Anya taktikák-praktikák, de nem a spájzból

január 20th, 2011 § 13 hozzászólás

anya praktikákAmíg az ember papíron tervezgeti a kisbabáját, sok-sok nevelési elv van már a tarsolyába és általában meggyőződése, hogy ismerősei, rokonai nem jól nevelik gyerekeiket. Amiket szoktam hallani: Én nem fogom az ágyamba szoktatni, nem kell átrendezni a lakást, majd megtanulja mi a rend, a járókába hamar be fogom szoktatni, max. egy éves koráig szoptatom, vagy éppen ellenkezőleg a maximális elkényeztetést tervezik. Mivel sokfélék vagyunk, sokféle családból jövünk, sokféle hatás ért minket, ezért ritkán van olyan, hogy két ember mindenről ugyanazt gondolja. Aztán jön a BUMM, a baba, a kisősember, aki vagy vadember, vagy angyalka, de egy biztos: NEM TUD MAGYARUL. A baba a sírással, panaszkodással, kiabálással, később mutogatással, hagsúlyokkal kommunikál, ezt egy-két hónap alatt a legtöbb anya megfejti, szerencsére nem annyira bonyolult, mint elsőre látszik. Ami viszont problémát szokott jelenteni, ha nézeteltérés van: HOGYAN VEGYEM RÁ A BABÁM VALAMIRE??? Két út lehetséges: az egyik az erőszak, a másik a kerülő út. Az alábbiakban néhány ötletet szeretnék adni, hogyan vedd rá a babádat, kisgyerekedet valamire, amit ő nem úgy gondolt.

Van pár olyan alap tulajdonsága a babának, gyereknek, embernek, amire alapozhatunk. Ilyen pl. az utánzás, a szokások rabja, játékosság, humor, saját döntés érzése, színek, zajok, ősi ösztönök, kíváncsiság, az első 20 perc a mély álom ideje, probléma kibeszélése nagyobbaknál…Tudnod kell, hogy új szokások kialakításához idő kell. Azaz első napokban tiltakozásra kell számítani. Nagyobbaknál hetek is eltelhetnek, míg rögzül valami új dolog és megszereti.

