Segítség, elromlott a kisbabám!!! Nem akar elaludni, éjszaka újra felkel és egy percig sincs el egyedül

augusztus 29th, 2010 § 65 hozzászólás

Megszületik a baba, az első hetek az izgalomé és a fáradtságé. Általában a második, harmadik hónap már maga a csoda. Kialakul a napirend, sokat alszik a baba, lehet mellette főzni, takarítani, mindenki csodálja, mosolyog, gőgicsél…minden happy. Egyre hosszabban alszik éjszaka, csodálkozva hallgatod az éjszakai baglyokról szóló rémtörténeteket és roppant büszke vagy, hogy te már most mekkora szuper, hiper király anya vagy. Még a harmadik hónapban lévő növekedési ugrást is klasszul átvészeltétek.

Aztán jön kb. a 4. hónap. Elkezd forogni, fogni és ordítani, ha egyedül hagyod. Este netán ordít és teljesen tanácstalan vagy, éjszaka egyre rövidebbeket alszik, az is lehet, hogy a nappali alvás is lecsökken, esetenként 20 percre, vajon mit rontottam el?-merül fel benned.

Van egy jó hírem: semmit sem rontottál el. Ez egy ilyen időszak. A gyereknevelés kicsit olyan, mint az orvosegyetem. Mikor elsős voltam és megláttam az első féléves tananyagot, ki voltam akadva: Normálisak ezek, hogy egy félév alatt tanuljak meg annyit, mint amit a gimiben négy évig tanultam? Aztán kiderült, hogy megtudom tanulni és minden év egyre nehezebb volt, de valahogy mindig sikerült levizsgázni. Valahogy így van ez a kisbabákkal is. Megszületik, nagyon nehéz volt a szülés, az utána következő hetek még nehezebbek. Aztán fellélegzel és újabb kihívások várnak. Mire beleszoktok valamibe, már jön is egy újabb kis szokás. Ezért jó tudni a lépcsőket a csecsemő fejlődésében, mert akkor értő szeretettel tudsz alkalmazkodni a kicsihez, persze próbálkozhatsz a betöréssel is, de akkor előtte szerezz be kötélidegeket és kőszívet.

Szóval mi is történik a 4. hónap tájékán? A legtöbb baba átfordul. Elkezd fogni. Kitágul a világ. Többet van ébren. Már nem olyan magatehetlen, mondhatni “vérszemet kap”. Minden érdekli és egyre többet akar. Bizonyos szempontból ez meg is könnyíti a dolgunkat, hiszen már egyedül is tud valamennyit játszani és ezt hagyjuk is. Nem kell egésznap szórakoztatni a babát, a saját, önálló játék nagyon fontos neki és neked is. Ez az az időszak, amikor folyton ki kell húzni az ágy alól és már nem lehet egyedül hagyni egy másodpercre sem az ágyon. A szoptatáshoz is mostmár mindenképpen nyugodt légkör, csend kell és lehet hogy hamar le akarja tudni, hiszen DOLOG VAN!

