Fogzás

január 1st, 2011 § 15 hozzászólás

Az ember míg kisbaba, igen jó dolga van. Átveszi a hatalmat a házban egy szempillantás alatt, egyet nyikkan máris cicit kap, ekkor még alhat néhanapján apa puha meleg mellkasán, csücsülhet egésznap anya karján, mindenki imádja, szórakoztatja, ha megjelenik valahol, ő a sztár. Egy dolog azonban kicsit “beleköp a levesbe” és ezpedig a fogzás. Ez nem jó. Feszít, fáj, kellemetlen. Az a fránya fog a mélyből indul és amíg kibújik, hónapok is eltelhetnek. Ez bizony elronthatja néha a kicsi virágos jókedvét. Anya persze segíteni szeretne (meg zárójelben megjegyzem többet aludni), de ez az a dolog, amikor csak próbálkozni tudunk és nyilván csak tüneti kezelés lehetséges, hiszen az ok magától is elmúlik, ha kibújt a fog.

Nézzük honnan lehet tudni, hogy a fogzás a baj, mit lehet tenni, mikor kell megjelenni a fogaknak, hogyan ápoljuk?

Honnan tudod, hogy fogzik?

Többször rosszkedvű, nyűgös, este látszólag ok nélkül sír, éjszaka gyakrabban ébred és sír, a keze egyfolytában a szájában, rágcsálja az ujjait, szívesen rágcsálja a cicit szopás helyett, folyik a nyála, hamarabb elkap bármilyen nyavalyát. Hígabb a széklete. Duzzadt az ínye (pirosabb és áttetszik a fehér fog). Előfordul, hogy ilyenkor a kicsi nem akar enni, netán a kanalat nem engedi a szájába. Nekünk pl. volt egy hét, amikor a főzeléket csak itatni lehetett vele.

Mit lehet tenni?

Lehet próbálkozni napközben a hűtőrágókával. Ennek nem mindegy, hogy milyen alakja van, baba függő, hogy neki mi jön be, a lényeg, hogy jó fogása legyen. Nagyon szeretik a babák a kiskanalat rágcsálni, persze néha mélyebbre dugják, mint kellene, de általában hamar megtanulják hogyan kell. Ebben az időszakban bármit szívesen megrágnak egyébiránt. Ha nagyon lassan akar kibújni a fogacska, a gyermekorvos lehet, hogy javasolni fogja a D vitamin egyről két cseppre emelését. A patikában lehet kapni fogzáskönnyítő gélt (pl. Dentinox), ami elzsibbasztja 15-20 percre az ínyt, este ez jól jöhet, addig segít, míg elalszik. Arra figyelj, hogy ezt etetés után kell használni, utána egy ideig ne egyen, ne igyon. Ha nyilvánvalóan nagyon szenved a baba, akkor fájdalomcsillapítót lehet neki adni pár napig. Nurofen, Panadol, Germicid-C, Cataflam csak 1 éves kor felett. Mivel ilyenkor fogékonyabbak a fertőzésekre, bár ez baba függő is, érdemes a rosszabb napokon kerülni a közösséget, vendégséget. A nyál, ha kicsípi az arcát, akkor a fürdetőkrémmel (ung. hydr. nonionicum) kell bekenni, ez segíteni szokott.

Egyéb tudnivalók:

Nem minden fog viseli meg a kicsiket, van, amelyik sokkal jobban megkínozza. Ha nagyobb gyermeknél hirtelen elromlanak az éjszakák, mindenképpen gondoljunk erre. A fog kibújása előtt hónapokkal elkezdődhet a fájdalom. Előfordul, hogy a felső középső metszők között rés van, nem kell aggódni, ha kibújik a többi fog is, utána már zárja őket az esetek többségében. Nem baj, ha nem akkor és olyan sorrendben bújnak elő a fogacskák, mint az átlagnak, az a lényeg, hogy kijöjjenek.

