10 anyakészség, ami jól jöhet

február 25th, 2011 § 3 hozzászólás

Melyek a legfontosabb készségek, melyeket érdemes fejleszteni, ha gyermeket vársz/van? Magánvéleményem szerint ezek:

  1. Érezd a tested, tanulj meg bízni benne! Ha éhes, szól? Ha szomjas, szól? És ha fázik? Vagy álmos? Biztos vagyok benne, a tested el tudja dönteni minden élelmiszerről, hogy egészséges-e, kívánja-e, szüksége van-e rá. Figyeld az emésztésed, próbáld meg elkülöníteni azokat a dolgokat, amit csak a “szemed” kíván és amit a tested. Már a várandósság alatt, le merem fogadni, ha bármi egészségügyi problémád volt, hamarabb tudtad, mint a leletek. Fáradt voltál, keményedett a hasad, úgy érezted pihenned kell, netán azt érezted, hogy baj van…és az érzésnek megfelelően cselekedtél. Ha még várandós vagy, elképzelhető, hogy félsz a szüléstől. A szülésre való felkészülés része legyen az is, hogy megtanulsz bízni magadban, a szervezetedben. Ha tudtál párt választani, kialakult a gyermek utáni vágy, partnerre leltél, sikerült teherbe esned, akkor nagyon nagy a valószínűsége, hogy a szülésre is képes vagy. Persze lehetnek szövődmények, de nem azokra kell készülni. Bízz a tested fantasztikusságában.
  2. Meg kell tanulnod a megérzéseidre és a józan paraszti eszedre hallgatnod. A befelé figyelés jó esetben már a várandósság során elkezdődik. Az ember az utódaiban örökéletű. A faj fennmaradása miatt ez a legalapvetőbb, mindent, a világunkat mozgató ösztön. Az utódért még az életét is hajlandó félredobni az ember. Mit gondolsz természetanya nem kódolta beléd az anyasághoz szükséges tudást? Minden ott van benned, lehet hogy nagyon mélyen eltemetve. Van, akiknél nem aktiválódik, ezért a sok jó tanács, szabály…de ne hagyd, hogy meglévő ösztöneidet a szabályok elnyomják. Soha ne felejtsd nem a szabály a lényeg, hanem ami mögötte van. Ha rohansz, mert üldöz egy oroszlán, akkor rohanj át az úttesten, ha éppen nem jön autó, ne várd meg, hogy zöldre váltson a lámpa.
  3. Ráérünk, élj a jelenben, türelmed legyen, akár egy birkáé. A kisbabák, kisgyerekek igazi bölcsek. Ők még tudják azt, amit mi már elfelejtettünk. Ők örülnek az életnek, rácsodálkoznak, érzik a testüket, és aszerint cselekednek, amíg “végre” sikerül elrontanunk. Nem sietnek, éppen a jelen pillantot élik meg. Hol ordítással, hol kacagással, hol szemlélődéssel, hol csak simán a szeretet rezgésekbe simulva…Amikor elkezdtem a blogom, olyan alapvető ápolási szabályokat kezdtem megosztani, amikben hiányosságokat tapasztaltam a környezetemben. Azóta rájöttem, hogy mást kellett volna tanítanom. Gondolkodni, érezni…A kisbaba olyan gyönyörűen elmond mindent, hogy éppen mire van szüksége, csak nem mindig van idő kivárni, siettetni akarjuk: hallgass, aludj, egyél, játsz, forogj, menj, számolj…pedig minden annyira magától értetődő. Persze ezt az elején még nem érezzük, de minél hamarabb megtanul az agyad csendben maradni és figyelni, annál boldogabb leszel. Figyelni a kisbabára, figyelni az érzéseidre, ösztönödre, a reakciókra…a párodra. Olyan hamar eltelik az az egy-két év, amíg ennyire fontos nekik a testkontaktus. A baba mindent meg fog tanulni, mindent tudni fog, ha eljön az ideje, nem lehet siettetni. Bárminemű siettetés csak kudarchoz, de minimum jégcsákánnyal szétverhető beton falakhoz vezethet. Ezért legjobb a jelenben élni és élvezni, amíg lehet.