Olyan csodálatos a természet. Ahogy elkezdődik a helyváltoztatás, úgy alakul ki a szeparációs szorongás is. Azt hiszi, hogy ha kimész megszűnsz létezni. Gondolj bele, mekkora jelentősége van ennek a dolognak, hiszen egy embergyerek maximálisan életképtelen egyedül, ott kell lennie az anyja közelében, ha életben akar maradni. De csak figyeld meg az állatokat, úszik kacsamama utána sorban kiskacsái, jegesmedve mama és a bocsai, anya kézen fogva sétál gyermekével még sokáig…Mit tudsz mégis tenni? Elkezditek a bújócska játékot, ha sír, ott teremsz, így megtanulja, hogy az otthonotok biztonságos, te nem tűnsz el, és csak szólnia kell, ott vagy. Ebben az időszakban célszerű vinni magaddal oda, ahol vagy. Ha nem tudod vinni magaddal, akkor pl. leteszed játszani oda ahova szoktad, adj neki valami érdekeset, ne túl sokat, néhány játék elegendő. De ne menj ki rögtön, várd meg, míg elkezd játszani. Először csak a szobában tevékenykedsz, majd kis időre kimész. Nem várod meg, hogy sírjon, visszamész, egyre hosszabb ideig vagy kint. Elkezd sírni. Azonnal bemész, ülj le mellé, ne vedd fel azonnal. Ha folytatja a játékot, akkor ne zavard meg…Ha sír, akkor vedd fel, és folytasd a munkád karodon a babáddal. Ki kell valamikor fejlődni a gyerekcipelő izmoknak 🙂 Ha semmi sem működik, egésznap ölben akar lenni, akkor kösd fel magadra és így el tudod végezni a házimunkát. Mikor el kezd nyafogni, mindig várd meg, hogy mi lesz belőle. Lehet, hogy nyafog egy kicsit, majd megnyugszik és játszik tovább. Nálam sokszor beválik az, hogy elkezd nyafogni, de ahelyett, hogy felvenném, leülök a földre mellé. Akkor már nem olyan poén az ölben levés, ha nem a fájdalom vagy éhség miatt nyafogott, hanem csak unalomból. Ilyenkor általában folytatja a játékot és pár perc múlva én is ki tudok menni feltűnés nélkül.

Bár még semmi nem látszik az ínyén, de a fogak már elindultak kifelé. Sajnos ez a folyamat hónapokig eltarthat. Az esti sírásoknak sokszor ez az oka. Ha nyáladzik, szeret rágcsálni valamit (pl. rágóka: olyat vegyél, amit könnyű fogni, nem túl vastag, vagy műanyag kanál…), piszkálja a fülét. Spontán jókedvűségében hirtelen elkezd ordítani, este nagyon nyűgös, alig tud elaludni, éjszaka felsír, alig tudod megnyugtatni, cicit akar rágcsálni…de van, hogy annyira fáj, hogy semmit sem akar a szájában tudni és kevesebbet szopik, kvázi éjszaka éhes lesz, újra felkel…szóval a fogzás be tud zavarni. De ez nem minden gyereknél törvényszerű, vannak, akik egy-két sírással átvészelik ezt az időszakot. Mások pedig hónapokon keresztül óránként kelnek éjszaka is. Kinek mi jut. Megszoksz, vagy megszöksz. Ez utóbbi nem jön számításba. Ha nagyon gáz a helyzet, akkor átmenetileg 3 napig Panadolt, Nurofent lehet adni, de szerintem ezt inkább hagyjuk meg a betegségnek. Vannak olyan gélek, amik lezsibbasztják az ínyét, márha hagyja hogy bekend, de ha csak a nyelvét éri, akkor is segíthet. Eltereli a figyelmét, és hátha sikerül elaludni. Ugyanis ez az ínyfájdalom álmosság, este, éjszaka a legnagyobb. Ha nagyon lassan akar kibújni az a fogacska, lehet emelni a D vitamint napi kétcseppre, de ezt majd a gyerekorvosotok eldönti. Vannak, akinek az immunrendszerét annyira meggyengíti a fogzás, hogy ilyenkor betegek lesznek, könnyebben összeszednek egy-egy fertőzést. Ezért is szokták összekapcsolni a fogzást a lázzal, hasmenéssel…

