Meddig illik szopni avagy cici imádókat hogyan lehet elválasztani?

január 11th, 2012 § 13 hozzászólás

Ebben a bejegyzésben nem fogok semmilyen trükköt megosztani, nem fogok tanácsot adni, egyszerűen csak elmesélem nagyvonalakban hogyan választottam el cici imádómat fájdalom és erőszakmentesen. Első gyermekem szépen magától leszokott a szopiról másfél éves korában, gondoltam milyen jó lenne ha a másodikkal is így lenne. Botondka azonban oly mértékben imádta a ciciket (még szopi időn túl is), hogy nem sok remény volt erre. Mikor két éves lett, éreztem, kezd elegem lenni. Mások tapasztalatai azt mutatták, a két évesnél idősebbek nem szoktak csak úgy maguktól leszokni, tőlük el kell venni a cicit.

Tudom hülyeség, mert minden gyerek, minden élethelyzet más, de szerettem volna látni, hogy Botond is magától elfelejt szopni és nem én veszem el tőle imádott csecseit. A jól bevált módszerhez folyamodtam, a fokozatossághoz és a szétválasztáshoz. Fokozatosan szétválasztottam a fekvéstől (mert mi fekve szoptunk) és az alvás időtől a szopit (a másik szobában szoptattam). Próbáltam hamarabb levenni (de ha még tiltakozott, akkor hagytam)…szopi előtt megitattam…figyelemelterelés is volt…beszélgetések…de persze nem ragaszkodtunk szigorúan ezekhez a “szabályokhoz”…inkább csak törekvésnek nevezném őket és többnyire sodródtunk az eseményekkel. A dolog működött és egy jó hónap alatt elfelejtette a szopit.  Ennél rövidebb idő alatt is véget lehetett volna neki vetni (ha szigorúbb lettem volna), vannak akik ecettel, körömrágásról leszoktató körömlakkal kenik be mellüket vagy leragasztják, egyszerűen nem adják oda többet és még biztosan sok más bevált módszer is létezik. Ha ez nem vált volna be előbb-utóbb én is valami trükkhöz folyamodtam volna. Nekünk jó volt így, megvolt az az érzésem, hogy ő nem kérte a cicit és nem kellett hadakoznom, szívszaggató vagy hiszti sírást hallgatnom. De meg tudom érteni azokat is, akiknek nincs ehhez türelmük és inkább a pár napos sírást választják.

Végezetül: meddig illik szoptatni? Azt hiszem addig, amíg elegünk nem lesz belőle és már nincs igazából szüksége rá a gyermeknek.

Kapcsolódó bejegyzések:

Óda az éjszakai szoptatáshoz

Éjszakai szoptatásról való leszoktatás

Szoptatás kezdet és vég: kb erre számíthatsz

Szoptatás cikkek

Tagged ,

§ 13 Vélemény: Meddig illik szopni avagy cici imádókat hogyan lehet elválasztani?"

 • Dirge szerint:

  Én annyira féltem ettől az elválasztás dologtól, főleg mert önzőnek képzeltem magam hogy nekem egy éves kora körül, amikor amúgy már egy vagon felnőttes kaját megevett, nekem kezd terhes lenni ez a szoptatás dolog. Volt fokozatosság, hogy egyszer elaludt anélkül… aztán kétszer… a kulcs az esti altatás volt, mert ott még mindig volt ilyen komfort-evészet. Aztán pont amikor beijedtem volna hogy mi lesz, egy hét múlva bölcsőde, egyszer csak nem kérte. És onnantól fogva egyszer sem.

 • Andrea szerint:

  Kislányom 16 hónapos lesz. Mondhatjuk cici imádó. Éjjel, nappal, rengetegszer … ezzel nincs is baj. Persze néha terhes. És a leszoktatáshoz én is valami hasonlót gondolnék … majd. Egy baj van csak. Nem iszik. Semmit. Undorodva fordul el a cumisüvegtől, a pohártól mindenfajta innivaló eszköztől. Néha vizet iszik, de kb hetente egyszer két kortyot. Nos, ilyenkor mit lehet tenni? Ciciről leszoktatni nem merném … tanácstalan vagyok. Tudsz nekem javasolni valamit? Legalább arra, hogy igyon …

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Valószínűleg azért nem akar inni, mert nem szomjas, az anyatej kielégíti. Legkésőbb nyáron biztosan változni fog a helyzet. Az innivalót lehet vonzóbbá tenni pl. szívószál, citromkarika a vízbe, spéci pohár a bárszekrényből…de ha nincs rá szüksége, akkor nagy hatás nem várható. Adhatsz neki gyümölcslevet alkalomadtán, azt lehet megissza. Amikor majd kezd eleged lenni és felállítasz néhány szabályt, korlátozod a szopik mennyiségét napközben, éjszaka…és már nem abból fog mindig inni, akkor majd fog inni mást is, mert szüksége lesz rá.

