Közeleg a nyár: 33 jó tanács a babához

május 25th, 2011 § 2 hozzászólás

Hamarosan itt a nyár. “Kedvcsinálónak” összegyűjtöttem a szokásos jó tanácsaimat.

1. Levegőztetés: érdemes a reggeli, illetve az esti órákban sétálni menni. 11-15 óráig, picivel 10-16 óráig inkább maradjunk otthon. Legjobb, ha 9 előtt, illetve 5 óra után visszük ki a babát, ha nagyon nagy a hőség. Keressünk, vagy csináljunk árnyékot. Árnyék és árnyék között is óriási különbség van. A legjobb árnyék egy nagy fa árnyéka, hiszen a levelek megszűrik a fényt.

2. Ha tűző napra mentek, akkor minél jobban legyen befedve a kicsi bőre: kalap, hosszú, könnyű fehér pamut laza szerelés. De ilyen inkább ne nagyon legyen, vagy csak nagyon rövid ideig.

3. A leégést meg kell előzni. Rövidebb időket legyetek kint reggel, késő délután, este és árnyékban, vagy használjatok naptejet, védőöltözetet.

4. Naptej: ha csak a reggeli és esti órákban, illetve árnyékban van a baba, nincs rá szükség. 10 percnél tovább egy huzamban nekünk sem ajánlott a napon lenni. Meg mondom őszintén én nem vagyok híve az állandó naptejjel kenésnek. Inkább reggel, meg késő délután megyünk sétálni. Az udvaron is többnyire a cseresznyefa árnyékában játszanak . De van, amikor szükséges, vízparton mindenképpen. Ilyenkor nem szabad vele spórolni, alaposan be kell kenni a bőrét a gyerekeknek és előtte legalább fél órával. Ha vízbe megy, akkor utána is. A csecsemők bőre nagyon érzékeny, átjárható, speciális krémeket igényel.

5. Meleg kiütések: Az izzadság miatt sok babán rengeteg apró piros pötty keletkezik, leggyakrabban a nyak körül, háton, pellusban. Amit tehetünk ellene: nem kell túlöltöztetni, van akinek a hintőpor is segít. Nyugodtan lehet egy szál pellusban, bodyban, pucéron, arra kell figyelni, ne legyen izzadt. Ne feledd, az izzadság is lehűti a bőrt, ezért ha hideg pl. a háta, de nyirkos is, akkor nem fázik, hanem meg volt izzadva. Hamarabb fázik meg, ha túlöltözteted, az izzadság miatt. A nagy melegben nagyon jót tesz, ha napközben is lefürdetjük, áttörölgetjük a babát, általában élvezni szokták és a meleg kiütéseket is elkerülhetjük.

Legyen minél többet pelenka nélkül, készülj fel, pisilni fog, esetleg kakálni.

Nagyon jók, a vékony pántos napozók, amik szabadon hagyják a nyakkörüli részt.

Éjszakára sincs szükség takaróra, ha nincs klíma a házban. 26 fokos szobahőmérséklet felett, általában nem fáznak, még ha rövid ujju, rövid szárú pizsama is van rajtuk, de mivel minden gyermek más, ezért a sajátodat kell megfigyelni. Ha túlöltözteted többet ártasz vele.

6. Kiszáradás: a legtöbb picurnak hőemelkedése van ilyenkor, a kutacsát, a feje búbján rendszeresen figyelni kell: ne süppedjen be! Ha besüpped sürgősen meg kell itatni, szoptatni. Ugyan azt szoktuk mondani, hogy ha a babának beesett a kutacsa, akkor szomjas, itatni kell. De ez alkati kérdés is. Mindig a babához képest kell nézni, az előző állapotához. Vannak, akiknek mindig kicsit beesettebnek tűnik, nekik az a normál állapot. Ezenkívül akkor lehet ezt megvizsgálni, ha fekszik a baba, ölben nem. Jobb a pisis pelenkák számát és a hangulatát figyelni.

