Csecsemőgondozás tanfolyam 44. rész – A hozzátáplálás: 65 gondolat és a hivatalos ajánlás

július 28th, 2010 § 29 hozzászólás

Őrület, ami manapság a hozzátáplálás terén van. Biztos Te is kapkodod a fejed. Valahol azt olvashatod, hogy glutént, tehéntejet, tejtermékeket minél később kapjon a baba, nehogy ételallergiás legyen. Aztán jön a védőnőd és közli, hogy új ajánlások vannak és a glutént 7 hónapos kor előtt be kell vezetni. Aztán olvasod, hogy pl. izraeli kutatók, arra a következtetésre jutottak, hogy jó, ha 2 hetesnél fiatalabb csecsemő megkóstolja a tehéntejet.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy kutatás dömping van és sokszor a kutatás eredménye megkérdőjelezhető egyrészt a finanszírozó személye miatt, másrészt a nem kellő esetszám, nem kellő körültekintéssel végzett tervezés, statisztika, feldolgozás miatt… Ezért nem kell minden kutatásnak hinni. Viszont a gyermek, pláne ha a sajátunkról van szó, nem kísérleti nyúl, ezért valakinek mégiscsak hinnünk kell. Nem tudom hogy vagy vele, de pl. én nem vállalnám, hogy hallgatván a jóakaró ismerősökre és egyszerre pl. sok új ételt adjak a babámnak, vagy az ajánlottnál korábban adjak valamit. Az alábbi cikk kicsit összedobottra sikerült, az első részben “ami éppen eszembe jutott” jó tanácsok vannak, a végén pedig a hivatalos magyar ajánlást olvashatod szóról szóra.

1. Kizárólag anyatejet kapjon a baba min. 4  hónapos koráig. (Nyilván tápszereseknél ez a megfelelő tápszerre vonatkozik) 4-6 hónapos kor között el kell kezdeni a hozzátáplálást, legkésőbb a 26. héten.

2. 4 -6 hónapos kortól: alma, őszibarack, szilva, körte (általában az alma szokott beválni), idény gyümölcsök…

3. 5 -6 hónapos kortól:

 • zöldségpürék (krumpli, répa, cékla, borsó, saláta, spenót, sóska rátéttel, ha az alap már be van vezetve)
 • glutén

4. 6 hó: rizspehely, kukoricapehely, rizs

5. 6-7 hó: mindennap hús (sovány), heti egyszer máj (a főzelékbe mindig tégy egy kis olajat is)

6. 8 hó:

 • paradicsom
 • tojássárgája (fehérje 1 éves kor után)
 • kelkáposzta
 • karalábé
 • karfiol

7. 8-9 hó: hal

8. 7-9 hó: tejtermékek (joghurt, sajt, túró) (Tejet majd jóval egy év után szabad)

9. 1 év után: Majdnem mindent ehet, amit mi:

 • tehéntej
 • tojásfehérje
 • méz
 • citrusfélék (narancs, mandarin, grapefruit, citrom)

10. 2 év után: aprómagvasakat

11. Csecsemő 5 óra után pépeset ne kapjon! (kivéve tejpép)

12. Délelőtt érdemes elkezdezdeni a hozzátáplálást, új ételet ilyenkor kapjon, ha meghajtja, ne éjszakára okozzon bajt.

13. Jobb, ha nem rögtön szopi után/előtt etetni, mert rontja az anyatejben lévő fontos anyagok kiváló felszívódását. Természetesen ez az elején nem olyan lényeges, amikor még ici-pici ismerkedő adagokat kap.

14. A legújabb ajánlás szerint a glutént minél hamarabb a 4-7 hó között be kell vezetni, az anyatej védőhatása miatt. A legtöbb cikk még a régi ajánlásokat tartlamazza, ne higgy nekik. Most az az álláspont, hogy a 8. hónap előtt mindenképpen be kell vezetni a glutént, a lényeg, hogy még kapjon anyatejet. Mert így csökken a cukorbetegség, a lisztérzékenység és a búzaallergia kockázata.

15. Etetés közben is lehet itatni a babát, ez pl. lehet, hogy csak néhány korty vizet jelent. Könnyíti a nyelést és utána lehet még fog kérni enni. Figyeld a kicsit, vedd észre, ha a pohár vizet nézi. Utána mindenképp kínáld vízzel.

16. A száját etetés közben is érdemes törölgetni, van akit zavar, ha trutyis a szája körül. Persze olyan is akad, aki személyes sértésnek veszi, ha nem a falat érkezik. Ismerd ki a csecsemődet. Mindenkinek vannak saját heppjei.

17. Ha nem szeret enni, pedig érdekességel is játszhat közben, és így sem eszik, akkor ne erőltesd, nem ízlik neki vagy nem éhes.

18. A fogzás bezavarhat, pl. nálunk volt egy hét, amikor a főzeléket is inni kellett. Légy rugalmas, kreatív, hangolódj rá kisbabádra.

19. Ha bébiételt veszel, alaposan tanulmányozd át, mert hajlamosak a gyártók korábbi időpontot feltüntetni a fogyaszthatóság korhatáránál, mint ami ajánlott.

20. Az új ételből mindig keveset kapjon és figyeld a reakciókat. Ha bármi tünet van pl. hasmenés, piros foltok, akkor min. 3-4 hétig ne kapja azt az ételt.

21. Mivel a közelmúltban változtak a hozzátáplálás hivatalos szabályai, ezért gyakorlatilag elavultnak számítanak a babás oldalakon található cikkek 99%-a. A védőnőnek higgyél, ne a babás oldal szerkesztőjének, a védőnő naprakészebb. Nekem se higgy. Az utóbbi hónapokban azért jöttek már ki korrekt cikkek, több oldalon is.

22. Bár a köztudatba keményen bele van verve a 6 hónapig kizárólagos szoptatás, azért jó, ha tudod, a babát kell figyelni és van, hogy hiba 6 hónapig várni. De ezt ne Te döntsd el, hanem a gyemekorvosotokkal, védőnőddel együtt.

23. Csecsemőnek ne adj nyers zöldséget (kivéve a présnedv), és a gyümölcsből (50 g) is mértéket kell tartani, ne terheld túl a bélrendszerét.

24. 6 hónapos kor előtt a babáknak van egy nyelvkiöltő reflexe, mintha mindig kiköpné az ennivalót, a nyelvével kilöki a falatot. De ez nem azt jelenti, hogy nem szereti. Pici adagokat adva szépen lehet már őket is etetni, ha szükséges. De az ajánlás szerint amíg megvan ez a reflex, addig nincs itt az ideje a hozzátáplálásnak.

25. Nem kell túlaggódni a dolgot, de az alapszabályokat tartsd be és alkalmazkodj, tanuld meg a saját babádat. Törekedj, hogy magad főzd a kis főzelékét, de ha alkalomadtán a boltit kapja, ne legyen lelkiismeretfurdalásod. Sőt, azt javaslom mindig tarts otthon vésztartalékot a kedvencekből. Vannak olyan főzelékek, amiből jobban megéri a bolti a sok pepecselés miatt, vagy mert annyira idény zöldségről, gyümölcsről van szó. Pl. gesztenyepüré, sütőtökpüré, borsó…

26. Egyszerre egy új ételt kapjon, ez nem lóverseny, nagy bajt csinálhatsz, ha ezt nem tartod be.

27. Gyümölcsléből 2 dl-nél többet egy nap ne kapjon. A csecsemőknek nem 100%-osan adjuk a gyümölcslevet, hanem hígítva (3x). A bolti csecsemőivólevek többnyire megfelelően vannak hígítva. De az a legjobb, ha a vízre szokik rá. A gyümölcslé meg maradjon meg, ha pl. szorulásos, vagy egyéb extra van. Ez a hígítás szabály nem vonatkozik a hozzátáplálás elkezdésére, amikor még csak kóstoltatjuk a gyümölcslevet.

