Hogyan készüljünk egy csecsemővel, kisdeddel karácsonyra?

december 3rd, 2010 § 7 hozzászólás

Az év egyik legkülönlegesebb hónapja a december. A várakozás, a titok, a készülődés, számvetés, megbékélés, csoda várás időszaka. Szerintem nagyon sokan szeretjük az adventi készülődést, a karácsonyi ajándékok gyűjtögetését, mégha néha panaszkodunk is. A karácsony a legtöbb családban az év egyik fő ünnepe, nagy készülődéssel és bizony a kisbabás, kisgyerekes családoknál felmerül egy csomó egyéb szempont is, sőt veszély.  Az alábbiakban ezeket igyekeztem összegyűjteni:

 1. Mi legyen az ajándék a babának, kisgyereknek? A legfontosabb szempont, hogy a korának megfelelő legyen és elég egyet odaadni, legalábbis egyszerre. A kicsi nem fog jobban örülni, mert sok játékot kap, inkább csak zavart lesz, túlterheli, nem fog tudni vele mit kezdeni. Nagyon fog örülni egy ajándéknak is. Később, másnap  majd megkapja a nagymamájét, következő nap a kersztanyjáét…így sokkal nagyobb lesz az öröme. Általános szabály, de többnyire tényleg igaz: a túl sok mindent tudó játékok nagy örömet okoznak és 3 nap múlva a láda mélyén végzik, mert unalmassá válnak. Az a jó játék, aminél a gyerek és anya fantáziájára van bízva a dolog nagy része és mindig lehet vele új játékot kitalálni. A másik hiba, amibe sokan beleesnek, hogy olyan játékot vesznek a kicsinek, amire ők vágytak anno. Soha ne feledd, nem magadnak veszed! De mielőtt túl izgulnád az ajándékozást, egy biztos, a kisgyerek mindennek örül és hogy beválik e a játék hosszú távon vagy nem, az most nem a legfontosabb szempont. Az öröm garantált, és Szent Este ez a legfontosabb. (Minden gyerek más: ami az egyik gyereknek nem köti le a figyelmét, az a másiknak lehet, hogy a kedvence lesz. Ezt előre kiszámítani nem igazán lehet.)
 2. Vajon mit fog szólni a karácsonyfához? A legkisebbeket túlzottan nem izgatja, megnézik, nézegetig kicsit  aztán jól van, ennyi volt. Egy éves kor után viszont nagy sikere lehet a karácsonyfának. Pannám másfélévesen minden reggel hozott 3 párnát és körbe kellett ülnünk a fát, 5 percig csak ültünk és csodáltuk. Majdnem vízkeresztig kitartott a lelkesedése. Most is a Jézuskának írt levélben szép karácsonyfát is rendelt.
 3. Hova tegyem a fát? Vajon bántani fogja? A díszek mindig vonzóak, erre számítani kell. Biztosan megpróbál levenni, fogdosni néhány díszt. Viszont szembesülni fog azzal, hogy bizony a tűlevelek szúrnak. Ez van, akit eltántorít, különösen, ha anyai/apai tiltással is párosul, de az akaratosabbak, erőszakosabb gyerekeknél fokozottabb figyelem, akár a fa elérhetetlenné tétele is szóba jön. A kisgyerekes családoknál legjobb törhetetlen, akár saját készítésű díszekkel tele aggatni a fát. A gyertyákkal, csillagszórókkal pedig nagyon nagyon óvatosan bánjatok.
 4. Milyen veszélyeket rejt a karácsonyfa? A totyogók megkapaszkodhatnak benne, magukra rántva a fát, hogy felálljanak, vagy megbillenve ráeshetnek. Ha nagyon nagy a fa, akár komoly sérülést is okozhat. Ha törékeny dísz van a fán, összetörhet, sérülést okozhat. A tűlevél mélyen megszúrhatja ujjacskáját és szúrt sebnél fokozott a fertőzés veszély is.
 5. A karácsonyi készülődés milyen veszélyeket rejt? Ilyenkor bizony mindenki sokkal többet süt-főz, készülődik, ezért a konyha balesetek valószínűsége is megnő. A sütő megégetheti (ha elé teszel valamit pl. széket akkor kissé távol tarthatja). A tűzhelyen mindig a serpenyő nyele befelé forduljon, úgy nem tud belekapaszkodni. A forró leveses fazekat soha ne tedd le a földre hűlni. Az asztalterítővel csak nagyon óvatosan, jobb mellőzni. Magára ránthatja a rajta levő dolgokat, legyen szó forró levesről, vagy nehéz tárgyról. Égési sérülést, fejsérülést okozva.
 6. Mindig figyelj a kicsire! Gyakran előfordul, ha sok vendég van, hogy a nagy beszélgetésben a gyermekről elterelődik  figyelem, ilyenkor szokott megtörténni a baj. Ne számíts arra, ha sokan vannak a szobában, hogy valaki biztosan figyel a kicsire, ugyanis vannak olyan vendégek, akik hamar megunják a kisgyerekeket és inkább a beszélgetéssel foglalkoznak.
 7. Ha megtörtént a baj. Véletlen sürgősségi helyzet állt elő, akkor NE induljatok el vele, mert lehet, hogy hamarabb beértek a kórházba, de a kutya se fog foglalkozni veletek. Hívjatok mentőt! Egyrészt ők tudják a teendőt, ha útközben komplikáció lép fel, szintén jobban meg tudják oldani, mint ti, másrészt azt is tudják, hogy hova kell vinni.