A tejfogak megjelenésének és kihullásának várható időpontjai:

Középső metsző:

alsó: 5-8. hónap (kihullik 6-7. év)     felső: 6-10. hónap (kihullik 7-8. év)

Szélső metsző:

alsó: 7-10. hónap (kihullik 7-8. év)        felső: 8-12. hónap (kihullik 8-9. év)

Szemfog:

alsó: 16-20. hónap (kihullik 9-11. év)      felső: 16-20. hónap (kihullik 11-12. év)

Első örlők:

alsó: 11-18. hónap (kihullik 10-12. év)       felső: 11-18. hónap (kihullik 9-11. év)

Hátsó örlők:

alsó: 2-3. év (kihullik 11-13. év)      felső: 2-3. év (kihullik 9-12. év)

Forrás: Méhes Károly: Növekedés, In Oláh Éva (szerk) Gyermekgyógyászati kézikönyv I., Medicina 2009

Fogszuvasodás megelőzése:

 • Várandósság alatti megfelelő táplálkozás
 • Szoptatás, cumi mellőzése, folyadékpótlás cukormentes folyadékkal az esetek döntő részében, rágásra szoktatás
 • Fogmosás. A csecsemőnek pl. gézlapot teszünk az ujjunkra és átdörzsikéljük a fogait, vagy lehet kapni ujjra húzható szilikon fogkefét (persze az ujjadat garantáltan megharapja), illetve lehet próbálkozni baba fogkefével, de ezt nem biztos, hogy beengedi a szájába. De a szokás kialakítása miatt érdemes vele próbálkozni már a legkisebbeknél is. Előfordulhat, hogy inkább neked akar fogat mosni (hiszen a baba mindig utánoz), ezért ilyen esetben együtt mossatok fogat, hogy lássa, ahogy te mosod a saját fogadat, akkor jó eséllyel utánozni fog és a saját szájába dugdossa majd a fogkeféjét. A fogkrém választásnál arra kell figyelni, hogy fluort tartalmazzon. De amíg nem tudja kiköpni, addig csak babáknak való fogkrémet adj és utána is a használati utasításnak megfelelő mennyiséget. Kb. 2-2,5 éves kor körül tanulnak meg köpni a csemeték. Ekkor már tanítani kell őket, hogy körkörös mozdulatokkal mossák a fogukat, de sokáig érdemes neked is átdörzsikélni a biztonság kedvéért.
 • Ahol indokolt (az ivóvíz fluoridtartalmától függően) a gyerekek Dentocar tablettát (fluor pótlás) is kapnak.

Tagged

§ 15 Vélemény: Fogzás"

 • Viktória szerint:

  Kedves Enikő!
  Mi Nenedent fogkrémet használunk 16 hónapos lányomnál, mert nem tudja még kiköpni. Ebben viszont nincs fluor, és nekem pont azt mondták, hogy a lenyelés miatt nem is lehet. Akkor kéne valahogy a fluor pótolnom? Biztos nem függ össze ezzel de már 5-6 hónapja nem bújt ki fogacska, most 6 metszőnk van.

  Köszönettel: Viktória

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Viktória!
  A fluor mérgező, viszont vannak olyan kisgyerek fogkrémek, amelyek csak nagyon kis mennyiségben tartalmazzák és már 1 éves kortól is használható jelképes mennyiség belőle. De ebben a korban bármi jó, ami a piacon van, a sikálás a lényeg, különösen, hogy az ilyen picik még nem nagyon fogyasztanak sok cukros dolgot. Tudom van vita, hogy kell a fluor vagy nem a fogkrémekbe, elegendő lenne a cukor kiiktatása az életünkből (szerintem ez szinte lehetetlen). Azt gondolom ezt nem nekem kell eldönteni, egyelőre hivatalos álláspont szerint a fluor jó, szükséges a fogszuvasodás megelőzésére. Én az egyetemen még azt tanultam, hogy a fluor mentes gyógynövényes fogkrémek (nem gyerekről van szó) nem alkalmasak a fogszuvasodás megelőzésére, de ki tudja, lehet pár év múlva már más lesz az álláspont. A jelenleg aktuális gyerekgyógyászat tankönyvben a fluor még szükséges szereplőként van feltüntetve. Nem gond, hogy nem jött mostanában foga a kislányodnak, ha adod a D vitamint és megfelelően táplálkozik, akkor majd ha eljön az ideje jönnek a következők is, az a lényeg, hogy 3 éves korára kibújannak.
  Üdv,
  Enikő

 • Dirge szerint:

  lehetséges az hogy egy kisgyerek nem is érzi meg a fogzást? A barátnőm kisfia most két éves, és az ő elmondása szerint soha semmilyen baj, se nyűg, se hiszti, se éjszakai sírás, semmi nem volt.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Hogyne lenne lehetséges. Nem vagyunk egyformák. Gondolj csak arra, van, aki szinte alig érez fájdalmat szülés közben és nemcsak a lelki felkészülés miatt, más meg majd belepusztul, annyira fáj.