Alvás, altatás. Mostmár egyre fontosabb a napirend, a rituálék. Ha mindig ugyanúgy altatod, akkor a baba tudja most alvás jön és jobban elfogadja. Érdemes megvárni, hogy álmos legyen, mert akkor hamar elalszik. Ha már nem akar elaludni magának az ágyban, akkor altasd ölben, majd megtanulja újra. Minél ngyobb és okosabb a baba, annál inkább bezavarnak az olyan dolgok, hogy pl. előző nap a babakocsiban, vagy az autóban aludt és ilyenkor másnap is azt várja. Hihetetlen, de egyetlen alkalom is szülhet új szokást. Persze, ha pár napig mégse úgy történnek a dolgok, akkor 3 nap alatt visszaszokik a régi kerékvágásba. Éjszaka felkelhet újra gyakrabban. Ennek több oka lehet: a mozgásfejlődés (gyakorol éjjel is), a fogzás (este, éjszaka fáj a legjobban), kevesebbet evett napközben (nem ért rá enni, vagy a fájó íny miatt nem szívesen evett), és ott a szeparációs szorongás is. Kissé fárasztó újra felkelni, de jobb, ha hozzászoksz, akinek gyereke van, az nem minden éjszaka alszik. Lesz itt még az évek folyamán: rossz álom, játék, félelem, pisi, betegség…Az viszont elég “gáz”, ha óránként kel huzamosabb ideig. Refluxos babáknál nem ritka. Ha már mindent kipróbáltál és már alig élsz a fáradtságtól, akkor próbálj meg együtt aludni vele (a biztonsági szabályokat tartsd be! le ne essen! ). Persze akkor is felfog ébredni, de talán megnyugatja ha megsimogatod, vagy megszoptatod és nem kell minden alkalommal kimásznod az ágyból. Azaz a problémát nem feltétlenül oldja meg az együttalvás, de kicsit többet tudsz pihenni, és ez a túlélés szempontjából sokat jelent. Egyébként valamilyen szinten ehhez is hozzá lehet szokni. Mellékhatás: keveset alvó anya többet eszik, azaz hízik, de hát valahonnan kell az energia ebben a kemény időszakban. Ha az együttalvás mellett döntesz, akkor is érdemes bizonyos szabályokat betartani: pl. ne minden órában szopjon…DE! Az altatás szabályokat rendkívüli időkben nyugodtan rúgd fel és csináld úgy ahogy tudod. Ha minden órában megszoptatod, de legalább “kipihened magad” és életképes leszel, akkor tégy úgy. Lesz még alkalmad nevelni a babát, van, hogy a túlélés a cél. Napközben, ha alszik, te is aludj. Ha nagyon fáradt vagy napközben, hagyd a házimunkát, rendelj ebédet, és amikor a baba játszik,  feküdj mellé és pihenj. Ha nem is alszol, de 10 percig kényelmes pózban, csendben vagy, próbálsz nem gondolkodni, igazán sokat jelenthet (egyesek szerint ha jól csinálod 2 óra alvással is felér). Ha apa hazajön, kérd meg, hogy babázzon és te vonulj félre aludni egy-két órát. Ne aggódj egyszer ennek az időszaknak is vége szakad. Hiszen egyetemista lesz. 🙂

Tagged , , , ,

§ 65 Vélemény: Segítség, elromlott a kisbabám!!! Nem akar elaludni, éjszaka újra felkel és egy percig sincs el egyedül"

 • Enikő szerint:

  Kedves Dokimami!

  Segítséget,tanácsot szeretnék kérni, kisfiam 5,5 hónapos. Ahogy a hasfájós időszak elmúlt, kezdődött a fogzás,elkezdett erősen nyáladzani és nappal 45 percenként ébredni ami sajnos azóta is tart 🙁 és 45 perc után álmosan fáradtan,sírva ébred. Most 3 x alszik abból 2x 45 percet, a hosszú alvásnál viszont 2x visszaaltatom mert csak akkor tűnik kipihentnek. Altatása úgy zajlik,h megnyugszik az ölemben ,utána félálomban beteszem az ágyba és ha szerencsém van elalszik,ha nincs akkor újból felveszem és kezdem újból…csak ölben nyugszik meg,ölben alszik vissza.Cumizik,de cumival sem nyugszik meg. Már próbáltam,h nem veszem fel,de akkor csak sír,sír…Éjszakák változóak,még sosem aludta át az éjszakát, egy hónapos óránként ébredésen vagyunk túl,de szerencsére kibújt az első foga és most csak 2x ébred szopizni. Egyszerűen már nem tudom mit tehetnék,h nappal ne ébredjen, babakocsiban ,autóban mindig mindenhol ébred,nincs egy egybefüggő hosszú alvása ,csak az éjszakai. Rossz szokás? én ronthattam el,h felvettem,nem hagytam sírni? remélem egyszer vége lesz…

  Segítségét köszönöm.
  Üdvözlettel: Enikő

 • Dokimami szerint:

  Kedves Enikő!
  Nem kell aggódni a baba alvása miatt, sokan örülnének, ha így aludna a babájuk, nem rontott el semmit, alakulni fog ez még, kicsi még ez a fiú. A nappali alvásoknál érdmes csendesebben lenni, besötétíteni, akkor talán a felszínes fázisban sem ébred meg. Véleményem szerint aggodalomra semmi ok.

