Tudod minek az éve lesz 2011? Mire vigyázz nagyon?

december 31st, 2010 § 5 hozzászólás

Kihirdette a pápa, hogy 2011 a család éve lesz. Ha az ember nem olvas bulvárt, akkor is majd kiütik a szemét a válásról, megcsalásról, álompár széthullásról szóló címsorok. Persze ez mindig így volt, de ha kisgyerek is van a hírben, akkor szíven is vág minket a dolog. Nem szeretnék bulvárba átmenni, felsorolást tartani, nyámnyogni más kínján, biztos neked is több olyan híresség eszedbe jut, aki egy-két kisgyereket hátrahagyva kezd új életet egy többnyire fiatalabb kollega(nő) mellett.

Vajon miért van az, hogy sok kapcsolat megromlik a baba születése után???

Szerintem ennek több eredete van: Vannak olyan párok, akiknél becsúszik a baba és csak ezért maradnak együtt. Sok nő hiszi azt, hogy a terhességgel meg tudja fogni a férfit. Ez valóban így is van, de sajnos csak max. pár évig tart ez az illúzió. A baba amennyire csodálatos, annyira sok problémával is  jár, ezeket egy instabil kapcsolat csak ideig-óráig tudja elviselni. Vannak kapcsolatok, amelyek azért hűlnek ki, mert a mindennapok egyszerűen felörlik és a résztvevők nem veszik észre idejében a jeleket, vagy nincs energiájuk változtatni, cselekedni, tenni egymásért. Mindenki a másiktól várja a csodát.

De mi az, ami olyan nehéz a babázásban?

Sokszor látom, hogy a baba születése után a párok turbékolnak, fellángol a szerelem, a férfi szemében a szeretett nő istennővé, a gyermeke anyjává válik. Kézenfogva tolják a babakocsit, sokszor megállnak ölelkeznek, csókolóznak. Egy fél év múlva már a kézfogás egyre ritkább, az ölelkezésről, csókolózásról nem is beszélve. Egy-két év múlva pedig még az is lehet, hogy a válás gondolatával játszadoznak és vagy sikerül felébreszteni a szerelmet  újra, vagy élnek még egymás mellett egy darabig, aztán ha jön valakinek egy új izgalom, akkor külön mennek.

A szülés, babázós időszak nagyon nagy kihívás nemcsak apának, anyának, de a kapcsolatnak is. Mert ugyan ez a kapcsolat beteljesülése, kivirágzása, viszont mindaz a figyelem amit eddig egymásnak tudtak szentelni, az a babának megy. Előbb utóbb ez feszültséget okoz mindkét félben. Különösen akkor van baj, ha a szexuális élet is megbicsaklik. Nagyjából mindenről le kell mondani a baba születése után, semmi sem lesz már ugyanolyan. Persze az új közös élet is tartogat nagyszerű, értékesebb dolgokat, de az átmenet fájdalmas lehet, hiányérzetet okozhat és ha nem volt elég stabil az alap, vagy a felek nem veszik észre, hogy nemcsak a babával kell törődni, akkor bekövetkezhet a baj. Mégpedig pont akkor, amikor már kezd könnyebbé válni. Biztos hallottad már, hogy a ház elkészülte után szoktak elválni az emberek. (a baj, nehézség még összetartotta őket).

Mit lehet tenni, hogy megőrizzük a szeretetteljes kapcsolatot? Hogy a gyermek az apjával és anyjával együtt nőhessen fel?

Figyeljünk a másikra, amennyire erőnkből kitelik, beszélgessünk, tervezzünk és szexeljünk. Ha pedig kísértés jön, akkor vegyük elő a kockás füzetet és osszunk-szorozzunk: max. 1-2 év lángolás = több ember (exházastárs, gyerek) boldogtalansága és esetleges életreszóló lelki probléma. Persze soha nem fekete-fehér a dolog és sokszor a szerelem olyannyira elvakít minket, hogy olyan kapcsolatba is belemegyünk, aminek nincs jövője, méltatlan helyzetbe hoz. Ilyenkor persze a válás kisebb trauma, mint az együttmaradás.

