Milyen lesz az első nap/napok a babával?

október 12th, 2010 § 12 hozzászólás

Milyen lesz az első nap, az első hónap a kisbabáddal? Ha vannak közeli barátnőid, olvasol fórumokat, akkor azt fogod hallani, hogy az első hónap a babával a legtöbb családnak nagyon-nagyon nehéz volt. Vajon miért?
Hiszen az újszülött rengeteget alszik. Miért élik meg sokan mégis az elejét ilyen rosszul?
Most egy kis mesedélután következik. Megpróbálom elmesélni, hogy milyen lesz az eleje, milyen dolgok miatt fogsz megijedni, mi fog nehézséget okozni. Ezt azért jó elolvasnod, mert, ha az ember tud valamit, fel van rá készülve, akkor sokkal, de sokkal könnyebb. Persze átélni nem lehet előre milyen lesz, de ha ezt a részt elolvasod, talán kicsit könnyebben fogod megélni az első hónapot reményeim szerint.

Kezdjük az elején. Kisbabád megszületik, optimális esetben a mellkasodra teszik. Földöntúli boldogság lesz rajtad úrrá, de az is lehet csalódott leszel egy kicsit, lehet, hogy másabbnak, esetleg szebbnek képzelted, és idő kell majd, hogy megszeresd a kicsinyedet. Nem tudjuk, hogyan fogsz reagálni, de tudd, hogy mindkettő elfogadható reakció az elején.

A baba lehet, hogy keresni fogja a cicit, de az is lehet, hogy fáradt lesz és csak nézelődni fog, netán fázni, sőt még az is meglehet, hogy nem hagyja abba az ordítást a mellkasodon sem.

Elviszik a babát, téged összevarrnak, ha szükség volt rá. Nagyon kellemetlen tud lenni ez a varrás dolog. Persze ki lehet bírni.
Áttolnak a megfigyelőbe. Odaadják a babádat, együtt lehet a család. Szoptatnod kell. Szerencsére a nővérek segítenek az első mellre tételben, de ha bekapta a baba, ott fognak hagyni, és ha egy másodperc múlva kiesik a cici a szájából neked kell visszatenned.
A baba arccal forduljon teljesen feléd. A mellbimbód az orra magasságába legyen. Húzd közel magadhoz, fejét hajtsd kicsit hátra, érintsd az ajkához a mellbimbódat (a melledet a mellbimbótól kb. 2 cm-rel C alakban fogd). Amikor kinyitja a száját, akkor told bele jó alaposan. Ha csak a hegyét kapja be, akkor fájni fog nagyon és még a szülőszobán kisebesedhet a mellbimbód, ami utána napok, esetleg egy-két hét alatt gyógyul meg és nagyon-nagyon fájdalmas, ugyanis ugyanúgy kell majd szoptatnod vele, mintha nem lenne sebes. Ráadásul az elején nagyon gyakran kell mellre tenni a babát. Ha nem tudod jól beletömni, megpróbálkozhatsz azzal is, hogy magától húzza be, azaz a mellbimbód odaérinted az ajkához, majd a baba behúzza a szájába. Szülés után mindenképpen az oldalt fekvő pózban szoptatás a javasolt. Mégegyszer leírom pontosan hogyan néz ki ez:
Teljes testtel egymás felé fordultok. Vállad a lepedőn, fejed a magasban, vagy párnával alátámasztva, vagy könyökölhetsz és úgy tarthatod a fejed. A baba hátát meg lehet támasztani egy összetekert törülközővel, vagy kispléddel, hogy ő is teljes testével feléd nézzen. Persze tarthatod a kezeddel is a babát, de a kezed kell a mellmegfogásához is, ezért eleinte jobb mással megtámasztani a baba hátát. A baba feje enyhén hátrahajlik, így az orra nem nyomódik bele a melledbe, kap levegőt. Ha nagyon husi melled van, de az elején egyébként is, szükséges a mellett tartani, hogy ne essen ki a baba szájából. A mellet C alakban kell megfogni, azaz egyik oldalt a hüvelykujjad, másik oldalt a többi, ez csak leírva ilyen tudományos, teljesen magától értetődő a gyakorlatban. Ha befeleforduló mellbimbód van, vagy a baba teljesen kimerült, esetleg kaptál gyógyszert és a baba kába, akkor gond lehet már az elején is. De ne aggódj, próbálkozni kell rendületlenül, mást nem tehetsz. Lehet, hogy állandóan kiesik a szájából a mellbimbó, tedd vissza, fontos ez az első mellretétel nagyon.

