MOZOGJUNK? NE MOZOGJUNK?

január 26th, 2011 § 11 hozzászólás

Újra indul a sztori szerda!!! Lehet történeteket küldeni, akinek kedve van. Egyrészt segíthetsz így másokon, másrészt segít az agybepunnyadáson is. Szóval, ha kedved van, bátran írd meg tanulságos történeteteket. Az újraindulást Varga-Horváth Adrienn, kétgyermekes harcedzett anyukának köszönhetjük, aki több kedves kis történettel lepte meg minap a postafiókomat. Erre a hétre ezt választottam. Mivel a mozgásfejlődésről van benne szó, ha van kedvetek olvassátok el az ehhez kapcsolódó régi cikkemet is: Mozgásfejlődés ellen való vétkek.

íme a történet:

Flóra nem az a kimondott játszószőnyeg-akrobata alkat.
Egészen addig, míg szilárd táplálékot nem kapott, hatalmasakat bukott. Állandóan tele volt a pocija tejjel, és még etetés után két órával is képes volt eláztatni a játszószőnyegét, ha hasra mertem fektetni.
Egyenesen utált hason lenni, így én sem erőltettem, ő sem szorgalmazta.
Nagy felfújt labdán gurigáztam vele, hogy azért erősödjenek a hát- és nyakizmai.
Négyhónaposan megnyugtatásunkra produkált egy átfordulást, félévesen pedig megmutatta, hogy hasról hátra és fordítva is megy neki, gondolom azért, hogy ne szekáljuk emiatt egymást túl sokat.
A kezeivel viszont bűvészeket megszégyenítően zsonglőrködik. A cumit úgy pörgeti az ujjai között, hogy alig tudom szemmel lekövetni. Imádja azokat a játékokat, amiken egy, ne adj isten több címke van. Addig ügyeskedik, amíg a címkét két ujja közé nem csippenti és a szájába nem teszi. Aztán megdicsőülten rágja, míg valami érdekesebbet nem talál.
Viszont még az ilyen érdekfeszítő játékokért sem hajlandó egy jottányit sem mozdulni a játszószőnyegen. Azaz helyzetet változtat, de helyet nem. Mint a növények! 🙂
Ellenben van egy nagyon jó módszere. Ami mindig beválik nála. Ha kiszemel valamit, amit nem ér el, először csak veszekszik vele. Aztán egyre hangosabban kiabál neki. És végül, amikor már a halláskárosodás alsó küszöbén járunk; a legközelebbi, azaz a leginkább veszélyeztetett családtag addig próbálkozik a játékokat Flóra kezébe adni, míg ő megkaparintva a hőn áhított dolgot, végre elhallgat.
Így ment ez mindaddig, míg meg nem néztem egy rövid videót egy több héttel fiatalabb ismerős babáról a Facebookon, aki mesterien kúszott, felült magától és úgy is tudott maradni percekig, sőt már majdnem mászott.
Ekkor előtört belőlem az anyai lelkiismeret, miszerint nem vagyok elég következetes, ezért Flóra mozgása nem kielégítően fejlődik. Aznap egész álló nap a földön voltunk vele, váltogatva a helyiségeket.  Ő nagyon dühös volt rám, annak ellenére, hogy ösztönzésül olyan játékokat is elővarázsoltam a szekrényből, amiket Virág, a nagytesó egy, sőt kétéves korában kapott. Mert ugye aminek babajáték kinézete van, vagy urambocsá’ tényleg az is, az a legkevésbé sem érdekes egy babának. Így játékmikróban melegítettünk műanyag halat, plüsskutyát tettünk kutyaólba és rácsuktuk az ajtót és hasonló érdekességek. Flóra tűrte egy darabig, majd hason fekve, fejét oldalra fordítva végigfeküdt a szőnyegen és a végén már fel sem nézett rám. Lehet, hogy azért, mert mindeközben csukott szemmel visított.
Megsajnáltam magunkat, meg már a tesóért is indulni kellett a suliba, úgyhogy betettem Flórát a babakocsijába, és amíg elkészültem, a címkés nyuszival játszott egy hang nélkül, mint a kisangyal.
Én pedig megfogadtam, hogy hagyom őt olyan ütemben fejlődni és azt csinálni, ahogyan ő szeretné!

