Köptető körkép

szeptember 30th, 2011 § 27 comments

Mielőtt körbenéznék milyen köptetőket ajánlanak a patikában, kukkantsunk be dokimami gyógyszertankönyvébe (Szerk: Gyires Klára, Fürst Zsuzsanna: Farmakológia 2007). íme az idézet:

“Köptetőknek nevezzük azokat a vegyületeket, amelyek megkönnyítik, illetve meggyorsítják a köpet kiürítését a légcsőből, hörgőkből. Ezt elérhetik a szekréció fokozásával (szekretolitikumok: szaponinok, ipecacuanhagyökér, guajacol, illóolajok), a nyák viszkozitásának csökkentésével (mukolitikumok: bromhexin, ambroxol, acetylcystein, carbocystein, erdosterin, domas a) és a szekrétum eltávolításának elősegítésével (szekretomukoritikumok: B-szimpatomimetikumok, illóolajok, brómhexin). Gyakran azonban egy-egy köptető több hatásmóddal is rendelkezik.

Annak ellenére, hogy a köptetők klinikai hasznossága nem bizonyított, nagyon kiterjedten alkalmazzák a sokszor nem is olcsó szereket. A köptetőket aránylag nagy mennyiségű folyadék bevitelével együtt adják. Nem kizárt, hogy a bekerülő folyadék tehető felelőssé a vélt expektoráns hatásért.”

Ha már a köptetőkről beszélünk ici-picit a köhögéscsillapítókat is meg kell említenünk. A köhögésnek nyilvánvalóan célja van, és ezért nem javasolt a csillapítása, csak abban az esetben, ha az alvást rontja, nagyon zavaró. Ugyanakkor vannak köptetők, melyek köhögésre serkentenek, ezért célszerű délután 5-6 óra előtt bevenni az aznapi utolsó köptető adagot a biztonság kedvéért, hogy ne okozzon gondot éjszaka.

Van olyan köptető, mely egyszerre köhögéscsillapító és köptető is.

Nem gyógyszeres lehetőségek pl. a levegő páratartalmának növelése, sok folyadék fogyasztása … és mások, de az kívülesik jelen cikk témáján.

Végül a körkép:

Rhinathiol (carbocystein) – 2 éves kor alatt nem adható – bontás után 30 napig jó – kb. 991 Ft 125 ml

Mucopront szirup (carbocystein) – 2 éves kor alatt nem adható – felbontás után 4 hétig tárolható – kb. 1485 Ft 200 ml

Neo Citran Expectorant (carbocystein) – 2 éves kor alatt nem adható – alkoholt tartalmaz – antibiotikummal együtt szedése esetén a 2 gyógyszer bevétele között 2 órát kell várni – felbontás után 12 napig lehet tárolni – kb. 950 Ft 120 ml

(Carbocystein: Feltételezik, hogy intracellulárisan hatva a viszkózus nyák termelését csökkenti, miközben a kis viszkozitású nyák képzését növeli. A szekrétum összmennyisége csökken. Az antibiotikumok többségével nem lehet egy időben adni.)

Prospan (borostyánlevél száraz kivonata ) – 2 éves kor alatt nem adható – egyszerre köhögéscsillapító és köptető  – bontás után 3 hónapig jó – kb. 1400 Ft 100 ml

Bronchipret szirup (kakukkfű és borostyánlevél kivonat) - 4 éves kor alatt nem javasolt – kakukkfű, borostyánlevelet, alkoholt tartalmaz – felbontás után 6 hónapig tárolható – kb. 1114 Ft 50 ml

Sinupret belsőleges oldatos cseppek (tárnicsgyökér, kankalin virág, fekete bodza virág, vadsóska, vasfű) – alkoholt tartalmaz – keserű ízű, ezért valamilyen finomabb italba cseppentve célszerű beadni – felbontás után 6 hónapig áll el – kb. 1387 Ft 50 ml

ACC (acetylcystein) – 2 éves kor alatt nem adható – nyák sűrűségét csökkenti – ha antibiotikumot is kell szedni, akkor 2 óra elteltével alkalmazható – 944 Ft 30×3 g

