Hasmenés, hányás, kiszáradás csecsemőnél, kisdednél. Otthoni vizsgálat és teendők

november 28th, 2010 § 3 hozzászólás

Mostanában sokan áldozatai egy hasmenéssel, hányással, lázzal járó „kedves” kis vírusnak, ezért gondoltam összeszedek néhány hasznos gondolatot ezzel kapcsolatban. A hasmenés, hányás, láz és az ezt kísérő kiszáradás veszély az, aminek a kezelése a legtöbbször roppant egyszerű és otthon kivitelezhető, viszont a késlekedés, a probléma félvállról vevése csecsemő, kisded korban rövid idő alatt akár a legsúlyosabb szövődményhez, halálhoz is vezethet.

Sok olyan nyavalya van, amiből a gyermek előbb-utóbb magától kigyógyul, viszont ez az egyik olyan, amit igen komolyan kell venni és a gyermeket folyamatosan figyelni, szükség esetén azonnal orvoshoz kell vinni, vagy akár egyenest a kórházba. Alkalmi hígabb széklet, hányás előfordulhat és nem feltétlen kell aggódni. Pl. ha túl sokat eszik valaki, utazás miatt. De hasmenésről beszélünk, ha a széklet víztartalma 80%-nál magasabb és csecsemőknél 4, gyereknél 3-nál több széklet van egy nap.

Mi okozta a betegséget?

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ha fertőzésről van szó, akkor nyáron inkább baktérium, télen inkább vírus a kórokozó. Ha többen egy időben lesznek betegek, akkor nagy a valószínűsége az ételmérgezésnek (az étel elfogyasztását követő 7 órán belül jelentkezhet hányás, hasmenés, láz). (És még sok más betegség is vezethet hasmenéshez, hányáshoz.) A tünetek alapján nem lehet megállapítani a kórokot. Ugyanaz a kórokozó mindenkinél kicsit másabb tüneteket, pontosabban hasonló tünetek másabb mértékét, mintázatát okozhatja. Különböző eredettel is lehet ugyanolyan a lefolyás.

Korábban már írtam a hányásról, hasmenésről, kiszáradásról. Most az otthon általad is elvégezhető vizsgálatokat, az itatás-táplálás módját tekintettem át:

Vajon milyen mértékű a dehidratáció (folyadékvesztés)? Hogyan lehet ezt megállapítani otthon?

 • Enyhe: a baba bőre ugyan sápadt, de a turgora megtartott (ha megcsíped a hasa alját azonnal kisimul) Kapilláris újratelődés kevesebb mint 2 másodperc (ha megnyomod a körmét az ujjacskáján, akkor kevesebb mint 2 másodperc alatt visszapirosodik) Nyálkahártya nedves, nyelve enyhén bevont, ha sír van könnye, kutacs a megszokott szintben, viselkedése olyan mint máskor.
 • Mérsékelt: Bőre sápadt, turgor csökkent (Ha megcsíped a hasa alját 1-2 másodperc alatt simul el a bőr), Kapilláris újratelődési idő 2-3 másodperc, nyálkahártya száraz, nyelv bevont, a könnyelválasztás csökkent, kutacs besüppedt, vizelet csökkent mennyiségű (csecsemőknél száraz a pelenka), beteg benyomását kelti, letargikus, irritábilis lehet, fájhat a feje.
 • Súlyos: Bőre szürkés-sárga, turgora rossz (a hasalját ha összecsíped másodpercekig megmarad a ránc), 3 másodpercnél több a kapilláris újratelődés, nyálkahártya száraz, nyelv lepedékes, a könnyelválaszás megszűnt, kutacs besüppedt, a vizelet erősen lecsökkent, a tudat zavart (görcs, kóma)

Hogyan rehidratáljuk (pótoljuk az elvesztett folyadékot) a gyermeknél, kisbabánál?

 • Hányás esetén nehezebb otthoni körülmények között a folyadék pótlás, de nem lehetetlen és mindenképpen próbálkozni kell vele. De csak óvatosan. Hányás után várni kell és egy kortyot iszik, ha az nem provokálja újra ihat, de egyszerre csak nagyon kis mennyiségeket. 8 óra múlva, ha továbbra sincs hányás, akkor többet is ihat már.
 • Hasmenésnél könnyebb dolgunk van. Gyakran kis adagokban ehet és ihat a kicsi. Figyelembe véve a gyermek igényét is.
 • A szoptatást nem kell abba hagyni, hanem a lentebb említett szabályok mentén kell folyatni.
 • Ne adj semmit a gyereknek, ami megakadályozza a hányást, hasmenést. Azaz ne adj hányáscsillapítót, vagy hasfogót. Ami ki akar jönni, hagy jöjjön ki.
 • Legjobb rehidratáló folyadékkal pótolni az elveszített folyadékot, hiszen nemcsak víz vesztés történik. A patikában lehet kapni, pl. Normolyt. 2 dl vízben kell feloldani egy tasakot. A betegtájékoztatóban le vannak írva a szabályok, tartsd be őket,  és tudd, túl is lehet adagolni (bár ennek kicsi az esélye, mert nem szokták szeretni a kicsik). 24-36 óránál ne tartson tovább ez a kúra. Extra folyadékot emelett is lehet adni, a gyermek igénye szerint, gyakran kínálva. Hányás esetén kanalanként, kortyonként próbáld adagolni. 5 percenként 5-15 ml…
 • A hasmenés, hányás időtartamától, milyenségétől függ, hogy szükséges e diéta. Általánosságban ilyenkor fokozatosan térünk vissza a régi táplálkozásra. Az átmeneti időszak fő ételei a sárgarépa leves, reszelt alma, sós krumpli, húsleves, banán, rizs, majd sovány hús.
 • A normál flóra visszaállítását segíti pl. a Normaflore.
 • Ihat a gyerek az elektrolit oldaton kívül hűvös cukros teát (pici sót is lehet bele tenni), nem rostos híg gyümölcslevet, vizet, boltban kapható izotóniás üdítőt.
 • Ne igyon szénsavas italt, tejet, meleg italt, koffein, alkohol tartalmú innivalót.
 • Ne egyen nehéz, fűszeres ételeket.
 • Érdemes mérni az elveszített folyadékot, hiszen így könnyebb megítélni mennyit kell kb. pótolni (pl. pelenkát lemérni, bilibe pisiljen, kakáljon, vödörbe hányjon, a lázzal elveszített folyadék mennyiségre is gondolni kell)
 • Hűvösen add a folyadékot!
 • Popsikrémet minden hasmenéses széklet után használj, akár nagyobb gyermeknél is.
 • Figyeld a kiszáradás jeleit, ha nem tudod pótolni az elveszített folyadékot, akkor haladéktalanul vidd orvoshoz. (Minél jobban ki van száradva, annál nehezebb lesz vénát szúrni neki…hihetetlen hamar ki tudnak száradni a kisbabák…nem szabad késlekedni)
 • Ha elvesztette az eszméletét, akkor fordítsd oldalra, hívj mentőt (nehogy megfulladjon a hányadékában)
 • Ha véres a széklet, vagy a hányadék, tarkómerevség, fejsérülés előzte meg a hányást, erős hasfájás van, haladéktalanul orvost/mentőt kell hívni.
 • Soha ne hagyj magára hányó, hasmenéses beteget!
 • Ha az ivás provokálja a hányást, akkor ne itasd, várj még egy kis időt.