29. Vitaminok adására egészséges, jól táplálkozó gyereknek nem szokott szüksége lenni. Náthás időszakban előfordulhat, hogy C vitamint javasol a gyermekorvos. A D vitamint továbbra is adni kell. A K vitamint viszont a hozzátáplálás elkezdésével már nem kell adni.

30. Nincs pontos szabály milyen sorrendben kell bevezetni az ételeket, a baba korát, az elérhető gyümölcsök, zöldségek és a baba reakciói mondják meg mi a jó. Az alma, krumpli, répa szokott a legjobban beválni az elején.

31. Az új ételből mindig keveset kapjon max. 10-20 g-ot.

32. 3-5 naponta kaphat új ételt, gyakrabban ne! Eleinte bárminek örülnek a babák, a változatos étkezés ideje majd hónapok múlva jön el.

33. A gyümölcs-zöldség leveket szokták elsőként javasolni, hisz az a legkisebb átmenet az anyatej és a szilárd táplálék között. De nem mindenkinél válik be. Előfordulhat ritkán kakáló babáknál, hogy szelesek lesznek a levektől, de a kaka továbbra sem jön ki, nekik rostra van szükségük. Inkább pl. a reszelt almát turmixold meg.

34. Nem kell steril kesztyűben készíteni a baba ételét. Elegendő az alapvető higiéniai szabályok betartása. Bár célszerű saját kis edényt venni erre a célra, vagy kinevezni egyet, márcsak a kis mennyiségek miatt is. Ha nincs, akkor célszerű botmixert, almareszelőt is beszerezni.

35. A vegetarianizmus nem egészséges a kisbabáknak, aki ragaszkodik hozzá, annak konzultálnia kell az orvosával, mert pótlásra lehet szüksége a babának.

36. Nem szabad tömni a babát, csak azért mert valaki azt mondta neked, hogy ennyi idősen ennyi meg ennyi ml-t kell megennie. Bízz a kisbabádban, ismerd ki. Ebben a korban, már nem híznak annyit, mint az első két hónapban. Sőt van, hogy hónapokig alig van súlygyarapodás, aztán egyszer csak megjön az étvágyuk és mindent bepótolnak. A fogzás, kánikula, betegség esetén normális, hogy kevesebbet esznek.

37. Rossz étvágyú babáknál nemcsak a figyelemeltereléssel próbálkozz, hanem a tálalást is próbáld szebbé, izgalmasabbá tenni. Sokat jelenthet. És természetesen mutass példát egyél nyugodtan az ételéből előtte. Sőt lehet olyat játszani, hogy egy falat anyának egy falat babának.

38. Ha szerinted elképesztően keveset eszik a babád, de jókedvű és jól néz ki, akkor ne aggódj. Neki lehet, hogy ennyi is elég, bízz benne. Nem szoktak éhen halni azok a babák, akiknek lehetőségük van evésre.

39. Figyelj arra, hogy nem kaphat újburgonyát a baba. Nem kaphat olyan krumplit, aminek zöld a héja alatt. Ha valami penészes, ha csak egy kis területen is, annak a kukában a helye. Ha valahol barnás, ütődött, akkor azt a részét se add oda. A baba mindig mindenből a legszebbet kapja.

40. Májnál szempont, hogy fiatal állat máját kapja. Aki nem tud hozzájutni ilyenhez, annak lehet jobb a májas bébiétel, hetente max. egyszer.

41. Ahogy elkezdődik a hozzátáplálás a babák kevesebbet szoktak szopni. Ráadásul van, akinek ennek hatására megjön a vérzése és ez megváltoztatja az anyatej ízét és hetek is eltelhetnek, hogy a baba alig szopik, leapaszt. Nem kell aggódni, elmúlik ez az időszak és újra fog rendesen szopni, ha nem adod fel.

42. 2-2,5 dl főzeléknél nem illik többet ennie egy csecsemőnek egyszerre.

43. Új étel bevezetésénél nem kell éheztetni a babát. Azaz készítsd a szokásos adagot a már ismertből és mellette kóstolja meg az újat, majd ha nem okoz gondot, akkor napról napra lehet növelni a mennyiséget.

44. Figyelj arra, hogy sok színes műanyagtányért nem lehet mikrózni. Mindig olvasd el a címkéjét és annak megfelelően használd.

45. Ha mikrózod az ételét, akkor jól keverd el, hogy egyenletes hőfoka legyen.

46. Mindig kóstold meg a baba ételét!

47. Figyelj arra, ha nem paszírozol, hanem turmixolsz, akkor nehogy nagyobb darabok maradjanak benne.

48. Bár még a hozzátáplálás elkezdését követő hónapokban nincsenek örlőfogak, de nem muszáj egyneműnek lenni az ételnek. Arra gondolok, hogy pl. a banánt elég villával pépesíteni, az almát almareszelővel lereszelni és a turmixolásnál is egy idő után rövidebb ideig kell zúzni az ételt. Természetesen vannak olyan babák, akik kevésbé tolerálják a darabosabb ételeket, náluk türelmesebbnek kell lenni, de ez nem jelentheti azt, hogy 2 évesen még mindig turmixolt ételt kapjon. Ne feledd az életre neveled a babád!

49. Tejpépet naponta kettőnél többször ne kapjon, de szopó babáknak nem is fontos kapniuk.

50. Sóskát, spenótot hetente csak egyszer kapjon. Figyelj a popsijára, mert kicsípheti az ezt követő kaka, pl. vastagon kenve Sudocrem megvédheti/helyre hozhatja. Vagy, ha kiszámítható a kakálása akár bilire is ültetheted /wc felé tarthatod, akkor biztos nem csípi ki.

51. Az első hónapokban nem kell változatosságra törekedni, hidd el, hogy a baba örülni fog, ha egy hétig ugyanazt eszi, neki még ünnepi pillanat az evés. Ezért is fontos, hogy ne erőszakoskodj. Mennyivel jobb, ha kézzel-lábbal hadonászva, sikontgatva türelmetlenül várja az ételt, mintha beletömöd és utána kihányja.

52. Óvakodj az olyan élelmiszerektől, amik tartósítószert, színezéket, édesítőszert tartlamaznak. Nem babának való. Minél később kapjon ilyen ételeket, de csecsemőkorban semmiképp se adj neki és utána is inkább kerüld.

53. 8-10 hónaposan el lehet kezdeni a rágásra szoktatást. Pl. főtt zöldség vagy főtt almával. Ha leszakad egy nagyobb darab azonnal dugd be a kezed oldalt a szájába és kanyarítsd ki. És tudd, mit kell tenni, ha félrenyel. Ha nem tudod, akkor kérd az erről szóló ingyenes e-jegyzetemet: Katt ide, hogy megtudd hogyan tehetsz rá szert!

54. Kakaó, túró rudi… is csak 1 éves kor után adható.

55. Eleinte külön főzz a babádnak, lehetőleg só és cukor nélkül, vagy csak a lehető legkevesebb ízesítéssel. Később viszont nyugodtan ki lehet venni a családnak készült levesből, főzelékből a babáét, értelemszerűen abban a fázisban, ami még nem tartalmaz olyan anyagokat, ami neki még korai. így egyszerre lehet főzni a családnak és a babának is.