Tagged ,

§ 11 Vélemény: MOZOGJUNK? NE MOZOGJUNK?"

 • Anna szerint:

  Az én pockom februári, és október végén kezdett kúszni. Nem feladni, nem sürgetni, csinálják majd maguk, ha lesz kedvük:-) Én is azt hittem, h az én gyerekem aztán sose fog megmoccanni…mostmeg rohangálhatunk utána lelkesen, mert négykézláb teper a lakásban.

 • Somaanyu szerint:

  Szia Flóraanyu!
  Kúszni fog,meg mászni is,csak nyugisbaba,majd nem győztök rohangálni a kis felfedező után.Ne aggódj!
  Nagyon tetszett,amit írtál,megkönnyeztem-és irtó jót nevettem-éjjel,amikor volt egy csepp időm Somától.
  Mert a Dokimamira egyszer egy nap rá kell pillantanom!!!!!:))))))Az ki nem maradhat!!!
  Tetszett a cikk,Drága Dokimami!Köszönet megint érte!
  Szép napokat Mindenkinek!
  Somaanyu

 • Györgyi szerint:

  Annyira örültem ennek a történetnek, hogy azt senki el nem hiszi!
  Az én kisbabám még csak két és fél hónapos. Két hete voltunk a kötelező oltáson, amikoris a doktornő hasra fordította az én Lizámat, aki ez alkalommal úgy lógázta a fejét, mint aki ájulni készül. Erre megkaptam, hogy anyuka nem elég erőszakos, nem fekteti eleget hasra a babát, így az nem emelgeti a fejét. Ergo mozgásfejlesztésre kell járnunk, mert gyermekem szemlátomást nem teljesíti a tőle elvárhatót. Szerencsére ott volt a védőnő is, aki azt mondta, hogy megnézi nálunk Lizát a következő héten, és majd meglátjuk.
  Gondolom mondanom sem kell, hogy másnap anya szeme fénye olyan peckesen feszített a játszószőnyegen mellkasát kiemelve, hogy csuda.
  Azóta kicsit erőszakosabb vagyok a hasra fordításban, de nálunk is az a helyzet, mint Flórával. Ha hason van, égtelen nagy botrányt csap, evés után után két órával is képes bukni, ami után a botrány még inkább fokozódik és csak kitartó hízelkedés után szűnik. Ellenben a kisasszony két hónaposan olyan szépen “beszélget”, hogy ember nincs akit ne mosolyogtatna meg vele. Nem csak úgy, hogy “e” meg “á”, hanem hangokat egybefűzve cifrázza is! 🙂
  Úgy gondolom egész egyszerűen nem ugyanabban lelik örömüket a csemetéink. Van, akinek a mozgásban elért eredmények jelentenek boldogságot, van akinek a játékokkal való machinálás, az én Lizámnak pedig a fecsegés.
  Meggyőződésem Flóra anya, hogy szerencsés anyukák vagyunk, mert minden egészséges gyerek egyszer elindul a maga lában, és ott nagyjából meg is áll a mozgásfejlődés tudománya. De az intellektuális fejlődés egy egész élet kihívása!

 • Adrienn szerint:

  Sziasztok!

  Flóraanyu vagyok, ahogy kedvesen elkereszteltetek. Köszönöm a visszajelzéseket. Örülök, hogy tetszett a történetünk, és már nem csak a családdal osztom meg ezeket a sztorikat, hiszen veletek, akik szintén babáztok, is közösek az örömeink, bánataink.
  Ígértem Enikőnek, hogy küldök még történeteket, ihletben nem lesz hiány, abban biztos vagyok, csak időm is legyen lejegyezni, ha tényleg beindul Flóra baba!
  Szép napot mindenkinek!