A hőemelkedés miatt sem kell aggódni, 38 fok alatt annyi a teendő, hogy itatni kell a babát. A kizárólagos anyatejes babák nem biztos, hogy elfogadják a vizet, pici anyatejjel “megbolondítva” hátha egy-két kiskanállal elfogad, de erre nem biztos, hogy szükség van. Lehet, hogy a ciciből kapott anyatej elegendő lesz neki. Nagyobb babákat nem kell elrontani, nincs olyan, hogy a gyerek nem szereti a vizet. Ha szomjas lesz, meg fogja inni. Persze, ha mindig csak teát, gyümölcslét, szörpöt kap, akkor nem fogja meginni a vizet, de egy kis “szomjaztatással” ez a szokás hamar feledésbe merül. Ne feledd a gyerek nem hülye, ha szüksége van rá, inni fog. Ha nem akarja meginni a vizet, akkor tedd vonzóvá: pl. szopókás üveg, szívószál, extra pohár, citromkarika bele…Arra figyelj, hogy a reggeli frissen bontott víz a szopókás üvegben délutánra belebüdösödhet. Nyugodtan ihat a gyerek gyümölcslét is, de ne állandóan. A víz legyen az alap és a gyümölcslé az extra, az alkalomszerű. Ne aggódj, ha a hőségben nem hízik annyit, természetes, hogy nem annyira éhes, inkább szomjas. A cukros löttyök nem igazán jók szomjoltásra, hiszen a cukor vizet tart vissza a bélrendszerben, azaz még inkább vizet von el. Nem mindig rossz tulajdonság ez, ha pl. nem kakál, szorulása van, akkor hasznát vesszük, kihasználhatjuk ezt a tulajdonságát, de ha a vízpótlás a cél, akkor a tiszta víz jobb választás. A kólát pedig felejtsétek el, oldja a kalciumot a csontokból.

Lehet, hogy az étvágy sem lesz az igazi,  főzelékből is kevesebbet fog enni, talán a legmelegebb hónapban alig fog hízni, ne aggódj, hamar bepótolja majd.

7. Leapasztja a cicit: a nagy melegben elképzelhető, hogy nem lesz olyan nagy étvágya a picurnak, viszont szomjas lesz. Gyakrabban akar szopni, a tej elejét, a vizes tejet leszívja és a végét, a zsírosabb tejet bent hagyja. Ebből te csak annyit érzékelsz eleinte, hogy a következő szoptatásokra duzzadtabb lesz a melled, örülsz, hogy milyen sok tejed van. Aztán pedig jön a fekete leves. A melled hozzáidomul a kevesebb szopihoz, vége a kánikulának, megjön újra a baba étvágy és kevés lesz a tejed. Ilyenkor vissza kell hozni, hasonlóan a növekedési ugrásokhoz. Gyakoribb szoptatás, figyelni, hogy a végét is kiszívja (ugyanazt a mellett kis pihenő után újra kínálni), tejhozó tea…

8. Mikor szellőztessünk? Hajnalban, reggel mikor hűvösebb a levegő mindenképpen szellőztessük át a házat jó alaposan. Most a javasolt óránkénti szellőztetéseket csak nagyon rövid idő alatt tudjuk le, a legmelegebb órákban, pedig jobb, ha mellőzzük.

9. Autózás: nagyon fontos, hogy a gyermeket nem szabad az autóban hagyni egyedül, megölheted! Nagyon hamar felmelegszik az autó, ahogy rásüt a nap. Minden évben vannak ilyen balesetek!!!

10. D vitamin: 1 éves kor alatt nyáron is lehet adni a napi egy csepp  D vitamint. 1 éves kor után nyáron nem szükséges, esetleg, ha hosszabb ideig rossz idő van.

11. Rossz éjszakák: a baba ha eddig át is aludta az éjszakát, most elképzelhető, hogy fel fog kelni, mert szomjas lesz. Érdemes már este odakészíteni a babavizet. A legkisebbeket pedig meg kell szoptatni. Ha túlöltözteted és melege lesz, akkor is fel fog ébredni.

12. Ha már megy a baba. Érdemes nagyon rövid nadrág helyett térd alá érő halásznadrágot adni rá, különösképp, ha aszfalton, betonon közlekedik, hiszen biztos hogy hasra fog esni és lehorzsolja a bőrét, este pedig sírni fog fürdésnél, mert csípni fogja a víz.