 1. A legkisebbeknél elsőként arra kell rávenni őket, hogy éjszaka aludjanak, mégha fel is ébrednek, szopi/evés után aludjanak tovább. Erre nem nagyon van más módszer, mint az, hogy éjszaka nem játszol vele, nem gyújtasz nagy fényt…így pár hét alatt megtanulja, hogy éjszaka aludni kell.
 2. Nem akar egyedül elaludni. Ez végülis a te vérmérsékletedtől is függ, hogy hogyan oldod meg, meg akarod-e egyáltalán oldani. Ha akkor teszed le mindig, amikor még kicsit ébren van, bár már majdnem alszik (merev tekintet, csukódó pillák), akkor meg fogja tanulni, hogy a kiságyban kell elaludni. De hogy erre mikortól szoktatod rá, az a te érzéseidtől is függ. Kétségtelen hamarabb alszanak el a gyerekek, ha magukra hagyják őket az elalvás utolsó fázisában, de ez nem minden anyának való, van aki szeret ott lenni végig. De ha ezt szeretnéd elérni, akkor fokozatosan minden nap távolodj, majd ki-be járkálj, végül a közelben tevékenykedj, dúdolj, hogy halljon, aztán lehet, hogy erre se lesz szükség.
 3. Van pár olyan baba tulajdonág, amivel nem árt tisztában lenni, hiszen ha ezt nem tudod, akkor nem biztos, hogy sikereket tudsz elérni. A baba a szokások rabja. Ez azt jelenti, hogy ha valamit mindig ugyanúgy csinálsz, akkor meg fogja tanulni, várni fogja és előbb utóbb nem fog tiltakozni, de ez több nap, nagyobbaknál hét. Viszont egyszerre nem érdemes több új szokást bevezetni.
 4. Az ember gyerek egy önmagában életképtelen kis lény. Még helyetváltoztatni sem tud, nemhogy táplálékot, menedéket szerezni magának. Ezért ne várd tőle, amíg nem önellátó, hogy sok ideig szeressen magában lenni. A természet nem erre programozta, hanem túlélésre, és ezért rettentően ragaszkodik hozzád. Ezek a túlzottnak tűnő ragaszkodási periódusok különösen akkor lángolnak fel, amikor új dolog van, új mozgás van, szorongás, rosszérzés, fáradtság, idegenek…ilyenkor hiábavaló a kicsit szidni, ráparancsolni, hogy egydül legyen, jobb, ha meg adod magad a természetnek és alkalmazkodsz. Viszed magaddal mindenhova, játszol vele, feltöltöd szeretet tankját, kukucs játékot játszol vele és csak utána próbálsz kicsit eltávolodni.
 5. Ha nem akar valamit, érdemes a figyelmét elterelni. És gyorsan bepelenkázni, felöltöztetni…
 6. Vannak dolgok, amiket szívből utálnak a babák, pl. a körömvágást, különösen a lábon. Ilyenkor, ha a figyelemelterelés sem működik, meg lehet próbálni álmában levágni. Viszont arra figyelj, hogy a mély fázisban vágd, nehogy felébredjen. Elalvás után kb. 20 percig tart a mély fázis. Érdemes elalvás után kb. 5 perccel vágni, akkor biztosan nem fog felébredni.
 7. A másik necces dolog a hajmosás. A babák miután már tudnak ülni, nem szívesen fekszenek be a vízbe, nem szívesen hajtják hátra a fejüket. Vannak, akik szívből utálják a hajmosást. A fokozatok igen különbözőek, ezért nektek kell kitapasztalni mi az, ami beválik, arra érdemes vigyázni, hogy ne legyen szörnyű erőszak, mert megutálhatja a fürdést, ami nagy kár lenne,hiszen az nagyon jó móka, amikor már tudnak öntözgetni. Mit találj ki? Van, hogy elég, ha vele fürdesz, és átölelve kicsit hátra tudod dönteni. Vagy apa vegye ölbe játszva a kád felett és úgy. Tehetsz törülközőt a homlokára, vagy kiskendőt, hogy nehogy vizes legyen az arca. De pl. az öcsémnek anyukám úgy mosta a haját anno, hogy a szoba közepén ült ruhástól, vágni pedig csak álmában lehetett. Hallottam olyat is, hogy a gyereknek álmában mostak hajat, de én pl. ezt soha nem csinálnám.
 8. Ha valamit muszáj, de nem akarja, csinálj játékot belőle. Bohóckodj, tégy úgy, mintha az a dolog nagyon jó móka lenne.
 9. Adj választási lehetőséget, de úgy, hogy nem az a kérdés, hogy pl. akarsz enni, hanem almát vagy körtét?
 10. Nagyobbaknál nagyon jó lehetőség az anyafejéből mese, a szerepjáték, a bábozás, babázás arra, hogy rávedd valami új szokásra, megszerettess vele valamit, vagy pl. feldolgozzon valamilyen félelmet, traumát (pl. betegség után).
 11. Mutass példát. A gyerek mindig utánoz. Ha téged akar etetni, neked akar fogat mosni…akkor ne őt etesd, ne mosd a fogát, hanem egyél, vagy moss fogat, hogy lássa, mit kell tennie. Ha szépen beszélsz, kedves vagy az emberekkel, kreatív vagy, akkor ő is olyan lesz.
 12. Nem hagyja hogy csináld a háztartási munkát? Vond be őt is. Soha ne feledd, a gyerek elsősorban azt szeretné megtanulni, hogy mi emberek hogyan élünk. Már egy 9 hónapos baba is bele tudja tenni az almát a tálba, a kanalat a fiókba, a zoknit a mosógépbe, vagy éppen kivenni…A seprűt, parfist nagyon szokták szeretni, érdemes nekik venni. De szerintem nem a babajáték változatot, mert az nagyon kicsi, hanem a hosszú nyelű lapáthoz van hosszú nyelű kis seprű-fele annyiba kerül, mint a játék, ráadásul te is tudod használni.