 • anita szerint:

  Kedves Dokimami!
  Segítségedet szeretném kérni abban, hogy 13 hónapos kislányom soha életében nem aludta át az éjszakát. A nappalok rendben vannak, délelőtt, délután alszik 1-1 órát. 7 körül vacsora, utána fürdés, majd alvás (majd összeesik olyan fáradt), éjjel 1 körül kel és ordít, sikít reggelig. Kb. max fél órákat alszik. Szinte csak cicivel a szájában hajlandó elaludni, ami nekem már roppant fárasztó éjszakai procedúra. Kiságyával nincs gond, abban szépen alszik nappal, és este is, kivéve éjjel.
  1 éves koráig kapott kiegészítésképpen tápszert is, de azt egyik napról a másikra elhagyta, sem a cumisüveget, sem a tápszert (pohárból sem) hajlandó elfogadni.
  Az evéssel is problémáink vannak, összevissza eszik, képtelen vagyok rászoktatni a főzelékekre. Állandóan csak a cicit kéri. Egyedül azt eszi meg, amit kézben megfoghat, beteheti a szájába és elrágcsálhatja.
  8 foga van, őrlő fogai most jönnek. Kb. 2 hete indult el.
  Mit tehetnék vele? Hogyan szoktathatnám rá az alvásra?
  Legyek továbbra is türelemmel, hátha kinövi? Vagy esetleg tehetnék az éjszakákkal kapcsolatban valamit? Megoldás lenne ha külön szobába tennénk?
  Ha csak enni kelne fel (ahogy 2 héttel ezelőttig tette) nem lenne gond!
  Segítségedet előre is köszönöm!
  Anita

 • Dokimami szerint:

  Kedves Anita!
  Elsőként az merült fel bennem, hogy fájdalma van, jön a foga, másrészt írod, hogy két hete indult el és két hete tartanak ezek a rémes éjszakák, addig csak enni kelt fel, ez is bezavar. Ha rágcsálni szeret, akkor had rágcsáljon, biztos jól esik neki ha masszírozza az ínyét. A levest szereti? A kislányomnak pl. volt egy olyan hete anno fogzásnál, amikor nem lehetet kanállal etetni és pl. a főzeléket megitta 🙂 Erősen kétlem, hogy a különszoba megoldaná a kérdést, kivéve, ha neked is lenne ott fekhely, úgy legalább apa tudna aludni, ilyen szempontból jó ötlet. A félóránként cicizés nem hangzik túl jól, ezt csak véghelyzetben ajánlatos csinálni, egyébként pillanatok alatt szokássá válik. Valamilyen zsibbasztó gélt esetleg ki lehetne próbálni, hátha segítene neki. Én nem szeretek feleslegesen fájdalomcsillapítót adni, de ha nagyon muszáj egyszer-egyszer az is belefér. Minden gyerek más, a kislányomnak volt egy kedvenc rágókája, amit lehetett hűteni, a fiam inkább kanalat szeretett rágcsálni fogzásnál, nektek mi az ami legjobban bejött eddig? Azt próbáld odaadni neki.
  Nem hiszem, hogy hagynám egy 13 hónaposnak, hogy cumizzon a mellemen. Neked kell megszabni a határokat. Te érzed mennyi a szükséglete, mi az ami már csak szokás és hol van a te tűrőképességednek a határa. Én biztosan nem adnám oda 2-3 óránál gyakrabban a mellem éjszaka, és erről is próbálnám leszoktatni, ha tudnám, hogy már nem éhes éjjel. Természetesen nem a fájdalmas fogzás időszakában kezdeném leszoktatni az éjszakai cicizésről, viszont határokat ekkor is szabnék. A rendszer, a szokások, az hogy legyenek némileg határok, az az egész család érdeke, a gyereké is. Hamarosan már jönnek a nagy hisztik, tudnod kell nemet mondani, határokat megszabni, ez a későbbi életére nézve is nagyon fontos. Ezek nem könnyű időszakok, de át kell mindenkinek esni rajta. Tudom, hogy most rettenetesen fáradt, talán lehangolt és elkeseredett vagy, de ha van még pici erőd, akkor kezdj el határokat szabni és ahhoz ragaszkodni. Nem kell nagyon drasztikusnak lenni, érdemes ésszerű keretek között maradni, de ez nem állapot, hogy félóránként cicizik éjjel. Ezt ritkítani kell és valahogy máshogy megnyugtatni, visszaaltatni, mégha az első néhány napban nagyon fárasztó is. Hogy hogyan lenne a legjobb, azt én nem tudom megmondani, mert nem ismerlek, ezt neked kell kitapasztalnod, kitalálnod. Sok-sok kitartást kívánok!