De ha egyszer már működött ez a kapcsolat, ha meg volt a szeretet és nincs erőszak, ivászat és fűvel-fával, akkor nagyon-nagyon vigyázz rá, mert óriási kincs. Az egyik legtöbb, mit gyermekednek adhatsz. Ne bolondítsanak meg a szinglik lányregényes álomképei, a barátnők jó tanácsai: az ember társas lény, és nem azért szeretünk valakit, mert ilyen-meg-olyan tulajdonsága van, hanem egyszerűen szeretjük, úgy ahogy van (elfogadva tulajdonságait).

Weöres Sándor:

Nő és férfi

A teljesség megbomlásának fő-formája, hogy nő és hím lesz belőle. A nőség vagy hímség felé még csak közeledő kisgyermek ép úgy teljes, mint az egyéni különlét fölé emelkedő lény, aki a nőséget és hímséget egyesíti, a változatlanba oldja.

Ahogy a nő-test és a férfi-test kiegészítésre szorul, épp így csonka a nő-lélek és férfi-lélek. A nő nem ismeri a világosságot, a férfi nem ismeri a meleget. A nőből hiányzik az igazi teremtő erő, a férfiból az igazi életerő. A nő ha az emberiség maradandó kincse felé törekszik, csak azt fogja fel belőle igazán, ami benne mozgalmas, eleven pezsgésű eseményszerű: a teremtés templomát úgy tekinti, mit egy uzsonnázóhelyet, pletyka sarkot. A férfi, ha az emberi tenyészés édes játékaiban és meleg meghittségbe helyezkedik, elhomályosul, elgépiesedik: az élet templomát úgy tekinti, mint alkalmat a kényelemre. A nő oldottan lebeg az élet mozgó, forró áramában és csak arra figyel, ami szerves összefüggés tenyészet, enyészet: a férfi zártan határoltan evez a mindenségben és érdeklődése tárgyait szigetekként szemléli.

Ha a férfi olykor átlát egy nő lelkébe, vagy a saját férfi lénye alatt rejtetten létező nőt figyeli: látja, hogy vöröses félhomályban az egymásba mosódó, alaktalan dolgok csíraként forró lüktetésben élnek: ha a nő előtt feltárul egy férfi-lélek, vagy önmagában rejtett férfi lénye: látja, hogy kékes szürke fényben dideregnek a dolgok, egymástól elkülönülve, szoborszerűen.

A nő, ha dolgozik, munkájába örömeit bánatait, egész világát belesugározza: a férfi, ha dolgozik, munkája minden mást elfüggönyöz előle. A nő, ha kártyázik, feloldódik a játszó csoportban és nyerni a játszóktól akar. A férfi, ha kártyázik, ráhurkolódik a játék váltakozására és nyerni a játékban akar. A nő, ha felbont egy narancsot s abból pár gerezdet jószívvel feléd nyújt, szinte önmagát bontotta fel, saját érzésvilágából nyújtja feléd azt, ami belőle téged illet: a férfi, ha jó szívvel étellel kínál, örül, hogy neked is adhat abból, ami az övé. A nő a szeretett férfi életét egybe akarja olvasztani a saját életével: a férfi a szeretett nőt saját lényéhez akarja fűzni mennél szorosabban. A nő a szerelemben életének mámorrá-teljesülését keresi: a férfi a szerelemben a mámor zárt, folyton fokozódó egészét keresi.

Nő és férfi igénye nem fedi egymást: épp ezért a nő kiegészítője nem a kiváló teremtő férfi, hanem az arszlán aki folyton sürög és a nőt magával sodorja, újra meg újra elkápráztatja, míg ez a kettős röpködés végül családi biztonsággá higgad: s a férfi kiegészítője nem a kiváló, éltető nő, hanem a bűbájos, aki a férfi érzékeit feltudja pezsdíteni, s ezen át egész lényét lelkesedésbe ragadni, s ráadásul át tudja venni az illető férfi meggyőződéseit, kedvteléseit, terveit. Mint hogy a nő ritkán találja meg egyszemélyben az arszlánt és a családfőt, s a férfi a bűbájost és alkalmazkodót, innen a sok csalódás.