Részletesebben az etetés-itatás módja:

Kizárólagos anyatejes baba:

 • Hasmenés esetén: szophat tovább, akár gyakrabban is. Popsikrémezd minden széklet után. Szükség esetén rehidratáló oldatot is kapjon az előírásoknak megfelelően.
 • Hányás esetén szophat tovább a baba, de először csak néhány kortyot adj neki, majd várj, nem e hány újra. Ha nem, akkor fokozatosan lehet emelni az adagokat szünetekkel tarkítva. Kb. 8 óra múlva pedig ha továbbra sincs újabb hányás, akkor visszaállhat a szoptatási rend. Ilyen pici babát, ha ismétlődően hány, hasmenése van mindenképpen meg kell mutatni orvosnak.

Eszik is már:

 • Hányás, hasmenés esetén is érdemes rehidratáló folyadékkal pótolni az elvesztett folyadékot. Itt is a fokozatosság és az előírt mennyiségek elvét betartva. Ha az ivás provokálja a hányást, akkor mellőzd egy ideig és később próbálkozz. Hányás  után várj legalább negyedórát, majd próbálj egy kortyot adni neki. Ha bent marad, akkor 5-10 perc múlva ihat egy kicsit. Nagy mennyiséget ne adj neki, provokálhatja a hányást. Ha csak hasmenés van, akkor ehet a kicsi, kis adagokat a fent említett ételek közül. Hányás után, ha 8 óra múlva sem hányt újra, akkor ihat korlátozás nélkül.

Felhasznált irodalom: Oláh Éva: Gyermekgyógyászati kézikönyv I., Dr. Krivácsy Péter: Gyermekkori vészhelyzetek

Tagged , ,

§ 3 Vélemény: Hasmenés, hányás, kiszáradás csecsemőnél, kisdednél. Otthoni vizsgálat és teendők"

 • […] Hasmenés, hányás, kiszáradás csecsemőnél, kisgyereknél. Otthoni vizsgálat és teendők […]

 • Bonca szerint:

  Nagyon jó ez a a bejegyzés, szakszerű, teljes érthető. Sajnálom, hogy nem bukkantam rá korábban, amikor még az itthoni kezeléssel próbálkoztam, és itthon próbáltam megállapítani, hogy súlyos e vagy sem a helyzetünk. Három gyerkőcöm van, valahogy azt képzeltem a kiszáradás nem fordulhat elő velünk, hisz mindent megteszek, hogy ne. Tegnap jöttünk haza a 3 és fél és 5 és fél évesemmel a Szt. László kórhzából, ahová már komoly kiszáradással a karjainkban vittük be őket. Nagyon nagyon gyorsan jutottak ebbe az állapotba, ijesztő látványt nyújtottak, a kicsinek negyedik helyen sikerült csak infúziót bekötni. Iszonyú ijesztő napok voltak. Ez az írás éppen teljesen megegyezik azzal amiket a kórházban mondtak nekünk. Ha előbb megtalálom, előbb megyünk be a kórházba az biztos. Gratulálok a lapodhoz, a többi oldal is nagyon jó!

 • Felicitasz szerint:

  Épp most nyújtok online elsősegélyt valakinek 😉 – az illető látta nyáron az útiholminkban a Pedialyte tasakokat és most a hasmenős-hányós másfél évesének kéne hasonló. A google a te cikkedet dobja első találatnak (grat), de látom ám, hogy a Normolyt vényköteles.
  Van esetleg valami, ami nem az?
  Az óperenciás tenger túloldalán az ilyen termékek mint ez is
  http://www.cvs.com/shop/product-detail/Pedialyte-Oral-Electrolyte-Maintenance-Powder-Packs-Variety-Pack?skuId=806594
  minden sarki drogériában recept nélkül kaphatók. Van Magyarországon hasonló (az se baj ha kész, üveges) amihez gyorsan hozá lehet jutni?

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Hasmenés, hányás, kiszáradás csecsemőnél, kisdednél. Otthoni vizsgálat és teendők at Dokimami.

meta