Láz, lázcsillapítás, lázgörcs csecsemő és gyermekkorban (A-tól Z-ig)

október 25th, 2011 § 12 hozzászólás

Már régóta készülök, hogy megírjam ezt a cikket, ugyanis az oldalon található régebbi szerencsére már elavultnak számít. Az utóbbi években folyamatos vita volt a lázcsillapításról, kell-e, mikortól, a fizikális lázcsillapításról…van-e értelme, haszna, nem-e csak gyerekkínzás…, eddig elkerülte a figyelmem, hogy a Közlönyben már tavasszal megjelent a régebbinél lightosabb ajánlás, épp ideje, hogy korrigáljam a régi bejegyzést. Igyekeztem minden lázzal kapcsolatos fontosabb információt összeszedni, kicsit hosszú lett.

A láz nem a betegség oka, tünet, a szervezet öngyógyító folyamatának része, egy bizonyos mértékig jó. Ezért nem javasolt azonnal csillapítani. Majdhogynem azt mondhatjuk az esetek nagyrészében nem is lázat akarunk mi csillapítani, hanem a nyűgösséget, a potenciális fájdalmat csökkenteni. Persze attól, hogy a motiváció más, a tevékenység és az eredmény ugyanaz.

Gyerekeink esetében különösen igyekszünk kerülni a gyógyszereket és sokszor az volt a tanács, hogy kezdetben fizikális lázcsillapítással, azaz hűtőfürdővel vagy vizes borogatással próbálkozzunk. Na nekem volt részem ezekből, a rettenetes élményeim között tartom számon.  Az ajánlás most úgy szól a fizikális lázcsillapítással kapcsolatban, hogy magas láz esetén lázcsillapítóval kombinálva hatásos lehet a hűtőfürdő (a testborogatás nem javasolt), de 31 foknál ne legyen hidegebb a víz (kb. testhőmérsékletű vizet kell lassan hűteni-pl. percenként egy fokot a lába felől adagolva) és ne fázzon, ne dideregjen a gyerek (azaz ilyenkor ki kell venni a vízből), kb. mellig érjen neki a víz (afelett locsolgatni kell) és kivétel után szárazra kell törölgetni a gyermeket és laza ruhát kell rá adni, nem kell bepaplanozni, “bedunsztolni”, maradhat szabadon, takaró nélkül (szükség esetén könnyű takaró alatt) … 38 fokos testhőmérsékelt alatt ne hűtőfürdőztess. Azaz hűtőfürdőt csak tényleg szükség esetén alkalmazz és ne legyen kínzás. Ne felejtsd, hogy testhőmérsékletű vizet kell lassan hűteni 31 fokra, tilos hideg vízbe tenni a gyereket és fürdés után vizes lepedőbe tekerni. Fürdés után töröld szárazra és öltöztesd fel könnyű, laza ruhába, de ne paplanozd be!

A testhőmérséklet emelkedésének két oka lehet:

 1. Láz (a hőszabályozás megváltozása)
 2. Hyperthermia (a hőtermelés és hőleadás egyensúlyának megváltozása normális hőszabályzás mellett)

A láz kialakulásának mechanizmusa:

Láz esetén: vírusok, baktériumok, baktériumtermékek, gombák, antigének, antigén-antitest komplexek, polinukleotidok…Ezek a fagocitákba (falósejt)  jutnak, majd endogén pirogének keletkeznek és jutnak a vérpályába. A pirogének hatására a hőszabályozás egy magasabb értékre állítódik be.

Következmény: csökken a hőleadás (szűkülnek a bőrerek, a verejtékezés csökken), hőtermelés nő (anyagcsere fokozódik, didregés, hidegrázás). A testhőmérséklet emelkedik, a hőtermelés és hőleadás magasabb szinten egyensúlyba kerül, és beáll a láz.

A hyperthermia oka: fokozott hőtermelés (erős fizikai aktivitás, hyperthyreosis, túlzott hőbesugárzás, csökkent hőleadás magas páratartalmú levegő vagy az izzadás gátoltsága miatt, a só és vízháztartás egyensúlyának felborulása).

Jó e a láz?

