Vajon refluxos a babám, vagy csak rossz alvó?

január 22nd, 2011 § 4 hozzászólás

Mikor gyanakodjunk arra, hogy itt többről van szó, mint bukás és gyakori éjszakai ébredések? A legtöbb anya az előbb említett két tünet okán gondol refluxra (hivatalosan GOR=gastro-oesophagealis reflux), hiszen ez ma már nagyon ismert, gyakran felbukkanó diagnózis. Igyekszem kis útmutatást adni ehhez, anélkül hogy elvesznék a nagy tudományosságba. Ezért e bejegyzésem közel sem lesz teljes és inkább csak azt a célt szolgálja, hogy megnyugodj, vagy orvoshoz menj, a többit hagyjuk meg a gastroenterológusoknak.
Újszülöttkorban eleve csökkent a nyelőcső alsó záróizmának a tónusa. Ezért az elfogyasztott táplálék könnyebben vissza tud jönni és persze többnyire vissza is jön. Ez normál esetben a bukás. A problémát az okozza, hogy nemcsak a tejcsi jön vissza, hanem gyomorsav is és ez a nyelőcsőnyálkahártyáját károsíthatja, gyulladást okohat, ha kóros mértékű. Miután a kisbaba nem tud beszélni, nem tudja elmondani hol fáj neki, ezért nehezebb a diagnózis, nekünk kell kitalálni. A csecsemőkori reflux 80%-a két éves korra megszűnik. A felnőttkori krónikus, kiújulásra hajlamos, illetve a csecsemőkoron túli reflux betegség is a felnőttkorihoz hasonló. Csecsemőknél az étel szokott visszafolyni, gyerekeknél -főleg éjjel-a száj kellemetlen ízű anyaggal telik meg. Krónikus rekedtség, köhögés, torokfájás, mely terápiára nem reagál, hátterében az esetek kb. 60-79%-ában savas reflux áll.

Hol van a határ, ami még normál bukás? Segít-e a diagnózisban a mennyiség?

Nem. Egy egészséges nagyevő baba is bukhat akkorát, hogy csak na. És egy refluxos baba is előfordulhat, hogy alig bukik, legfeljebb, csak az látszik, hogy nyeli vissza. Szóval ez a tünet nem segít nekünk. Viszont a GOR okozhat hányást, amit nem szabad összetéveszteni a bukássa. A hányáshoz aktív izommunka kell, erővel távozik a szájból, a bukás inkább csak kifolyik. A bukás táplálkozás utáni időszakban várható, hányás evés után akár 2 óra múlva is lehet, az már biztos, nem bukás.
A GOR tünetei nagyon változatosak, ezért szinte bármilyen gyakran előforduló, makacsul vissza-visszatérő betegség esetén gondolni kell rá, ki kell zárni.

Példák, a teljesség igénye nélkül:

A tüneteket három nagy csoportba oszthatjuk:

 1. Gyomor-bél rendszeri tünetek (a visszajövő gyomortartalom miatti nyelőcsőgyulladás miatt): szegycsont mögötti fájdalom, gyomorégés, szívtáji szúrás, hányinger, böfögés, nyáladzás, csuklás. Csecsemőknél gondolhatunk nyelőcsőgyulladásra, ha a baba tartósan sokat sír, nyugtalan, irritabilis, visszautasítja a táplálékot. Ritkán vérhányás is előfordulhat, vérszegénység, nyelési nehézség, fájdalmas nyelés. Nem hízik a baba, vagy fogyhat is, következményes D vitamin-hiány fordulhat elő.
 2. Légúti tünetek (oka: a visszafolyó gyomortartalom bekerülhet a légutakba): asthma, bronchitis, tüdőgyulladás, alvási apnoe (éjszaka átmeneti légzéskimaradás)…Rekedtség, köhögés, gombócérzés, krónikus fülgyulladás, sinusitis, rossz szájszag, fogzománcsérülés. Előfordulhat, hogy csak légúti tünetek vannak (gyomor-bél rendszeri nincs), ez is nehezíti felismerését.
 3. Idegrendszeri tünetek: savanyú ételek fogyasztása után (pl. almalé, citromlé) nyugtalan. Apnoék (átmeneti légzéskimaradás), eszméletvesztés, irritábilitás.

