Jelentem: MOZGUNK (a mozogjunk, ne mozogjunk történet folytatása)

március 15th, 2011 § 4 hozzászólás

Ismét Adrienn osztja meg velünk hogyan is alakul Flóra kalandos mozgásfejlődése. Ha lemaradtál volna az előzményekről, kattints ide. Köszönjük Adrienn. Ha van kedved, Te is oszd meg velünk a sajátodat (küldd az info@dokimami.hu-ra)

Sok változás történt nálunk mozgásfronton a közelmúltban.

Először is a facebook-os izgő-mozgó kisfiú rendszeres vendég lett nálunk, és látogatásai hathatósan elősegítették Flóra mozgásfejlődést.

Továbbá heti egy alkalommal mi is eljárunk csoportos babatornára. Mielőtt elkezdtük az intenzív sportot J, azért elmentünk ugyanide egy gyógytornász által végzett állapotfelmérésre. Mert anyai ösztön ide, vagy oda; megnyugtató, ha egy hozzáértő szakember is megerősíti elfogult anyai véleményünket.

Az állapotfelmérésen Flóra számomra is meglepően fürgén izgett-mozgott, kicsit sem háborgott a hason fekvéstől, sőt még gurult is néhányat jobbra-balra.

Meg is kérdezte a gyógytornász néni, hogy tulajdonképpen mi a baj? Mondtam, hogy az égvilágon semmi, csak gyanítom, hogy gyermekünk kissé lusta.  „De Anya! Lusta gyerek nincs. Flóra keveset van hason, nem kitartó, így nem elég erősek a hátizmai. Suta a mozgása, mert nem gyakorol eleget.”- hangzott a nem kevésbé elfogult szakértői magyarázat. Tehát lusta, jegyeztem meg újra, most már csak magamban. J

Aztán megkezdtük a közös tornát. Az első foglalkozásokon kitartóan mondókáztunk és igyekeztem tartani a fonalat a gyorsan egymás után következő gyakorlatok alatt.

Aztán Flóra kezdte magát egyre otthonosabba érezni. És egyre inkább előjöttek olyan rá nagyon is jellemző tulajdonságai, mint a ráérős szemlélődés és az „azt csinálom, amihez éppen kedvem van”-viselkedés.

Így felfokozott figyelemmel nézte tornázó babatársait, és nagyon érdekesnek tartotta őket. Tette mindezt a szőnyegen hasalva, vagy kényelmesen oldalra fordulva, könyöktámaszban. A kezdéskor eljátszott „Süti, süti pogácsa” és „Csip, csip csóka” még nála is belefért a tűréshatárba, sőt még azt is hagyta, hogy a lábait hajlítgatva énekeljek neki, miközben ő hanyatt fekszik.

Aztán amikor behajlított lábaimról lelógatva csipeszt kellett volna szedegetnie a nadrágom száráról, vagy keresztirányú felülésekkel kivennie a számból ugyanezt, akkor már nem sikerült túlságosan tűzbe hoznom. Jól elszórakozott rajta, ahogy csipesszel a számban zümmögöm a nevét, majd ő is betömött valamit a saját szájába és úgy nézegette a többieket.

Természetesen az olyan passzív tevékenységeknél, mint a pörgetés, hintáztatás, nem háborgott, sőt rendületlenül vigyorgott. Azon ugyan kicsit megsértődött, mikor a fejjel lefelé való himbálás után neki kellett volna letennie a két kezét, hogy ne az arcára érkezzen a szőnyegre, de néhány próbálkozás után azért megtette.

Ami még mindig mélységesen felháborítja, az az, ha kislabdát teszünk a mellkasa alá, térdeimmel összefogom a lábait, hogy ne csússzanak szét, miközben neki felemelt fenékkel, kezeire támaszkodva mászást elősegítő mozdulatokat kellene végeznie.

Itthon viszont kifejezetten megtáltosodott. Mióta száműztük az üveglapos!, éles sarkú asztalt a nappali közepéről, megnőtt a mozgástere. A játszószőnyegét is lecseréltük habtapira, mert a tárgyakat úgy szerezte meg találékony babánk – ha a családtagok kiabálással való feltüzelése már nem működött -, hogy megmarkolta a szőnyegét és a rajta lévő játékokat odahúzta magához. 

Tegnap már határozott kúszómozdulatokat véltem felfedezni nála! Hiába, az újságpapírért és azért, hogy a szőnyegről lemászva a kövön tudjon kalapálni a fajátékokkal, mindent megtesz ez a gyermek. Öt másodperc elég neki, hogy a 2×3 méteres szőnyegről lemászva a kanapé alá vagy a kőre guruljon és ott békésen elszöszöljön. 

            A babaúszáson meg kifejezetten vízicsibeként viselkedik. Úgy paskolja a vizet, hogy a nagytesó csak úszószemüvegben bír megmaradni mellette. Igaz, hogy amikor Flóra babánk úgy gondolja, hogy ő most pihen, akkor angyali nyugalommal belehajtja a fejét a vízbe és az orrával szántja a habokat. Valószínűleg úgy gondolja, hogy majd mi veszünk levegőt helyette is. Nagyon értékelem ezt a végtelen bizalmát a szülei iránt!

            Úgy érzem, egyre közeledik az idő, amikor visszasírjuk ezt az időszakot és felértékelődnek majd azok a percet, amiket korábban Flóra csendes lustálkodással és szemlélődéssel töltött! J

Tagged , ,

§ 4 Vélemény: Jelentem: MOZGUNK (a mozogjunk, ne mozogjunk történet folytatása)"

 • Anita szerint:

  Kedves Enikő!
  A habtapiról szeretnék kérdezni, nemrégiben volt a hírekben, hogy veszélyes anyagokat tartalmaz, meg külföldi barátnőm is mondta, hogy pl. Belgiumban is vizsgálták, hogy mérgező-e. Mi karácsonyra kaptunk egy csomagot, de eddig nem használtuk, mert padlófűtéssel meleg a járólapunk, de most, hogy már meleg van kint, a padlófűtés szinte nem is megy, és kellene valami, amin a 9 hónapos kisfiunk kúszhat. A játszószőnyegről egy gurulással lent van, valami nagyobb felületű dolog kellene, ami nem gyűrődik össze a hasa alatt. A habtapi tényleg veszélyes? Némelyik boltban még mindig lehet kapni belőle. Köszönettel, Anita

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Anita!
  Én sem tudok többet erről a dologról, mint amit a hírekben hallani.

 • Adrienn szerint:

  Szia Anita!

  Amikor mi vettük, az eladó kérdés nélkül határozottan állította, hogy nem mérgező. Bár mi nem is azért vettük, hogy a baba ,megegye, hanem hogy másszon rajta! A kisebb részeket egyébként ki is vettük belőle, hogy ne is próbálja a szájába venni. Én is szerettem volna valami mást venni, de semmi olyat nem találtunk, amivel helyettesíthetnénk. Babatornán vékony tornaszőnyegen vannak a babák, amilyeneket az iskolákban is használnak, csak ezek k. 5 cm vastagok. Ezeknek jó tartásuk van, de sztem csak speciális tornafelszerelés üzletben lehet őket kapni.

 • Évi szerint:

  Sziasztok!
  Mi jó vastag filcet vettünk, ami ráadásul nem is csúszik. Igaz, hogy nem színes, de egyenlőre nekünk megfelel.
  Évi

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Jelentem: MOZGUNK (a mozogjunk, ne mozogjunk történet folytatása) at Dokimami.

meta