 13. Jelöld ki a határokat. Soha ne feledd a gyereknek szüksége van határokra, hogy azok most hol vannak, az a vérmérsékletetektől függ, de mindig te mondod meg, persze figyelembe kell venned a gyereket is. De pl. már a kisbabáknál is vannak dolgok, amiket nem lehet megspórolni, akkoris bekötve kell utazni, ha nem tetszik a kicsinek (persze jobb ha alvás időre időzíted az utazást), akkoris kell pelenkázódni, öltözködni, mosdani, és még sok mindent, ha nem tetszik neki. Ha nagyobb lesz, akkor még több mindent lehet megkövetelni, de soha ne veszítsd szem elől a gyereket. Ha minden tilos, akkor semmi sem az. Csak olyan dolgot követelj meg, amit be is tudsz tartatni, ami fontos pl. nem szabad az ablakba mászni, nem szabad az asztalon ugrálni…Légy következetes! De rendkívüli időkben tudj engedni a szabályokból. Pl. ha beteg alhasson veled, vagy ölbe altatod, mégha már rég kinőtt belőle…
 14. Érdekesség, amit megszerezhet. Hányan elindultak, vagy elkezdtek előrefelé kúszni csak azért, hogy megszerezzenek valami nagyon áhított, de tiltott dolgot. (pl. anya rúzsa,telefonja, távirányító, kulcs, lego, puzzle, ékszer…)
 15. Dícséret. Óriási hatása van. Ezért fontos, hogy ne mindenért dícsérd meg, csak azért, ami tényleg jó, ami tényleg az adott fejlődési szintjén nagy szám. Törekedni fog, hogy újra és újra bezsebelhesse a dícséretet. Ha nevetsz valamin, annak is hasonló hatása van.
 16. Élettani dolgok. A bilire szoktatásnál, pl. ha tudod hogyan működik a gyerek, akkor sokkal könnyebb dolgod van. Vagy altatásnál is lehet trükközni mérsékelten az időpontokkal. Arról nem beszélve, hogy pl. a színek, zajok milyen hatással vannak a legkisebbekre. Ne vegyél fel fekete pulcsit otthonra, ne hallgasd egésznap a rádiót, tv-t, zenét, mert egy idő után zavarhatja. Lehet, azért nyűgös, mert szomjas…
 17. Levegőzésnél, nem akar a babakocsiba maradni? Nem akar gyalogolni? Ezen is lehet segíteni. Bele lehet szoktatni a kicsiket, kivesz, megnyugszik visszatesz módszerrel. Vagy magadra kötheted, amíg birod. Az egy évhez közel pedig már érdemes sportbabakocsival közlekedni, azt már szeretni szokták, hiszen nézelődhetnek kedvükre. Ha már jár, de már nem olyan érdekes, mint az első hónapokban volt. Akkor egyrészt tudd elkülöníteni, hogy tényleg elfáradt, vagy csak lusta. Ha ez utóbbiról van szó, akkor lehet játszani séta közben pl. énekelni, séta mondókázni, tengerészjárásba menni, fogócskázni…vagy ha állítólag nagyon fáradt, akkor mondd, hogy gugoljon le kicsit, akkor megpihennek, új erőre kapnak a lábak.
 18. Nem akarja meginni? Add vonzón. Szívószál, extra pohár, szopókás üveg…
 19. Utál autózni? Időzítsd alvás időre. Énekelj neki, adj neki érdekességet…Mihelyt lehet, cseréljétek le a hordozót, ha már ő is menetiránynak fog ülni, jobban fogja szeretni, persze elképzelhető, hogy lesz egy átmeneti tiltakozós időszak.
 20. Hisztiről leszoktatás: első szabály ne engedj, akkor legközelebb még nagyobb hiszti lesz. Próbáld megőrizni a hidegvéred, ha nincs reakció, a produkció is értelmét veszti, erre előbb utóbb rájönnek, megpróbálhatod kizökkenteni valami meglepő dologgal.
 21. Szó szerint érti: a kisgyerekek szó szerint értik a dolgokat, ezért vigyázz, hogy mit mondasz. 5-6 hónapos kortól már hallgatnak a nevükre. 1 évesen már nagyon sok mindent megértenek, még akkoris, ha nem feltétlen beszélnek. Mindig mondd el neki, hogy mit szeretnél, mit vársz tőle. Ezzel nagyon megkönnyíted a dolgotokat.
 22. Külső dolog tehet róla: sokkal megértőbbek a kisgyerekek, ha valami külső dolog miatt nem lehet valamit. Pl. azt akarja, hogy ott legyél vele végig altatásnál, te azt mondod: kimegyek, erre ordítás. Ha azt mondod pisilnem kell, kimegyek, csend és megértés. Ugrál az ágyon. Azt mondod: 5 perc múlva vége. Vége. Ordítás, Azt mondod 5 perc múlva vége, ha csörög a telefon. Vége, csörög a telefon. Abbahagyja, ordítás nélkül.
 23. Sutyiban: adj neki kis magánéletet, lehessen egyedül. Sokszor a babák, kisgyerekek sutyiban, mikor magukban vannak, akkor csinálják meg egy-egy új mozgásnak a premierjét.
 24. Korának megfelelően: tudd, hogy melyik korszakában mit várhatsz el tőle, akkor sok csalódástól, kudarcélménytől tudod megkímélni magad. Hisz ilyenkor egy-egy problémára nem problémaként, hanem a fejlődés normális állomásaként tudsz tekinteni, inkább megadod magad, mint fejjel menj a falnak.