Fekve szoptatás
Utána le kell zuhanyoznod, pisilned kell. Ilyenkor előfordulhat, hogy még bizonytalan vagy, ezért vigyázni kell nehogy elájulj. Ha engedik, kérd, hogy a férjed segíthessen (persze csak ha akarod) a zuhanyzásban, vagy legyen ott egy nővér, aki segít, vagy legalább észreveszi, ha összeesel. Ha úgy érzed, hogy gyengülsz, fehéredik a világ, fura érzés van a fejedben, akkor gyorsan ülj le, nehogy elvágódj, ha ájulásra kerülne sor.
Pár óra múlva lekerülsz a kórterembe, ha természetes úton szültél. Hozzák a kisbabádat. Bár szükséged lenne pihenésre, mégis annyira fel leszel dobva, hogy könnyen lehet nem fogsz tudni aludni, és ez az állapot napokig is eltarthat. A kisbabád sokat fog aludni, de nem feltétlenül egyfolytában. Meg kell tanulnod megfogni. Eleinte izgulni fogsz, hiszen támasztani kell a fejét, gerincét és félni fogsz, nehogy kárt csinálj benne. De ez csak az első alkalom előtt van, utána rá fogsz érezni és imádni fogod ölben tartani.

Hogyan kell a babát felvenni
Az elején jobb, ha egésznap feküdtök az ágyadban, kisbabád melletted. Igaz, hogy nem tud még átfordulni, de a biztonság kedvéért belül, a fal mellett feküdjön ő, és ha a másik oldalon fekszik, akkor tégy oda egy párnát, nehogy leessen. Sírás közben rugkapálhat és bizonyos mértékig helyet is tud változtatni.
Tisztába kell tenned néha. Nem túl bonyolult a pelenka használata. A figurás rész megy felülre, a ragtapaszos rész alulra. Azaz szétnyitod a pellust, megfogod a baba két lábát egy kézzel, majd felfelehúzod a lábát, így megemelve a fenekét. Alácsúsztatod a pelenkát, az elejét ráhajtod, a pelenka felső szélét visszahajthatod és akkor a köldökcsonk nem kerül be a pelenkába, de úgy is jó, ha belekerül (csak úgy nehezebb szárazon tartani). Majd a ragacsokat feltéped és ragasztod, tépőzárazod a felső részre.

Figyelned kell és számolnod a székletek és a pisi mennyiségét. Miért? Ez árulkodik a baba étkezési szokásairól. Ha a napi három kaka megvan, az jó. Persze az első napokban ez nem biztos, hogy sikerül és pótlásra lehet szüksége a babának. Ezt majd a nővérek, az orvos eldönti. Van, ahol tudnak anyatejet adni a nem eleget szopó babáknak, de észre se veszed és tápszert is adhatnak neki. Ha szeretnéd ezt elkerülni, akkor nem tehetsz mást, mint minél gyakrabban mellre tenni a babát. Akár félórénként is. Minél többet próbál szopni, annál hamarabb jön meg a tejed és annál hamarabb lesz elég tejed. Az első napokban, amikor még kevés neki a mennyiség, akkor előfordulhat, hogy pici pirosat látsz a pisilője környékén. Ez nem vér, a koncentrált vizelet miatt keletkezik, azt jelenti, hogy többet kell ennie. Az első napokban a magzatszurok távozik, ez egy sűrű, ragacsos, sötét anyag. Nehéz eltávolítani a baba popsijáról, pláne a herezacskóból. A kolosrum, a sárgás  előtej, ami az első napokban van, azért is nagyon jó, mert nagyon cukros és hashajtó hatású, kihajtja a babából ezt a feketés ragacsot.