A láz a szervezet védekező reakciója a fertőzésekre, a láz lassítja számos vírusfajta szaporodását, fokozza az imunrendszer sejtjeinek szaporodását, ellenanyagtermelését, mozgását, a fagocitózist…Csökken a szérum vastartalma, ezáltal is lassul a baktériumok szaporodása.

A láz ritkán ér el olyan mértéket, hogy a szervezetet közvetlenül károsítsa. Többnyire áralmatlan. Viszont kísérő tünetei károsak és veszélyesek lehetnek (fokozott fehérjevesztés, a szervek károsodása)

A csecsemő hőszabályozása az újszülöttkoron túl is egy ideig labilis.

A túlzott felmelegedést leginkább:

 • folyadékhiány
 • túl magas szobahőmérséklet
 • túlöltöztetés
 • tartós napozás következménye
 • fürdetés
 • erős sírás
 • kiadós testmozgás is okozhatja.

Székletet érő vagy tartós itteni hőmérőzés jelentősen megnöveli a leolvasott értéket. A kánikulában a legtöbb csecsemőnek hőemelkedése van, nem kell tőle megijedni, a megfelelő folyadékpótlásról gondoskodni kell. A tartósan fennálló, visszatérő, vagy egyszeri kiugróan magas láz orvosi vizsgálatot igényel!

A láz tünetei:

– arcpirulás, meleg, forró bőr, szájszárazság, szomjúságérzés

– emelkedett pulzus- és légzésszám

– rossz közérzet, kábultság, fejfájás, hidegrázás, nyugtalanság, ingerlékenység, delirium, egyéni érzékenységtől függően: görcskészség, görcs

Lázmérés:

1 éves korig végbélben ajánlott:

36,5-37,5: normál testhőmérséklet

37,5-38,5: hőemelkedés

38,5-39,5: mérsékelt láz

39,5-41: magas láz

41 felett: igen magas láz

A csecsemők hőmérsékletét a végbélben mérjük. Sok friss szülő aggódik, hogy ezzel fájdalmat okozhat babájának, de nem kell aggódnunk, ha kicsit beolajozzuk, vagy némi popsikrémet teszünk a lázmérő hegyére, nem fog fájni neki. (sőt néha még a kakálást is megkönnyíthetjük vele szeles babánknak)

Nagyobbacska babák már nem mindig olyan együttműködőek, náluk beválhat ha a combunkon hasra fektetjük őket és így dugjuk be óvatosan a lázmérőt. Persze ha akadályba ütközünk, ne toljuk tovább, a lázmérőnek könnyedén kell becsúsznia, nem kell túl mélyre dugni, de ha csak pár mm-re van a végbélben, az kevés. Persze, ha kivitelezhető, lehet hónaljban is mérni.

Jól használhatóak a flexibilis végű digitális lázmérők, de egy sima  digitalis is vígan megteszi. A fül és a homlokhőmérő (ez a legkevésbé pontos) pontossága alulmúlja az előbbit. A cumihőmérő nem minden babánál válik be. Az infravörös fülhőmérőnél figyelni kell a helyes használatra, ezért jól olvasd el a használati útmutatót, gyakorolj, a gyermekeknél a fülcimpát hátra, lefelé, később felfelé kell húzni, nem mindenki szereti. Ha hónaljban (de a homlokon is) mérsz, figyelj arra, hogy ne legyen nedves (a verejtékezés lehűti a bőrt és torzít az eredményen).

Kb. 1 éves kor után hónaljban is lehet mérni:

36-37: normális testhőmérséklet

37-38: hőemelkedés

38-39: mérsékelt láz

39-40,5: magas láz

40,5 felett: igen magas láz

Hőmérőzésnél:

Hónajárokban 5 percig: perifériás értéket

Végbélben 1-2 percig: közel centrális értéket, 0,5-0,8 fokkal magasabb, mint a hónalji érték

Lázcsillapítás:

Célja: tartósan magas testhőmérséklet csökkentése, a kísérő tünetek enyhítése, a szövődmények megelőzése

Gyógyszeres lázcsillapítás (dózisokat nem írok, a betegtájékoztatót kell elolvasni):

A gyógyszerek a hypothalamikus hőközpontra hatnak, visszaállítják annak normális működését. Hatásukra a bőrerek tágulnak, a verejték elválasztás fokozódik. Emelett fájdalom és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Az alább felsorolt gyógyszerek a nem szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartoznak.

