Miért nem esek már teherbe?

május 3rd, 2011 § 8 hozzászólás

Nagyon mélyen belénk van kódolva a kisbaba utáni vágy. Ahogy “öregszünk” egyre hangosabb. Meglátsz egy kisbabát és könnybelábad a szemed, bárcsak nekem is lenne már. Elképzeled, biztos olyan lesz, mint a párod, csak kicsiben 🙂 Néha olyan nehéz kivárni, hogy végre pozitív legyen az a fránya teszt. Meddig várj? Mikor fordulj orvoshoz? Milyen okok állhatnak a háttérben, ha telnek a hónapok, de a mensi mindig jön, és az istennek sem akar kimaradni. Igyekeztem összegyűjteni a háttérben álló okokat (forrásként a Papp Zoltán szerk: A szülészet-nőgyógyászat tankönyvét 2007 használtam).

Ha peteérés környékén (kb. a mensi első napja utáni 14. nap 28 napos ciklus esetén/vagy következő mensi előtti 14. nap, van, aki érez kis fájdalmat is ilyenkor) szexeltek min. egyet (jobb még peteérés előtt), akkor 20% az esélye, hogy teherbe esel. Ha egy éven keresztül próbálkoztok (figyelem, fontos, hogy peteérés idején) akkor 85% lesz az esély (ez egy átlag, életkoronként külnönböző, egyre csökken a kor előrehaladtával), hogy teherbeesel. Ha rendszeres szex mellett sem sikerül egy év alatt teherbeesned, akkor érdemes orvoshoz fordulnotok (régebben két év volt a “várakozási” idő). A párok 15% meddő, és 90%-uknak sikerül teherbeesni végül a kezeléseknek köszönhetően.

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha nem sikerült még teherbe esned?

 • Általános egészségi állapot, táplálkozási viszonyok, lelki tényezők (pl. súlyos alul/túltápláltság, súlyos stresszhelyzet, szorongás)
 • Hypothalamus (agyalapi mirígy)  működési zavara. Pl. a terhesség rendkívüli mértékű akarása, bizonyos gyógyszerek (phenothiazinok) szedése
 • Hypophysis
 • Petefészek eredetű
 • Menstruációs zavarok: pl. nincs menstruációd, vagy nagyon rendszertelen
 • Mellékvese eredetű: cong. adrenalis hyperplasia, Cushing sy.
 • Pajzsmirigy eredetű: mind a hyper, mind a hypothyreosi kedvezőtlen a teherbeesés szempontjából
 • Kürt eredetű meddőség: pl. korábbi gyulladás következtében a petevezetékek károsodhatnak, átjárhatatlanná válhatnak. Mi vezehet ide? Pl. korábbi lázas vetélés, Chlamydia-fertőzés, gonorrhoea, tuberculosis, perforált vakbélgyulladás szövődménye…
 • Kismedencei endometriosis
 • Méh myomája, ha elhelyezkedése kedvezőtlen
 • Uterus üregének összetapadása (Asherman-sy.)
 • Méhszáj nyák rendellenessége (pl. spermiumellenes antitest, gyulladásos cervixváladék)
 • Hüvelyfejlődési rendellenesség
 • Nagymértékű alkohol fogyasztás, dohányzás rontja az esélyeket
 • Pszichés eredetű (jelek, melyek utalhatnak erre: spontán, élvezetes szerelmi élet helyett program szerinti aktusok jellemzőek, legfőbb cél, a teherbeesés lesz és minden mást alárendeltek neki…medősségi programokra nagy lelkesedéssel jelentkezés, majd idő előtti abbahagyás…sokszor miután sikerül örökbefogadni, vagy lombik baba születik spontán teherbeesés következik be)
 • Férfi meddősége

A statisztikák szerint a meddőség 25%-ban a férfi eredetű, 10%-ban pedig nem sikerül azonosítani a problémát. Ha egy év után nem sikerül teherbeesni, pedig rendszeresen szexeltek (min. hetente 2-3-szor, persze lehet többször is), akkor érdemes felkeresni a nőgyógyászt. Ha még ezen az úton vagy és tudomásod szerint egészséges a szervezeted, akkor személyes jó tanácsom, a túlzott tudatosság helyett inkább próbálj spontán élni, az ösztöneidre, vágyaidra hallgatni (peteérés közeledtével pl. a nők jobban kívánják a szexet, szebbnek látják magukat…), próbálj igényes lenni lelki/testi életedre. Többnyire a baba akkor jön, amikor megérett az idő (helyzetetek, személyiségetek).

§ 8 Vélemény: Miért nem esek már teherbe?"

 • takács orsós anita szerint:

  azzal a kéréssel fordulok önhöz hogy nagyon szeretnék kis babát de rendszertelen a menstruációm és cukor beteg is vagyok mit tegyek hogy végre teherbe essek várom válaszát köszönöm

 • Dokimami szerint:

  Kedves Anita!
  Mindenképpen fel kell keresnie a kezelőorvosát, nőgyógyászát és ők el fogják mondani a teendőket.
  Kívánom, hogy sikerüljön és minden rendben legyen!

 • Emese Zekany szerint:

  Jo napot kivanok .
  Lenne nekem is egy kerdesem … mar 3 eve probalunk osszehozni egy babat es nem sikerul…. augusztusba eldontotuk hogy termeszetes megtermekenyiteshez folyamodunk. A tavaj 3 temeszetes megtermekenyitesen estunk tul ( 1 petefeszek stimulacioval es 2 a nelkul) A petefeszek tartalekom nagyon kicsi 1,05. Se a ferjemnek se nekem klinikailag nincs semmi bajunk, csak egyszerulen nem jon ossze a baba. Nem tudjuk hogyan tovabb. On mit javasolna ?
  A ver vizsgalataink mind jok , a sperogram es spermocultura ugyszinten , rendszeresen menstrualok 24 napra.

 • Dokimami szerint:

  Kedves Emese!
  Sokat gondolkoztam mit is írhatnék, ami használható, de arra jutottam ez ilyen formában lehetetlen. Kérem keressenek fel személyesen egy olyan szakembert (szakembereket), akinek ez a szakterülete. Sajnos ebben én nem tudok korrekten segíteni.

 • adriana szerint:

  lasan 4 evig nem esek teherbemilehet az oka

 • Dokimami szerint:

  Kedves Adriana!
  Kérem olvassa el a cikket, látatlanban kb. ennyit lehet mondani egy ilyen kérdésre és keressenek fel egy szakembert. Minden jót kívánok!

 • Viki szerint:

  Van egy 4 éves kis fiam és szeretnék még kis babát de a párommal már 2 éve probálkozunk és nem sikerült még teherbe esnem mitöl van én 27 éves vagyok és a párom 51 éves és sziv beteg volt sziv billentyü mütéte is ez befolyásolja hogy nem tudok teherbe esni és én 166 cm magas és 95 kg vagyok a párom meg 166 cm magas és 90 kg ez is befolyásolja hogy teherbe esek nögyogyászatnál voltam és gyogyszereket kérem válaszoljon

 • Dokimami szerint:

  Kedves Viki, a kérdésre a válaszom a cikkben le van írva, ennél többet nem lehet látatlanban mondani, el kell menni egy olyan emberhez, akinek ez a szakterülete. Sajnos ilyen esetben interneten nem lehet segíteni. Kívánom a legjobbakat!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Miért nem esek már teherbe? at Dokimami.

meta