Fluimucil (acetylcystein) – 2 éve kor alatt nem adható – ha antibiotikumot is kell szedni, akkor a két gyógyszer bevétel között 2 órát kell várni – bontott üveg 15 napig használható fel – kb. 725 Ft 100 ml

Solmucol szopogató tabletta (acetylcystein) – 3 év alatt nem ajánlott – antibiotikummal együtt szedése esetén 2 órát kell várni a két gyógyszer bevétele között – kb. 843 Ft 20 db

(Acetylcystein: Csökkenti a nyák viszkozitását, könnyíti a köpet ürítését. Antioxidáns hatása is van. Nem szabad egyidőben adni az antibiotikumok többségével, legalább 2 óra teljen el a két gyógyszer bevétele között.)

Ambrobene (ambroxol) – 580 Ft 100 ml

Ambroxol-TEVA – alkoholt tartalmaz – felbontás után 1 hónapig tárolható a hűtőben – kb. 1048 Ft 100 ml

Halixol (ambroxol) – felbontás után 4 hétig tárolható – kb. 795 Ft 100 ml

(Ambroxol: Surfactant képzését fokozó hatással is rendelkezik, így a mucus letapadása a bronchusepitheliumhoz csökken. Ez szintén elősegíti a szekrétum könnyebb kiürítését.)

Baby Luuf balzsam - 3 hónapostól 3 éves korig ajánlott – a baba hátára kell kenni és ágymelegben tartani – kb. 1400 Ft 30 g

Kinder Luuf balzsam – 3 éves kor felett – gyermek nyakát, hátát, mellét kell bekenni vele – kb. 1396 Ft 30 g

Robitussin expectorans szirup (Guaifenesin) – 2 év alatt nem ajánlott – kb. 922 Ft 100 ml

Erigon szirup (opium származék codein és kálium-guaiakolszulfonát) – 2 év alatt nem adható – köhögéscsillapító és köptető kombináció – alkoholt tartalmaz – figyelni kell a gyógyszerkölcsönhatásokra, ha egyszerre más gyógyszert is szedni kell – kb. 807 Ft 200 g

(Guajcol: A bükkfakátrány lepárlásával nyerik. Csökkenti a szekréciót, és elősegíti a tapadós nyák elfolyósodását.)

Anyukám hisz a köptetőkben, sőt véleménye szerint minden gyermekének másfajta köptető volt jó, “ki kellett tapasztalni”. Eddig nem sok köptetőt volt szerencsém “tesztelni” a gyerekeimen, de van, amelyiket beváltnak titulálok és valóban segített.

A cikk nem teljes, minden esetben kérjétek ki a gyógyszerész vagy az orvosotok véleményét. A betegtájékoztatót mindenképp olvassátok el, bármelyikre rákattintva ezt megtehetitek. Ha hosszabb ideig lehet tárolni a szert, akkor se dobjátok ki a betegtájékoztatót és írjátok rá a dobozára, hogy mikor lett felbontva.

Tagged

§ 27 Vélemény: Köptető körkép"

 • Dirge szerint:

  Szia!

  Arra kérhetnék valami ötletet, hogy orrfolyást hogy lehet megszüntetni? A mimibáb az első bölcsis héten összeszedett egy kis megfázást, de egyelőre nem tűnik komolynak, láza nincs, elég jól alszik, csak szörtyög. Köszönöm!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Szia Dirge!
  Én nem szeretek beavatkozni, csak ha muszáj, úgy látom hosszútávon jobb, ha hagyjuk a szervezetet magának küzdeni, gyógyulni. Inkább arra figyelj, hogy kíméld, ne rosszabbodjon. Tanítgasd az orrfújásra, tudom hogy kicsi még, de lehet hogy ráérez. Ha nagyon elhúzódik, akkor esetleg felkereshetitek a dokitokat, lehet ajánl valamit. Jobbulást!