 • zsuzsanna szerint:

  kislanyom most 4 honapos. alvasi problemaval kuzdunk. nappal nem tudom elaltatni. Azon ritka szulok koze tartozom aki nem tudja elaltatni a gyereket. ejjel cicin alszik el,de nappal ha eszik nem alszik el. ha ugy szeretnem elaltatni nem is hajlando bevenni a szajaba a cicit. probalkoztam mar mindennel,de semmi sem valt be. sem a sotetites, sem a ringatas,sem semmi mas, pedig mar tenyleg mindent kiprobaltam. A simogatas sem jon be, mert ha leteszem aludni annyira elkezd orditani, hogy szinte mar alig kap levegot es olyankor nem lat, nem hall. Betegnek nem beteg, mert voltunk vizsgalaton. A nappali altatas ugy zajlik, hogy beleteszem a babakocsiba, tologatom, es elalszik. Alszik egy orat, majd felkel. Hogyan tudnam bent is ugy elaltatni, mint kint? Legalabb egy oracskara!! Vagy meddig tart ez az idoszak? azt szeretnem meg elmondani, hogy 3 hettel hamarabb szuletett. van ennek koze hozza?

 • Dokimami szerint:

  Kedves Zsuzsanna!
  Az altatás általános probléma szokott lenni, különösen ebben az időszakban. Ha a babakocsis altatáshoz van szoktatva a kicsi lány, akkor nem csoda, hogy odabent nehéz elaltatni. A babáknál sokat jelentenek a szokások. Ezért azt javaslom, hogy a benti altatásnál minden nap ugyanazt csináld, akkor egy idő után megtanulja majd, hogy odabent így kell aludni. Természetesen az első néhány napban így sokkal nehezebb elaltatni, de ha minden nap más módszerrel altatod, akkor nagyon nehéz dolgod lesz. Amikor tényleg álmos a pici, akkor pl. sötétíts be, majd ringatás, sétálgatás…dúdolás…vagy ahogy tetszik és ha elaludt, akkor várj még egy kicsit, majd tedd be az ágyikóba, öleld tovább, lassan húzd ki a kezed…akkor már hátja nem ébred fel. Később próbálkozhatsz majd egyre hamarabb betenni…Ha napközben a babakocsiban altatod, akkor is érdemes azt időponthoz kötni, azaz pl. mindig a délelőtti vagy délutáni altatás legyen a babakocsis…akkor talán kicsit könnyebb a másik altatást máshogy csinálni. Persze a legkönnyebben úgy lehetne a benti altatást megrövidíteni, ha mindig ugyanúgy aludna és nem a babakocsiban. Természetesen vannak akik a lakásban is babakocsiban altatják a gyereket, kinek hogy tetszik. Ez az időszak még jó ideig eltart és nincs köze hozzá, hogy 3 héttel hamarabb született. A legtöbb baba így szokott viselkedni. A következetesség, szokások kialakítása az ami segíteni szokott. Talán még annyi, hogy ha 20 percig tart egy altatás, az kb. a normál. Ha ennél sokkal több, akkor érdemes felülvizsgálni a dolgokat és változtatni. Ha eddig tart, akkor nincs mit tenni, ez teljesen normális. Ha rövidebb idő, akkor meg örülhetünk. Kitartás és minden jót! Ne emészd magad, normális a kislányod, nem benned van a hiba.

