Melyik nem kötelező védőoltást adassam be???

december 16th, 2010 § 18 hozzászólás

Minden évben vannak olyan történetek a sajtóban, amikor néhány anya tiltakozik és nem akarja engedni a kötelező védőoltások beadatását. Bevallom, nem igazán tudom megérteni őket. Jelenleg a gyógyítás bizniszben van sok olyan ág, ami majdhogynem csak a pénzről szól, és az egészség hozamuk nem túl sok, viszont jó sokba kerülnek és jó sokat reklámozzák őket. Viszont a legtöbb védőoltás, különösen a kötelezők nagyon jók, szerintem az orvostudomány egyik legnagyobb vívmánya, csodája. Rengeteg gyermek köszönheti nekik életét, egészségét. Igen, előfordulnak mellékhatások, legtöbbször ez a láz, előfordulhat, hogy nem 100%-os védettséget ad (de ha meg is betegszik, sokkal enyhébben), de olyan szörnyű betegségektől, szenvedésektől tudja megóvni a kicsit, amiért egy pár napos kellemetlenség nem olyan nagy ár.

Igen ám, de mi a helyzet a nem kötelező védőoltásokkal? Melyiket adassam be, szükség van e rájuk, megéri e az egy-két napos kellemetlenség és egyáltalán, nem jobb, ha inkább átesik rajta  a gyermek és életreszóló védettséget szerez, ha szerez? Ha beadatom, milyen alapszabályokat kell betartanunk az egyes oltásoknál?

 1. Rota vírus ellen: hasmenés, hányás, kiszáradás veszélyt előzheti meg az oltás, egyébként a terápia többnyire infúzió (a kicsik nagyon hamar ki tudnak száradni), ha megbetegszik. Gyakorlati tudnivalók: 6 hetes kortól adható, fél éves kor előtt be kell fejezni az oltási sorozatot, 2 éves korig véd, drága (darabja kb. 18 ezer Ft és kettő kell, Rotarix vagy 15 ezer/db 3 oltás, Rotateq), inni kell az oltást, nem szuri. 2-8 fokon kell tárolni az oltóanyagot, azaz a patikába is hűtőtáskával menj, otthon a hűtőszekrénybe tartsd és az orvoshoz is a hűtőtáskába vidd, ha nem így teszel, akkor kidobtad a pénzt az ablakon. Pl. a százhalombattai gyerekek ingyen megkaphatják az önkormányzat jóvoltából.
 2. Meningococcus (agyhártya gyulladás, vérmérgezés) elleni oltás. Ritka, de súlyos fertőzés. Gyakorlati tudnivalók: 1 éves kor alatt 2 és 1  emlékeztető oltás szükséges (2 hónapos kortól adható), 1 éves kor után 1 is elég, 10 évig véd. Szuri az izomba. Ajánlott hűtőszekrényben tárolni, de a lejárati időn belül szobahőn is tárolható a Neisvac C(kb. 6800 Ft). A másik két készítményt a Menjugate (kb. 7000 Ft), Meningitec (6400Ft) 2-8 fok között kell tárolni! 2 éves kor alatt van rá támogatás, azaz kb. 2000 Ft-ba kerül. Érdemes az influenza szezon előtt beadatni.
 3. Bárányhimlő elleni oltás (Varilrix). Bár a bárányhimlő, mint a neve is mutatja, nem olyan vészes betegség, viszont az immunrendszert, mint minden himlő nagyon meggyengítheti. Súlyos szövődmények is előfordulhatnak, különösen nagyobbaknál. Kislányoknál pedig figyelni kell arra, hogy a terhességnek ne védtelenül vágjanak majd neki. Gyakorlati tudnivalók: Az oltást 9 hónapos kor után lehet beadatni, érdemes mielőtt a gyermek közösségbe megy. Jelenleg 2 oltást javasolnak (6-10 hét különbséggel, de a 2. oltást 6 hét elteltével bármikor be lehet adni, akár évek múlva is). Szuri többnyire a felkarba. Vannak, akik szerint 1 oltás is elég, hiszen arra az is jó, ha elkapja a gyermek a bárányhimlőt, akkor sokkal enyhébben zajlik le a betegség, vagy ha nem betegszik meg, de találkozik a vírussal, akár életreszóló védettséggé erősödhet. De jelenleg hivatalosan a min. 2 oltás javasolt. Ára: kb. 7800 Ft. Amire nagyon figyelni kell: 2-8 fok között kell tárolni, azaz hűtőtáskával menj a patikába érte és abban vidd az orvoshoz is, otthon pedig a hűtőben tárold.
 4. Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védőoltás. 1 éves kor után adható. 3 oltás szükséges (darabja kb. 2-3 ezer Ft), 3 évig véd. Ha fertőzött kullancs furakszik gyermeked bőrébe, de hamar észreveszitek és eltávolítjátok, 24 órán belül, akkor a fertőzés veszélye minimális. Ha kullancsriasztót is használtok és kirándulás után (bár van, akinek a kertjében is van) minden este átnézed a gyermeked, és ha találsz kullancsot, eltávolítod, akkor igen kicsi a fertőzés kockázata. Oltások: Encepur Junior, FSME Immun Junior (5500Ft).