 • Dirge szerint:

  Szia!

  Holnap lesz 7 hónapos a baba, és tegnap vettem észre hogy jön a foga – onnan hogy ráharapott az ujjamra, mert eddig semmi egyéb jel, se hiszti, se semmi nem volt. Ahogy látom már a teteje kint van a fognak, vagy max. egy nagyon vékony bőrréteg lehet csak rajta mert tisztán érződik a rece. Az volna a kérdésem, hogy számíthatok arra hogy felborulnak az éjszakák, vagy az elsőt megúsztuk?

  Köszönöm!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Gratulálok! Kibújt az első fogacskátok. Ha egy fog kint van, az már nem okoz problémát. Elképzelhető, hogy lesz majd olyan, ami jobban fog fájni neki, de a kezdetek igazán reményteljesek 🙂

 • Dirge szerint:

  Szia!

  Köszönöm szépen! Nekem úgy tűnik, mintha már a második is látszódna mellette, de egyelőre tényleg minden jól alakul. Köszönöm a mindig gyors választ, és Áldott Húsvétot Nektek!

 • Tünde szerint:

  Kedves Dokimami!
  Végre egy valósághű, gyakorlatból merített oldal! Eddig leginkább csodababákról és tökéletes, mindent megoldani tudó anyukáktól olvastam, akik gond nélkül hozzászoktatták a fogmosáshoz a 10 hónapos babájukat. Hülyeség! Amikor a mi kislányunknak kibújtak az első fogacskái, én is megvettem a szilikon fogkefét a hozzátartozó fogkrémmel. De (nahát!): ahelyett, hogy fegyelmezetten, nyitott szájjal tűrte volna a szájában matatást, rendre jól megharapdálta az ujjamat. És ez egyre csak fokozódott – ahogy a foga és a csemete ereje nőtt. Aztán megvettem a talpon álló, guminyelű babafogkefét. És hát – talán ez az én egyedi kudarcom – most is küzdünk a helyes szájhigiénia kialakításával. Biza van, hogy a 20 hónapos kisasszony egyáltalán nem engedi meg, hogy én nyúljak a kefével a szájába, csak ő egyedül “mossa”. Ilyenkor próbálkozom némi “erőszakkal”, erőltetett poénos rímekkel, mondókákkal, de a bébi csak feldühödik, és nyafogni kezd. Ilyenkor inkább hagyom… Szerintem ebben sincs jó tanács. Legfeljebb csodálom azokat az anyukákat, akik akkurátusan, már rendszeresen tudják tükörfényesre mosni néhány hónapos gyermekük fogát…
  Nah, bocs a hosszas kibontakozásért, de bennem volt már régóta. :)))
  Kedves Dokimami! A gondom az, hogy a picinek valami fekete lepedék jelent meg az alsó fogai tövénél. A háziorvos azt mondta, hogy teától is lehet, ne adjunk neki. Bár csak gyümölcsteát kap nagy néha, azért ezzel is leálltunk. De mi mást tehetnék, hogy mielőbb eltűnjön a csúnyaság? A többszöri fogmosás(kísérlet) segíthet?

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Tünde!
  Hát igen, a fogmosás nem a gyerekek kedvence, nem az egyéni kudarcod, ez sok mindenkinél harc, iskolás korig még nekünk kell átmosni (szükség esetén küzdelemmel), miután ők megsikálták. A fekete lepedékről nekem a fogszuvasodás jutott eszembe, ezért mindenképpen elvinném fogorvoshoz. A napközbeni rágcsikat leredukálnám, vagy utána fogmosás és minden evés után vizet itatnék a kicsivel.

 • Judit szerint:

  Kedves Dokimami!