Ha aluszékony a babád, akkor fejj. Kérj steril poharat. Mindig alaposan moss kezet fejés előtt. De ha csak egy kiskanálba néhány csepp sárgás kolostrumot tudsz lefejni, azt is add a baba szájába, most még minden csepp számít. Ha rácsöppen az arcára a kolostrum és megszárad, fehér mázzá alakul. A mellszívót most még nem tudod használni, ha nem szopik a baba, akkoris most még csak kézzel tudsz fejni.

Ha nem tud jól szopni fekve, akkor szükség van más pózok kipróbálására is. A leggyakoribb a bölcsőtartás. Teljesen forduljon a mell felé, legyen a mellbimbó magasságában, ne lógjon a cicin. Ha volt gátmetszésed, akkor nagyon kellemetlen ülni, de ha muszáj, akkor muszáj. Talán ilyen esetben jobb az a nagy betét, amit a kórházban adnak, mert az vastag és puha. A lyukas párna nem biztos, hogy beválik, hiszen széthúzhatja a farpofákat és az a varrásnak nem túl jó. Visszatérve: bölcsőtartásban amelyik oldali mellből szopik, azzal a kézzel fogd meg a melled, a már ismert C alakú fogással, a másik kezeddel tartsd a babát a nyakánál fogva, feje enyhén hátrahajtva, gerince alkarodon támaszkodjon.

Ha így sem akar szopni, akkor meg lehet próbálkozni a lovagló pózzal. A baba kvázi a combodon ül, az ellenoldali kezeddel fogod a nyakát, a másikkal a melledet kínálod neki a már ismert C alakú fogással. A baba itt is enyhén hátrahajtja fejét és nem lóg a cicin, hanem megfelelő magasságban van. Hátad egyenes.
Számíts rá, hogy szoptatás közben méhösszehúzódásaid lesznek, amik van, hogy majd olyan fájdalmasak, mint szülés közben voltak. De ez jó. Azt jelenti húzódik össze a méhed. Minél intenzívebb, annál hamarabb összehúzódik és annál kisebb lesz a hasad is. Ha nem tudsz szoptatni, akkor ez is elhúzódik, ilyenkor fejés közben lesznek majd zömében fájdalmaid.
Szoptatás után meg kell böfiztetni a babát. Fogd pl. úgy, hogy a szíved (mell) magasságában legyen az arca, gyengéden ütögetheted a fenekét, simogathatod a hátát. Ez azért fontos, mert ha nagyon tele van levegővel, az zavarja, nem fog szopni, fájhat a hasa. Ha a baba befele figyel (ha figyelmes vagy, észre lehet venni), akkor biztosan bélproblémái vannak, böfiztesd.

Sok bugyira lesz szükség a kórházban, különösen, ha  a kórházi fül nélküli betétet használod. Kicsit „égő”, de mindennap belefognak nézni a bugyidba a viziten és megtapogatják a hasad. Vizsgáják, hogy húzódik e össze a méh. A véralvadék nem jó dolog, ha nagyobb véralavadékot találsz a bugyidban, akkor szólj. Nem mindig jelent bajt, mert az is előfordulhat, hogyha előtte hosszabb ideig feküdtél, a rendes vérzés alvadt már meg. De azért szólj mindenképp.

Mindennap mérni kell a lázad,  a hőemelkedés még általában bele szokott férni. Az első napokban úgy fogsz menni, mint egy kacsa a fájdalom miatt.
Milyen lesz a babával együtt aludni? Jó is, meg fárasztó is. Ő alszik, te meg nézed. Vagy pl. vannak olyan kisbabák, akik édesdeden alszanak, amíg anya intézi a dolgait (eszik, öltözik, mosdik…), majd mikor melléjük fekszik a „cici”, egyből felébrednek és szopni akarnak.