56. Eleinte az olyan kanalak szoktak beválni etetésre, amely nem túl mély, nincs, vagy min. pereme van szélen és keskeny a feje. Etetőszék vásárlásnál a stabilitás és a lába közötti műanyag/fatámasz megléte legyen a szempont. Ha van tálcája az etetőszéknek az is nagyon praktikus, nagy maszatolás, amíg megtanulnak szépen enni és ez bizony nem két napig tart.

57. A szakálkát, ha utálja, ne erőltesd. Ha nem teszel túl sokat egyszerre a kanálra, akkor nagyon szépen lehet eteni. Mindig várd meg, hogy lenyelje az előző falatot és nyissa ki a száját.

58. Ha még nem tud stabilan ülni, akkor az öledben, vagy pl. a hordozóban etesd.

59. Ne a legszebb ruhájába etesd. Pl. a reszelt alma, répalé el tudja csúfítani a ruhácskákat.

60. Készülj fel a balesetekre, ne mérgelődj, ha: pl. kiüti a kezedből a kanalat/poharat/tányért, belemarkol a tányérba, belekeni a száját bármibe, amit elér, legyen szó a válladról, a hordozóról, vagy az asztalterítőről. Összetapicskolja a falat. Leeszi, leissza a ruháját…Megesik az ilyesmi a legjobb családoknál is napmintnap.

61. Ha lehet, a kezdetektől pohárból (kifelé szélesedő peremű, nem túl vékony anyagból készült) itasd. Eleinte persze jól belemossa a száját, de idővel megtanulja. Lehet. hogyha valami finom sűrűbb lét kínálsz neki rögtön ráérez, hogyan is kell pohárból inni. Persze az átmeneti időszakban, amíg megtanul inni be lehet vetni egyéb trükköket is pl. Nurofenes fecskendő, varázsitató, csőrös pohár. Ez utóbiakkal egydül is tud már hamar próbálkozni.

62. Nyugodtan szoptasd a babád továbbra is, úgy, ahogy ő igényli. A hozzátáplálás elkezdése után kevesebbet szoktak szopni, de nem kevesebbszer, legalábbis eleinte. Lehet, hogy evett egy jó adagot és egy óra múlva cicit kér, pedig szerinted nem lehet éhes, nyugodtan szoptasd meg, lehet, hogy csak szomjas. Nem kell erőltetni semmit. Ha figyelsz a babádra akkor majd szépen fog elválasztódni, de Te ne siettesd. Hiszen az a cél, hogy minél tovább szopjon. Reggel és este maradjon a szoptatás akkor is, ha már napközben nem igényli. Ha pedig nem szopik, akkor tápszer, egy éves kor után tehéntejet kapjon. És ne csodálkozz azon, ha egy bögre tej után nem éhes. A kicsik még nem bírnak egyszerre sokat enni. Ezért nem adunk kétfogásos ebédet és reggelire is sokáig megteszi a bögre tej, vagy egy szoptatás.

63. Ha valami nem ízlik, azt nem kell erőltetni, de érdemes trükközni és valami olyan étebe beletenni, amit szeret a baba.

64. Sajnos sose tudhatjuk, hogy mit veszünk a boltban, piacon. Van, akik az otthon termesztett kis zöldségüket árulják, de pl. szennyvízzel öntöznek. Vagy főleg ünnepek környékén előfordul pl. hormonkezelt csirkét kap többízben a kicsi és megduzzad a cicije. A tengeri halaknál meg pl. a higany tartalom lehet kérdéses. Ezért is jobb a bio, az ellenőrzött élelmiszer, a saját termesztés, néha a bébiétel és nem mindig ugyanonnan beszerezni a húst, gyümölcsöt, zöldséget.

65. Ha belegondolsz rendkívül logikus a hozzátáplálás menete, hiszen csak a baba természetes igényeire reagálunk. Mire gondolok? Megszületik, keresi a cicit, ha nem tömöd a szájába a mellbimbót csak odaérinted, képes beszívni és szopik. Ahogy telnek a hónapok, egyre kevesebbszer kakál, egyre jobban fel tudja dolgozni a tejet, szinte semmi felesleg sem marad belőle amíg végigér a bélrendszerén. Majd kezdenek elromlani az éjszakák, éhes, a baba kezd tudatosan nyúlkálni, fogni, mindent a szájába vesz, megkóstol, egyre jobban érdeklődik az felnőttek étele iránt, szinte csámcsog, ha látja, hogy esznek a szülei. Bár még van a nyelvkiöltő reflexe, ami szinte megakadályozza, hogy szilárd táplálékot megegyen, csak nyalogat, szopogat. Kezdjük a gyümölcslével(zöldséglével) a hozzátáplálást, a nyelvkiöltő reflex 5,5-6 hónaposan el szokott tűnni. Ezután elkezdenek kibújni az első fogacskák. Ami szintén jelzésértékű, hogy itt előbb utóbb rendes evészetről lesz szó. Eleinte könnyen emészthető ételeket adunk és ugyanúgy szoptatunk. Mindig keveset adunk az újból, kitapasztalva mire hogyan reagál a kis szervezete. Tehéntejet mindek is adnánk, hisz jó esetben ott van anyatej is. Amikor már megjelenik a csippentőfogás általában van néhány fogacska is, igaz, hogy ezek még nem őrlők, de elkezdjük  rágásra szoktatást óvatosan, nagy körültekintéssel. A babának a természetben megtalálható és többnyire az éghajlatunknak megfelelő őshonos növényeket, állatokat adunk…

Ez az aktuális magyar ajánlás: szó szerinti részlet az Egészségügyi Közlönyből:

 Hat hónapos kor után már indokolt elkezdeni a hozzátáplálást. Az idegen fehérje tartalmú ételeket fokozatosanvezetjük be a csecsemõ étrendjébe. A hozzátápláláskor (elválasztáskor) sem szabad áttérni tejhígításra, vagy színtejadására, mivel annak összetétele nem fedezi a csecsemõ igényeit és egyéb káros következményei is lehetnek. Magasfehérje tartalma bélvérzést okozhat, fokozott ásványi anyagtartalma pedig növeli a vesék ozmotikus terhelését.Vastartalma viszont igen alacsony, ami vashiányos anaemia kialakulásához vezet. Egy éves kor alatt natív tehéntejetsemmiképpen ne adjunk ivóléként.Elválasztás/elválasztódásAz elválasztást vagy az anya kezdeményezi ( túl fárasztónak tûnik a szoptatás, vissza kell mennie dolgozni vagy acsaládja nem támogatja gyermeke szoptatásában), vagy ritkábban egészségi okok állnak a háttérben. Az elválasztódás azt jelenti, hogy a szoptatás abbahagyását a gyermek kezdeményezi. Amennyiben az anya el kívánja választani gyermekét, a fokozatos elválasztás kívánatos. Általában l -3 hét alatt célszerû egy szoptatást teljesen helyettesíteni. Legutoljára a reggeli, illetve az esti szoptatást hagyjuk el. Az elválasztást fokozatosan kell végrehajtani, ezesetben a kiegészítõ táplálást a szoptatás elõtt adjuk. Az új táplálék adásának bevezetése a délelõtti, vagy déli szoptatás elõtt kis mennyiséggel (10-20 g) történjen, az adag a következõ napokban a csecsemõ igénye szerint növelhetõ. Szolidok (az anyatejen és tápszeren kívüli ételek) bevezetése A nemzetközi irodalom „szolid” néven foglalja össze az anyatejen és a tápszeren kívüli egyéb ételeket. Bevezetésük a folyékony-pépestõl a szilárd ételekig folyamatosan történik, mind típus, mind állag szempontjából. Nagy jelentõséggel bír a szolidok bevezetésének idõpontja, amelyet a csecsemõ fizikai fejlettsége és állapota (a gyomor-bél rendszer érettsége, a fogfejlõdés, betegségek, örökletes hajlam) mellett pszichés tényezõk is befolyásolnak. Ez a rendkívül érzékeny korai idõszak a késõbbi problémák (allergiák, hiányállapotok, rossz étkezési szokások, obesitas stb.) kialakulása szempontjából is meghatározó. Bevezetésükre általában 6 hónapos kor körül kerül sor, de az anyatejes táplálás hiánya esetén 4 hónapos korban állíthatók be legkorábban. Az elsõ szolidok lehetnek gyümölcsök, gluténmentes (pl. rizs) vagy glutén-tartalmú (búza, árpa, rozs, zab) cereáliák és fõzelékfélék. Gluten tartalmú szolidokat 4 hó elõtt semmiképp nem, 7 hó elõtt azonban mindenképp fokozatosan be kell vezetni, lehetõség szerint amíga csecsemõ szopik (a legújabb ismeretek szerint ez csökkenti a coeliakia, a diabetes mellitus és a búzaallergia kockázatát). A szolidok bevezetésének sorrendje nem szigorúan kötött, de minden területen a fokozatosságra kell törekedni azért, hogy a fentebb említett problémák elkerülhetõk legyenek és az anya-gyermek kapcsolat se szenvedjen kárt. Egyszerre csak egy ételt, kis mennyiségben (10-20 g) adjunk és fokozatosan emeljuk az adagot. Ha az elválasztás a cél, az a célszerû, hogy 2-4 hét alatt váltsunk ki egy szopást. Az új ételek 3-5 nap különbséggel kövessék egymást, de abban az esetben, ha valamely új ételt a csecsemõ nem fogyaszt szívesen, vagy problémát észlel a szülõ, figyelmeztessük, hogy semmiképpen ne erõltesse annak folytatását. Ha a gyümölcsöt választjuk, akkor az alma és az õszibarack után óvatosan idénygyümölcsként: a sárgadinnye, a meggy, a cseresznye, a jó minõségû, hámozott szilva, majd a toleranciának és érzékenységnek megfelelõen körte, déligyümölcsök (narancs, banán stb.) következnek. A gyümölcsöt lé, majd pép formájában adjuk. Csecsemõnél kerüljük az apró magvas (hashajtó hatású), nehezen tisztítható, hisztamin felszabadulást kiváltó (eper, málna ) gyümölcsöket. Ne cukrozzuk, ne adjunk hozzá kekszet, babapiskótát. Friss hiányában mélyhûtött gyümölcs is adható. A fõzelékfélék bevezetését burgonyával kezdjük, és a csecsemõkor idején leginkább ezzel történjen a sûrítés is. Ezen kívül a rántás helyett használhatunk rizs, illetve kukoricapelyhet is. Texturáltság szempontjából a csecsemõ kora és a zöldség fajtája szerint döntünk passzírozás vagy turmixolás mellett (zöldborsó héját csak passzírozással lehet eltávolítani). Darabosan csak akkor adjuk, ha már zápfogai is vannak, amelyekkel meg tudja õrölni a fõzelékrészeket. A rágásra szoktatást általában 8-10 hónapos kor körül kezdjük úgy, hogy egy-egy nagyobb de egészen puha darabot hagyunk a fõzelékben, amit az ínyével összenyomhat. A fõzelék kezdetben mézsûrûségû, késõbb a csecsemõ ízléséhez igazodik. A burgonya után a sárgarépa, a cékla, a saláta, a sütõtök, a szelõtök, a gesztenye, a brokkoli, a kelbimbó, a spenót, a zöldborsó, a zöldbab és a spárga következzék. Magas, nehezebben emészthetõ rosttartalmuk miatt a kelkáposztát, karalábét, karfiolt csak 8 hónapos kor után próbáljuk meg. Fõzelékekhez bio-termesztésû zöldség lenne az ideális, de ennek hiányában mindenképpen törekedjünk arra, hogy ellenõrzött beszerzési helyrõl (élelmezés-egészségügyi várakozási idõ betartása) vásárolt alapanyagot használjunk, és ha az alapanyag magas nitrát tartalma nem zárható ki, illetve az elõbb részletezett probléma fennáll, akkor inkább kész bébiételt válasszunk. (A nitrát tartalmú élelmiszereknél még az elkészítés és a fogyasztás közötti idõtartamnak is jelentõsége van!). Spenótot, sóskát magas oxalát tartalma miatt csak hetente egy alkalommal adjunk. A száraz hüvelyesek felhasználása csecsemõkorban leginkább a vegetáriánus módon étkezõknél bír jelentõséggel. Csecsemõk nem táplálhatók vegetarianus diétával. Ha mégis akkor legalább 500 ml anyatejet, vagy tápszert kell kapniuk! (6) Gyorsfagyasztott alapanyagot használhatunk, de a csecsemõ ne kapjon tartósítószert, festékanyagot, mesterséges édesítõt tartalmazó élelmiszert. A fõzelék komplettálás és a vashiány megelõzése céljából 6-7 hónapos kortól adjunk húst is. (Fiatal állattól, zsírtalanított, elsõsorban baromfi és sertés.) Húskészítményt, felvágottat ne használjunk. A hal (szálkamentes édesvízi) adása táplálkozás-élettani szempontból hasznos lenne, de fokozott figyelmet igényel a túlérzékenység gyakorisága szempontjából. (A csirkemáj adása elõnyei mellett méregtelenítõ-szerv szerepe miatt meggondolandó és legfeljebb hetente egyszer fiatal állaté adható.) Állati fehérje komplettálásra a tojás is hasznos, de allergizáló tulajdonsága miatt csak 8 hónapos kortól ajánlott a fõtt tojásnak a szétválasztott sárgája, majd 1 év felett a fehérje. Tehéntejet 12 hónapos kor alatt ne, de tejterméket (sajt, túró, joghurt) már (a családi anamnézistõl függõen), kis mennyiségben a fõzelék komplettálására adhatunk legkorábban 7-9 hónapos kortól. Kávé, kakaó szintén 12 hónapos kor után. A kecsketej önmagában táplálkozás-élettani szempontból nem megfelelõ, mivel egyes vitaminokban (B6, B12, C, D, folsav) szegény, ásványi-anyag tartalma pedig magas. Adása azonban kiegészítõ táplálékként egészséges csecsemõknek egy éves kor körül nem kontraindikált, amennyiben hatóságilag ellenõrzött és allergiás reakciót nem vált ki. A fõzelékbe 6-7 hónapos kortól növényi olaj adása is ajánlott (1 dl-hez 1 kávéskanál). Az ételt lehetõleg ne sózzunk és cukrozzunk. Nagyobb csecsemõnél alkalmazhatunk enyhe fûszerezést (só pótló) pl. zöldpetrezselyem, kapor, fehérrépa, paradicsom stb.Az egyéb szolidok közül kiemelendõ az, hogy 1 éves kor alatt a méz és a gyógyteák esetleges pollentartalmuk miattnem javasolhatók. Az olajos magvak sem adhatók az allergizálódás veszélye miatt. A szükséglet szempontjából kiemelendõ még, hogy az elfogyasztott táplálék mennyisége 1 éves korig nem haladja meg az 1000 g-ot. Az étkezések száma 6 hónap fölött 5 (4) és az egyszeri adag 200 (250 ml) legyen. A 8-9-ik hónaptól be lehet vezetni a „rágcsálnivalókat” is. Amikor már a szem – száj – kéz mozgása összerendezett, felügyelet mellett, puha zöldségdarab, sárgadinnye, banán, kiflivég stb. adható a csecsemõ kezébe. Ilyenkor fel kell hívni a figyelmet a veszélyes ételekre is, ezek félrenyelve fulladást okozhatnak, ezért ne jusson hozzájuk a csecsemõ (cukorka, cseresznye, kukorica, dió, kemény, nyers gyümölcs vagy zöldségdarab stb.).

