Baba és mama hajvágás

november 17th, 2010 § 3 hozzászólás

Két éve volt gimis osztálytalálkozóm és mesélte Luca nővér (volt osztályfőnököm), hogy most (akkor volt) van egy olyan diákja (15 éves), akinek még megvan a babahaja, nem vágták le a szülei. Elmondása  szerint elég érdekesen néz ki, a háta közepéig ér, el van vékonyodva és furán göndör. Azt gondolom ez már kicsit extém, legalábbis nekem és a legtöbben alig várjuk, hogy a babánknak rendes haja nőjön és kiderüljön milyen haja is lesz valójában. És sokan az első hajvágás eredményét kis dobozkában őrizgetjük.

A baba születése után sok anya szenved a hajhullástól, amire gyógyír ugyan nincs, de azért a gyógyszerészek előszeretettel ajánlják a terhesvitamint rá, ami bár a hormonháztartást nem változtatja meg, de legalább megvan a mindent megtettem érzés. Babahajvágásról, mamahajról és ilyesmikről beszélgettünk ma Zsolttal, a fodrászommal (Debrecenben, a Pláza mellett). Nézzük mit is kell mindenképpen tudni erről:

 1. A baba haját hivatalosan azt mondjuk, hogy egy éves kor után lehet először levágni. De ez nem mindenkire érvényes szabály, vannak, akiknek már félévesen a szemükbe lóg és olyanok is, akik még másfélévesen is kis “kopaszok”. Ezért sokkal jobb, a következő szabályt alkalmazni:
 2. A baba, gyermek frizurájának a legfőbb szempontjai az alábbiak legyenek: NE ZAVARJA és NE LEGYEN NAGYON RÖVID. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ne lógjon a szemébe. Ha izzadós, ne lógjon a nyakába se. Ha utálja a csatokat, gumikat, akkor jobb a rövid haj, bár nemtúl hosszú hajnál a fejpánt is megoldás lehet, az nem húzza a haját. A hajráftól pedig megfájdulhat a feje, ezért jobb mellőzni. Biztonsági szempontból is praktikusabb a legkisebbeknek a rövid haj, mint ahogy a gyűrű és nyaklánc is baleset forrás lehet, így a haj is. Tudom, hogy nagyon édesek a kislányok és az embernek nincs szíve levágni a kis göndör fürtöket, de gyerekeknél soha ne az esztétikum legyen az első, hanem a praktikum és a biztonság. Általában rövid hajjal is éppoly gyönyörűek a picik, mint hosszúval. Nyáron a rövidebb, télen a hosszabb is jó. A hajnak VÉDELMI szerepe is van, ezért nem jó a kicsinek a túl rövid haj, a haj védi a kicsi fejét, fejbőrét bizonyos mértékben.
 3. Vajon igaz, ha sokat vágjuk, meg nagyon rövidre a gyerek haját, akkor bedúsul? Igazság szerint ez így nem igaz, ez csak illúzió. A haj életének négy fázisa van: megnő, stagnál, kihullik és újranő. Ez a ciklus nőknél 3-5 év, férfiaknál 1-3 év körübelül. Amikor rövidre levágjuk, akkor levágjuk a vékony végét és a több fázisban levő hajszálak egyszerre látszanak, ezért optikailag tényleg dúsabb lesz a haj. Ezért szokta sok anya is levágni a haját szülés után, hisz akkor dúsabbnak hat, nem olyan feltűnő a hajhullás.
 4. Milyen mértékű hajullás kóros? Ez attól függ, hogy valaki hol él, egy nagyon szenyezett levegőjű városban kicsit nagyobb mértékű hajhullás is elfogadható lehet. Hogyan tudod megállapítani, hogy túlságosan hullik e hajad? Pl. vasárnap hajat mosol, majd szerdán megfésülködsz egy fehér lepedő felett és megszámolod a kihullott hajszálaidat. A 120 szál még éppen belefér.

Tagged ,

§ 3 Vélemény: Baba és mama hajvágás"

 • Dirge szerint:

  A kisbabának már most annyi haja van, hogy lehet, hamarosan vágni kell belőle, pedig még csak 22-én lesz két hónapos.:) remélem az apja haját örökölte mert az enyém borzalmasan gyenge.
  Elnézést hogy ilyet kérdezek de Debrecen említése miatt kérdem, itt van a rendelője Debrecenben?

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Itt élünk Debrecenben, de nincsen rendelőm. Itthon vagyok a gyerekeimmel jelenleg, bővebben a “szerzőről” című részben 🙂 Ezek szerint Dirge Te is debreceni vagy?

 • Dirge szerint:

  Igen debreceni:)

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Baba és mama hajvágás at Dokimami.

meta