Minden oltásnál szabály, hogy a gyermek egészséges legyen, mikor megkapja. (Vannak olyan helyzetek, betegségek, amelyek kizárják a védőoltás beadását, ezért érdemes elolvasni a betegtájékozatót, mindenhol megadtam a linkjét.) Ezenkívül figyelni kell a lappangási időre. Pl.  találkoztatok egy bárányhimlőssel, ha megfertőződött a gyermeked, akkor is legalább 2-3 hét múlva fog csak kiderülni, azaz ne rohanj el beadatni a védőoltást, meg kell várni, hogy kiderüljön elkapta e.  A Rota vírusnál pl. előfordul, hogy a baba a székletével vírust ürít, ezért az oltást követő hét után fokozottan kell figyelned a kezed higiéniájára pelenkázás után. Szerencsére ezek és még több apró, de fontos tudnivaló le van írva a betegtájékoztatóba, ezért mindig olvasd el, ne csak vidd el az oltást az orvoshoz. Ha nem tudsz dönteni melyik védőoltást adasd be, akkor kérdezd meg orvosotokat, biztosan segít a döntésben. A Prevenarról nem írtam, azt most már megkapják a kicsik. A védettség kialakulásához többnyire több hét szükséges.

A nem kötelező védőoltás menete a következő szokott lenni: megbeszéled az orvosoddal, kiíratod, elmész a patikába, általában rendelni kell, majd érte mész (ha kell hűtőtáskával), haza viszed (ha kell hűtőbe teszed), elolvasod otthon a betegtájékoztatót, elmész a tanácsadásra (mikor nem beteg a gyerek), viszed az oltást (ha kell hűtőtáskában) és az oltási könyvet magaddal , van, ahol fizetni kell a beadatásért (1000 Ft), ez orvosa válogatja. Haza mentek, ha szükséges vizes ruhát teszel rá, és fokozottan figyeled a gyermek hőjét. Szükség esetén lázat csillapítasz. Van, akiknek a kis lelkiviláguk is összetörik ilyenkor, ezért fokozott szeretgetésre is szükség lehet.

Összeségében a legtöbb védőoltás szerintem nem olyan drága, különösen, ha a betegséggel járó költségekkel összevetjük. Ráadásul egészségkártyára meg lehet őket venni. Persze nem biztos, hogy mindre szükségetek van, de néhányon érdemes elgondolkozni és megbeszélni az orvosotokkal, ő melyiket ajánlja, milyen tapasztalatai vannak, a környéketeken előfordultak/nak-e a kérdéses fertőzések, járványok mostanában.

Tagged

§ 18 Vélemény: Melyik nem kötelező védőoltást adassam be???"

 • Felicitász szerint:

  A bárányhimlő ellenit beadattam. Emlékszem a saját bárányhimlőmre, és nem akartam a gyerekemnek hasonló élményt.
  Mi a véleményed arról, amikor kisgyerekes szülők meglátogatják az ismerős bárányhimlős kisgyereket direkt azért, hogy a sajátjuk is elkapja és átessen rajta? Annyira szeretnék tárgyilagosan gondolkodni erről, de képtelen vagyok szempontot váltani; én felelőtlenségnek tartom a betegség szándékos terjesztését és mindig nagyon felingerel amikor babás-kisgyerekes fórumokon ilyet olvasok. Te mégiscsak orvos vagy és van más szempontod is mint nekem ( = bárányhimlősnek lenni nagyon rossz, a szülőt is hetekre kivonja a munkából, és lehet hogy én kiválasztom, hogy nekem mi a megfelelő időpont arra, hogy a gyerekem beteg legyen, de akit ő a lappangási idő stb. alatt megfertőz, annak lehet, hogy nem alkalmas, lehet hogy más betegségből épül fel éppen, stb. stb.); tisztára demagóg is tudok lenni a saját érvelésemmel, de mi van akkor, ha nincs igazam? Mi a véleményed?

