1 évesek játékai

június 23rd, 2011 § 9 hozzászólás

A baba már igencsak okos. Tudja mi az övé, vannak, akik már a pisit/kakát is jelzik, mennek, egésznap “dolgoznak”, de még nagy szükség van anyára is, az ölbebaba korszak még nem ért véget, de azért már könnyebb. Mivel szoktak játszani az 1 évesek? Mindennel, ami csak fellelhető a környezetükben. Az öntudat egyre erősebb és hamarosan itt a hisztikorszak, az irigykoszak, mindent egyedül akarok csinálni korszak. Vannak, akik már szavakat mondanak, de olyanok is, akik csak babanyelven fejezik ki magukat, egészen hatékonyan. Segítenek pakolni. Ne csodálkozz, ha a krumplik között zoknira bukkansz. Az alapjátékokról nem teszek említést, hiszen már annyiszor átismételtük.

 1. Egymásba rakható poharak.
 2. Nyitható ajtajú házikó, vagy doboz. Lehet ki-be pakolni kupakokat, állatkákat…vagy akár a zoknikat is.
 3. Állatkerti látogatás. Állatokat nézegetni a könyvben. Utánozni hangjukat. Alkalomadtán teszteld mi az amit megjegyzett.
 4. Építőkocka.
 5. Falatka csipegetés. Engedd, hogy próbálkozzon egyedül enni. (Rossz evőknél ne várj csodát, de a haspókok szeretnek ilyenkor már egyedül enni)
 6. Mondókázás, tapsolás, kéz játékok, éneklés…
 7. Fürdőjáték: poharak, kiskacsák, spriccelő…
 8. Bábozzatok egyszerű eseményeket. Pl. evés, altatás, séta, szeretgetés…
 9. Rajzoljatok. Engedd, hogy ő is megfogja  a tollat, próbáljon vonalat húzni, pöttyözni. A törökbasa rajzolást nagyon szokták csípni.
 10. Tanítgasd a dolgok nevére a szobában, konyhában, a testrészeit, majd ellenőrizd mi az amit már tud.
 11. Vond be a házimunkába. Pl. megpróbálhat törölgetni, bepakolni (fiókba, szekrénybe, mosógépbe…)
 12. Építs kemény könyvből, vagy kockából kisházat, amibe ki-bemehetnek az állatok, vagy a kisautó. A fiam most másfél éves, de még mindig az egyik kedvenc játéka, ha keménykönyvből kerítést csinálunk köré (igaz, már magának megcsinálja) és az állatok kopogtatás után bemennek hozzá hol itt-hol ott.
 13. Engedd, hogy lapozzon.
 14. Tanítgasd és teszteld tudását. Hideg-meleg. Könnyű-nehéz…
 15. Üres flakon kupakját csavargathatja.
 16. Egyszerű utasításokat vajon érti már? Pl. hozd ide, vidd oda…
 17. Dugj el egy játékot a párna/takaró alá és keresse meg.
 18. Labda játékok.
 19. Szabadban engedd tapasztalni, játszani, tanítgasd. A játszótéren már sok játékot kipróbálhat.
 20. Játszatok bújócskát, fogócskát.
 21. Forogjatok, tornázzatok, masszírozd/simogasd/dögönyözd…
 22. Dícsérd meg ha szép ruhában van, nézze meg magát a tükörben.

Meg ami éppen eszetekbe jut (leleményességben nem szoktak hiányt szenvedni az 1 évesek), kellemes időtöltést kívánok!

Tagged

§ 9 Vélemény: 1 évesek játékai"

 • Anna szerint:

  Kedves Enikő,

  kösz a listát, szuper, van egypár amit hamarosan kipróbálok vele!

  Anna

 • Orsi szerint:

  Kedves Enikő!

  Megírnád, milyen játszótéri játékokra gondolsz? Én a hámszerű, elöl-hátul magasan záródó hintán és a homokozón kívül nem mertem még semmit se kipróbálni a 11 hónapossal. Vagy esetleg írnál erről külön, hogy milyen játszótéri játékok milyen idős kortól, vagy milyen képesség birtokában (pl. egyensúlyozni tud-e) biztonságosak? Van, amin van felirat, de 2 éves kor alatt ajánlottat még nem láttam. Lehet, szegényes a játszóterünk…

  Köszi!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Pl. a csúszdán lecsúszhat, persze még biztosítsd. Lovagolhat a rugózó lovon, itt is biztosítani kell. Olyan forgó, aminek az alja egy nagy kör, arra ráülhet, és lassan forgathatod, miközben biztosítod. Sok baba csúszdának nem lépcső a feljárata, ott felmászhat. Vagy olyan mászókán próbálkozhat, aminek közel vannak a fokai, nyilván itt is biztosítani kell. A kicsi fejlettségétől is függ, hogy mit tud megcsinálni, de értelemszerűen a te biztosításoddal sok mindent kipróbálhat a kisebbeknek készült játszótéren, ami érdeklődést vált ki belőle. A felirat hogy mikortól lehet használni, az annak szól, hogy nem vállalnak érte felelősséget, egyedül a kicsi nem használhatja…stb…nyilván ez anya és babafüggő is. Mindenki más típus, más érettségi fokon van, ha nem mertél még mást kipróbálni, akkor bizonyára még nem értetek meg más játékokra.