 • Somaanyu szerint:

  Drága Dokimami!
  Mi 21 hónaposak leszünk,este és reggel még mi is cicizünk.Nekem Ő az első babám,és nem is tervezünk tesót.Soma egy angyalka,e téren is,kb 10 perc cicizés volt a leghosszabb eddigi életében.Olyan,mint egy kis vámpír.(“Minivámpír”,ez tetszik Dirge:)))Csatlakozik,és szippant…….mégis ez valami csoda…elképesztő kapcsolat két ember között,akik,valamikor egy testben éltek.Nem titkolom,én imádok szoptatni.Soma egyszer meg volt fázva,és este nem tudott cicizni,mert annyira nem kapott levegőt a noziján…bele voltam “betegedve”.Persze 2 évesen már én is -gyanítom-h majd ráunok-ha még lesz olyan szerencsém,h igényli.Én mindenképpen a Te utadat szeretném bejárni Dokimami-tetszik,mint minden,amit irsz!!!!!Vagy rajzolsz,festesz!!!!!:)))))))
  Jó hogy irtál erről is!!!!
  Szép estét!
  Somaanyu

 • borsi szerint:

  A fiamat 19,5 hónapig szoptattam. Amikor abbahagytam már várandós voltam a kicsilánnyal és iszonyatosan kimerített a reggeli-esti szoptatás. Megbeszéltem vele és 3 nap alatt elbúcsúzott tőle. Amikor megszületett a hugi akkor fejtem neki kicsit. Megkóstolta és mondta: Anya ez Hédié! 🙂

 • Somaanyu szerint:

  Már csak reggel cicizunk….igy döntött Soma…”este már nem cicizik Soa,Soa nagyfiú….csak reggel”.:))))))Ezek az Ő szavai:))))))))

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Nagyon édes :-)))

 • kisbangyi szerint:

  Kedves Dokimami!
  Szemberben lesz két éves a kislányom, és ő is nagy cici imádó. A probléma az, hogy októbertől bölcsis lesz és szeretném leszoktatni a cicin való alvásról (főleg déli alvásnál).

  Nagyon tetszett, ahogy a kisfiadat leszoktattad, anélkül, hogy sírt volna. Én is szeretném megpróbálni ezt a módszert, tudnád nekem egy példán keresztül részletesebben szemléltetni?
  Az én kislányom is fekve, cicin alszik el és sír, mikor elveszem, csak én tudom lefektetni senki más, ébredéskor is az az első, hogy “megint cici” : ).

  Előre is köszönöm.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Kisbangyi!
  Nehéz konkrét példát mondani, mert az élet hozza, hogy éppen mi az ami elfogadható neki. Úgy érzem nálunk az volt a kulcs, hogy a szoptatást sikerült a gyerekszobán/ágyon és fekvésen kívülre hozni, azaz a másik szobában, mese után vagy reggel a konyhában ülve szoptatattam meg. Nem emlékszem már pontosan hogy volt, de talán az elején még az ágyban, fekve is kapott keveset, ha kérte és nem hisztivel, hanem úgy, amire nem lehet nemet mondani. Ha meg van benned a tényleges elhatározás és tényleg eljött ennek az ideje, akkor az élet úgy fogja hozni, hogy meg fogod találni azokat a kiskapukat, melyek segítenek majd célt érni. A kislányod reakciói sokat fognak segíteni. Sok sikert kívánok és majd zökkenőmentes bölcsis életet!

 • Papp-Bajzát Anita szerint:

  Köszönöm biztató válaszod, és nagyon sajnálom, hogy így alakult a dokimami, végre volt egy sokunk számára normális, szélsőségektől mentes honlap.
  Másrészről, viszont megtudom érteni az ezzel kapcsolatos érzéseid és további sok sikert az életben, bármit is szeretnél.Minden jót!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Köszönöm Anita, de nem kell sajnálnod a dokimamit, lesz továbbra is – legalábbis még egy ideig, csak máshogy.

 • B. Szilvi szerint:

  Kedves Dokimami!
  Rengeteget olvastam szoptatás témában (is), mégis azt mondom, SZUPER amit, ahogyan írsz erről! Sokat segítettél! Köszönöm!!
  23 hónapos a kislányom, most dolgozunk rajta, hogy elhagyjuk a DU-i szopit.. Nem egyszerű, de lehetséges. Elhatározás, kitartás, önbizalom kell hozzá, vmint folyamatos kommunikáció, empátia a pici leányzóval! 🙂
  Barátok, szülők, rokonok, 1-2 orvos, ismerős így is hibbantnak gondol, mondván: minek szoptatsz egy ekkora gyereket? Nem tesz jót, nem egészséges, nem normális!! Hangzanak a kioktató, s bizony fájó kritikák.
  Mégis jól teszem. Szerintem jó és egészséges.
  Érzem, hogy jól csinálom, -tam! Most eljött az ideje, ezért lépünk tovább. Mi ketten: Ő, meg én..
  Tisztelettel üdvözöl egy elszánt anyuka.

  Ui.: Hol lehet majd nyomon követni az írásaid?

 • Dokimami szerint:

  Kedves Szilvi!
  Köszönöm, és hajrá! Nehéz megmondani mi a normális, ui. minden gyerek, minden élethelyzet és minden anya más, ezért a közhelyes okoskodásokon nem érdemes bánkódni, különösen, ha olyan mondja, aki életében nem szoptatott, vagy csak néhány hetet, hónapot. Szerencse, hogy mi nagyjából érezzük mikor merre mit…
  Hol lehet követni? Facebookra ki szoktam tenni, ha van új bejegyzés (jobb felső sarok), illetve rss. Hírlevél jelenleg nincs.
  Minden jót nektek és sok sikert!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Meddig illik szopni avagy cici imádókat hogyan lehet elválasztani? at Dokimami.

meta