Még van sok anya taktika, praktika, az a legfontosabb tanulság, hogy ne ellenszélbe menj, hanem elemezz (milyen a babád) és készíts haditervet, hiszen senki sem szereti a babasírást, a hisztit. Bár sokszor tényleg nem lehet megspórolni. Soha ne feledd, te vagy a főnök, mégha rabszolga munkát végzel is! Az egész mondandóm lényege: Többet ésszel, mint erővel!

Tagged

§ 13 Vélemény: Anya taktikák-praktikák, de nem a spájzból"

 • Viktória szerint:

  Köszönöm a tanácsokat, a bohóckodás nekünk is nagyon bevált! Imádja a viccelődést, szinte bármilyen nyűgös helyzetben “átkapcsolható” vele, és már kacagunk is. Sokszor énekelgetek, akár olyan butaságot amit hirtelen kitalálok, azt is nagyon szereti.

 • kerri szerint:

  Nagyon jó kis összefoglaló, sok mindent ösztönösen igy csinálok, de most, hogy látom leirva sokkal tudatosabban figyelem majd a babám reakcióit:-) köszönjük!!

 • Orsi szerint:

  Kedves Enikő!
  A 24. ponthoz tudnál ajánlani általad jónak tartott irodalmat, azaz olyan leírást, ami jó és alapos összefoglalása annak, hogy milyen idősen, milyen életszakaszban (hiszen ez azért egyénileg változó) mi várható el egy babától, kisgyerektől? Sok ilyen cikk kering a neten, sok babakönyv ír erről, de a zöme felszínes, s szerintem egymásból merítenek. Tulajdonképpen hétköznapi ember által is érthető, populáris nyelven megfogalmazott, de egyetemi tananyag mélységű gyermekpszichológia, fejlődéstan könyvet keresnék azt hiszem…
  Köszönöm!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Orsi, sajnos nem tudom van-e ilyen. Ha egyetemi szintűt keresel, akkor egyetemi könyvesboltban, könyvtárban próbálkozz. Nem kell félni a nyelvezettől, ha nem értesz egy idegenszót, bepötyögöd a neten, és már tudod is értelmezni. Én az orvosi részét ismerem, talán egy gyermekpszichológust kellene megkérdezni. A gyerekgyógyászat tankönyvből én is idéztem: http://www.dokimami.hu/2010/04/02/csecsemogondozas-tanfolyam-39-resz-mozgasfejlodes-nagymozgasok-0-5-eves-korig/, http://www.dokimami.hu/2010/04/05/csecsemogondozas-tanfolyam-40-resz-mozgasfejlodes-0-5-eves-korig-finommozgas/, http://www.dokimami.hu/2010/04/06/csecsemogondozas-tanfolyam-41-resz-nyelvi-fejlodes-0-6-eves-korig/. De tényleg nagyon nagyok az egyéni különbségek, az átlag van leírva. Az én gyerekeim viselkedése pl. sokszor eléggé eltérő volt a leírtaktól. Igazából annyi haszna van ezeknek, hogy ha le van maradva, akkor azt érzékelni tudod, illetve, ha előrébb tart, akkor lehet ujjongani.

 • Orsi szerint:

  Köszönöm, akkor próbálkozom! : )

 • Dirge szerint:

  Szia!

  A kisbabánk 5 hónapos, és még egyáltalán nem akar fordulni, se hasról hátra, se vissza. Hason utál lenni, próbálkozunk tréningelni naponta többször is, de néhány percnél többet nem bír ki, sírni kezd. Szerinted mit tudok tenni?
  Köszönöm!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Még nincs elkésve a kicsi, nagyon különbözőek a babák. Ha nincs semmi probléma, pl. asszimetrikus tartás, akkor nyugodtan lehet még várni. Amit tehetsz, hogy teret biztosítasz neki, magába is legyen, ha jó kedve van, a játékot tedd a közelébe, de ne érje el, viszont ne is legyen nagyon messze, azaz kis rugkapálással tudja megszerezni. Egyszer majd fordítva találod, mint ahogy hagytad, ha eljön az ideje. Hason fektetésnél esetleg megpróbálkozhatsz azzal, hogy valami szép mintás, érdekes dologra fekteted, hogy érdemes legyen nézegetni. Itt írtam a mozgásfejlődésről: http://www.dokimami.hu/2010/04/02/csecsemogondozas-tanfolyam-39-resz-mozgasfejlodes-nagymozgasok-0-5-eves-korig/.