Hihetetlenül édesek, persze egy kicsit ijesztő is, ahogy furakodnak a ciciért, nyitják a szájukat, és úgy érzed ez a gyerek mindjárt felfal engem. Mindig nevettem ahogy Botond csukott szemmel cuppogva küzdötte magát a mellem felé, majd mielőtt bekapta volna egy pillanatra kinyitotta szemét, majd csukott szemmel szopizott.
Ha nagyon fáj a mellbimbód, akkor nem javasolt semmit kenni rá, ezt az első napokban, amíg meg nem tanult jól szopni mindenképpen érdemes megtartanod. De tudod, később valamelyik erre ajánlott kence-fice sokat segíthet, mégha hivatalosan nem is ajánlott. Javaslatom amíg birod, próbáld elkerülni a krémezést, de ha már az a veszély fenyeget, hogy nem teszed mellre többet, annyira elviselhetetlen a fájdalom számodra, akkor kend. Szopi előtt, ha szükséges mosd le és szoptatás után kenj rá anyatejet és hagyd rászáradni.

A babának a kórházban lesz hallásvizsgálat, vérvétel, oltás.
Az utolsó kórházi napon (ha minden rendben volt) kiveszik a varrataidat, ha voltak. Ez nem olyan fájdalmas, kicsi húzást fogsz érezni, és könnyebbséget utána. Sokkal jobb érzés lesz, már nem fog annyira fájni a gátad.
Miután haza mentek, addigra már többnyire bedurran a cici és van elég tej. Ha nem tud szopni a baba még mindig, akkor fejned kell. Minden csepp tejet próbálj lefejni. Érdemes ilyenkor egy jó mellszívóra beruházni. Ha van remény, hogy fog tudni szopni a baba, akkor felesleges mellszívót venni és ilyenkor ne cumiból itasd, de legalább az első hónapban ne, hanem kis pohárból, kifele szélesedő peremű régi típusú kávéspohár szokott beválni.

A sárgaság, ami aggodalommal tölthet el. Ha a kórházban túl sárgának ítélik a babát, venni fognak vért tőle és az eredménytől függően szükség lehet fényterápiára és több bent tartózkodásra. A sárgaság a szoptatást is megnehezítheti, a baba olyannyira aluszékony, hogy szinte nem is ébreszthető, ha pedig bekapja a cicit, hamar abbahagyja a szopást és alszik tovább.

Otthon ugyanaz folytatódik mint a kórházban. Talán már egy kicsit pihenni is tudsz. Tudom nagyon büszke vagy a kisbabádra és legszívesebben az egész világnak megmutatnád, de azt javaslom, most még csak a legközelebbi rokonok: testvéreket, szülőket hívd. Ha pedig zavarnak, akkor nyugodtan kérd meg őket, hogy menjenek haza, vagy kérd meg a férjed, hogy küldje haza őket finoman. Nem mindenki veszi észre, ha nincs szükség rá. Az első két hétben amikor csak tudsz feküdj. Persze figyelj a testedre, az ne félj szólni fog, ha túl sokat voltál talpon. A baba van, hogy csak 20 percet alszik, van, hogy több órát. Mindez normális.

Vannak babák, akik nagyon sokat sírnak. Ha tisztába van téve, meg van szoptatva és mégis nagyon sír, szopni sem akar, akkor nem marad más mint a járkálás. Még szerencse, hogy csak pár kilósok. Igaz, még a gyerekcipelő izmod nincs kifejlődve, ezért kifáradhatsz, de napról napra jobban fogod bírni. Van, hogy nem elég a járkálás és olyan is, hogy annyira behergelik magukat, hogy nem jó semmi. Ilyenkor próbálkozhatsz a hirtelen helyváltoztatással: pl. le-fel emelgetni, vagy kocogni vele a lakásban, netán billegni a testeddel. Ha végképp semmi nem segít, akkor próbálkozz a játszócumival. Én alapvetően nem vagyok híve a játszócuminak, szerintem enélkül is szuperül lehet gyereket nevelni, de vannak problémásabb babucok és igen, van, akinek sokat segít. De arra figyelj, hogy csak olyankor adj neki ilyet, ha muszáj. Ne az legyen a végén, hogy egésznap ott a cumi a szájába. Ha csak akkor adsz neki cumit, ha végképp vígasztalhatatlan, akkor nem fog rászokni és talán csak néhány alkalommal fogja használni. Különösen, hogy megtalálja a saját kezét is.