Ha enyhe tünetek vannak, nem feltétlenül szükséges nagy kivizsgálás. A vizsgálatok közül talán érdemes szót ejtenünk a hasi ultrahangvizsgálatról, ami 15 perc és több, mint 10 reflux epizód kimutatásával alátámasztja a diagnózist. Azonban előfordulhat, hogy hasi ultrahangon nem látszik és mégis refluxos a baba. Egyéb eszközös vizsgálatok: nyelőcső pH 24 órás monitorozása, endoszkópia (szükség esetén nyelőcső biopszia), nyelőcső manometria szcintigráfia, nyelőcső-gyomor-duodenum báriumpassage.

Kezelés (szövődmények megelőzése, a betegség gyógyítása):

 1. Pozícionálás. A fej magasabban legyen, mint a fenék. Csecsemőknél az ágy egész fejrészét érdemes megemelni, nem pedig párnára fektetni a babát. Napközben 6 hónapos kor után, pedig inkább üljön a baba, persze a fejlettségének megfelelő mértékben. Jobb, ha hason alszik a kicsi, igaz, mivel ez a hirtelen csecsemőhalál prevenciója miatt hivatalosan nem javasolt, ezért nem mindenki ajánlja.
 2. Az étel sűrítése. Ezen alapszik az antireflux tápszer is. Ilyen babáknál talán érdemes 4 hónaposan elkezdeni a hozzátáplálást, a szilárd táplálék ott tartja a tejcsit is.
 3. Alacsony zsír- magas szénhidrátbevitel, gyakoribb, kisebb mennyiségű adagok. Pl. csecsemők esetében gyakoribb szoptatásra érdemes átállni. Gyerekeknél kerülendő lefekvés előtti evés, a csokoládé, cola, kávé, tea, citrus, paradicsom, fűszeres, fagyasztott ételek, dohányfüstös levegő és a dohányzás.
 4. Gyógyszerek, ezt most nem részletezem. Pl. a Salvus gyógyvízet (éhgyomorra kell inni) is szokták szeretni a betegek.
 5. Műtét (szükség esetén)

Néhány példa az életből.

Óriásikat bukó fiú csecsemő. Szépen fejlődik, ölben jó kedvű, de éjszaka hónapokig óránként ébredő baba. Gyakoribb szoptatásokra lett átálítva, hason aludt, 4 hónaposan elkezdődött a hozzátáplálás, ami nagyon pozitív hatással volt mind a székletére, mind a bukások számára, mennyiségére. Este egy kb. harmad adag tejpép kiegeszítést kapott az esti szopás mellé. 9 hónapos kora után már csak egyszer-kétszer ébredt. A bukások a hozzátáplálás után minimális mennyiségűre csökkentek. Nem alakult ki reflux betegség.

3,5 éves kislány. Eddig egészséges volt. Kistestvér születése, majd néhány hónap múlva az óvoda elkezdése után nem akart enni, nagyon lefogyott (9 kg), legyengült, arca beesett, szinte lila, görnyedt, de nem tudta elmondani mi fáj neki. Kiderült, hogy gyomorsav túltengése van. Gyógyszeres kezelés, majd Salvus víz napi fogyasztása után el kezdett hízni. Még évekig, iskolás korában is mindig volt nála keksz és ha bármikor megéhezett, azonnal evett egy-két kekszet. így sikerült betegség nélkül felnőni, és néhány év múlva már nem volt szükség a kekszes gyógysegélyre sem.

Fiatal nő, stresszes munkahellyel, nem gyógyuló hónapok óta tartó torokfájással fordult orvoshoz, majd kiderült, hogy refluxról van szó.

Anyukám mesélte, hogy gyerekkorában mindig egy szelet kenyeret dugott a párnája alá, valószínűleg nála is erről lehetett szó, ő így oldotta meg gyerekfejjel, bár a rokonok még mai napig felemlegetik neki.