 • Dirge szerint:

  Köszönöm szépen a választ, már egész jól van sőt a bölcsibe is bevették, és nem volt ott se gond. Egyébként ezen is meglepődök, eddig a beszoktatás szuperül megy (jobban eszik ott mint itthon), de nem akarom elkiabálni:)

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Hát ez nagyszerű hír. De jó, hogy ilyen könnyen veszi a bölcsit, nekem nincs benne tapasztalatom, azt mondják, talán 1-2 hónap múlva várható egy mélypont, amikor rájönnek, hogy ez most már mindig így lesz, addigra elvész az újdonság varázsa. Nekem épp tegnap sírt Panna először az oviban: “Nem akartam sírni. De eszembe jutott anya és nem bírtam visszatartani.” További szép hetet nektek!

 • pandica szerint:

  Szia! A fentiekben nem volt szó a Sinupret-ről és a Stodal-ról. Ezekről mi a véleményed? Köszi!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Köszönöm a kiegészítést, a Sinupretből csak a drazsé jutott eszembe, a cseppekre nem is gondoltam, ezt még utólag beteszem a cikkbe, köszi. A Stodalt azért nem tettem be, mert homeopátiás készítmény és azokról nem szoktam írni, mert még a homeopátiával kapcsolatban felemás érzéseim, gondolataim vannak, az eszmerendszerével az ismerkedés-megértés-elhiszem-e? fázisban vagyok, különösen ami a csecsemő részt illeti, gyűjtöm mások tapasztalatát, saját nem sok van és az meg nem meggyőző. Szóval ezért.

 • Tóthné B. Krisztina szerint:

  Mi most szereztünk egy kompresszoros inhaláló készüléket (receptre), nekünk nagyon beválik. (Gellért az első ovis félévben rengeteget betegeskedett, de most van inhalálónk, ezzel nagyon hamar elmúlik.) Ambrobene oldatot és sóoldatot kell beletölteni. Mondjuk biztos az immunrendszere is erősödött közben, azért is betegeskedik kevesebbet.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Köszi az infot Krisztina, jó hallani, hogy Gellért már kevesebbet beteg.

 • Heni szerint:

  Hát itt mindeni a gyógyszerekről beszél. Nem csak azzal lehet meggyógyulni. A hagymatea a varázsszer, és még mellékhatása sincs. A hagyma külső héjából kell teát főzni. Cukrot kell pirítani, és ezt beleönteni a leszűrt teába. Karamell íze lesz, a hagymát nem is érezni. A pirított cukornak is köptető hatása van. A hagyma meg tele van vitaminnal. A legnagyobb megfázásból is 2-3 nap alatt ki lehet gyógyulni. Én a 7 hónapos kislányomnak is ezt adtam gyógyszerek helyett, és 2 nap alatt rendbe jött. Az elején a férjem is úgy nézett rám, mint egy ufóra, amikor meg akartam itatni vele, de most már kéri, hogy főzzek neki, amikor megfázik. Ajánlom mindenkinek. Egy próbát megér.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Köszönjük, hogy megosztottad ezt velünk Heni. Azért beszélünk itt gyógyszerekről, mert ennek a cikknek az a témája, hogy milyen köptetőket lehet kapni a patikában, nem pedig az, milyen szerek vannak nátha ellen. Én is nagy híve vagyok a természetes gyógymódoknak és nem szeretek a gyógyszerekhez nyúlni, de itt most nem ezekről van szó, hát ezért. De nagyon örülök, hogy leírtad, hátha valaki még nem ismerte.

 • Jerabek László szerint:

  Kedves Doktornő,

  Ön is említi a kombinált szereket: köptető és csillapító egyben. Nekem ez ellentmondásosnak tűnik:
  -a köptetők hatásmechanizmusa ugye a nyák oldás, majd köhögés segítségével a nyák ürítése.
  - a köhögés csillapítók pedig éppen a köhögési inger elnyomását szolgálják.

  Szóval mintha a két hatóanyag egymás ellen dolgozna. Vagy ha tévedek, kérem, világosítson fel.
  Segítségét előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  JKL

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves László!
  Valóban nagyon jó meglátás, teljesen igaza van, ellentmondásnak tűnik elsőre. De pl. a garatnyálkahártyáról kiváltódó száraz köhögés cukorka szopogatásával is megszüntethető, mert fokozza a nyáltermelést és a nyál a garat mucosának természetes védőanyaga. Egyes köptetők is hasonló mechanizmussal fejthetnek ki köhögéscsillapító hatást, a légzőapparátus disztálisabb szakaszain fokozzák a nyálkahártyát védő szekrétum termelődését és ezzel gátolják az izgató anyagok hatását a köhögési reflex receptorain. Köhögéscsillapítót (centrálisan vagy perifériásan hatnak) csak tényleg indokolt esetben érdemes adni, hiszen valóban a köptető ellen dolgozik.