 • Dirge szerint:

  Köszönöm szépen a választ!

 • rekabeka szerint:

  A 24. ponthoz javaslom Cole: Fejlődéslélektan (Osiris), közérthető és viszonylag alapos, egészen fiatal felnőttkorig. Nagyon szeretem Fraiberg: Varázsos évek c. könyvét, ami segít felvenni a kisgyerek nézőpontját, élmény olvasni.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Köszi az ajánlást Rekabeka

 • Vikus szerint:

  Kedves Enikő!
  Az én kis Attilám 16 hetes, és azóta nem tudom rávenni arra, hogy babakocsizzunk, autózzunk vagy öltözködjük ordítás nélkül. Szinte sehova nem tudunk elmenni emiatt, mert könnyekkel, torka szakadtából sír, néha még a boltbnan is ott kellett hagyni a kosarat, mert nem bírtam vele….ez azért elég nagy baj, mert a 7 napból 6-ot egyedül vagyunk, és vásárolni, csekkeket fizetni sajnos kell, de így nagyon nehéz…Mi a véleményed? Szerinted kinövi? Az erőltetés néha elkerülhetetlen, de nem igazán esik jól a lelkivilágomnak…és egy akaratos kisfiúcska képes minden elhatározásomat átüvölteni 🙂 Másnak is volt esetleg ilyen a babója? Mit tehetnék?

 • Vikus szerint:

  Kedves Enikő,
  bocsáss meg, a kérdésem után olvastam a “csak akkor kérdezz, ha muszáj” bejegyzést, annyira nem fontos a fenti probléma természetesen, csak ha tényleg felesleges időd támadna a válaszadásra..de ez két Apróság mellett nemigen lehetséges 😀 Ha kapok választ, hálásan megköszönöm, ha nem, akkor sem történik semmi 🙂 🙂 Minden jót kívánok Nektek 😀

 • Dokimami szerint:

  Kedves Vikus!
  A kisfiúk többsége gyűlöli az öltözködést és kiabál. Ezzel nem tudunk mit kezdeni, vannak praktikusabb, könnyebben, gyorsabban ráadható ruhadarabok, de megúszni nem lehet. Télen még rosszabb a helyzet. Ez csupán idegesítő, de semmi baja nem lesz egy kis kiabálástól. Ne foglalkozz vele, fogadd el, ilyen egy mini pasi. Sok baba utál babakocsizni, vagy ha bekötik a hordozóba, ez sem egyedi eset. A babakocsiba is be kell szoktatni a gyereket, ha valaki babakocsizni akar, azaz még ha ki is veszed megnyugtatni, utána mindig vissza tenni…aztán pár nap-hét alatt megtanulja mi a rend. Vagy lehet alvás időre időzíteni a babakocsizást és az autózást, akkor a ringatózás miatt könnyen el tudnak aludni, mégha közbetlen az elalvás fázis előtt van egy kis kiabálás, a kocsiban utána hamar bealszik, a babakocsiban pedig ilyenkor az oda-vissza toligatás segíthet elaltatni. Amit a legjobban szeretnek a pöttyök az, ha magadra kötöd. Ezt nem mindenkinek bírja a dereka, háta, de ha igen, akkor ezzel a legkönnyebb vásárolni, ha nem veszel nehéz dolgokat. Viszont ehhez is szoktatni kell. Nagy valószínűséggel az első alkalommal mikor felkötöd kiabálni fog, de ha többszor próbálkoztok, akkor rá fog jönni, hogy ez nagyon jó. Meg neked is praktikusabb, ha edződik az izomzatod hozzá, ezért itt is célszerű a fokozatosságot, hogy minden nap picit tovább van benne… Majd akkor fog szeretni babakocsizni, ha már ülni fog és láthat. Kitartás, nem egyszerű a mini férfiakkal(http://www.dokimami.hu/2010/07/11/12-kulonbseg-a-fiu-es-lany-babak-viselkedeseben/), még szerencse, hogy imádnivalóak.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Anya taktikák-praktikák, de nem a spájzból at Dokimami.

meta