  4. Lemondás. Nagyon sok mindenről le kell kezdetben mondanotok. Amiről nem tudtok lemondani, annak pedig ára lesz. Bármiről legyen szó. Vagy fájdalommal, vagy kétségbeeséssel, vagy fáradtsággal, vagy lelkiismerefurdalással ….fogtok fizetni érte.
  5. Ne higgy el mindent, légy egyéniség! A bababiznisz és a baba nevelés világa tele van mindenféle termékkel, eszmével, módszerrel…mindegyiknek meg van a maga igazsága, de semmi sem tökéletes. Próbáld mindenből a hozzád illőt megtalálni. Nem kell annak egy eszmének…lenni, kombináld helyzetenként, időszakonként…semmit ne vegyél, csinálj, csak azért, mert mások mondták, olvastad, de rossz érzésed van vele kapcsolatban, nem értesz vele egyet. Nincs egyetlen igazság, a te igazságodat, pedig egyedül te fejtheted meg.
  6. Na és? Annyi baj legyen! Megoldjuk! Hozzá kell szoknod, hogy sok minden kárba vész. Állandóan koszos lesz, kiborul, összetörik, nem jön össze, elkésel….próbáld meg az idegölő csapásokat sztoikus nyugalommal fogadni.
  7. Tudj nemet mondani! Az anyaság bár tényleg csodálatos, de megterhelőség szempontjából felér egy nagyon durva katonai testi és lelki kiképzéssel. Van az a pont, amikor nemet kell mondanod. És vagy kimenni, vagy elmenni otthonról, vagy kicsit sírni hagyni, vagy segítséget kérni, vagy feladni valamilyen célt/elvet…ha azt hitted, hogy szuperanyu vagy, szólok, hogy olyan nem létezik, csak a mesékben.
  8. Magaddal is törődj! Ez szokott a legnehezebben beindulni. Néha muszáj magaddal és kedveseddel törődnöd, különben beleszürkülsz a világba. Néha muszáj szép ruhát venned, felöltöznöd, randiznod, olvasnod, emberek közé menned egyedül is. A kisbabádnak semmi baja nem lesz, ha nélkülöznie kell néha, lesznek időszakok, amikor nem fog neki tetszeni, de az ő érdeke is, hogy feltöltődj.
  9. Ne ragaszkodj az előre eltervezett elveidhez! Ha a gyakorlat, vagy az érzéseid felülírnak egy átalad betonba vésett, előre eltervezett elvet/tervet, nyugodtan hajítsd ki.
  10. Ne legyen lelkiismeretfurdalásod! Ismerd a határaidat, lehetőségeidet és fogadd el! Vannak dolgok, amelyek nem mindenkinek jönnek össze. Pl. szoptatás, évekig otthon maradni a kisbabával, válás…ha nem jön össze valami, akkor próbáld a helyzetből  legtöbbet kihozni, hogy mindenkinek a legjobb legyen és utána ne emészd magad. Az élet nem tökéletes. Előbb utóbb minden gyerek koppan. Senki sem él tökéletes világban, nem is lenne túl egészséges, valamiért mindig dolgozni, küzdeni, tanulni kell, különben félrecsúszik az ember. Lehet, hogy a te gyerekednek valamit hamarabb kell megtanulni, de majdcsak megbirkózik vele, ne becsüld le, de segíts neki, amennyit csak tudsz.

Nekem hirtelen ezek jutottak eszembe, írd meg, ami kimaradt!

Tagged

§ 3 Vélemény: 10 anyakészség, ami jól jöhet"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod 10 anyakészség, ami jól jöhet at Dokimami.

meta