  A kisfiam a napokban lesz 6 hónapos és már van 4 foga (alsók 4 hónaposan, felsők 5 hónaposan bújtak ki). Még anyatejes baba, habár már néha.néha kap almát keksszel, répát, krumplit, zöldséget. Szükségesnek érezzük a férjemmel a fogmosást. Fogkeféje van, szeret vele “játszani”, tehát nem lenne probléma a fogmosás. Mi a flourmentes állásponton vagyunk, de most a kommenteket olvasva kissé elbizonytalanodtam. Kell- e használnunk már fogkrémet és ha igen, akkor milyet? A választ előre is köszönöm!

  Üdv,
  Judit

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Judit!
  Igyekszem kerülni a konkrét termék ajánlásokat, ui. az esetek nagy részében nincs túl nagy jelentőségük, nem ezen szokott múlni a dolog. Az egyes készítményekre rá van írva, hogy milyen idős kortól és milyen mennyiségben lehet használni. Amíg a gyermek nem tud biztonságosan köpni, addig többnyire csak jelképes mennyiségeket lehet a fogkeféjükre tenni, kb. 2-3 éves kor az, amikor megtanulnak köpni (de még nem feltétlenül minden alkalommal), bár van, aki egy éves kor után már ráérez. A fogkrémnél sokkal nagyobb jelentősége van a napközbeni táplálkozásnak (fogra tapadó rágcsik, éjszakai cukros folyadék mellőzése…stb…nem az anyatejre gondolok, attól nem kell félni). Ilyen idős babáknál elegendő lehet, akár egy gézlappal áttörölgetni a fogacskákat vagy amivel jónak látják, a napközbeni étrend jelentősége sokkal nagyobb, mint a fogkrém márkája.
  Minden jót kívánok!

 • Szelesné Tápler Katalin szerint:

  Kedves Doktornő!
  Egy 14 hónapos kislány anyukájaként érdeklődnék a fogmosásról, ami mostanában aggaszt.
  Rendszeressé tettem ugyan, midig reggeli és vacsi után a fogkefe+ fogkrém használatát a picinél. Azonban mióta áttértünk a szilikonosról a rendes kefére ( az ujjam épségének érdekében :), nem engedi, sír mikor én mosom neki a fogacskáit. Mindig hagyom előtte, hogy magának is kicsit játékosan átmossa, de ugye kell alaposabb szülői fogmosás is egy jó darabig. Mivel tudnám megkönnyíteni, hogy ne mumusként élje meg ezt a dolgot, hiszen nagyon fontos dolog a rendszeresség.
  Amúgy nagyon jó baba, nem probléma semmi újdonság, változtatás nála, ezért nem is értem.
  Válaszát előre köszönöm!
  Kata

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Katalin!
  Sajnos nem tudok mit tanácsolni, fogat mosni szükséges, és sok gyerek ennek nem örül. Ennek ellenére muszáj, mégha nem is tetszik neki. Egy idő után meg fogja érteni, hogy hiába tiltakozik és együttműködőbb lesz. Az jó ötlet, hogy egy kicsit ő is mossa előtte, nem tudom mit lehetne még tenni. Ez egy ilyen időszak, véget fog érni, addig pedig marad a tiltakozás. Ilyen az élet, ezt is meg kell tanulniuk. Nem mindig nevetünk, vannak kötelességek is. Minden jót kívánok!

 • vera szerint:

  Kedves doktornõ

  kicsifiam 6honapos mar egyhete hõemelkedèse van
  mèg kinem bujik a foga adig lehet neki hõemelkedèse?
  Mèg egyetlen egy foga sincs de nagyon nyügös .
  Elöre is köszõnöm válaszát

 • Dokimami szerint:

  Kedves Vera!
  Kérem olvassa el ezt a bejegyzét is: http://www.dokimami.hu/2011/10/25/laz-lazcsillapitas-lazgorcs-csecsemo-es-gyermekkorban-a-tol-z-ig/.
  így látatlanban nem tudom megmondani, hogy mi a kisfiú baja, a fogzás már okozhat ekkor problémát, de hogy jelen esetben erről van-e szó, annak megállapítása nem az én kompetenciám. Védőnő, gyerekorvos, a gyereket látni kell. Jobbulást kívánok!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Fogzás at Dokimami.

meta