Tagged

§ 29 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 44. rész – A hozzátáplálás: 65 gondolat és a hivatalos ajánlás"

 • Anna szerint:

  Kedves Dokimami,

  érdekelne a véleményed. 1 éves kor után (ha nem szoptathatok tovább) milyen tej-alapú italt adjak a babámnak reggel és este – tápszert vagy tehéntejet? Nézzük azt az esetet, hogy a baba nem mutat allergiás tüneteket a tehéntej fokozatos bevezetése után, de a családban fordul elő pollen- és egyéb (de nem étel-) allergia.

  A tápszergyártók lobbija, hogy a tehéntejben nem találhatók meg azok a létfontosságú ásványi anyagok, nyomelemek, amik elengedhetetlenek a baba egészséges fejlődéséhez? Mire kell figyelni, mi az, ami hiányzik a tehéntejből? Előre is köszönöm a válaszod!

  Anna

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Anna!
  Az ajánlás szerint egy éves kor előtt nem ajánlott tehéntejet adni a babának. Utána lehet tehéntejet (de nem soványat!), vagy egyéb babatej, tápszer…készítményt adni. Nem tudom jól érzem e, ez a sejtés áll a kérdés mögött?:
  Óriási biznisz a tápszer, pl. a patikáknak is a legnagyobb bevételi forrása. Mivel az anyatej minél tovább (pl. 3 éves korig) ajánlott, logikus következtetésnek tűnik, hogy akkor addig, de legalább minél tovább, a baba kapjon tápszert tehéntej helyett. (Igaz, hogy jó tápszerek vannak manapság, de az anyatejjel még mindig nem tudják felvenni a versenyt és a benne lévő egyes anyagok felszívódása sem olyan mértékű, mint az anyatejé.) Mivel igen sok pénzről van szó, érthető a lobbi, hogy a gyermek minél tovább kapjon tápszert. Mennyivel többe kerül 1 l tápszer, mint egy liter tehéntej.
  Azt gondolom, nem vagyok jelenleg abban a helyzetben, hogy teljesen korrekt ítéletet tudjak mondani. Megvan a magánvéleményem, de ezt most kivételesen megtartanám magamnak. Amit én teszek, ha a gyermekemről van szó, ilyen kérdéses helyzetben: Kikérem olyan idősebb gyermekorvos véleményét, aki látott már egy-két dolgot az évtizedek alatt és nagyobb rálátása van a folyamatokra (mint azoknak, akik az orvoslátogatók és egyéb lobbi elemek érája alatt szerzik tapasztalatukat, tudásukat). Sajnálom, hogy nem tudtam egyértelmű választ adni. Igyekszem a közeljövőben napirendre tűzni ezt a kérdést, ami azért nem is olyan egyszerű (szerintem).

 • hanoka szerint:

  Kedves Enikő!
  Két kérdésem lenne. Kisbabám 6 hónapos, és megkezdtük a hozzátáplálást. Mikor adhatom a kezébe a kanalat? (Játékból már most is rágja) Mikor fogja tudni azt, hogy mit kell csinálni vele? Hátha így nagyobb kedvvel akar enni. A másik kérdésem a glutén lenne. Én még csak barackot, sütőtököt meg krumplit adok neki pépesítve. Ebbe hogyan tudok lisztet csempészni? Vettünk Manner márkájú babapiskótát, amit kifejezetten babáknak ajánlanak. Tele van vitaminnal a gyártó szerint, de rá van írva, hogy mézet is tartalmaz, amit még nem ehet, és gluténtartalmú lisztet, tojást, tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Akkor a tojás, a méz és a tejcukor miatt inkább ne adjam neki?
  És ha én házilag csinálok kekszet, de a tojásnak csak a sárgáját teszem bele, azt adhatom neki? (sütőpor, cukor, zsír ?)
  Válaszát előre is köszönöm

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Hogy ki mikor kezd el kanállal enni, az nagyon baba (és anya) függő. Vannak, akiket már akár 8 hónapos kortól csak úgy lehet etetni, hogy a kanalat fogja a baba, anya pedig beirányítja a szájába. Szépen enni két évesen tudnak, de próbálkozni már sokkal hamarabb. A kisfiam egy éves, és már egész jól be tudja kanalazni, ha olyan kedve van, és olyan állagú a főzelék. De a finnyás babák, nem nagyon próbálkoznak. Jellemző még, hogy inkább anyát etetik, az utánzás miatt. De ezt majd megtapasztalod. 8-9 hónapos kor körül okosodnak látványosan a kicsik. Ha érdekli a babát a kanál, akkor azért, ha nem akar enni, akkor meg azért (figyelem elvonás) érdemes a kezébe adni már most is a kanalat. De neked legyen másik, amivel közben eteted, de ha nagyon nagy pusztítást végez, akkor elveheted a kanalat, ráér még megtanulni enni, még most úgy sem megy. Azaz rajtad áll, hogy odaadod, vagy nem, etetés közben.
  A gluténnal kapcsolatban: pl. egy kis háztartási kekszet, vagy pl. a dm-ben láttam olyan gabona pépet, amit gyümölcsbe, főzelékbe, akár tápszerbe lehet tenni. Pl. Kevés liszttel lehet sűríteni a főzeléket, mikor te főzöd. Vagy vannak glutén tartalmú bébiételek, tejpépek. Én nem vagyok híve a babapiskóta ilyen korai adásának, a tojás miatt, de ha a védőnő vagy a gyermekorvos azt javasolta, akkor add azt. 8 hónapos kortól lehet bevezetni a tojássárgáját, ezután már süthetsz neki tojásos sütit. Nem kell minden nap glutént adni, elég, ha hetente néhány alkalommal találkozik kevéssel most még.

 • Adrienn szerint:

  Kedves Enikö!

  Biztosan tudsz nekem segiteni.
  A fiam 1750g 45cm-el született 37hétre.Ma elmult 2 hónapos, és már 3800g, 7×90 ml eszik.Kizárólag anyatejet kapott kb 6 hetes koráig, utánna lassan apadni kezdett a tejem és Milumil HA Start Optima tápszeres hozzátáplálást kap.Mára sajnos már csak tápszert eszik.A gyerekorvos mindenféle tipusu tápszerrel próbálta telenyomni szegény gyereket,(most váltunk orvost)amire nem reagált tul jól. Találtunk idöközben egy másik tépszert, ami olcsóbb, nem HA, ellenörzött bio alapanyagokból készült és nem utolsó sorban izlik is a fiamnak, nincs töle semmi baja(1-1 adagot kapott még csak): ez a Babylove 1-es.

  Kérdésem a következö: Meddig kell HA tápszert ennie a kicsinek? Mi idnokolja azt,hogy hipoallergén tápszert egyen?Tudtunk szerint Mi nem vagunk allergiások semmire a férjemmel.

  Válaszodat megköszönve, sikeres munkát és szép napot kivánunk!
  Adrienn

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Adrienn!