Az első hónapban leginkább a szopizás, vagy a hasfájás miatt szoktak sírni a babák. Az előbbin könnyen tudunk segíteni, de a hasfájás az már mástészta. Van erről egy külön lecke. A sírások felismeréséről úgy szintén. Vannak kisbabák, akiket szinte egésznap hurcolni kell, amikor nem alszanak. Őket akár fel is lehet kötni hordozókendőbe. De erre nem is biztos, hogy szükség van. Mikor alszik akkor végezd el a tennivalódat. Ha pedig apa hazajött, ő is hurcolászhatja. Babával a vállán akár még számítógépezni, olvasni, netán tévézni is tud és a baba nem is látja. Ráadául egy erős apának néhány kiló finom illatos puhaság meg se kottyan. Arról nem beszélve, hogy a legtöbb újszülött születése után egy ideig nagyon hasonlatos apára, szóval a szerelem előre le van zsírozva a biológia révén.

Vannak olyan jelek, problémák, amiket fel kell ismerned, kezelned kell: pl. széklet, pisi száma, gyarapodás, mennyit kell ennie, hogyan lehet megállapítani, hogy helyesen szopik e (mozog a füle, az állkapcsa), hogyan kell lázat mérni, mikor kell orvoshoz fordulni…

Az első hónapban felejtsd el azokat a frázisokat, mint pl. 20 percig szopik egy baba, nem kell felvenni, mert akkor elkapatod…

Napról napra többet fog szopni, napról napra gyarapodik, hozzávetőleg a súlya 1/6-át eszi meg egy nap amikor már beindul a tejtermelés.

Bővebben itt és itt olvashatsz az első hónap tudnivalóiról!

Tagged

§ 12 Vélemény: Milyen lesz az első nap/napok a babával?"

 • Rodick szerint:

  Koszi a cikket,ismertetot! 2-3 honap mulva nekem is esedekes lesz az ebben irtak,es egy kicsit parazok is tole,de azert jo tudni hogy mik tortenhetnek az emberrel,es hogy kell banni a babaval.
  Nagyon jo cikkeid vannak, koszi!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Köszönöm. Az biztos, izgi időszakod következik, kívánom, hogy minden rendben legyen!!!

 • ht.soni szerint:

  Szia!

  Segitseget szeretnek kerni.Az en kisfiam mar ket hetes,csaszarmetszessel szultem es mivel teljes altatas volt szukseges a baba erdekeben igy az elso 5 oraban nem is tudtam erintkezni vele,igy az elso szopiztatas ideje is kitolodott. Nagy szenvedve valamicske sikerult de a kolosztrumon meg par csepp tejen kivul nem sok minden…A mellem teljesen kisebesedett de annak ellenere h ugy erzem nincs eleg tej (mivel alig hallom nyelni ugy igazan) minden nap probalom ujra es ujra mellre rakni,azt mondtak ettol majd tobb termelodik.Az otodik naptol mellbimbovedot hasznalok igy kicsit kibirhatobb es sztem mostmar kicsit turelmesebb is a kicsim mert anelkul olyan mintha nem jonne ki a mellbimbom elegge.Most ket het elteltevel nagyon el vagyok keseredve, meg mindig nincs eleg tejem nem is erzem eleg kemenynek a mellem. ha 15-20 percet szenved is az en kicsikem a vegen mindig a tapszernel kotunk ki es akkor olyan gyorsan nyel ahogy a mellemen soha.A cicimrol egyebkent szinte percenkent lehuzza a szajat es aztan ujra visszaszenvedjuk valahogy.Ez azt jelenti h mar megszokta a cumisuveget, vagy a sikertelenseg miatt nem turelmes mert eppen csakhogy jut valamihez..???.Nagyon elvagyok keseredve,kezdem feladni mikor ennyire szenvedni latom, kerlek ha tudsz segits!!! Elore is koszonom