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Az én gyerekeim is megkapták/kapják a bárányhimlő ellenit. Azt gondolom a direkt megfertőzés szokása jogos és érthető volt régen, amikor nem volt védőoltás, amikor nem lehetett tudni, hogy mikor lesz megint ilyen lehetőség, hisz nagyobb korban sokkal rosszabb szokott lenni, terhesség alatt pedig nagyon veszélyes a magzatra nézve, ha anya akkor kapja meg. Azonban ma már van jobb. Szerintem felesleges kínzás kitenni egy olyan betegségnek a gyereket és szülőt, amit megelőzhetünk, de fontos, hogy kialakuljon a védettség is kisgyerekkorban. Viszont annak látom értelmét, hogy egy beoltott gyereket bárányhimlős gyerek közelébe vinni, hogy biztosan életreszóló védettsége legyen. Abban pedig nagyon igazad van, hogy nem mindegy éppen milyen állapotban van a gyermek immunrendszere amikor megkapja.

 • Tóthné B. Krisztina szerint:

  Kedves Enikő!
  Néhány kérdés.
  Annak idején nem adattam be gyerekemnek a rota vírus elleni oltást. A gyerekorvosunk eléggé védőoltás ellenes valamiért, nem ajánlotta, én meg hittem neki. Most nézem, hogy csak 2 éves korig véd. Gellért már 3 éves, tehát ezúttal szerencsénk volt. A rota vírus hány éves korig alakulhat ki? Kétéves kor után nem jellemző, hogy csak eddig vég az oltás?
  A Meningococcust ajánlotta, meg is kapta, viszont most olvasom, hogy ez csak 10 évig véd. 10 éves korában ismételjem az oltást? Mi a teendő?
  Mi még a Pneumococust is beadtuk a gyereknek, a bárányhimlővel pedig bogarat tettél a fülembe, eddig úgy voltam vele, ez kibírható betegség.
  Mondanom sem kell az orvos nagyon csúnyán nézett rám, amikor tavaly a “hírhedt” H1N1 elleni védőoltást javaslata ellenére beadattam, ezt idén még hanyagoltuk eddig. Most januártól oviba megy. Erről a Te véleményed?
  Köszönöm: Kriszti

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Szia Kriszti!
  A rota vírust bárki elkaphatja, még mi, felnőttek is: http://www.rota.hu/, itt olvashatsz róla, de a kicsiket viseli meg legjobban. A Pneumococcus tényleg fontos, mostmár meg is kapja mindenki. A Meningococcust 10 év után kell megismételni, de érdemes akkor majd újra utánanézni, néha szokták változtatni az ajánlásokat, hogy melyik oltás meddig véd. A bárányhimlő ellenit szerintem érdemes beadatni. Az influenzáról majd írok neked e-mailben.

 • Tóthné B. Krisztina szerint:

  Köszönöm
  Kriszti

 • Dóri szerint:

  Kedves Enikő!
  Miért kell mérlegelni a kullancs elleni oltás beadását 2éves kor előtt?
  Válaszodat előre is köszönöm:Dóri

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Dóri!

  Köszi, hogy felhívtad figyelmemet erre a mondatomra, már ki is vettem. Egy éves kor után adható az oltás, nem tudom már mire gondolhattam, miért ezt írtam. Nemcsak két éves kor előtt, hanem minden életkorban mérlegelni kell beadását.

 • Kránicz Éva szerint:

  Jó napot! érdeklődnék a nagyfiam 2001ben kapta meg a meningitecet az oltást szeretném kérdezni kell e újból oltani?

  Válaszát köszönöm!

 • Kránicz Éva szerint:

  Bocsánat most 12 éves.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Éva!
  Bevallom ezzel a kérdéssel megfogott. Nincs tudomásom arról, hogy újra kellene oltani és ha igen, mennyi idő után, ha találok ezzel kapcsolatban valamilyen új információt, új ajánlást, mindenképpen eszembe fog jutni és küldeni fogok egy e-mailt.

 • Jambrikné Schmidt Zsófia szerint:

  Kedves Enikő!

  Én leginkább a lelki oldalára szeretnék rákérdezni, hogy mit él meg a kisbaba ilyenkor, hogyan kell nekem, mint anyukának viselkednem, milyen kis praktikákkal tehetem neki könnyebbé ezt a -gondolom- traumatikus élményt? a kötelező 2, 3, 4 hónapos kori oltásoknak indulunk neki 2 hét múlva, szeretnék felkészülni rá.
  Azt hiszem, a szerint fogok dönteni, hogy melyik nem kötelezőt adatom be neki, hogy miként éljük meg a kötelezőket. Ez butaság?
  Illetve még valami: A Rota vírust, két kutya mellett nagyobb esélye van megkapni a picimnek?
  Nagyon örülök, hogy megtaláltam a blogod, iszom szavaid 🙂

  Üdv: Zsófi

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Zsófi!
  Szerintem az oltás téged jobban meg fog lelkileg viselni, mint őt 🙂 Persze lehet aznap nyűgösebb lesz. Érdemes megkérdezni a saját gyermekorvosotokat mely nem kötelezőket ajánlja, hisz ismer benneteket, a körülményeiteket…Ha a kutyák megfertőződnek rota vírussal akkor elképzelhető, az embert is megfertőzhetik. Hogy ennek mennyi a valószínűsége? nem tudom, egy állatorvos biztosan tudná.
  Minden jót nektek, ne aggódj!