  6 hetes kor körül szokott lenni egy növekedési ugrás, amikor a babának hirtelen megnő az anyatej igénye, viszont a mellnek napokra van szüksége, hogy növelni tudja a termelt mennyiséget. Sokkal többet kell mellre tenni ebben az időszakban a csecsemőket, éhesek, olyan érzése van az embernek, hogy nincs is teje. Ez a tejmennyiség növelés nem mindnekinek sikerül, és elkezdődik a tápszer pótlás. Többnyire ez egy ördögi kör, a tej szépen elapad, mivel a baba egyre kevesebbet szopizik. Egy anyatejes baba ritkán hajlandó meginni egy HA tápszert, mert azok keserűek, az anyatej meg finom édes. Ilyenkor szoktak próbálkozni más tápszerekkel, (hiszen mindegyik kicsit más ízű), amelyek nem feltétlenül jönnek be egy olyan babának, aki már részesült a jóból, a finom anyatejből, vannak akik még a tápszer vanília cukrozásával is próbálkoznak. Szerencsére a nem HA tápszerek finomabbak. Az orvosotok a legjobbat akarta a babátoknak, online, látatlanban etikátlan és szakmailag elítélendő lenne erre a kérdésre válaszolnom, azt gondolom, a gyermekorvosotok ezt jobban tudja, ismeri a kicsit, van tapasztalata, vele kell ezt megbeszélnetek. Őszintén. Ebben sajnos nem tudok segíteni.

  Üdv,
  Enikő

 • […] hónapos kor körül elkezdődik a hozzátáplálás. Kezdetben lehet, hogy összességében kevesebbet fog szopni, pedig még nem eszik annyit. A […]

 • Viktória szerint:

  Kedves Enikő!
  20 hónapos kislányom válogatós, rossz evő, de szépen fejlődik. Az a gondom vele, hogy még mindig nagy problémát jelent számára a darabos ételek evése. A pürés bébiételekből kb. 5 félét hajlandó megenni, főzök is neki, de ritkán fogy pár kanálnál több. Rendszeresen járok úgy vele, hogy még a puha gyümölcsöt is csak kis darabokban képes lenyelni, ha egy szelet banánkarikát adok, azt jó eséllyel visszaköpi vagy fuldoklik/öklendezik tőle. Az almát, körtét még vékony szeletre vágva sem tudja megenni. Kicsit aggódom, mert a kortársai az egész almát kézbe véve elharapdálják, ő pedig szinte csak a pépessel boldogul. Lehet ennek anatómiai oka, aggódjak-e, vagy majd magától elmúlik? Fogai vannak, most jön a 4. előzápfoga, ez nem kéne hogy akadály legyen. Előre is köszönöm a válaszod!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Nem egyformák a gyerekek. Vannak, akik később tanulnak meg darabosat enni, vannak, akik hamarabb. A lényeg, hogy próbálkozni kell. Elképesztően keveset tudnak enni ilyen idősen a válogatós kisasszonyok (nekem is van egy), de különös módon mégis szépen fejlődnek, elég nekik. Próbálkozni kell, fokozatosan növelve a darabos dolgok nagyságát, mennyiségét és előbb utóbb ő is biztosan megtanul jól rágni. Próbáld tanítani, mutasd meg neki…azt hiszem mást nem nagyon lehet tenni. Ha mégis aggódsz, mutasd meg a gyerekorvosnak.

 • Andi szerint:

  Kedves Enikő!
  Hat hónapos lesz a kislányom. 3770 grammal született, jelenleg azonban 6500 gramm. A hozzátáplálást négy héttel ezelőtt kezdtük, nem sok sikerrel, de nem is ez az elsődleges probléma. Most derült ki, hogy ennyire stagnál a súlya a kicsinek, és tápszer kiegészítést kellene neki adnom. Mivel azonban a kislány eddig csak AT-et kapott, így semmi mást nem fogad el. Hozzá tartozik még az is a dologhoz, hogy a baba végig alussza az éjszakát, kétnaponta van széklete és a pisis pelus is oké. Nem nyűgösködik, csak mikor fáradt. Már az is felmerült bennem, hogy nem éhes, neki ennyi elég, amit az AT-jel magához vesz. Azonban a doki teljesen belém ültette az ideget. Próbálom cumisüvegből, pohárból, csőrös pohárból is itatni/etetni, de mindig sírás a vége (nem csak a picinél). Hogyan fogadtathatnám el vele az alternatív etetési módot? Normálisnak mondható-e, hogy a hat hónapos kislány nem duplázta meg a súlyát? Úgy vettem észre, hogy kb. másfél hónapja stagnál a súlya. Segítségedet előre is nagyon köszönöm. Andi

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Andi!

  Szerintem sok anyatejes baba nem hajlandó meginni a tápszert (én teljesen megértem őket). A tejpépet nem próbáltad? Vannak ilyen babák, akik vékonyabbak az átlagnál, sokszor ez családi vonás. Persze más is okozhatja, én ezt innen nem tudom megmondani, hogy van-e baj. Lehet kicsit bátrabban kellene próbáloznod, trükköznöd a hozzátáplálással, mostmár szüksége van rá. Bár kétségtelen vannak “későn érő” babák” hozzátáplálás szempontjából. Egyébként vannak olyan időszakok anyatejes babáknál amikor alig gyarapszanak, de aztán be szokták pótolni. Minden jót nektek!

 • Andi szerint:

  Kedves Enikő!
  Köszönöm a válaszodat. Valószínű, hogy tényleg bátortalan vagyok a hozzátáplálás terén, azonban igyekszem betartani az ajánlásokat. Viszont, habár én sem vagyok a tápszer híve, kénytelen vagyok elfogadni azt a tényt, hogy valamivel etetnem kell a babát. Van-e arra hatékony módszer, hogy elfogadtassam vele a cumisüveget vagy a poharat. i
  Egyébként nagyon tetszik az oldalad, rendkívül sok hasznos tanácsot, ötletet adsz és úgymond tartod a lelket a szülőkben. Köszönettel: And

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Andi!
  Kicsit túl van beszélve ez a hozzátáplálás dolog, nem kell annyira aggódni. A sima poharat úgy tudod elfogadtatni vele (van akinek a csőrös pohár nehezebben megy), hogy mindennap gyakoroltatod. Ha valami sűrűbb és finom gyümölcslevet teszel bele, akkor hamarabb ráérez. de ha nem, akkoris két hét alatt biztos megtanulja. Ha cumiztatni akarod, akkor nagy lyukút adj neki, akár le is lehet vágni a hegyét.
  Az etetéshez néhány praktikus tanács: akkor etesd, mikor éhes, ha közben kicsit szórakoztatod, akkor lehet, hogy többet eszik, persze erőltetni nem kell. A kislányom elég válogatós volt, de pl. szerette a meggyet krumlival. A répát, krumplival pici sóval, vagy kis zellerrel. Húslvesből a zöldségeket. Finoma reszelt almát, banánt, sütőtökpürét…ki kell tapasztalni a kicsit. A Müllerben kapható világoskék dobozos (Milumil) tejpépek, amelyek nem olyan édesek, mint a többi. De a dm-es sem olyan édes, mint a többi Milupa. Ha nem fogadja el a tápszert, akkor a tejpéppel szerintem meg lehetne próbálkozni, nagyon magas a kalóriatartalma, meg tudná lendíteni a súlyát. Minden jót nektek!

 • Ildi szerint:

  Kedves Dokimami!
  Kisfiam jövő héten lesz 10 hónapos. Még nem nőtt ki egy foga sem. A kérdésem az lenne, hogy ugye a rágásra szoktatásnál nem a kort kell figyelembe venni, hanem a fogacskák meglétét? És kicsit darabosat is akkortól lehet adni, amikor már van mivel elrágni. A védőnőnk az mondta, adjak neki kiflit (rágcsálni valót), de nekem nem tűnik logikusnak.
  Előre is köszönöm. Ildi

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Igazából a babák az ínyükkel is szét tudják préselni bizonyos mértékig a darabosat és foggal is csodásan tudnak nyelni nagyobb darabokat is rágás nélkül. Baba függő ki mikortól mit hogyan…. Ha viszket az ínye, akkor a rágicsálást szeretik, persze ahhoz megfelel egy kanál is. Visszatérve a válaszom: megpróbálhatod a kiflit (nem feltételnül fogyasztásra, hanem szopogatás, ínnyel rágcsálás céljából és rögtön kiderül vevő-e rá, vagy nem). Bár ínnyel szerintem könnyebb apró puha gyümölcs/főtt zöldség darabkákat szétpréselni, vagy ha nem megy, lenyelni. Ez utóbbiban az is jó, hogy a csippentő fogást is gyakorolhatja, jó móka lehet. De nem kell erőltetni, előbb utóbb mindenki megtanul rágni, ráér még vele, ha úgy látod.