 • […] hogyan is alakul Flóra kalandos mozgásfejlődése. Ha lemaradtál volna az előzményekről, kattints ide. Köszönjük Adrienn. Ha van kedved, Te is oszd meg velünk a sajátodat (küldd az […]

 • Anita szerint:

  Tok edesek vagytok:) En ugy kerultem ide,h nem birom a gyereket a hatara kenyszeriteni…..be kell szijjaznom valami ulesbe,ami meg ugye nem egyenes….valami tipp,h egy ot honapost hogy tartsak a hatan,amig jatszik egyedul?Mert kajci utan letennem,jol elvan,de egybol hasra dobja magat,mert igy nem kell tartani a jatekot,nem esik ki a kezebol.Viszont oriasiakat bukik.Es ujabban sokszor kel ejjel(csak cicivel tudom megnyugtatni,ergo eszik,ergo nappal csak feladagokat eszik,ko a mellem),tiszta gaz a gyerek,folyamatosan pukizik,bofog,nyalkas a kakija…mindez egyszerre uj tunet,ujonnan,aggodom esetleg refluxos….egy hete csak,szoval sulyvesztestmeg nem tudok. Tiszta ideg vagyok….

 • Anita szerint:

  Ot honaposan meg kialakulhat reflux? Miert velunk? Bocsanat,h ide irok,olyan elkeseredett vagyok…eddig mindig,MINDIG mosolygosan ebredt es most olyan kesrvesen ordit! Ez lehet egyik naprol a masikra? Ezt vmi baci okozza? Olvastam errol vmit…gyerekeknel ez meg nincs?Csak mert azota szenved egesz nap fesziti magat,sokszor hidazik,miota egy irto koszos helyen voltunk nyaralni…ott malariatol elkezdve barmit elkaphatott…
  Regen is visszanyelte ha bukott,es hamar bufizett kaja utan,de ot honap alatt kevesebbszer jjott vissza kaja,mint a mult heten:(
  Orakkal kaja utan is torokhangon uvolt es bofog,mint a rosszgyerekek az abc-t.
  Elore is koszonom a valaszt!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Meg kellene mutatni a gyerekorvosnak a kicsit. A szelességen megpróbálhatsz segíteni, pl. ha masszírozod a hasát, vagy bedugod a lázmérőt… 4 hónapos kor után sok babánál elromlik az éjszaka, mivel nappal kevesebbet esznek, hisz oly érdekessé válik a világ. Sajnos így nem tudok segíteni, sok egyéb információra is szükség lenne, mindenképp az orvoshoz kellene fordulni, ne szenvedjen szegényke tovább. Jobbulást kívánok!

 • Anita szerint:

  Koszonom valaszat! Elmentunk dokihoz,aki mivel eddig elvetve parszor volt mikor a pocija fajhatott ejjel,igy ki sem probaltuk meg az Infacolt,azt javasolta most probaljuk ki. Es a ‘szokasos’ agyemeles,eves utan ne jatszoszonyegen legyen,hanem karban egyenesen,vagy babaszekben.Azt mondja irto jo husban van,nemigazan lehet refluxos,ilyenkor meg mar nem alakul ki.Ha van is,ugyis kinovi,amig szilardat nem eszik,ovjuk,h visszafolyjon,fajjon neki,ha most ujabban ez a baj.Kicsit megijesztett,mert soroltam a bajainkat,es csak annyit kerdezett: ‘De nem fesziti ivbe magat fajdalmas fejjel vagy sirva nyogve sokat?’.Es tulkepp ezt csinalja a legtobbet:( De most majd jol megelozzuk a fajdalmat.Az emberek szerint hasznavehetetlen feher narancslerol,Infacolrol annyit,h meg csak 1x hasznaltuk,de ez 10 ora egyben alvast eredmenyezett………………………

 • Anita szerint:

  (gonoszsag,es fogjam be a szamat panaszkodas ugyileg,mert masok sokat szenvednek ezzel IS,mi meg minden szempontbol nagyon szerencsesek vagyunk,de az elso par napi ‘nemtudjukmiertsir’ utan csak ha kukoricat ettem volt hasgorcse,teny,h minden furcsi elott masszirozom)

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Ez jó hír. Valószínűleg érik az idő a hozzátáplálásra is, az sok babánál meg szokta oldani a problémákat.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod MOZOGJUNK? NE MOZOGJUNK? at Dokimami.

meta