Legkisebbeknél a kúp, míg nagyobbaknál a szirup javasolt. Természetesen, ha hasmenés van, a kúp, hányás esetén a szirup nem hatásos. Ha pl. a sziruptól van hasmenése a gyermeknek, próbálkozhatunk egy másmilyen ízetésű sziruppal (pl a málnás helyett narancsossal) vagy kúppal. A kúpot melegítsük meg kicsit ujjbegyünkkel, síkosítsuk a lázmérőknél említett módon mielőtt bedugjuk a végbélbe, majd kis időre fogjuk össze a farpofákat, nehogy kinyomja a kúpot.

Lázcsillapító gyógyszerek:

A gyermekeknél a paracetamol, ibuprofen, aminophenazon tartalmú lázcsillapítók jönnek számításba (Aszpirint nem lehet adni 12/18 év alatt). Egyszerre nem adható kétféle lázcsillapító (nagyon figyelni kell a túladagolásra, hiszen különböző nevű készítmények tartalmazhatnak ugyanazon hatóanyagot), de később (pl. 2-3 óra múlva), ha az egyik nem segített adható egy más hatóanyagú. Régebben javasoltak olyat, hogy kombinálja a szülő a paracetamolt az ibuprofennel, ma ez már nem tanács. Ne tedd.

Paracetamol:  Hatékony fájdalom- és lázcsillapító, de minimális a gyulladásgátló hatása. Kis dózisban nem károsítja a gyomornyálkahártyát. Ugyanazon hatáshoz jóval több paracetamolra van szükség, mint pl. ibuprofenre. Túladagolása májkárosodást okozhat. A paracetamoltartalmú gyógykészítmények 46 százalékkal is növelhetik az asztma kialakulását gyermekeknél, ez merült fel az utóbbi években. Folyamatosan 3 napnál tovább ne alkalmazd.

Recept nélkül kapható paracetamol tartalmú készítmények kicsiknek:

Panadol Baby belsőlges szuszpenzió: 3 hónapos kortól, felbontás után 6 hónapig jó, 100 ml kb 917 Ft

Rubophen szirup: 3 hónapos kortól, 100 ml kb. 688 Ft

Mexalen végbélkúp: 3 hónapos kortól csecsemőknek: 6 db kb. 359 Ft, 1-6 éves gyermekeknek, 6 db kb. 504 Ft  

Ben-U-Ron szirup:  3 hónapos kortól (6 kg felett) adható, bontás után 12 hónapig használható, 100 ml kb. 532 Ft

Ibuprofen:  gyulladás és fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatással is bír. Mellékhatása: a gyomorpanaszok a leggyakoribbak, de sokkal enyhébbek, mint pl. az Aszpirinnél (ez utóbbit gyereknek nem szabad adni). Manapság egyre népszerűbb, hiszen kevesebbet kell belőle adni, mint a paracetamolból és hatása is tovább tart.

Vénynélkül kapható ibuprofen tartalmú termékek gyerekeknek:

Algoflex Baby: 3 hónapos kortól adható, 100 ml kb. 1025 Ft

Nurofen: 3 hónapos kortól (5 kg felett) adható, felbontás után 6 hónapig jó, 100 ml kb. 1079 Ft

Aminophenazone (kombinációk psycholepticumokkal) kúp: ez az, amit a gyerekorvosotok receptre szokott kiírni. Úgy tudom receptre kapható gyógyszet nem lehet reklámozni és ha leírnám az annak minősülne, ezért nem tudok termék nevet írni, de itt egy link a betegtájékoztatóhoz. Ezt a hűtőben kell tárolni. Régebben oltás után rutinból javasolták, függetlenül attól, hogy belázasodott-e a gyermek, vagy sem, de ma már itt is inkább óvatosságra intenek és csak szükség esetén javasolt. Ennek a legerősebb a hatása felsorolt szerek közül. Mellékhatása: agranulocytosist okozhat, ezért számos országban nincsen fogalomban, de sokan vitatják, hogy mennyire valós ez a félelem, hiszen erőteljes hatással rendelkeznek és pl. hazánkban is népszerű gyógyszernek számít,  jó tapasztalatokkal.