 • Ildi szerint:

  Köszönöm szépen a tanácsot. Tegnap miközben mi vacsoráztunk Balázs baba kapott 1/4-ed kiflit. Először nézegette, mint egy játék. Mutattattuk neki, hogy kell enni, rágni. Aztán csakhamar rákapott. Negyed óra múlva már a teljesen szottyos kiflit majszolta, a morzsákat eszegette. 🙂 Én meg árgus szemmel figyeltem és izgultam, hogy nehogy egy nagy darabot félrenyeljen. Hamarosan kipróbáljuk az apró puha gyümölcsöket /főtt zöldség darabkákat is.

 • Saár-Palánki Diána szerint:

  Kedves Enikő!

  Először is köszönöm ezt a honlapot, mióta megszületett a babám, választ a kérdéseimre eddig szinte csak itt találtam, és sokszor tudtam erőt vagy megnyugvást meríteni a cikkekből.
  Kislányom 5 és fél hónapos, igény szerint szoptatom, szűken, de folyamatosan gyarapodik (a gyerekorvos szerint minden OK vele, nem kell minden kisbabának Murillo angyalkának lennie szerinte :-)). Elkezdtük a hozzátáplálást, amihez szintén nagy segítséget nyújt a fenti cikked.
  3 kérdésem van:
  1. Tejet csak 1 éves kor után ajánlott adni, ezt szeretném nagyon betartani, mert férjemmel allergiásak vagyunk, ráadásul én nem bírom a tejet, nem akarom, hogy ő is így járjon – kérdésem, hogy akkor mi van a tejpéppel? Egyszer megkóstoltattam a kislányommal, tetszett neki, de utána jutott eszembe, hogy tejből készül a por. Ezt lehet adni? Ha igen, inkább délelőtt vagy délután?
  2. Egy kicsit megmagyaráznád a 11. pontot a cikkedben (csecsemő 5 ó után pépeset már nem kapjon)? Akkor mit? Csak anyatejet?
  3. Nálunk sajnos nincs olyan üzlet vagy zöldséges, ahol bio terméket tudnék beszerezni, és a zöldségeseknél kapható árukkal bizony van némi fenntartásom. Bár van egy kis konyhakertünk, de pl. most őszibarackot onnan nem tudok a kislányomnak adni. Kérdésem, hogy nagy gond, ha most az elején többségében bébiételt kap? Mindenhol a saját főzést ajánlják, de ha nincs jó alapanyag hozzá?

  Válaszaidat előre is nagyon köszönöm!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Diána!

  A tejpépre rá van írva, melyik hány hónapos kortól adható, azokban tápszer van, kaphatja már most is annak megfelelően ami a dobozra van íva. Az 5 óra… egy elméleti jó tanács, vannak olyan babák, akiknek egy esti főzelék elrontja az éjszakát, a sok puki…de akinek nem okoz gondot, az ehet este főzeléket is, a babát kell figyelni. Tejpépet kaphat este is. Meg szophat is 🙂 Véleményem szerint az élő étel mindig jobb, mint a tartósított, ha van rá lehetőség érdemesebb az igazi ízekkel, igazi ételekkel megismertetni, hiszen a bébiételeket többnyire hőkezeléssel tartósítják…nem baj, ha eszik bébiételt, de most, hogy jó idő van és egyre több minden terem, én inkább választanám a nem bio zöldségest, mint a bébiételt. Természetesen te tudod a lehetőségeiteket, van, amikor nincs választási lehetőség…de ha van, akkor jobb az élő.
  Minden jót nektek!

 • Macera szerint:

  Kedves Enikő!
  Segítségedet szeretném kérni!
  Igyekeztem a hozzátáplálást nem elrontani. de úgy néz ki, még sem voltam elég figylemes. Azt írod, hogy újburgonyát semmiképp ne kapjon. én meg eddig csak azt adtam neki. Most mi lesz? Miért nem kaphatott volna?
  Eddig kapott almát, őszi és kajszibarackot délelőtt. Délután pedig burgonyát vízzel és egy kis anyatejjel pürésítve, illetve a gluténnal is így találkozott, Egy kis lisztet tettem a burgonyafőzőlevébe. Ma 7 hónapos éppen 🙂
  Eddig csak anyatejet kapott, illetve gyszer főzelék után kínáltam pohárból forralt lehűtött vízzel. Egészen ügyes volt. De én annak a híve vagyok , hogy amíg lehet kapjon csak a.tejcsit.
  Sokáig átaludta az éjstakát, de egy pár hete ébred 3 magasságában és csak szopival nyugszik meg. Én meg ara gondoltam, hogy hátha nem éhes, és abból a ciciből kapott amiből este is (10körül). Legközelebb 6 körül ébred, újabban visszaalszik 8 körül kel. A nappali alvása kiszámíthatatlan. Sokáig nem aludt csak el el pilledt egy negyed – fél órára. Mostanában ügyesebbel vagyunk, és próbáljuk bevezetni egy déli és egy délutáni alvást. De ugye ez általában attól függ, hogy mikro kel.
  Visszatérve az evésre, eddig mindig 2 szopi közt kapott enni. Adhatok neki már 3szor? Azt hogy javaslod? 2 gyümipép, egy főtt kaja?
  Szeretném következőként a répával és a husival megismertetni.
  Husi kapcsán kérdezném, hogy eddig azt olvashattuk, hogy baromfi, most meg, hogy marha? (merthogy abban a legkevesebb antibiotikum)
  Foga még nincs, de védőnő és dokinéni szerint is már várható, bár még nem nyáladzik. de nagyon rágcsál.
  Köszönöm előre is segítségedet!
  Szép nyarat!!!
  Marica

 • HÉdi szerint:

  Kedves Dokimami!
  Kislányom 7 hónapos, sajnos atópiás dermitisze van,
  Pedig csak anyatejet kapott. Mostanában kezdtem el neki gyümölcsöt adni és persze ráparáztam most én is a glutén őrületere. Kezdjem el bevezetni vagy sem?lehetséges, h érzékenyen reagálna az AD miatt?
  Segítségedet előre is köszönöm!
  Hédi

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Macera!
  Ha krumplit jól megpucoltad, akkor nem hiszem, hogy gond lenne. Ilyenkor nyáron többet szoktak inni a babák, természetesen ha elegendő neki az anyatej szomjúságoltónak, akkor úgy is jó, a forralt lehűtött víznél jobb ízű a babavíz. A táplálkozásban nehéz tanácsot adni, mert mindig az aktuális gyereket kell figyelembe venni, a reakciót (súlyfejlődés, mit szeret, hogyan alakul a széklet…), meg nehéz ügy, mert ha őszinték akarunk lenni fogalmunk sincs mit eszünk, maximum hihetünk róla ezt-azt. Ezért érdemes nem mindig ugyanott venni az élő élelmiszereket, változatosan adni mindent, akkor ha van is valamiféle szennyeződés, mindig más jellegű, nem halmozódik úgy. Táplálkozási tanácsot ezért a védőnőtől érdemes kérni, hiszen ő ismeri, látja a gyermeket. Babáknál nincs két egyforma nap, rohamos a fejlődés, amikor csökken az alvásigény, akkor az átmeneti időszak mindig kicsit macerás:-)
  Minden jót nektek!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Hédi!
  Sajnos ilyen jellegű kérdésben én nem adhatok személyreszabott tanácsot, csak az ajánlásokat tudom újfent elmondani, a gyerekorvoshoz illetve a kezelőorvoshoz kellene fordulni.
  Jobbulást kívánok!

