Mit készítsünk össze, ha a kórházba megy a baba/ kisgyerek?

április 3rd, 2011 § 3 hozzászólás

Sajnos bármikor előfordulhat, hogy a kicsinek kórházi megfigyelésre, kezelésre van szüksége, és ilyenkor hirtelenjében kell összecsomagolni, a nagy kapkodásban és kétségbeesésben bizony könnyen elfelejtődhet valami. Ezért Tímea kérésére igyekszem kis segítséget nyújtani ehhez. Általánoságban azt mondhatjuk mindent vinni kell, amit a baba otthon 24 óra alatt használni szokott.

 1. Könnyű pizsama / body + tipegő/ póló + nadrág…több váltás (min. kettő, csecsemőknél még több). Átalában a kórházakban meleg szokott lenni.
 2. Köntös, csecsemőknek melegebb kardigán + sapka…pl. ha vizsgálatra viszik szükség lehet rá.
 3. Papucs/ mamusz/benti cipő, ha már jár a gyermek. Ne felejts el magadnak is oda tenni egy papucsot.
 4. Evőeszközök. Tányér, pohár, kanál, kés, villa, szalvéta, mosogatószer, konyharuha. Ha cumis baba, akkor cumisüveg, tápszer, játszócumi.
 5. Tisztálkodáshoz. Fürdető/tusfürdő, fogkrém, fogkefe (magadnak is), kis és nagy törülköző, testápoló, kézkrém (a benti fertőtlenítős kézmosó nagyon kiszárítja a bőrt, érdemes krémezni).
 6. Pelenka/ bugyi/ gatya (min. két napra elegendő, magadnak is tehetsz egy váltás fehérneműt). Nedves törlőkendő. Popsikrém.
 7. Papírzsebkedő, WC papír, papír törlő.
 8. Saját élelmiszer. Víz, gyümölcslé. Ha lehet, és van rá lehetőségetek, akkor vigyetek be otthon főzött ételeket.
 9. Játékok.  Pl. a kedvenc állatka/kispárna, mesekönyv, lapok+ceruza/filctoll, könyvkirakó, kártya…kedvenc játék. Olyan ami nem foglal sok helyet, de képes a figyelmet lekötni.
 10. Mobil töltő, igazolványok, korábbi orvosi papírok.
 11. Ha több napról van szó, akkor szükséged lehet egy kemping ágyra, takaróra, párnára. Kényelmes, könnyű ruhára.
 12. Ami még kiderül, hogy szükséges, apa majd behozza utólag.

Egyéb jó tanácsok:

 • Figyelj a viselkedésedre, arra, hogy mit sugárzol a gyermeked felé. Tudom, hogy pl. egy injekció is neked jobban fáj, mint a babádnak, de nem mutathatod ki. Ha nem bízol az orvosokban, veszekedsz, aggresszív vagy, netán pánikba esel, akkor a gyermeked is nagyon meg fog rémülni. Az ő érdekében is fontos, hogy bizalmat ébressz a kórházi személyzet iránt. Ha kiküldnek bizonyos vizsgálatokról, akkor ne hőbörögj, hidd el, nem véletlen, mindkettőtöknek így a legjobb. Vannak olyan pillanatok, amikor a szülő jelenléte (aggodalma) negatív hatású, mégha nem hiszed el, akkor is.
 • Ha valamilyen ápolási feladatot kapsz, akkor kérd meg, hogy mondják el mégegyszer, legjobb, ha felírod gyorsan valahova. Az ember stressz helyzetben nem mindent tud megjegyezni.
 • Ha nem értesz valamit, akkor inkább kérdezd meg mégegyszer, mint egyből elutasítsd. Tudom, hogy az internet jóvoltából sokan nagyon okosnak képzelik magukat és ez tényleg így is van. De sok innen-onnan összeolvasott cikk nem hellyettesíthet egy évtizedet. Többnyire az orvosegyetemre csak kitűnő bizonyítvánnyal lehet bejutni, a gyerekorvosok nagy része hivatástudatból választotta ezt a szakot, nagyságrendekkel több tapasztalata/ tudása van, mint neked és mégha előfordulnak kisebb hibák, nem valószínű, hogy Te jobban tudsz valamit, bár néha tényleg előfordul. Azaz attól, hogy valamit nem értesz, mást olvastál, attól az, még lehet igaz. Az internet tele van féligazságokkal. Inkább kérdezz, mint egyből elutasítsd. A gyermeked érdekében jobb, ha együttműködő, kedves, intelligens szülő vagy. Ha nem is értesz valamivel egyet, próbáld higgadtan megbeszélni, ez a gyermeked legfőbb érdeke.
 • Sutyiban ne adj semmilyen gyógyszert, vitamint, táplálékkiegészítőt a gyermeknek. Egyeztess a kezelőorvossal.
 • Mondj igazat. Ha valamit hibáztál, ne tetézd azzal, hogy elhallgatod, vagy szépíted.

Tagged

§ 3 Vélemény: Mit készítsünk össze, ha a kórházba megy a baba/ kisgyerek?"

 • Tímea szerint:

  Nagyon köszönöm a segítséget!

 • Dirge szerint:

  Köszönöm én is! Bár ezt így elolvasva a pánik rámjött, hogy jaj ne, ne legyen rá szükség… nem bírnám elviselni ha a kicsi babát el kéne vinni itthonról:(
  Mindenesetre tényleg jó a lista, köszönjük.

 • VT72 szerint:

  Köszönöm! Ez tényleg egy nagyon jó írás…és nem árt tudni. Bár én is nagyon remélem, hogy nem lesz rá szükség.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Mit készítsünk össze, ha a kórházba megy a baba/ kisgyerek? at Dokimami.

meta