A férfi lénye kemény mag, a nő lénye csupa vonatkozás. A családi, vagyoni és egyéb körülmény a férfinál: életének formálója: a nőnél: maga az élet. Egy férfit akkor ismerhetünk meg igazán, ha körülményeitől mentesen, magába-véve vizsgáljuk, egy nőt akkor, ha az emberekhez és körülményekhez való vonatkozásait sorra-vesszük.

Ha egy nő regényében az „ideális férfi” szerepel: nagy nőhódító, tökéletes családfő, bátor és határozott cselekvő, bármihez kiváló tehetsége van, de nem tudjuk, a sok kiválóság hol fér el benne, mert lénye nem több, mint egy felöltöztetett férfiarcú fabáb a ruhaüzlet kirakatában. S a férfi regényében szereplő „ideális nő” csupa rózsaszín finomság és arany okosság, de egyetlen igazi vonatkozása, hogy tűzön-vizet át szerelmes a férfi-hősbe, akivel önkéntelenül azonosítja magát az író is, az olvasó is: oly talajtalanul libeg a világban, mit a karácsonyi képeslapok édeskés angyalkái.

Melyik ér többet: a nő, vagy a férfi? Mindegy. Bármelyik elérheti a legvégsőt: a teljességet. De mindegyik más módon: a férfi saját zárt lényét fejleszti egyre nyitottabbá, teljesebbé: a nő, mint egy puha melegség száll a végső puha, meleg fészekbe.

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK! Vigyázzatok egymásra!

Tagged ,

§ 5 Vélemény: Tudod minek az éve lesz 2011? Mire vigyázz nagyon?"

 • Somaanyu szerint:

  Drága Enikő!
  Az egyik kedvencem Weöres Sándortól a Nő és férfi.”Nagylányként” sokat olvasgattam az Út a teljesség felé c. kiskötetét.Biztosan tudom,hogy nem véletlen,hogy eszembe juttattad.Mint,ahogy semmi sem az.
  Életem legszebb éve volt a 2010.Csodálatos dolog Pocakosnak lenni.Igaz,h ez számomra 2009-ben kezdődött,de a szülés-születés élményével ebben az évben gazdagodtam.
  Megkapni a Jóistentől,hogy egy Minimanó Téged választott Anyukájának,megkapni,hogy egy csöppség úgy nézzen Rád,mintha Te lennél a TÖKÉLETESSÉG ÓRIÁSI ÉS EGYBEN IJESZTŐ DOLOG IS.
  Jó anyává válni,azt hiszem mindannyian szeretnénk.És többé-kevésbé hiszem is,hogy ez csak akarat kérdése.
  De olykor-olykor elfelejtJünk,h jó társak is akartunk lenni…..
  KIVÁNOK MINDENKINEK SZERETETBEN GAZDAG ÚJ ÉVET!
  (Most mennem kell,mert a kisKincsem követeli a szeretetemet,a jelenlétemet……a lakásfelfedező túrájában…… és ez jó!!!:)))))))))))))
  Üdv.:Somaanyu

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Nekem is sokszor lapult a táskámban ez a könyv, nagyon szeretem.
  Boldog új évet kívánok nektek!

