Lázas a gyerek, elvigyem orvoshoz vagy ne???

július 14th, 2011 § 4 hozzászólás

A baba/kisgyermek lázzal járó megbetegedéseire kezdetben túlzó aggodalommal reagálnak a szülők. Ez természetes reakció, hiszen ez azt jelenti, hogy a gyermek beteg. Viszont azt tudni kell, nem a láz okozza a betegséget, nem ő a rosszfiú. A láz bizonyos mértékig  jó, a szervezet természetes reakciója, az öngyógyító mechanizmus része. A betegségek pedig az emberi, gyermeki élet, fejlődés részei. Szinte elkerülhetetlenek és szükségesek is. Az esetek döntő többségében ezek olyan fertőzések melyek semmilyen gyógyszeres kezelést nem igényelnek, a gyermek magától meggyógyul, néhány lázas napot követően. Ilyenkor a tanfolyamon tanult általános ápolási teendőkön (melyek segítik a kicsiny szervezet hatékonyabb harcát) kívül semmi dolgunk. A szülőnek azt kell megtanulni, hogy mikor van tényleg szükség orvosra, mikor kell beavatkozni, melyek a veszélyes állopotok, milyen jelek utalnak arra, hogy rossz irányba halad a folyamat. Az alábbiakban ehhez szeretnék kis segítséget nyújtani, lázas gyermeket mikor kell orvoshoz vinni:

 1. Kisbabát (6 hónaposnál fiatalabbat) meg kell mutatni orvosnak. (6 hónaposnál fiatalabb kisbabák ritkán lázasak, kivéve oltás után, ezért nagyon komolyan kell venni, ha lázas, azonnal orvoshoz kell vinni)
 2. Nagyobbaknál, ha nem társulnak aggasztó tünetek, akkor otthon ápolhatjuk. Ha 3 nap után sem javul az állapot, akkor vidd el orvoshoz.
 3. Ha komolyabb hányás, hasmenés kíséri.
 4. Szokatlanul bágyadt, letargiás.
 5. Szokatlanul ingerlékeny, nyugtalan.
 6. Fejfájás, nyakmerevség, tudatzavar esetén.
 7. Vizelete véres, szokatlan szagú/kinézetű, illetve ha fájdalmas pisilnie.
 8. Nagyon fáj a hasa.
 9. Súlyos betegnek látszik.
 10. Légzési nehézségei vannak, kékül, fullad, szokatlanul makacs, elhúzódó köhögésnél.
 11. Görcs esetén.
 12. Ha mérgezésre, hőgutára van gyanú.
 13. Ha üvegpohár tesztre nem halványuló kiütése van, akkor az nem bőrkiütés, hanem valószínűleg bőrvérzés, haladéktalanul orvoshoz kell vinni. (üvegpohár teszt: nyomj finoman egy üvegpoharat a kérdéses bőrjelenséghez és ha a poháron keresztül nézve nem halványodik el, akkor nagy valószínűséggel bőrvérzésről van szó)
 14. Ha valami miatt megmagyarázhatatlan rossz érzésed van, agódsz, hiszen te ismered legjobban a gyermeket, te vagy a legjobban ráhangolódva. Ugyan a felesleges orvoshoz menésnek is vannak nemkívánt mellékhatásai, de a túl későn orvoshoz vitt gyermeknél súlyos betegség esetén akár végzetes következmények is lehetnek, vannak olyan folyamatok, melyek egy ponton túl már visszafordíthatatlanok.

Tagged ,

§ 4 Vélemény: Lázas a gyerek, elvigyem orvoshoz vagy ne???"

 • Katalin szerint:

  Szia Enikő! Épp azon töprengtem, hogy vigyem-e a tegnap este belázasodott kisfiamat orvoshoz, köszönöm a segitséget!!!

 • Erika szerint:

  Hát igen, úgy két hete egyből kihívtam a dokit az ikrekhez, mert 38,6 volt a fiatalember hője, de azt kaptuk, hogy csak “fogzási láz”. Legközelebb lehet nem ugrok egyből, de ez nehéz dolog, mivel anyaként az ember lánya aggódik a kis porontyáért 🙂 Tudom, hogy a doktornőnek is leterhelő minden anyukahívásra kimenni és fárasztó is lehet, de engem akkor és itt megnyugtatott. Bár másnapra a lányka is meghúzta a lázfogantyút, de akkor már nem mentem velük el, kibekkeltük nagy nehezen azt a 3 napot.. 🙂 Jó a cikk, tetszik 🙂

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Jobbulást!

 • […] Figyeld az aggasztó jeleket (kiszáradás…egyéb mikor kell orvoshoz fordulni cikkben említettek) […]

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Lázas a gyerek, elvigyem orvoshoz vagy ne??? at Dokimami.

meta