 • Somaanyu szerint:

  Drága Dokimami!
  Mi is most szedjÜk a köptetőt.Elixirum thymi compositum.Hát egy hányásos éjszakán túl vagyunk.Igen-MOST MÁR SAJNOS tapasztalat-fontos hogy lefekvés előtt jó pár órával adjuk be a napi utólsó adagot.Ez okozta nekünk is a gondot.Szegény kis Soma,a hányására ébredt.Az egész arca,szeme haja….pfúúúú.Fürdés,már közben vigyorgás-éjjel 1 óra volt-közben búvárkodott a kádban,mert vizimanó a lelkem.Puszilgatás,összebújás,búcsúpuszi…letevésnél újabb hányás.Fürdés-már tusolás-közös-új ágynemű,új hálózsák,új pizsi-magamra is….összebújás és az első együttalvás-de édes volt!!!!!!!(Mi külön alszunk!)
  Most már jobban van-hál’Istennek!
  Én is használom a hagymateát,de Neki nem jutott eszembe,hogy adjak!Milyen lökött vagyok!Inkább a “jól bevállt” kitudjamiket tartalmazó gyógyszer!
  Na legközelebb HAGYMATEA!KÖSZI HENI!
  És persze köszönöm a cikket is Drága Dokimami!Jókor jött-mint mindig minden Tőled!!!!!
  Egészséges napokat mindenkinek!!!
  Somaanyu

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Jaj, szegény kis Soma. Jobbulást nektek!

 • Timi szerint:

  jó hogy felhívtad a figyelmünket arra, hogy a köptetők nagy része 2 év alatti gyerek esetében csak orvosi utasításra adható – ehhez képest a gyógyszerészek vígan adják bármelyiket (és a dobozán is az szerepel, hogy adható 1 hónapos kortól, csak a betegtájékoztató hívja fel a figyelmet arra, hogy 2 év alatt csak orvosi utasításra/orvosi ellenőrzés mellett adható – az orvos meg nálunk nem ajánl terméket, “válasszak egyet ami szimpatikus”). Ismét egy hasznos cikk, köszi érte!

 • Szilvi szerint:

  A Fluimucil sem ajánlott 2 éves kor alatt a betegtájékoztató szerint.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Nagyon köszönöm Szilvi az észrevételt, már javítottam is.

 • hanoka szerint:

  Kedves Enikő!
  A másfél éves kislányomnak Ambroxolt adtam még decemberben, amikor köhögött. (Nekünk sem írt fel semmit a doktornő, csak azt mondta, hogy vegyünk valami köptetőt a gyógyszertárban) Elolvastam a betegtájékoztatót, és nyugtáztam, hogy ezt a hűtőbe kell tenni. Csak sajnos én 3 másodperc alatt elfelejtek mindent, és ennek ellenére nem tettem be a hűtőbe. Így adtam neki majdnem 2 hétig. Igaz, a napi 2 adag helyett csak napi 1-et. Lehet valami baja az Ambroxoltól, ha nem volt a hűtőben?
  Január közepétől ekcéma szerű bőrkiütéssel küzdünk, amire már mindent kipróbáltam, és nem akar elmúlni. Lehet ez az Ambroxoltól? Vagy nincs összefüggés? Válaszát előre is köszönöm

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Nem valószínű, hogy van összefüggés, ez többtényezős dolog. Általánosságban az ekcémáról írtam már: http://www.dokimami.hu/2009/06/03/ekzema/. Nem tudom milyen jellegű a kiütés, de nagy általánosságban a krémeken túl ilyenekkel is lehet próbálkozni: mellőzni a túlzottan feldolgozott, mesterséges élelmiszereket, irritáló mosó-tisztítószereket, kevesebb fürdés, szárító hatású kozmetikumok kerülése…a nyár, napsütés, friss gyümölcsök, zöldségek az lesz az igazi gyógyír…nyáron elszokott múlni, sajnos addig marad a próbálkozás… kitartás. A gyermekorvosnak érdemes lenne megmutatni, hátha tud ajánlani rá valami hatásos kenceficét.