 • Dicus és Csengus szerint:

  na de kávé 12 hónapos kor után ??????? eszem megáll… mi még anno ’87-ben az oviban kaptunk tejeskávét… már ott sem tudtam meginni… talán 16 éves kor után… NEM ???????

  csókolom…nem tetszenek eztet jól gondolni ….

 • Dokimami szerint:

  Kedves Dicus és Csengus!
  Elárulná pontosan hol ajánlottam kávét az egy éveseknek? Én nem tudok ilyenről. Egyébiránt a gyerekeknek nem kávébabból készülő kávét szokás adni, hanem pl. Maci kávé, gabona…

 • Virág szerint:

  Kedves Enikő!

  Milyen fajta növényi olajat javasolsz a főzelékhez adni?

  Előre is köszönöm válaszod,
  Üdv.,
  Virág

 • Virág szerint:

  Most olvastam a csak akkor kérdezz, ha muszáj -részt 🙂 Nem sürgős a válasz, jó munkát!

 • Dokimami szerint:

  Kedves Virág!
  Mivel nem vagyok semmilyen fanatikus, ezért azt mondanám, hogy pl. azt amit magatoknak is használsz. Nem tudom van-e jelenleg hivatalosan preferált olaj fajta a babáknak, a védőnőtök biztosan naprakészebb olaj ügyben, mint én, kérdezd meg őt.

 • Gabi szerint:

  Kedves Dokimami!

  Ahogy írod, én is kapkodom a fejem hozzátáplálás terén… Mivel szimpatikus és hiteles vagy számomra, úgy gondoltam, megkérdezlek, jól teszem-e, amit teszek.
  A kislányom holnap lesz 5 hónapos, két hónapja kizárólag tápszert kap. Egészséges, jól gyarapszik, minden rendben, azonban vannak időszakai, amikor egy nap csak négyszer eszik, majd egy-két hét múlva újra ötször. (Anyatejet is csak két hétig evett éjjel!!!! Nagyon régóta végigalussza az éjszakákat.) Kérdésem, hogy szerinted normális-e ez? Mert én nem agyaltam rajta egy pillanatig sem, a védőnőm viszont ki volt akadva és állandóan azzal nyaggat, hogy keltsem fel őt enni… (Ja, ha nem akar, sosem eszik.)
  Másik kérdésem, hogy jól csináltam-e a hozzátáplálást, ha így tettem:
  Picivel négy hónap előtt megkóstoltattam vele az almalevet, de szorulása lett tőle, azóta csak egyszer-egyszer kapott, higítva is szorulása lett… Így hát elkezdtem neki főtt krumplit és répát adni püréként, tápszerrel keverve, cumisüvegből. (Egyébként mennyit “normális” egy adagra megenniük?) Akkor azért szidott a védőnő, mert nem kanállal kezdtem, s hogy tápszert adtam hozzá…
  Elkezdtem kanalazni, már hetekkel ezelőtt, de csak szenvedünk.. a nyelvkiöltő reflex miatt csak kilöki, kilöki, kilöki… Szerintem nem érett rá…
  (Még nem is ül, csak tartva, s őt nem szabad bébihordóba tenni, mert kiskorában túl sokat volt, s gondokat okozott. Folyton tüsszögött, csuklott, horkolt. Kiderült, hogy a rekeszizmai ezzel kompenzálták ezt a “szuper” összenyomorítós testtartást. Azóta is horkol, ha huzamosabb idegi benne van, de szerencsére nincs baj, látta orvos.)
  Tehát, szerinted függesszem fel a kanalazást? Tényleg, ekkora bajt csináltam, hogy főzelékes cumis cumisüvegből etettem?
  És az utolsó: Engem nagyon aggaszt, hogy a tápszereknek ilyen magas a CH tartalmuk. Te normálisnak tartod?

  Köszönöm szépen válaszod, nem sürgős, várok, de az nagyon kíváncsian teszem!!! 🙂

  Gabi

 • Enikő szerint:

  Kedves Enikő!

  Pár hete igyekeztem elnyomni magamban, hogy írjak Neked, mert tudom, hogy már csak SOS kérdésekre van időd válaszolni, de most nem bírtam tovább. Egyszer korábban a teljes tanácstalanságban nem is segítő sorokként, hanem útra valóként tudtam hasznosítani amit írtál (bejött minden, pedig a sok egyéb ijesztgetés, tanács szöges ellentéte volt :), most ezért fordulok megint Hozzád.

  Gond most a hozzátáplálás, na és én, mert elszúrtam.. 1 éves a kislányom, 2,5 hónapja nem hízott, igaz nőtt 2 cmt, ezeket az egy éves kontrollon mértük múlt héten, és persze megint erősen tanácsolták, hogy valahogy haladjunk a normál táplálék bevezetésével, mert tápanyaghiány, vitaminhiány lesz a vége. Alap indulás a cicimánia, ezzel nincs is bajom, van tejem, és időben is próbálok 2 órát a normál evés(-i kísérlet) előtt kihagyni, hogy megéhezzen. Házikoszt, üveges bio, keksz, abonett a kézbe, mondókák, viccek, performance, még söralátetekkel is hajlandó vagyok kukucsolni a jó hangulat érdekében, és közben csempészem be a falatokat kisebb nagyobb sikerrel. Mégsem javul a helyzet: 3-4 kanál 10 órai, ebéd döcögve 100 ml, de nem minden nap, uzsi krimi, szinte semmi. Ez megy hónapok óta. Sokszor már evés közben előfordul, hogy pár szavas szókincséből az egyik első szavával közli a közelítő kanálra: NEM, majd mutat, Cizzi.. Engem etet, babát is, sokszor tetteti, h beleharap a banánba pl. Cuki, vicces, de most már rendesen megijedtem a dokinál tett látogatás után, és elkövettem a legrosszabbat.. A szokásos ellenkezés az etetőszékhez közelítve hisztibe csapott át, és a figyelem elterelő játékok ledobálása után én kaptam egy adag pépet a ruhámra – eztán pedig nem hagytam rá, és a heves elutasítás ellenére 3-4 kanállal belerőltettem a gyümölcsből :(((( Tudom, ezzel csak rontottam mindenen, de nem tudom, hogy csináljam. Nem tudatos anyuka, aki ennyire hagyja elharapózni a dolgokat, a fejlődéséről, egészségéről van szó.. De akkor is, olyan rossz érzés hallgatni, látni, hogy minden ismerős baba eszik rendesen, szendvicsezik, önállóan együtt falatozik a családdal. Nekem meg gyomorideg, ha itt az idő. Pedig sokáig laza, és türelmes tudtam lenni, most abban kérném a tanácsod, vagy bárkinek, aki olvas, hogy tudom az esetleges traumát helyrehozni? Hogy tudom ügyesen rávenni az evésre? Minden ötletnek örülnék, most az etetőszék konkrétan mumus. Inkább játszani, na és szopizni akarna..

  Köszönöm szépen előre is 🙂

  Minden jót:
  Enikő

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 44. rész – A hozzátáplálás: 65 gondolat és a hivatalos ajánlás at Dokimami.

meta