 • Csilla szerint:

  Kedves Dokimami

  Segítséget szeretnek kérni nappali alvas kérdésben. Kislányom 10 hetes és nem alszik nappal. Van hogy a kezemben elalszik ringatas nélkül mar olyan fáradt. Mire beerunk a szobájába útközben elalszik. Mihelyst le teszem az ágyra felkel. Többet kellene neki pihennie de nem akar. Az alvas megy cumi nélkül. Egyébként ellene vagyok. Estére nagyon fáradt mar. Babakocsiban nem akarom altatni. Lassan ki is novi. Ha sétálunk abban elalszik. Mar volt hogy hagytam sirni egy picit vagy zuhanyoztam és addigra magától elaludt. Kis nyoszorges és bevágta a szunyat. Szopizik, de éves utan nem tudom agyba tenni mert a hasa felebreszti. Napirendunk nem igazán van mert hol igy hol igy alszik ha alszik vagy megpróbálom többször letenni aminek sírás a vége. Ez kb 5 hetes korától megy. Az éjszakák egész jók mostanában de igy hogy nappal nem alszik nagyon fáradt. Babakocsiban séta kozben elalszik de egyébként tényleg nem szeretnem ideszoktatni.

  Válaszát előre is köszönöm

  Üdv
  Csilla

 • Dokimami szerint:

  Kedves Csilla a Kapcsolat menüben lévő ugyanezen kommentjéhez válaszoltam, nem másolom át ide is.

 • Nika szerint:

  Kedves Dokimami!

  Első gyerekes szülőként kicsit aggódom 5 hónapos kislányom viselkedése miatt. Nagyon ügyes, érdeklődő baba. Lassan 1 hónapja azt vettem észre, hogy gyakorlatilag csak kézben érzi jól magát. Ez azóta éleződött ki, mióta kézben odavittem érdekes tárgyakhoz, virágokhoz, hogy Ő azokat szemügyre vehesse, megérinthesse. Nagyon értékelte és azóta kézben a legboldogabb. A foglalkoztató játékok is csak néhány pillanatig kötik le fekve. Utána jön a sírás, hogy vegyem fel és járkáljunk a lakásban. Próbálok Vele közösen játszani, ott vagyok mellette, éneklek Neki…stb., de nem megyek ezzel sem sokra. A családom pedig kéri, hogy legyek erős, hagyjam kicsit sírni, majd abbahagyja és elfoglalja egyedül is magát. Próbálok erős lenni, de nem megy. Soha nem hagytam azt sem, hogy sírva aludjon el. Egy ideig babakocsiban toltam mindenhová magammal a lakásban, de azt is nehezen viselte, akkor is, ha beszélgettem hozzá, játékot adtam a kezébe. Rövid időn belül újra kézben akart lenni. Ma már csatos hordozóban lóg rajtam. Elrontottam valamit? Ha igen, mit kellene másképp csinálnom?

  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
  Nika

 • Dokimami szerint:

  Kedves Nika!
  Kislányod viselkedése teljesen normális, nem rontasz el semmit, sőt nagyonis jól csinálod. így kell, csak még meg kell tanulnod elvonatkoztatni az elvárásoktól és hinni abban, hogy jó az a gyereknek, amit ösztönösen csinálsz, még akkor is ha a rokonok mást mondanak, vagy nagyon fárasztó a dolog. Ajánlom figyelmedbe néhány idevágó cikkemet: http://www.dokimami.hu/2011/09/26/onallo-jatek-alom-vagy-valosag/, http://www.dokimami.hu/2011/09/10/pszichoszocialis-fejlodes-ujszulottol-a-kamaszig/.
  Minden jó kívánok és kicsit több önbizalmat!
  Üdv,
  Dokimmai