Minden családban kicsit mások a szokások. Nálunk az angyalkák hozzák a karácsonyfát és ha csilingel a csengő akkor lehet bemenni a szobába. Van, ahol a szülők együtt díszítik a karácsonyfát a gyerekekkel. Bárhogy is csináljátok, érdemes már a kisbabával is elkezdeni a saját hagyomány teremtését, ezek az évek folyamán sok örömet fognak még okozni. Meglátod majd ragaszkodni is fog hozzá. Egy 2-3 éves könnyen lehet, hogy jövő ilyenkor emlékezni fog bizonyos motívumokra a mostani ünneplésből, szóval érdemes megadni a módját. Szerintem. Arról nem beszélve, hogy egy pici babával először karácsonyozni, igazán különleges “család született” élmény, hiszen tavaly még csak szerelmespár voltatok.

Addig is a teendők: ha eddig még nem tettétek meg, ideje elkezdeni a karácsonyi dalok tanulását, mert nincs szebb, meghatóbb, mint az élő éneklés Szent Este a kivilágított karácsonyfa mellett szűk családi körben. Nagyobbaknál már el lehet kezdeni a karácsonyról szóló meséket. Érdemes saját kezűleg (és a kicsi segítségével) készített ajándékot alkotni, amit majd ő ajándékozhat a családtagoknak.

Pannámnak tavaly ez volt a kedvence (igaz, mi más szöveggel ismerjük):

Tagged

§ 7 Vélemény: Hogyan készüljünk egy csecsemővel, kisdeddel karácsonyra?"

 • Viktória szerint:

  Kedves Enikő!
  15 hónapos kislányom minden szöszt begyűjt és a szájába vesz, ezért gondolom olyan fenyőt érdemes venni amiről nem hullik le a levél, mondjuk nordmann fenyőt. Ha minden igyekezet ellenére mégis megkóstolja a tűlevelet, kell valamit tennem (mérgező vagy ilyesmi?)
  Köszönettel: Viktória

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Ha be is veszi a szájába a tűlevelet, nem valószínű, hogy egyből lenyeli. A szájzug mentén nyúlj be a szájába és vedd ki. Ha hullatja is a levelét a fenyő, gyakran kell alatta takarítani és figyelni a gyerekre, mert nemcsak a tűlevelet nem kellene megennie, magára is ránthatja a fát… Szerintem, ha megszúrja egyszer a tűlevél, 15 hónaposan már nem biztos hogy mégegyszer megpróbálkozik vele, különösen, ha határozottan tiltod is. Vagy kisebb méretű karácsonyfába is lehet gondolkodni és az asztalra, komódra feltenni. Az ilyen mindenevő kis totyogóknál az a legbiztosabb stratégia, hogy gyakran benyúlunk a szájukba és próba “kotrást” végzünk, különösen, ha egyedül jártak valahol. A másik stratégia, hogy megmutatod, hogy ki kell dobni a tűlevelet és meglásd, örömmel fog segíteni. És ahelyett, hogy megenné, viszi majd ki a kukába.

 • DSKriszti szerint:

  Ránk az utolsó előtti bekezdés érvényes most, 19-ére várjuk első babánkat, Jonatánt :))

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Oh, akkor nagyon különleges karácsony ígérkezik, kívánom, hogy minden rendben legyen!

 • DSKriszti szerint:

  Köszönjük 🙂
  Békés, nyugodt Karácsonyt kívánunk mi is

 • Dóri szerint:

  Nálunk most próbálgatja a gyerek az elindulást, így leginkább attól tartok, hogy egyik pillanatról a másikra magára fogja rántani a fát. Szerintem max. csak a járókából csodálhatja majd:)

 • Dirge szerint:

  Kriszti, szorítok – ma van a nap elvileg – hogy minden rendben legyen:)

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Hogyan készüljünk egy csecsemővel, kisdeddel karácsonyra? at Dokimami.

meta