 • manner szerint:

  Kedved Enikő, Köszönöm ezt!
  üdv,
  Manner

 • Névtelen szerint:

  Soha nem gondoltam volna, hogy ez velem is megtörténhet. És mennyire igaz, ami fenn le van írva. Bár nálunk a baba tervezett volt…És ahogy írod, amikor már kezdett könnyebbé válni a dolog, nagyon-nagyot csalódtam. Férjem állítólag nem csalt meg, de a hátam mögött olyan hangnemben e-mail-ezett egy másik nővel, amit én nem tartok helyénvalónak. Az ex barátnője volt, aki ráadásul annakidején megcsalta. Véletlenül kaptam el a levelezéseiket, már négy hónapja tartott. Ő aztán beismerte, hogy hibázott, de állítja, hogy nem csalna meg, és hogy meg sem fordult a fejében, mit veszíthet ezzel. Én meg mindvégig azt hittem, minden rendben van. A saját – és azt hiszem, mondhatom – mások szemében is mi voltunk az álompár. Beszélgetéseik októberben kezdődtek. Ami nagyon bánt, hogy mi novemberben, mikor első kislányunk 8 hónapos volt, közösen úgy döntöttünk, jöhet a következő gyerkőc. Mivel az első elég nehezen fogant meg, vártunk rá 1,5 évet, nekiláttunk. Hát a második lurkó úgy döntött, hogy rögtön megfogan. Most már több mint 3 hónapos terhes vagyok, és úgy érzem, teljesen összetört a szívem tegnap, amikor felfedeztem férjem ún.”érzelmi hűtlenségét”. …Tudom, én is hibás vagyok ebben, próbáltam a kicsinek mindent megadni, közben úgy látszik, a férjemet elhanyagoltam. Úgy döntöttünk, megpróbáljuk a két gyerkőcért és persze magunk miatt is helyreállítani a házasságunkat, de nem tudom, ez egyáltalán lehetséges-e. Nem tudom, meg tudok-e majd benne bízni úgy, mint azelőtt. Most csak azt érzem, hogy valami összetört bennem, millió kérdés merül fel bennem újra és újra, s nem tudom, hogy juthattunk el erre a szintre. Egy olyan oldalát ismertem meg a férjemnek, amit nem ismertem eddig, és ami egyáltalán nem tetszik. Pedig már 10 éve együtt vagyunk. Minden szava, amit annak a másiknak írt, belém hasít újból és újból…És nem értem, miért akart egy másik gyerkőcöt, ha közben egy másik nővel bizalmaskodott, és ő maga is érezte, hogy valami nincs rendben….Vajon mi volt az, ami engem annyira elvakított, hogy nem láttam, valami nem működik. Én úgy éreztem mindenünk megvan, ami a boldogsághoz kell, őszintén boldog voltam, és mégsem vettem észre, hogy ő nem így érez.
  Kedves anyukák – és persze apukák is – okuljatok az én példámból. Ne kövessétek el ugyanazt a hibát. Szenteljetek több időt a kapcsolatotoknak, ne tegyétek kockára mindazt, ami annak idején működött, és amit együtt építettetek fel. Higgyétek el, nem éri meg!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kívánom, hogy sikerüljön helyre hozni a kapcsolatotokat. Tudom, hogy a szíveden most egy mély seb van, de próbáld kicsit rejtegetni, érdemes ezért a kapcsolatért küzdeni, próbáld okosan, ne indulatból, mégha borzasztóan nehéz is. A pocakodban levő kisbabára is gondolnod kell. A férjed hibázott, de még a nagy hibát nem követte el, ez még megbocsátható. El volt hanyagolva (minden férfi elhanyagoltnak érzi ilyenkor magát), az a másik nő meg vevő volt rá, vannak dolgok, amiket az ember a következő percben már máshogy gondol. Nem tudom miket írt a férjed és hogy igaz e, de lehet, hogy már réges rég teljesen máshogy gondolja és csak abban a pillanatban írta le, mert pl. jól hangzott. Senki sem tökéletes, előfordulnak hibák. Tudom nagyon nehéz, de próbáljátok feléleszteni a tüzet minél hamarabb. Két kisgyerekkel nagyon nehéz lesz, sokkal kevesebb időtök lesz egymásra, szóval érdemes nagyon észnél lenni. Kívánok sok erőt és hogy tudj, megbocsátani!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Tudod minek az éve lesz 2011? Mire vigyázz nagyon? at Dokimami.

meta