Összefoglalva: savas visszaböfögés normál embereknél is előfordul, viszont csak átmeneti kellemetlenséggel jár. Reflux betegség diagnózisához ehhez több kell. Nemcsak gyomor-bél rendszeri tünetek, hanem légúti vagy idegrendszeri tünetek is utalhatnak refluxbetegségre. A csecsemőkori reflux nagyon jó gyógyhajlamú, a legtöbben kinövik hamar. Viszont ijesztő tünetekkel is járhat kisbabáknál pl. a légzéskimaradás (leszürkül a baba), a fogyás, nem akar enni, nagyon sírós…ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Forrásként az Oláh Éva Professzor Asszony által szerkesztett: Gyermekgyógyászati kézikönyv I.-t használtam.

Tagged

§ 4 Vélemény: Vajon refluxos a babám, vagy csak rossz alvó?"

 • Szuzy szerint:

  Kedves Enikő!
  Már sokat leveleztünk a kisfiammal, Marcival kapcsolatban, 9 hónapos és nagyon rosszul alszik, sokat fent van éjjel, szinte óránként!Beszéltem a védőnőnkkel, mert feltűnően sokat bukik még mindig, eddig azt mondták, hogy túlette magát, meg, hogy előfordul, de szerintem azért ez a mennyiség sok.(mellesleg nagyon büdöset is böfizik) Így hát felírtak nekünk egy új fajta Lactogen A.R. nevű tápszert. Na ettől kétszer annyit bukott, ezért ma visszamentem tanácsadásra és ekkor meg is mérték Marcit, sajnos fogyott.. 🙁 Az elmúlt hónapban is nagyon keveset hízott, mindössze 200grammot. A súlya így alakult február óta: 02.07. 7500g, 03.07. 7700 g, 03.21. 7600g,(születési súlya 2600 g) mindig meztelenül mérik. Születésétől fogva problémás az evés, 6 hetesen nézték ultrahangon, hogy refluxos-e, akkor nem találtak problémát. Lehet, hogy ennek az örökös virrasztásnak is ez az oka? Múltkor láttam nappal, hogy csak felsír és nagyokat nyel és alszik tovább, lehet éjjel is ez bántja? Nagyon megijedtem ettől a fogyástól, most kaptunk egy másik fajta ar tápszert, ezt majd holnap próbálom ki. Amúgy mindent eszik, főzeléket ebédre, hússal, banánt, levest, de tejpépet, sinlacot nem fogad el és nem eszik nagy mennyiségeket sem. Szeretném kikérni a véleményedet erről a fogyás dologról, mit tegyek, hogy ne legyen nagyobb baj? Segítségedet előre is köszönöm!
  Üdv:
  Zsuzsi

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Zsuzsa!
  Nagyon sajnálom, de nem tudok ebben segíteni, ezt a gyerekorvosotokkal kell megbeszélnetek, ő látja, ismeri Marcit, a lényeg, hogy figyeld és ne hagyd annyiban a dolgot, ha továbbra sem javul a helyzet.

 • Szucskóné szerint:

  Dr. Jurás Enikő!

  Azzal fordulok Önhöz, hogy most 3 és fél hónapos a kislányom akinek ( gége-porc gyengesége van) és ebből adódóan valószinüleg refluxja van! A kicsinek nagyon sok meg egyező tünete van, de nem tudom nem e baj az ha már most bébi étellel próbálkozunk, mert hiába a Beba Ar-s tápszer, sokszor jön neki vissza! Mellesleg Sinlac sűrítö tápszert is adunk a Bebához! Szeretném ha valami tanácsot tudna adni, mert nehezen hízik a gyermekem és az orvosok nem mondanak semmit nekem erről a témáról! Mit tegyek?
  Egy elkesedett fiatal anyuka!!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Szucskóné!
  Mennyi kg és cm a kicsi most, illetve mennyivel született? Csak mostanában nem hízik, vagy eddig se nagyon? A bébiétellel 4 hónapos korig jó lenne várni. Ha reflux gyanú van, mindenképp el kellene vinni dokihoz. Nyugodtan lehet kérdezni az orvosoktól, ha valamit nem értesz visszakérdezni, mondják el újra, ha kedves vagy, biztosan válaszolnak, magyaráznak, akár jegyzetelhetsz is közben.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Vajon refluxos a babám, vagy csak rossz alvó? at Dokimami.

meta