Honnan veszem észre, ha bántotta valaki a gyerekem?

augusztus 18th, 2011 § 2 hozzászólás

Egyre nagyobb az izgalom az ovi miatt. Persze Panna nagyon várja, de én. Tiszta para vagyok. Próbálom titkolni, de azért végig kérdeztem néhány helyzetet mikor-mit csinálna, tanítgatom erre-arra. Fusson el, szóljon az óvó néninek, tuni-popo tabu, idegennel ne menjen el sehova… Emlékszem, amikor engem vertek az oviban zsebredugott kézzel csodálkoztam rajta. Eszembe sem jutott védekezni vagy elfutni…lefagytam. Hallok ezt azt, ez fejbe vágta egy kővel, amaz megverte bottal…Állítólag minden csoportra szokott jutni átlagban egy-két agresszív gyerek
A gyerekek sokszor nem is mesélik el a történteket, szégyellik. Ezért próbáltam összegyűjteni azokat a jeleket, melyek gyanút kelthetnek. Nemcsak az oviban érheti atrocitás a gyermeket, de akár egy ferde hajlamú rokon, barát részéről is (szexuális erőszakra utalhat pl. a nehezített járás).
Honnan veszem észre?
1. Először is megérzés. A gyermek furcsán viselkedik, hallgatag, lesüti a szemét, hirtelen nem akar oviba menni. A gyereket érdemes mindig beszéltetni, ovi után megkérni mesélje el a napját, mi történt… Este, lefekvés előtt különösen szeretik kibeszélni a napot, ha nem is mondott el valamit, ekkor még előjöhet.
2. Sérülése, nagyobb kékfoltja van, de kicsit ellentmondásosan mondja el/mondják el az eseményeket, vagy noszogatni kell, hogy elmondja mi történt.
3. Megváltozik a viselkedése: rosszkedvű, hasfájós, félénk lesz, szokatlanul rosszul alszik…

Tagged

§ 2 Vélemény: Honnan veszem észre, ha bántotta valaki a gyerekem?"

 • Edit szerint:

  Ez is elgondolkodtató cikk, köszönet érte.
  Hát azt hiszem, itt is jó lenne inkább megelőzéshez folyamodni – de lehet-e?
  Bizonyos mértékig segít, ha az ember nagyon bensőséges viszonyban van a gyerekével és ez utóbbi így mindent elmesél. De például egy magamfajta naiv, jóhiszemű nőszemély hogyan ismeri fel az egészségtelen hajlamokkal megáldott ismerőst, kollegát? Még mielőtt a gyerektől értesülnék arról, hogy perv. az illető…
  Kedves Dokimami, nem te vagy az egyedüli “parázó” anyuka!
  Kívánok csupa jó tapasztalatot az ovis kislányodnak.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Köszi Edit!
  Én a magam részéről szeretnék hinni abba, hogy az ember megérzi, ha valakinek nem tiszták a szándékai. Apró furcsa gesztusok, utólagos rosszérzés, kósza negatív gondolatok…a kislányom többek között arra is tanítom, hogy hallgasson a megérzéseire. Persze még kicsi, de figyelem mennyire csodálatosan ráérez az egészséges ételekre…többször előfordult hogy lézer pontossággal megfogalmazta a problémájára a megoldást…hiszem, hogy minden problémánkra, kérdésünkre a válasz ott van bennünk, csak az ész elnyomja, a világ kiöli belőlünk…ezt a képességünket.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Honnan veszem észre, ha bántotta valaki a gyerekem? at Dokimami.

meta