyermekednek enni, melyek a könnyen emészthető ételek. Akkor nem kell mást tenned, mint felidézned a hozzátáplálás kezdetét. Mit adtál elsőként a babának? Almát? Répát? Krumplit? Ezek most is beválnak. A tejet érdemes kerülni nagyobb kisdednél. Természetesen az anyatej, tápszer betegség alatt is adható (sokszor a tej sem okoz gondot, betegség függő).
 13. Ha lázas a gyermek, akkor nem kell betakarni és vastag, meleg ruhákba öltöztetni. Hiszen az a cél, hogy hűljön a teste. Könnyű ruhát adj rá és ha lehet, ne takard be vagy csak könnyű takaróval. Ha megizzadt, átnedvesedett a ruhája, akkor öltöztesd át, adj rá szárazat.
 14. Ha antibiotikumot kell szednetek, akkor a teljes kúrát add be, mert ha egy-két nap után jól van és nem adod tovább a gyógyszert, akkor visszaeshet. Attól, hogy nem okoznak tünetet, attól még ott vannak, azok a fránya bacik, ezért kell kiírtani őket, a kúra erre van kitalálva, nem neked kell kitapasztalnod mikorra csökken le a számuk nulla közeli értékre.
 15. Antibiotikumot csak akkor adj a gyereknek, ha tényleg szükség van rá, régebbről maradt gyógyszert ne adj neki, a legtöbb betegség esetén nincs is rá szükség (pl. a gyerekeimnek még soha nem kellett)
 16. Előfordulhat, hogy a sírás, köhögés vagy a sok takony miatt hány a kicsi egyszer-egyszer, nem kell emiatt külön aggódni.
 17. A taknyosság nagyon kellemetlen, főleg ha fekvő helyzetben van a gyermek, köhögésre ingerli. Ezért is szoktak az éjszakák rosszabbul telni. Meg lehet próbálni kicsit megemelni a feje alatt a matracot (pl. könyvet dugni alá). Nagyobbacskáknak nagypárnát tenni a kispárnájuk alá. (vagy ölben altatni a “kritikus” órákban, ez többnyire az elalvás és a hajnal)
 18. Mindig olvasd el a használati útmutatót: Pl. az orrcseppeket (ha hatóanyagos orrcseppet kell használnotok, akkor előtte mindig el kell távolítani a taknyot és csak utána cseppents hátrahajtott fejjel az orrába) nem lehet a végtelenségig használni, ált. csak 5 napig.
 19. Van olyan gyógyszer, amit a hűtőben kell tárolni. Használat előtt mindig ellenőrizd a lejárati dátumot. Bontás után érdemes ráírni a dobozra az aktuális dátumot.
 20. Előfordulhat, hogy a betegség a gyermeket lelkileg nagyon megviseli és megváltozik a viselkedése. Különösen, ha olyan ijesztő dolgok történtek vele, mint a hányás, vagy fulladás. Ne csodálkozz, ha bizonyos helyzetekben, ami pl. a rossz élményre emlékezteti, megijed, vagy furcsán viselkedik. Legyél vele türelmes, megértő. Segíthet feldolgozni, ha meséltek, báboztok, vagy lerajzoljátok a történteket, mintha valamelyik kis pl. állatkával történt volna meg. Akár hónapokig is eltarthat, míg kikopik a mindennapokból a betegség emléke.
 21. Igazából sokszor lehet hagyatkozni az ápolási teendők terén a gyermekre. Ilyenkor sokat alszanak, nincs kedvük ugrándozni (ha elkezd ugrándozni, az jó jel, jobban van). Nincs étvágyuk, van, hogy valamit nagyon kívánnak. Ha nem oltári nagy hülyeség, nyugodtan teljesítsd a kérést.
 22. Túlzásba lehet vinni bizonyos tevékenységeket. Pl. orrszívást. Ha már nincs is rá szükség, de minden egyes kis színtelen szivárgást leszívsz, kiszáríthatod az orrnyálkahártyát, aztán nem akar elmúlni a vízszerű orrfolyás. Figyelj a szoba páratartalmára, az is kiszáríthatja. A túl sok krém, popsikrém használat is a visszájára fordulhat. Ahelyett, hogy a bőrbe vinné be a nedvességet, elvonja tőle. Mindenből az érték a mérték. A gyereket és az általa kiváltott saját érzéseinket, reakcióinkat kell figyelni.
 23. Alapvetően a betegségek esetén is lehet bízni a testünkben. A szervezet védekezik a behatolók ellen, próbálja eltávolítani hasmenéssel, hányással, köhögéssel…ezért van, amikor nem kell ez ellen semmit tennünk (azaz hasfogót, hányáscsillapítót, köhögéscsillapítót adni), hiszen azzal éppen hátráltatnánk a gyógyulási, tisztulási folyamatot.
 24. Valószínű már előre izgulsz azon, mi lesz ha…mi lesz ha nem veszel észre egy súlyos tünetet, nem fogod tudni mit kell csinálni…Újfent csak azt tudom mondani, próbálj meg bízni magadban. Sok anya már azt észreveszi, hogy holnapra beteg lesz a gyermek. Van, aki érzi, hogy megváltozik a gyermek szaga. Már a várandósság alatt el kezdődik az anya-gyermek egymásra hangolódás. Hidd el, ha nagy a baj, érezni fogod. Ha kicsi, azt is. Már az ici-pici baba máshogy sír, ha fáj valamije. Lehet, hogy nem fogod tudni, hogy most a feje fáj-e, hányingere van-e. De azt bizonyosan érezni fogod, hogy ez fájdalmas sírás, szenved valamitől, máshogy viselkedik, ez valami szokatlan.
 25. Ha egyébként nem egy szobában alszol a gyermekeddel, betegség esetén érdemes. Jó, ha a közelében vagy.
 26. Ha már dolgozol, és nem tudsz táppénzre jönni, akkor lehetőleg olyanra bízd a beteg gyermeked, aki szereti és meg tudja adni a szükséges figyelmet, testkontaktust, szeretetet neki.