 • Siposné Sarkady Enikő szerint:

  Kedves Dokimami!
  Kislányom 11 hónapos koráig kisebb-nagyobb problémákkal,de viszonylag jól aludt,ám mióta magától feláll,minden egyre rosszabb.Eleinte csak altatásnál kellett küzdeni vele,mert betettük a kiságyba és már állt is,mentem visszafektettem,ezt játszottuk mikor meddig,volt,hogy fél órát,volt, hogy 1 órát míg el nem aludt.De most már éjjel is elkezdett felállni!Először csak 1x,másnap már 2x,most már ott tartunk,hogy szinte óránként áll,ha nem megyünk oda üvölt,képes 1-2 órát is állni,mire 15x lefektetjük,akkor elalszik,majd 1 óra múlva kezdődik előröl…Kérlek adj valami tanácsot,hagyjuk sírni,vagy milyen módszerrel szoktassuk vissza az alvásra,mert már fáradtak és kétségbeesettek vagyunk,amúgy egy szobában alszunk vele,előre is köszönöm!
  Enikő

 • Timi szerint:

  Kedves Dokimami!

  A segítségedet szeretném kérni. 6 és fél hónapos kisfiam napközben kétszer alszik 1-1 órát. Egyet délelőtt és egyet 5 óra körül. 6-kor fürdés, viszont fennt kukorékol egészen éjfélig minden áldott nap. Én már mindent megpróbáltam de sehogy sem tudom előbb elaltatni. Ha fáradt csak cicin alszik el. Hajnalban fel-fel ébred de az nem zavar mert hamar vissza tudom altatni, persze csak cicin. Viszont ez a késön alvás már kezd nagyon fárasztó lenni, egyre kimerültebb vagyok, igyekszem mindent jól csinálni, napirendje kialakult, szépen fejlődik, egyébként nagyon kiegyensúlyozott és jó baba. Kérlek segíts mit tegyek?

  Válaszod előre is nagyon köszönöm
  Timi

 • Dokimami szerint:

  Kedves Timi!
  A napközbeni alváson kell változtatni, nem tudom aktuális-e még a probléma, ha igen, írj újra és megpróbálok válaszolni. Üdv, Dokimami

 • Molnar Bogi szerint:

  Kedves Dokimami!

  Segitsegedet szeretnem kerni. Kisfiam 4 honapos, sajnos par hete mar csak tapszeres. Eddig kitunoen aludt este 8tol 4 ig, 4kor szopi utana 7ig alvas. Miota tapszerre valtottunk mar ejfelkor felebred enni, es utana orankent felsir, nyugtalan es neha csak evessel tudom megnyugtatni. Napkozben 3szor alszik osszesen kb 3 vagy 4 orat. Egyebkent nagyon jo baba, csak ezek az ejszakak nagyon farasztoak. Mit tegyek, hogy nyugodtabban aludjon?
  Elore is koszonom:
  Molnar Bogi
  Koszon

 • Dokimami szerint:

  Kedves Bogi!
  Az óránként kelés felveti, hogy valamilyen problémája van a kicsinek. Elképzelhető, hogy nem optimális neki a tápszer, melege van…stb…nem tudom vannak-e egyéb jelek, amelyek segíthetnének beazonosítani, hogy mi lehet a háttérben. ebben az időszakban, melybe beléptetek egyébként is elszokott romlani az alvás, de az óránkénti kelés az nagyon nem jó, mindenképpen érdemes utánagondolkozni, próbálkozni mi lehet a probléma. Nem-e fáj a hasa, refluxos…stb…Az együttalvás átmenetileg segíthet túlélni a helyzetet. Kitartást kívánok!
  Üdv, Dokimami

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Segítség, elromlott a kisbabám!!! Nem akar elaludni, éjszaka újra felkel és egy percig sincs el egyedül at Dokimami.

meta