Egyéb tennivalók:

Folyadékpótlás (minden fok 12%-kal növeli a gyermek folyadékigényét)

– Csökkenteni kell a lázas betegnél a nagy kalóriatartalmú és nehezen emészthető táplálékok felvételét és növelni a szénhidrátok arányát.  (minden fok 10 %-kal növeli az alapanyagcserét, a fő energiaforrásként pedig a testfehérjék szolgálnak, ezt súlyosbítja az étvégytalanság miatti csökkenő fehérjebevitel).

– A tejes ételeket ne erőltessük.

Általános jó tanácsok:

 1. ITATÁS / SZOPTATÁS
 2. Figyeld az aggasztó jeleket (kiszáradás…egyéb mikor kell orvoshoz fordulni cikkben említettek)
 3. Ne vidd közösségbe, ne vidd sétálni, lehetőleg ágynyugalomban legyen.
 4. Ne öltöztesd túl/alul. Laza, könnyű ruhában legyen, nem kell betakarni.
 5. Ne csavard hideg lepedőbe!
 6. Ne adj neki antibiotikumot csak úgy, vírus ellen különben sem hatásos.

A lázcsillapító gyógyszerek nem előzik meg a lázgörcsöt. (A lázgörcs többnyire még a hőemelkedés fázisban alakul ki, ezért nem igazán lehet megelőzni lázcsillapítóval.)

Teendők lázgörcs esetén

(6 hónapos és 6 éves kor között a gyerekek 3%-ánál fordul elő. A roham igen ijesztő, a gyermek hirtelen elveszíti az eszméletét, szeme felakad, oldalra egy pontra fixál. Végtagjai megfeszülnek, rángani kezdenek, néha a gyermek nem is tud lélegezni, ezért arca is elszürkül, ellilul):

– Próbáld megőrizni a nyugalmadat! (elméleti jótanács)

– Nézz az órára, írd fel, ha tudod, kb. mennyi ideig tartott a roham.

– Ne hagyd egyedül a gyermeket!

– Fordítsd az oldalára!

– Távolíts el minden olyan dolgot a közeléből, amivel sérülést okozhat magának!

– Feje alá tegyél valami puhát, pl. párnát, hogy ne üsse be, ha nem az ágyban van.

– Semmit ne adj neki szájon keresztül.

Orvoshoz kell menni/orvost kell hívni, ha ez volt az első görcs vagy nem tudod megítélni, hogy görcs után rendben van-e a gyermek.

Mentőt kell hívni, ha 5 percnél tovább tart a görcs, ha a vízben volt és nehézlégzés alakult ki nála, ha fejsérülést szenvedett, ha görcs után nem rendeződik az állapota, ajkai kékek maradnak.

– Ha nem ez az első roham, akkor alkamazd a görcsoldó kúpot, amit kiírtak nektek!

Forrás: Oláh Éva szerk. Gyermekgyógyászati kézikönyv II. , 1762. o, Közlönyből (az egészet el is olvashatod, ha ide kattintasz 10. oldaltól olvasd) és a Gyires Klára, Fürst Zsuzsanna szerk. Farmakológia egyetemi tankönyv 2007.

Kérdések, melyek felmerülhetnek:

Melyik a legjobb a felsorolt lázcsillapítók közül? Országonként más vezeti a népszerűségi listát. (Legjobb, ha nincs rá szükség.) Sok helyen a paracetamol nagyon népszerű. De pl. a paracetamol tartalmú gyógyszereket a természetgyógyászok nem ajánlják a lehetséges májkárosító hatás miatt. Ehhez jön hozzá mostmár a potenciális asztma rizikó. Én hallgatóként mikor megkérdeztem erről a hepatológus témavezetőmet, ő csak annyit mondott: Biztos jó a paracetamol, de ő bizony inkább A…-t szed. A leggyengébb hatása a paracetamolnak van, majd az ibuprofen és végül az aminophenazon jön, azaz a receptre kiírható kúpot add magas láz esetén, valószínűleg az tud a leginkább segíteni. A legkisebbeknél nem is olyan könnyű levinni a lázat, de nem jellemző, hogy 39,5 felé menne. Nem kell kétségbeesni és teletömni a gyermeket gyógyszerrel, nem baj, ha nem megy le teljesen, elegendő arra törekedni, hogy ne legyen magas. Ha nagyon nyűgös a gyermek, vélhetően fájdalma van, akkor is adhatod neki ezeket a szereket, nemcsak láz esetén. De feleslegesen, megelőzés céljából (kivéve pl. ha rohamosan megy felfelé a láza és vélhetően hamarosan magas lesz) kerülendő. Legjobb, ha figyeled a gyermeked és próbálsz az anyai ösztöneidre hallgatni. Az ölelés, babusgatás, sok-sok testkontaktus a legjobb orvosság. Alternatív lehetőségként felmerül pl. az energia gyógyítás, homeopátia…Nekem nincs ezekhez végzettségem, tapasztalatom, nem tudom korrekten megítélni, van-e ezeknek valós hatásuk kisgyermekeknél. Mit szólnak ehhez a gyerekek? A gyerkőcök legjobban a finom szirupokat szeretik, a kúpot nem nagyon díjazzák. Vannak, akiket a hűtőfürdő sem zavar, eljátszanak a kádban, kb. 29-30 fok az, amit sírás nélkül elviselnek, ezért a mostani ajánlott 31 fok gyerekbarátnak mondható. Hatékonysága már más kérdés. Érdemes otthon legalább kétféle lázcsillapítót tartani. Kúpot, pl. amit a gyerekorvos tud kiírni és egy szirupot az enyhébb esetekre. Ha jól érzi magát a gyermek és nem magas a láza, akkor nem fontos neki adni lázcsillapítót.

Szükség esetén vidd el orvoshoz, vagy kérj telefonos segítséget. Ha gyógyszert adsz a gyermeknek mindig olvasd el a betegtájékoztatót előtte, kikérheted a patikus véleményét és lehetőleg írd rá, mikor bontottátok ki. Természetesen arra is figyelj, milyen hőmérsékleten kell tárolni az adott szert.

Kapcsolódó cikkek:

Lázas a gyermek elvigyem orvoshoz vagy ne???

Hasmenés, hányás, kiszáradás csecsemőnél, kisgyereknél. Otthoni vizsgálat és teendők

Köptető körkép

Fertőző betegségek

Tagged , , , ,

§ 12 Vélemény: Láz, lázcsillapítás, lázgörcs csecsemő és gyermekkorban (A-tól Z-ig)"

 • Katalin szerint:

  Kedves Enikő!
  Köszönjük a cikket, nagyon jó, egyértelmű és lényegretörő.
  Szép napot!
  Kata

 • Betty szerint:

  köszi, hogy újra írsz ilyen “gyakorlatias” dolgokról!

 • Dirge szerint:

  Köszönjük a cikket! Mivel pont aktuális, így itt kérdezem: mi véleményed szerint a helyes protokoll, végbélben mért hőnél akkor le kell vonni a fél fokot ugye? Egyik orvos ezt, a másik azt mond, nem tudom, mi a helyes:)

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  A cikkben direkt két fok lista van, ezekből nem kell levonni semmit. Jobbulást nektek!

 • Timi szerint:

  szuperhasznos, közérhető, “dokimamis” cikk- köszönjük Dokimami:-)!

 • Kata szerint:

  Fizikális lázcsillapítás esetén az ülőfürdőben mennyi ideig tartsuk a gyereket? Tehát 31 fokra lehűtjük a vizet, ezután mikor vegyük ki a fürdőből?

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Sírás esetén, ha nem sír, akkor egy negyedórát is maradhat.

 • vivien szerint:

  Kedves Dokimami!
  jó kis cikk, minden benne van, csak az a kérdés maradt még, hogy szabad-e kivinni sétálni (gyógyszertárig pl.) lázas, hőemelkedéses kisbabát? vagy ha jól bebugyolálom, az is rossz, ha kevéssé, akkor meg még betegebb lesz?