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  A legjobb lenne, ha tudnál hívni egy szoptatási tanácsadót. A védőnő nem tud segíteni? Sok kérdés felmerül még, amiről nem írtál, nem tudom, hogy tudok e segíteni. Azért írok pár dolgot. Nem derül ki, hogy fejsz e? Ha nem szopik rendesen, akkor ez nagyon fontos. Lehet, hogy a mellretevési technikán kellene javítani. A bimbóvédőt jobb lenne elhagyni. Próbáld olyankor mellre tenni, amikor nem éhes, de éber és a melled sincs bekeményedve, pl. fejés után vagy. Hátha ráérez a szopás technikájára. Figyelj a helyes testtartásra és hogy alaposan kapja be a melled. Tudom, hogy fájni fog, de ha jól benne van a szájába, akkor nem fáj annyira, mégha érzékeny is most a mellbimbód. Kenj szét szopi után anyatejet a bimbón és hagyd szabadon megszáradni. Az a baj a cumisüveggel, hogy azzal kisebb a meló, és ezért a babák inkább azt választják. Ezért szoktuk inkább a pohárból itatást javasolni az elején. De a cumiról is vissza lehet szokni a cicire. Ha éhes, és úgy szoptatod, akkor mennyit szokott enni? Ha nem mérted eddig, akkor ezt jó lenne tudni. Kölcsönözz mérleget és szopi előtt és szopi után is tedd rá, akkor kiderül mennyit eszik. Mennyi tápszer pótlás kell? Kaka, pisi megfelelő mennyiségű? Szoktál fejni? Mennyit? Milyen gyakran kell etetni? Mennyivel született és most mekkora a súlya? Mivel a császár miatt kitolódott az első szopi, érdemes kipróbálni ennek pótlására ezt: nyugalom legyen otthon, vetkőzz meztelenre te és a baba is (pelenka se legyen rajta) és bújjatok be egy nagy takaró alá, úgy, hogy a fejetek is alatta legyen. Fektesd a hasadra, mellkasodra. Ha sikerül, a baba vissza fog emlékezni a születésére és megkeresi a mellbimbót és erőteljes szopásba fog kezdeni. Ezenkívül nagyon fontos, hogy ne idegeskedj az anyatej miatt, ne görcsölj. Étkezz rendesen, igyál sokat. Tejhozó teát is. Tejhozó élelmiszer, fűszerek pl. őszibarack, édeskömény, majoranna, ánizs, kakukkfű, kömény.

 • ht.soni szerint:

  A fejest illetoen egy 10 -15 perces szenvedos ki-be kapos szopizas utan kb. 20 ml tudok lefejni es azt is kb 20 perc alatt cseppenkent…ez nekem nagyon kevesnek tunik…mennyi lenne a normalis?Probaltam tegnap ota a bimbovedot is elhagyni de igy sem folyamatos a szopizas…Mi kulfoldon elunk es itt nincs vedono hanem a korhazba kell gyakrabban visszajarni, hnap megyek egy Mummy and Me nevu programra ahol segiteni probalnak a szoptatasban, de az a baj h a korhazban toltott napokban is jottek es elmagyaraztak a gyakorlatban megsem mukodik….Tapszert eszik leginkabb es en vagyok a potlas,azt nem tudom h mennyit szopik tolem mert merlegkolcsonzo sincs…A kakat es a pisit megfelelo mennyisegunek tartom 2-3 szor kakil es 5-6 szor pisil, a szine is jo…A szuletesi sulya 3775 gramm volt es amikor egy hete a gyerekorvosnal mertek akkor 3880 gramm volt a sulya…az is a baj h nem kemenyedik be a mellem ugy igazan,azt is mondhatnam h a terhesseg alatt kemenyebb volt mint most. Azert ha kitartoan nyomkodom vagy fejem akkor az a par csepp kijon, de ennek ilyennek kellene lennie? Hat remelem h a hnapi probalkozason valamit eszrevesznek h mit nem csinalok jol vagy megallapitjak h a tejem nem eleg es ezert nem elegedett az en kicsikem…Koszonom h igy ismeretlenul is probalsz segiteni es elnezest ha a gondolataim ide-oda ugrandoznak de annyi bennem a ketseg!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Próbálj nem nagyon aggódni, mert az a tejtermelődés ellen hat. Valószínűleg kevés tejed van, de szerencsére ma már a tápszerrel is egészséges kisbabákat lehet nevelni. Nem baj, ha meg megszakad a szopi, ez teljesen normális lehet. Egy kéthetes kisbaba még nem olyan ügyes és erős. Különösen, ha befele forduló mellbimbód van, ilyekor hetek is eltelhetnek, amíg megtanul jól szopizni. Ezért nagyon fontos ilyenkor a fejés. Amit lefejsz, azt is itasd meg a picivel. Mivel keveset tudsz lefejni szopi után, az azt jelenti, hogy kiszívja, nincs több tejed, mint amennyit szopik. Ha sok tejed lenne, akkor valóban keményedne a melled. A lényeg, hogy ne aggódj, ne add fel és minél többet legyen cicin a kisbabád, meg persze a pihenésre, táplálkozásra, folyadék fogyasztásra is figyelj oda. Nem biztos, hogy sikerülhet a tápszer elhagyása, de nem baj, próbáld azt a tejmennyiséget megőrizni, vagy ha sikerül növelni, ami van. Annak kell örülni, azt kell megbecsülni, ami van. Nyugalom, a leírtak alapján szépen gyarapszik kisbabád. Kitartást és sok boldogságot kívánok!

 • ht.soni szerint:

  Szia!
  A kisfiam 3775 grammal es 52 cm-rel szuletett ma vagyunk 2 honaposak es a jelenlegi sulya 6100 gramm es 60 cm! Ez a novekedes megfelelo? Azt hozza kell tennem hogy ez a meres etets utan es ruhaban tortent,mert nalunk igy mernek a korhazban….koszonom a valaszt elore is!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Gyönyörűen gyarapszik a kisfiad, tökéletes a növekedése. Van egy bejegyzésem, aminek a segítségével tudod követni: http://www.dokimami.hu/2009/06/06/csecsemogondozas-tanfolyam-14-resz-novekedes-az-1-honaptol-hossz-suly-fejkorfogat-mellkorfogat/.

 • ht.soni szerint:

  Tehat akkor ne aggodjak hogy esetleg a kesobbiekben hizekonyabb lesz vagy ilyesmi? Nagyon szep formas baba,csak vannak akik azt mondjak hogy: Uristen 6 kg? Szoval emiatt aggodalmaskodok,es hat olyan megnyugtatoak a valaszaid!Koszonom

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Igen, Te jóég már 6 kg, de már születésekor is nagy baba volt. Az első két hónap a legintenzívebb, ezután már nem fog ilyen ütemben hízni. Hogy milyen lesz nagykorában az meg majd kiderül, nehogy fogyóztasd. Nagyban függ attól, hogy Ti milyenek vagytok. Ez a súly mizéria olyan kisbabáknál érdekes, akik tápszeresek és pl. anya minden nyikkra megtömi. Vagy pl. husi baba ne kapjon mindennap tejpépet…

 • […] ezért nagyon fontos, hogy amikor csak tudod, tedd mellre a kicsit. Persze figyelned kell a helyes tartásra és hogy a mellbimbód alaposan a szájában legyen. Könnyen lehet, hogy ki fogja sebesíteni, […]

 • […] hamarosan kisbabád lesz, akkor ezeket ajánlom: Szoptatás kezdet és vég: kb. erre számíthatsz Milyenek lesznek az első napok a babával Csecsemőgondozás […]

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Milyen lesz az első nap/napok a babával? at Dokimami.

meta