Szoptatás alatt mit ne egyek? És mit egyek mindenképpen?

november 18th, 2010 § 0 comments

Mivel a baba az első félévben minden tápanyagot az anyatejből kap, ezért nagyon fontos, hogy a szoptató anya táplálkozása teljeskörű legyen, minden lényeges tápanyagot, vitamint és ásványianyagot tartalmazzon. Igaz ugyan, hogy a test mindent elvesz az anyai testtől, amire a babának szüksége van, de ha nincs valami, azt nem tudja elvenni. Ezért mindketőtök érdeke, hogy megfelelően táplálkozz, ne fogyózz, ha vegetáriánus vagy, akkor beszélj a gyerekorvossal, nincs e valamilyen pótásra szükség…

Az első hónapokban a baba bélrendszere nagyon érzékeny, ezért a puffadást, fokozott gázképződéssel járó ételeket érdemes kerülni, vagy mértékkel fogyasztani és figyelni okoz e problémát a babának. Ilyen pl. a káposzta, karalábé, karfiol, kukorica, bab, lencse, gomba, de akár a paprika, paradicsom, szőlő héja is okozhat hasfájást.

Honnan lehet tudni, melyik étel okozta a problémát?

Az elfogyasztás után kb. 16-24 óra múlva kerül be az anyatejbe az élelmiszer. Azaz előző nap kell keresni a baj forrását.

Vannak olyan ételek, fűszerek, amik a kifinomult ízleléssel megáldott babáknak esetleg nem annyira ízlik, ilyen pl. a fokhagyma, fahéj, bors, erős fűszerpaprika, zsálya, borsmenta.

Mi a helyzet a kávéval, alkohollal?

A koffein 1%-a, az alkohol 0,25%-a kiválasztódik az anyatejbe. Ezért naponta max. egy gyenge kávé, illetve 2 dl sör, 1 dl jó minőségű bor fogyasztható el. De előfordulhat, hogy a te babádnak még ez is sok lesz. Ha ingerlékeny, nyugtalan a baba, akkor állj át Maci kávéra. A koffein vizelethajtó hatású, ezért figyelj a többlet folyadékbevitelre is. Ha több alkoholt iszol a kelleténél, akkor a kisbabád hányhat, hasmenése lehet, aluszékonyabbá válhat, rosszul szophat, sápadt és lázas lehet, izzadhat és még légzészavar is kialakulhat.

Mire szoktak érzékenyek lenni a babák leggyakrabban?

pl. A káposztafélékre, kakaóporra, csokoládéra, eperre, málnára, sóskára, paradicsomra, tehéntejre, diófélékre.… Ha rájössz mi okozza a bajt, azt ne fogyaszd.

Az én gyermekeim pl. a mogyorót, mandulát nem bírták, ha ilyet ettem, kiütésesek lettek tőle az első félévben.

Amikor beindul a menstruáció újra, akkor a peteérést követő hetekben előfordulhat, hogy a baba nem annyira szereti a tejet, de ne félj, majd újra fog többet szopni, ha vége a menstruációdnak. Ha újra teherbe esel, akkor is könnyen előfordulhat, hogy a babádnak nem ízlik majd az anyatej és nem akar tovább szopni (de nem mindegyik baba ilyen).

Melyek azok az ételek, amelyek fokozzák az anyatej termelődést?

Mindenki másra esküszik, ki a krumplira, ki a pudingra. Mégis van, ami talán mindenkinek segíthet kicsit, ilyen pl. az édeskömény, őszibarack, majoránna, kömény, ánizs, kakukkfű.

Ha megtörtént a tejbelövellés, akkor el lehet kezdeni a tejhozó teákat, erre a patikákban, drogériákban számos keverék létezik. Kinek melyik válik be, nekem pl. Debrecenben a Bethlen utcai patikában kapható gyógynövény keverék volt a legjobb. Az alábbi gyógynövények fokozzák a tejtermelődést: kecskeruta, ánizs, édeskömény, kerekrepkény, fűszerkömény, kakukkfű, majoránna, csalán (csak rövid ideig fogyasztva), citromfű, levendula. (Forrás: Dr. Csomai Zita: Természetes gyógymódok kismamáknak).

Összefoglalva: igyekezz változatosan étkezni szoptatás alatt, fogyassz sok folyadékot (ezenkívül minden szoptatás előtt igyál egy pohárral), egyél többet (de ez jönni fog magától, általában óriási étvéggyal jár a szoptatás első néhány hónapja) és figyeld a kisbabádat. Ha valami problémát okoz neki, legyen az hasfájás, kiütés vagy kevesebb szopás, akkor próbáld kitalálni mi az és kiiktatni az étrendedből néhány hónapra. Utána újra próbálkozhatsz vele kis mennyiségben, hátha nem okoz már problémát.

Tagged

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Szoptatás alatt mit ne egyek? És mit egyek mindenképpen? at Dokimami.

meta