 • Felföldi Emese szerint:

  Kedves Enikő!

  Én ma beadattam a kislányomnak a bárányhimlő ellenit, de hónapokat vacilláltam rajta. ÉS azért,mert (lévén egy fiatal oltás), nincs róla adat, hogy egész életre védettséget ad-e. Azt olvastam, hogy egy oltás 12 évre ad védelmet, ezért manapság 2 oltás beadását ajánlják. De ha annak a 2 oltásnak pont 25 éves korára megy ki a hatása, amikor babát tervez, akkor rosszabb helyzetbe hoztam, mintha átesett volna rajta gyerekkorában. A kérdésem az, hogy ha 2 oltást kap, akkor az egész életében védettséget ad-e? Milyen információja van Önnek erről?
  Köszönöm

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Emese!
  Valóban nehéz okosnak lenni tapasztalat nélkül, márpedig arra még várni kell jó néhány évet, amíg kiderül, hogy valóban igaz-e, hogy a második oltás életreszóló védettséget jelent. Ilyenkor az ember rohangászik ehhez-ahhoz, de mindenkinek csak véleménye vagy hipotézise van. Annyit tudok mondani, hogy az emberi szervezet közel sem olyan, mint a matematika és nagyon nagyok az egyéni különbségek. Tudom ez nem segítség, ezért elmondom, hogy én kire hallgattam és a jelenlegi terv nálunk mi, persze ez semmit nem jelent, mert lehet hogy egy fél év múlva már mást fogunk gondolni. Nekünk van egy olyan házi gyermekorvosunk, aki már idősebb, azaz van tapasztalata, nem a gyógyszergyárak okították és emberileg is nagyon szeretjük. Ő azt javasolta nekünk (az unokáinál is így csinálta), hogy csak egy oltást adassunk most be. Ha lesz járvány, akkor majd enyhébben fog megbetegedni, vagy lehet nem is fog, viszont azzal együtt életreszóló védettséget fog kapni. Mi most itt tartunk. Ha mégsem lesz addig járvány, amíg kicsik, akkor majd iskolás korban be fogom adatni nekik a második oltást. De ez nem a hivatalos álláspont, ez a mi egyéni döntésünk, távol álljon tőlem, hogy bárkit erre szerettem volna rábeszélni. Jelenleg a két oltást a hivatalos ajánlás, amikor a kislányom kapta, akkor még az egy volt.

 • Melinda szerint:

  Kedves Dokimami!

  Kislányom 5 hónapos és most gondolkodtam el igazán a Meningococcus oltáson. A legtöbb honlapon úgy írják, hogy 3 és 5 hónaposan kapják meg a babák. Be lehetne még oltatni a babát 6 hónaposan is akár? Ez jelent bármit az oltásra nézve?

  A másik kérdésem a kullancs elleni védőoltás adható 1 éves kor előtt? Kullancsos területre mennénk tavasszal!

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel: Melinda

 • Dokimami szerint:

  Kedves Melinda!
  Nincs elkésve a Meningococcus oltással. Ha 1 éves kor előtt kapja, akkor 3 oltásra van szükség, ha várnak még és egy éves kor után kapja meg, akkor elegendő egy oltás. Kérje ki a gyerekorvos véleményét, ne a honlapokra hagyatkozzon, legtöbbnek a pénzkeresés a célja, a gyerekorvos, védőnő sokkal megbízhatóbb forrás, igaz gyengébb a marketingjük. Ahogy a bejegyzésben is szerepel, a kullancs elleni védőoltás egy éves kor után adható be. Az oltás nélküli védekezésre is adtam pár tippet. A legjobb napközben is, akár többször, szabadban való tartózkodás után átnézni a gyereket, akkor sokszor még a kullancsot befurakodás előtt el lehet csípni, le lehet seperni. Minden jót kívánok!

 • Anett szerint:

  Kedves Enikő!

  Van-e esetleg arról információja, hogy ha csak 2 Pneum. oltást adattam be (2. és 4. hósan), az milyen védettséget nyújt a kisfiamnak?
  Előre is köszönöm szépen!

 • Dokimami szerint:

  Kedves Anett!
  Ez az információ nincs a fejemben, utána kellene néznem, sajnos erre most nincs kapacitásom és ha lenne akkor is előtte kíváncsi lennék a kérdés indítékára.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Melyik nem kötelező védőoltást adassam be??? at Dokimami.

meta