13. Pucérkodás (de nem délben és nem tűző napon). Egyrészt a legtöbb manó imádja, (kivéve a nagyon fázós újszülötteket), másrészt a mozgásfejlődés szempontjából is segíthet, ha közvetlenül a bőre érintkezik a talajjal.  Kár lenne megvonni ezeket az örömöket a kicsiktől a naptól való félelmünkben. Négykézlábazó (na jó, van aki már egyedül jár ilyen idősen) 9-10 hónaposak pedig felderíthetik a homokozót, az udvart.

14. Milyen nyári szandált vegyél? A lényeg: kéreg nélküli szandált NE vegyél neki. Ha az orra zárt, a sarkát tartja az a jó, a biztonságos. De erre magad is rájöhetsz: sokkal többet fog hasra esni egy csupa pánt kisszandálban. Egy jó vászoncipő is alternatíva lehet.

15. Bugyi, kisgatya. Tudom manapság óriási stressz van a szobatisztaságra neveléssel kapcsolatban, én ezzel nem teljesen értek egyet, és óhatatlanul felmerül a gyanú, hogy kiknek is jó ez, a pénz nagy úr. De inkább hagyjuk. Nyáron pár nap bugyiban, kisgatyában és ha el kezd szólni, el kezdi zavarni a pisi, akkor érdemes próbálkozni a szobatisztaságra szokatással. Ilyenkor sokkal jobban zavarja a pisi a gyerkőcöket még a szuper nedvszívó pellusban is, anélkül pedig még jobban.

16. Ne rikító ruhába menjetek kirándulni, hanem terepszínűben, zöldben, barnában…

17. Használjatok rovarriasztó szereket (pl. Szuku, Off, Vape…pl. cipőre is lehet kenni) különösen hajnalban, alkonyatkor, ha kirándultok nagyobb gyerekekkel.

18. Ha tudod, hogy allergiás a gyermeked valamilyen csípésre, akkor különösen óvd, és ha az orvos írt ki nektek adrenalin inj.-ot, akkor az legyen mindig nálatok!

19. Ha sokat jártok kirándulni, vagy fertőzött kullancsos környéken laktok, akkor 1 éves kor után adasd be a meningitis elleni védőoltást. A Lyme kór ellen sajnos nincs hatékony védőoltás.

20. Tanítsd meg a gyermeked, hogy mely rovaroktól kell óvakodni, és hogy a döglött rovar is megszúrhatja.

21. Napközben is ellenőrizd, hogy nincs-e kullancs fúródva a testébe, de este mindenképp.

22. Változóak az ajánlások, hogy mennyire kell felöltözni kiránduláshoz. Van, aki azt mondja, jobb minél lengébben lenni, mert akkor hamarabb észre lehet venni a kullancsot és le lehet könnyen seperni. Szerintük, ha bemászik a ruha alá, akkor észrevehetetlen napközben. Mások azt mondják, hogy hosszú ruhába kell menni az erdőbe és a zokniba be kell húzni a nadrágot. Én gyerekek esetében az utóbbival értek egyet, a hosszú nemcsak a rovarcsípésektől védheti a gyereket.

23. Ne feledd, hogy akár a kertben is lehetnek kullancsok!

24. Szereljetek fel szúnyoghálót, ha van, rendszeresen ellenőrizd van e rajta lyuk…A babakocsira is lehet szúnyoghálót kapni.

25. Nem kell félni (nagyon) a nyaralástól. Babával is lehet, de figyelembe kell venni az igényeit. A legtöbb baba nem szeret sokáig autózni, kivéve, ha alszik. Azaz praktikus alvás időre időzíteni az utazást, és a távolságot is ennek megfelelően kisakkozni. Ha mégis ordításba fulladna az utazás (ami az apákat igen szokta zavarni vezetés közben), akkor se kösd ki a biztonsági gyerekülésből/hordozóból. Inkább próbáld szórakoztatni, szükség esetén megállni. Nálunk kor függő, de szeretik az éneklést, a mondókázást, mesét, rajzolást, nyuszi pistázást (kezemmel nyuszit formálok és bábozok hátra)…lehet vinni érdekes játékot is az útra. Az etetéssel óvatosan kell bánni, nehogy egy hirtelen fékezés félrenyeléshez vezessen.

