Hogyan hallgattassunk el egy síró újszülött babát? (avagy hol van a kikapcs gomb?)

augusztus 25th, 2011 § 6 hozzászólás

www.dokimami.hu

Filozofálgatás helyett térjünk a lényegre. Mivel próbálkozz, ha újszülötted fáradhatatlanul ordít, látszólag nem fázik, nem éhes, nincs melege, nem álmos… és már legszívesebben….?

1. Cici. Ez az esetek nagy részében segít (felejtsd el, hogy 3 óránként 20 percig szopik a baba, azok nem az újszülöttek, bár vannak csodabogarak). Kár, hogy nem gumiból van, mármint a mellbimbó. Ha semmi nem segít, és mellbimbóid kocsányon lógnak, próbálkozz a gumi változattal. Ha nemjön be neki, kiköpi. Ha viszont igen, lesz egy negyedóra nyugi. Ha csak vészhelyzet esetén kap gumicumit nem fog rászokni. (Sajnos vannak, akik nem tudnak az elején még szopni, rendületlenül próbálkozni kell, fejni…meztelenül bebújhattok a paplan alá, babád a mellkasodon…van akinek segít…)

2. Nosztalgia (az anyaméh után). Bugyoláld be egy plédbe, vagy “hajtogasd” karjaidba olyan pozícióba, mint a pocakban volt. Sssssssssssssss-zés.

3 Sétálgass vele, ringasd…elképzelhető, hogy apán hamarabb megnyugszik, ui. nem tejszagú. Az újszülöttek, csecsemők alapvető igénye az ölbebabaság, ideje elkezdeni edzeni a gyerekcipelő izmokat. Szerencsére a világ legszebb érzése magunkhoz ölelni egy kisbabát, élvezd míg lehet.

4. Ha nagyon behergelte magát, próbáld kizökkenteni: pl. fény, levegő, mozgás – változás. Azaz le-felkapcs lámpa, kinyit ablak, ráfúj, kocog, forog, le-fel emelget, táncol, énekel, beszél… Ez kizökkentheti a bőgőzésből és ha szerencséd van, nem jut eszébe hol hagyta abba. De a hirtelen helyváltoztatás meg is ijesztheti egyúttal, szóval csak óvatosan vele.

5. Az újszülöttet nem kell még szórakoztatni, elegendő, ha beszélsz hozzá, ha túl sok inger ér egy babát, akkor is ordítani fog. Lehet éppen az segít, hogy kicsit leteszed az ágyra, bölcsőbe.

6. Böfiztetés. Poci simogatás.

7. Nyugalom megőrzése nagyon fontos, ui.  ragadós.

8. Ha már lehet vinni sétáltatni és megfelelő az időjárás is, kivihetjük a szabadba.

9. ………………………………………. (ezt neked kell kitalálni)

Összefoglalva: minden baba más. Vannak sokat sírók. Amit tehetsz: szoptatás, ciciztetés, szoptatás, nyugodt légkör, hurcolászás, ringatás, szoptatás, sssss-zés, bebugyolálás, kizökkentés, ciciztetés, végszükségben játszócumi. Ne aggódj, az elején minden baba kissé problémás, bele kell rázódni a dolgokba mindenkinek. (Még ez jutott eszembe: Vannak olyan pici babák, akik nem szeretnek hanyatt aludni, ha nagyon rövid időket, 20 perceket alszik, szinte mindig, akkor erre is gondolj. )
Ha többet szeretnél olvasni a sírásokról, azt itt teheted meg, ha szeretnéd megnézni a beszélgetést velem az RTL Reggelijében erről, azt pedig itt (az első video).
Ha pedig hamarosan kisbabád lesz, akkor ezeket ajánlom:

Tagged

§ 6 Vélemény: Hogyan hallgattassunk el egy síró újszülött babát? (avagy hol van a kikapcs gomb?)"

 • Éva szerint:

  Porszívózúgás. 5 másodperc alatt kizökkenti a babát a sírásból. Persze gondolom nem árt módjával alkalmazni…

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Köszi

 • kerri szerint:

  Hajszárító:-)) Cilike mai napig hozzámbújik aranyosan, megpihenve, ha száritom a haját. Mikor csecsemő volt, fürdetés után átfújtuk hajszáritóval (plusz nagy haja volt picinek is), imádja a búgását. Egyszer-egyszer pedig mikor látszólag ok nélkül sirt éjjelente, akkor is bekapcsoltuk, és azonnal lehallgatott!

 • rekabeka szerint:

  Hordozás, kendőben, sétálva. Nálunk sokszor csak ez segített. Nem kell megijedni ha eleinte sír, amíg beleteszed. Majd megszokja. De benne lenni már nagyon jóóóóóóóóóó 🙂

 • Seky szerint:

  hello! eloszor is koszi ezert az oldalert, mostansag sokat olvasgatjuk 🙂 egy kerdes a 3. ponthoz… miert nem jo a tejszag?

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Seky!
  Semmi baj sincs a tejszaggal, ez csak egy tapasztalat, hogy ilyen is előfordulhat: ha messzebb van a cicitől (pl. apán) hamarabb megnyugszik.
  Jó babázást!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Hogyan hallgattassunk el egy síró újszülött babát? (avagy hol van a kikapcs gomb?) at Dokimami.

meta