 • Zsofka szerint:

  Kedves Enikő!
  Én elég nehezen szánom rá magam erre a játszóterezésre, mert az én egy évesem még mindig, MINDENT a szájába vesz. A homokot kifejezetten szereti…. elég, ha egy pillanatra elfordulok, már a szájában van, sőt, ha figyelem, akkor is képes betolni, és összeszorítani a száját, hogy ne tudjam kimosni…. A doktornénink azt mondta, akkor inkább ne vigyem homokozóba, mert csúnya fertőzéseket lehet így összeszedni. Viszont más anyuka szerint én vagyok túl aggódós. Szerinted lehet ezzel valamit tenni? Mennyire kell félni a játszótéren összeszedhető betegségektől? mikorra múlik el a “mindentmegkóstolokcsakazértis” korszakuk?
  Előre is köszönöm a választ!

 • Katalin szerint:

  Kedves Enikő!
  Tavasz környékén kezdett járni a kisfiam, azóta a benti játékok, a könyv (szerencsére) kivételével nem kötik le, ezért is nagyon örülök a játékötleteknek.
  A jóidő beálltával szerintem sokan menekülnek a szabadba, ezzel én is így voltam. Jobban érzem magam séta és játszóterezés közben, mint a hosszú téli napokon a játszószőnyegen, pedig kint mégtöbb veszély leselkedik ránk, jobban kell figyelni. Kicsit lelkiismeretfurdalásom is van emiatt. A bent töltött idő nagy részét a főzés, mosás, kicsike takarítás (nagyra nincs idő) elveszi, kint séta közben mindez feledésbe merül. Tudom másképp fejleszti a játszótér, séta a gyerekeket, de van olyan értéke, mint a benti fejlesztő, énekelgető játékoknak? Örülök, hogy felhoztad az állatkertet is, már dilemmáztunk, hogy érdemes-e az amúgy állatszerető 18 hónapos gyereket állatkertbe vinni.
  Örülök, hogy a pihenés, nyaralás alatt szakítassz időt az írásra.
  Nagyon szép nyarat!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Igazából a baba fejlesztés olyan dolog, hogy figyelni kell a gyerekre, foglalkozni vele, játszani, reagálni rá, beszélgetni és fejlődik magától. Nem kell aggódni miatta, erőlködni, magától történik az egész. Kicsit fel van fújva ez a baba fejlesztés lufi. Egyébként útközben is lehet mondókát mondani (sétálok, sétálok…megyek, megyek, mendegélek…aki nem lép egyszerre…), a játszótéren is lehet énekelni neki (hinta-palinta…hóc-hóc katona…)…

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Akkor én is túlaggódós vagyok, én amíg ilyen kicsik voltak, nem igazán engedtem a játszótéri homokozóba őket, csak a mamánál kialakítottban játszhattak. De ott már az egy évesem is lapátolgatott hevesen. Mikorra múlik el a mindent megkóstolok korszak? Nagyon váltzó. Az enyémek 1 éves kor után nem csinálták, de ismerek olyan másfélévest, aki még mindig kóstolgat. Amíg ilyen, addig nagyon kell figyelni és tényleg jobb elkerülni a nyilvános homokozókat.

 • kerri szerint:

  Mindent a szájba vevős baba anyukáinak biztatásul: az én kislányom is mindent a szájába vett régebben, de olyannyira, hogy a kedvenc hobbija a mai napig a földről vagy a textilekből a szöszök kiszedegetése és megevése:-))) Én sem vittem homokozóba egészen addig, amig ez a szokása kicsit alábbhagyott, de a játszótéren viszont minden mást kipróbáltunk. Kb 2 hónapja homokozik is már, és utcán, szabadban szinte semmit sem vesz a szájába már (15 hónapos). Szóval van fény az alagút végén.
  És nem mellesleg Enikő, köszönöm szépen többek között a te jótanácsodat is (hogy mikor a koszt szedegeti a földről és a szájához emeli vigyük ki közösen a kukába és dobjuk bele). Ezzel sikerült őt majdnem teljesen leszoktatnunk erről a nagyon idegesitő, rossz szokásáról!!!!

 • Hadarics Szilvia szerint:

  Ahogy az idő jobb lett mi is mentünk játszótérre, meg persze otthon is a kertbe. Valamikor még este nyolckor is megy a hiszti, hogy ő ki szeretne menni (16 hónapos fiú). A hinta, a csúszda a kedvenc. Először csak félve csúszott, most már felmegy egyedül, a lecsücsüléssel még problémák vannak, de már próbálgatja. Meghát megy a csajozás!!!:))) De érdekes, hogy csak vele egy magasságú kislányok érdeklik, őket ölelgeti. Innen látom, nem lehet elég korán kezdeni.:)
  Az az érdekes, hogy ha otthon elesik, akkor megy a sírás, meg ugye jön, hogy szeretgessem egy kicsit, mert hát ő elesett. Ilyen a játszótéren nincs!!! Elesik, feláll, morog egyet és indul tovább, ez nagyon meglepett, mert vártam, hogy majd ott is megy a sírás, de nem!!!!:))) Eddig még mást nem próbáltunk ki, de majd idővel.:)

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod 1 évesek játékai at Dokimami.

meta