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Vivien!
  Direkt maradt ki, ui. van egy majdnem kész cikkem erről, csak még nem publikáltam, de jó hogy kérded, este ha lesz időm előkeresem és kiteszem. A válasz nem egyértelmű, hiszen van a muszáj helyzet, ezenkívül függ időjárástól (hideg, szél…) és a gyerek aktuális állapotától. Röviden: ha nem muszáj, jobb, ha otthon marad amíg beteg. Gyógyuló félben, enyhe hőemelkedésnél, szép időben (napsütéses, szélcsendes időben) hoszzú szobafogság után, ha van rá igény, akkor lehet kicsit levegőzni. Öltöztetésnél az a lényeg, hogy ne fázzon, de ne is izzadjon meg és ha bementek valahova, akkor télen könnyíteni kell a ruházatát, nyáron klíma esetén felöltöztetni. Józan paraszti ész szerint.

 • Németh Viktória szerint:

  Kedves doktornő! A kisfiammal olyan dolog történt ma, aminek a leírását egész egyszerűen nem találom sehol. Az ügyeletes orvos sem tudott mit mondani erről, hogy mi lehet.

  2 éves a fiam és először azt gondoltam, hogy lázgörcsei vannak. De a lázgörcs leírása más , mint ami vele történt. Meg azt is olvastam, hogy a lázgörcs nem a magas láztól van, hanem a testhőmérséklet hirtelen, gyors emelkedésétől, nálunk meg már régóta magas láza volt, mikor a görcs jött. Éjszaka vettem észre (együtt alszunk) hogy lázas, de akkor csak simán felébredt és vissza tudtam altatni. Utána hajnalban, majd reggel majd délután fél óra alvás után a következőképpen ébredt – hosszú ideig görcsöl, remeg az egész teste, összerázkódik, iszonyúan sír persze. Aztán nagy nehezen abba marad, majd újra kezdődik egy nagy rázkódással. Ez tart kb fél percig, majd fél perc szünet . . .Majd újra. Közben a rohamok egyre enyhébbek lettek, a szünetek egyre hosszabbak, és végül abba maradt. De végig magánál van, nem szürkül el, kap levegőt, csak remeg az egész teste. Délelőtt 39 fokos volt a láza, ezen kívül kicsit taknyos de más baja nincs.
  Ez a valami a héten átment rajtam meg a nagyobbikon is. Nátha, (influ lehet? ) egy napos lázzal a közepén. Igazából én hiszek a láz gyógyító erejében és abban, hogy nem kell lenyomni,. mert a szervezet így öli meg a vírusokat/bacikat. Ezért aztán nem is szoktam lázcsillapítani. De ezek után belenyomtam egy kúpot. Amidazofen. Az szépen levitte a lázat. Este letettem aludni, egy óra múlva megint így ébredt fel. Bár sokkal enyhébb volt a remegés, mint délután. Szerintem épp csak kezdett kimenni a kúp hatása és felmenni a láza. De még nem volt meleg annyira. Akkor nálunk már akkor is jön ez a remegés, ha csak kicsit lázas? És az normális, hogy ez mindig alvás közben jelentkezik? Mármint a görcs? Amíg ébren van, semmi baja.
  Mi lehet ez? Valaki azt mondta, hogy hidegrázás, vagy speciális lázgörcs. Mi lehet? Az orvos az ügyeleten hozzá sem tudott szólni a kérdésemhez.

  Köszönöm, ha válaszol.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Viktória!
  A leírás alapján valóban elképzelhető, hogy hidegrázásról (a szervezet izommunkával (remegés) növeli a testhőmérsékletet) volt szó. Nem tudom végül mit mondott az ügyeletes orvos, ha megnyugtatja, beszélje meg a házi gyermekorvosukkal, ő talán jobban ráér a kérdések megválaszolására.
  Jobbulást kívánok!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Láz, lázcsillapítás, lázgörcs csecsemő és gyermekkorban (A-tól Z-ig) at Dokimami.

meta