 • Hajni szerint:

  nagyon megörültem ennek a tájékoztatónak!Petikém 2,5 éves.Nekünk nagyon bevált a sinupret csepp,mert az arcüregből nagyon jól oldja a sok lerakódást,ha beadom neki pár perc múlva már meg is indul.De ha a torkunk is fáj nem mindig elég.Ilyenkor délelőtt sinupret ,délkörül lándzsás útifű szirup.Estére soha nem adok köptetőt,de ha hányásig köhög szoktam adni egy fél rektodelt.Sokfélét kipróbáltunk a köptetőkből. nagyon jó volt a suspenzio terpini is ha jól írom.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Köszönöm, hogy leírtad tapasztalataidat.

 • Nagy Szilvia szerint:

  Tisztelt Dr nő!

  Mi Németországból költöztünk haza, ott csak a Prospant ajánlották ott 0 évestől mehet , ez vicc ha a gyerekem 1 éves vigyem ki a németekhez ,hogy ott igya meg a Prospant.

  Különben mindenkinek ajánlom mert szerintem a gyerekeknek és a felnőtteknek amúgy is sok a kemikália . Utána néztem M.O. -on van már gyereknek is és felnőttnek is prospán. Az édesanyám is ezt szedi . Üdv: Nagy Szilvia

 • Galambos Zsuzsanna szerint:

  Érdeklodnék,h mit javasolna 2 éves gyermeknek,,főleg alváskor köhög,folyik az orra,
  November óta jár bölcsibe szinte azóta folyamatosan ez a probléma ,kb 4-5 x voltunk már orvosnál,,de csak a szokásos,,ambroxol,esetleg antibiotikum,méz lándzsás uti fő,sinecod,,ezek váltakoznak..karamelizált tea,,de sajnos még mindig beteg..ill megint! mit adjak a köhögésre?csak nyeli vissza,,még nem tudja h kell kiköpni….most megprobálom a majorannás,,hagymás teát,,, de valami javslat,,??köszönöm

 • Dokimami szerint:

  Kedves Zsuzsa!
  Én konkrét szert nem javasolhatok, erre van a gyerekorvos, gyógyszerész. írtam itt az ápolásról, prevencióról: http://www.dokimami.hu/2012/01/26/beteg-a-gyermek-altalanos-apolasi-teendok/. Gyakori probléma amit felvázol, ez egy ilyen időszak. Jobbulást kívánok!

 • E. Kati szerint:

  Kedves Doktornő!
  Alízkám 13hónapos,most beteg először. Náthás, tömérdek.mennyiségű váladék a garatban,_orrában. Folyamatosan szívom le az orrábból,de a garaton sok van lerakódva amire Ambroxol Tevát írt fel háziorvosunk.Csak délelőtt adtam neki,most másnap hajmal van,folyamatosan köhög,szakadozik neki,de mivel kiköpni nem tudja még folyamatosan visszanyeli.Egyébként még Augmentint írt fel az orvos.Mit tegyek,h a gapatban lévő váladék is ürüljön?Köszönöm a válaszát.

 • Dokimami szerint:

  Kedves Kati!
  Amit az orvosuk javasolt és az általános ápolási teendőkön (http://www.dokimami.hu/2012/01/26/beteg-a-gyermek-altalanos-apolasi-teendok/) kívül az időre is szükség van. Tudom ijesztő az első betegség, de mindennek meg van a menete, a kifutása, az ideje, ezt nem lehet megspórolni. A cél, hogy megelőzzük a szövődményeket, és hagyjuk, hogy a szervezet szépen megoldja a betegséget, de ez sajnos nem megy egyik pillanatról a másikra, időre van szükség. Mivel nem tudom a gyeremek milyen állapotban van, ezért további spec. ápolási tanácsot én nem tudok adni, azt csak a gyermekorvosuktól kaphat. Jobbulást kívánok!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Köptető körkép at Dokimami.

meta