Ennyi jutott eszembe. Apróságnak tűnnek ezek a dolgok, tudom. Sokan a felét sem tartják be és mégis meggyógyul a gyermek. A gyógyszer sem az ördögtől való, megértem azokat, akik csak abban hisznek. Én csak a saját tapasztalataimra tudok hagyatkozni, amikor azt mondom, hogy az apróságok igenis fontosak.

Kapcsoló bejegyzésekhez kattints ide!

Tagged ,

§ 4 Vélemény: Beteg a gyermek, általános ápolási teendők"

 • Somaanyu szerint:

  Az apróságok igenis fontosak!!!!!!Szerintem is!!!!!NAGYON!!!!!!!KÖSZÖNÖM EZT IS!
  Szép estét:Somaanyu

 • Viktória szerint:

  Kedves dokimami!
  5 napja vagyunk itthon influenzával, és két és fél éves lányom alig iszik. Egyébként is szinte könyörögni kell egy egy kortyért, de most mivel már a tápszert se issza szívesen, a helyzet katasztrofális (vizelete is alig van). Ma azt kezdtem el, hogy híg mézes limonádét itatok vele 15 percenként 10 ml-t fecskendővel. Ez megfelelő mennyiség? Alig édes az íze, hogy a cukor ne vegye el az étvágyát, mert szilárd ételt napok óta nem eszik, csak egy két falatot (egyébként is rossz evő, bár a bölcsiben elég sokat javult a fogyasztása). Mit tehetnék még?
  Köszönettel: Viktória

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Viktória!
  Remélem azóta javult a helyzet. Nyugodtan adj neki bármit, amiről tudod, hogy szereti, nem baj, ha édes, pl. teát, gyümölcslevet (ezt szokták szeretni). Figyelemelterelés közben egy-egy falat, korty…próbálkozni kell. Ennivalóból is inkább a magasabb víztartalmú dolgokat add pl. húsleves, főzelék…bármit amit szeret, megkíván.
  Jobbulást kívánok!

 • Viktória szerint:

  Kedves Enikő! Köszönöm válaszod, szerencsére javult a helyzet. A teát, gyümölcslevet sem itta, már az extra izgi dobozos szívószálas verzióban sem. A limonádé bejött, ma már nem tiltakozott annyira, és evett is kicsit ebédre.
  Köszönettel: Viktória

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Beteg a gyermek, általános ápolási teendők at Dokimami.

meta