26. A menőmanóknak nyaralás alatt sincs többre szükségük a jó kedvhez, mint egy kis homok, kövek, netán víz. Tereptől függ, de többnyire sokkal könnyebb közlekedni, ha a baba rád van kötve, mintha babakocsiban toljátok.

27. Ha megtehetetitek és visztek egy nagymamát is, akkor akár még nektek is lehet felnőtt programotok nyaralás alatt.

28. Strandoláshoz többnyire kötelező az úszópellus (ha még nem szobatiszta). Azt olvashatod több helyen is, hogy a legbiztonságosabb a mentőmellény a babának. Ez valóban így is van, ha pl. Tisza túrára mentek. De a strandon, a gyerekmedencében, a kezedben van a baba, adhatsz rá karúszót is. A mentőmellényben, vagy ülőkés úszógumiban élvezhetetlen a pancsolás. A legkisebbeket pedig csak egyszerűen mártogatják, reptetik a szülők.

29. Ha van otthon medencétek, akkor mindig felügyelet mellett legyen a gyerek, ui. a vízbefulladás igen csendben megy végbe és hamar végzetesbe fordul.

30. Nyáron különösen megmutatkozik a kertesház előnye, hiszen a gyerekek, babák igazán kint szeretnek lenni. Homokozni, pancsolni, sarazni…de akinek nem jött ez össze, az is megtalálhatja a lehetőségeket (játszótér, strand, kirándulás…)

31. Érdemes lefagyasztani meggyet, cseresznyét télen is nagyon fogja szeretni a gyermek.

32. Vegyétek figyelembe a kicsit amikor programokat szerveztek nyaralás alatt. Vannak, akik félnek pl. a hűvös, sötét helyeken (pl. barlang, régi templom…). Gyerekkel nyaralni egészen más, mint nélkülük. Lehet így is sok mindent csinálni, de máshogy. Jobb, ha számolsz ezzel előre, különben csalódni fogsz és nem fogod jól érezni magad.

33. Az utazóágyak csüszmékelés igen idegesítő tud lenni, de pl. alhat köztetek is a baba a nyaralás alatt. (De van olyan szálloda, ahol rendes kiságyat adnak.) Aki nincs ehhez hozzászokva, az számíthat arra, hogy a gyerek keresztbe fog fordulni, többnyire a fejedet becélozva, és apa hasát rugdosva (jobb esetben). Ha néhány napig némileg borul is a szokásos napirend, általában nem szokott ez a későbbiekben problémát okozni. A legkisebbeket leszámítva, a gyerekek is szoktak örülni az új dolgoknak, ez az izgalom első este okozhat az altatásnál némi csúszást, de ez sem törvényszerű. Segíthet kicsit, ha viszitek a saját párnáját, alvó állatát (ha már van).

Szuper, feltöltő, vidám nyarat kívánok mindannyiunknak!

§ 2 Vélemény: Közeleg a nyár: 33 jó tanács a babához"

 • Eri szerint:

  Kedves Enikő!

  Az elsősegély tanfolyam végén nem reagáltam a kérdésedre, hogy hasznos volt-e számunkra a tanfolyam, mert közben megszületett a kisfiam,és hát nem igeazán értem rá és nem is tudtam összeszedni gondolatban, amit éreztem, érzek az általad nyújtott információkról.
  Most talán menni fog. 🙂
  Ez a cikked is nagyon szuper lett és rettentő nagy segítséget ad a kezdő és néha bizonytalankodó anyukáknak. Ezt lehetne még fokozni, de talán ezzel jobban kifejezem, hogy mennyire fontos nekünk, amit csinálsz: Bárkivel beszéltem eddig, ismerős és ismeretlen, vidéki vagy budapesti anyukával, kismamával hogy ki honnan és milyen információt szerez, mindenki kivétel nélkül a te “dokimamis” honlapodat nevezte meg, mint igazán autentikus forrást. Mert ugye az ember ha nem is tudja, de érzi, hogy kiben és miben bízhat! :)))))

  Üdv: Erika

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Köszönöm Erika, nagyon kedves vagy.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Közeleg a nyár: 33 jó tanács a babához at Dokimami.

meta