Várandósan egy kisdeddel: 11 jó tanács

július 22nd, 2010 § 4 hozzászólás

Van, aki könnyebben viseli a várandósságot és van, akinek teljesen megbolondul a teste és igen sok problémával, kellemetlenséggel kell együtt élnie 9 hónapig. Az mindenesetre bizonyos, hogyha van a pocaklakó mellett egy kisded is, az komoly kihívás lehet. Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány praktikus tanácsot, hogyan éljétek túl ezt az időszakot úgy, hogy mindenkinek jó legyen:

1. A terhesség elején a hányinger és a fáradtság, ami a kellemetlenséget szokott okozni. És hát a kisded kaka látvány, szaga igencsak hánytató hatású tud lenni.

Tipp: vegyél egy wc szűkítőt, ne a bilibe kakáljon. Próbáld úgy kitörölni a fenekét, hogy nem nagyon nézel oda. Ha otthon van apa, inkább ő kakáltassa, pelenkázza a kicsit. Ha még a pelenkába trottyant próbálj ne odanézni és tartsd vissza a lélegzeted vagy szagolj közben egy illatos pl. zsebkendőt, amíg kitakarítod, meg persze az sem árt, ha van a közelben valami, amibe hányhatsz, ha úgy alakulna.

Amikor a kicsi alszik, feküdj le te is. Ha még több alvásra van szükséged, apa vigye el sétálni délután és addig pihenhetsz. Mikor elalszik a gyermeked, akkor te is feküdj le este.

2. Találj valami szellemi elfoglaltságot, munkát, valamit, ami kizökkent a gyerekezésből, ha még otthon vagy a nagyobbikkal. Mert, ha megszületik a kicsi újra kezdődik a babaápolás taposómalma, ami persze csodás időszak, de szellemi tunyaság is egyben, nem árt kizökkenni kicsit a gyereknevelésből, hogy újra kedvvel, rácsodálkozással tudd megélni az újra babázást, ne fásulj, savanyodj, butulj bele.

3. Ne feledkezz meg a szülésre való felkészülésről. A magzattal való beszélgetésről…stb…neki is jár minden, ami a nagynak. Igaz, hogy már nagyjából tudod, hogy mire számíts szüléskor, de valójában nincs két egyforma szülés és roppant fontos újra végigjárni a lelki lépcsőket a siker érdekében.

4. Persze jobb nem emelgetni a nagyot, de ez egyszerűen kivitelezhetetlen. Ami minimálisra csökkenti az emelgetés szükségességét: fellépő használata, ha mentek valahova ketten, vigyél babakocsit, ha elfáradna abba üljön. Ha muszáj emelni inkább a hátadra vedd (másszon fel valahova és úgy vedd a hátadra).

5. Beszélgessetek a kistesóról sokat, mi fog történni, anya pár napig nem lesz otthon, mikre kell majd figyelni, milyen lesz a kisbaba, miben tud majd segíteni…nagyon érdekes, ahogy elképzelik/megélik a terhességet a kicsik – de majd meglátod, nem akarom lelőni a poént.

6. Ölelgesd, feküdj mellé, mert azáltal, hogy nem emelgeted, kevesebb lesz a testkontaktus és ez lehet, hogy hiányozni fog neki. Ha mindenáron azt akarja, hogy vedd ölbe, akkor ülj le valahova és úgy vedd ölbe, ölelgesd.

7. Ha feküdnöd kell, főleg a várandósság végén többet kell pihenned, akkor játszatok olyan játékokat, amiket egyhelyben, akár az ágyban is lehet pl. kirakó, meseolvasás, rajzolás, gyöngyfűzés, gyurmázás, babázás…amikor pedig szépen játszik egyedül, akkor hagyd és pihenj le. Ha nem tud egyedül játszani, akkor tanítsd meg neki, hamarosan erről fogok írni, ezt hogyan lehet.

8. Vegyél néhány új ruhát a kisbabának is, ne csak a kinőtt nagytesó ruhái legyenek. Ha pedig ellentétes nemű, akkor méginkább. Fiúra rózsaszínt nem kellene adni magánvéleményem szerint.

9. Próbáljatok a férjeddel/kedveseddel minél többet kettesben lenni, töltődjetek fel, erősítsétek a kapcsolatotokat, mert két gyerekkel sokkal kevesebb időtök és energiátok lesz majd egymásra.

10. Legyen meg a szülés forgatókönyve, hogy a gyermek kivel, hol fog aludni majd, ha úgy alakul és természetesen ő is tudjon róla.

11. Ha mész a vizsgálatokra, jobb, ha nem viszed magaddal a gyermeket. A legtöbb helyen sokat kell várakozni. Ha nincs, aki vigyázzon rá, akkor vigyél neki enni, inni, mesekönyvet, ceruzát, füzetet, hogy el tudja foglalni magát.

Készülj fel, hogy ha érzékenyebb a gyermeked, akkor a szüléshez közeledve, mikor már látja, hogy össze van csomagolva anya kórházi táskája rosszabbul fog aludni. Szerencsére mi nők kemény fából vagyunk gyúrva és ha nehézség van, erőnk sokszorozódik és mindent megoldunk, kibírunk. Nekem nagyon nagy élmény volt a kislányommal végig csinálni a Botonddal való terhességemet, pedig nem egy egyszerű terhesség volt. Nagyon vicces és felemelő volt, ahogyan várta a tesót, sok kis családi sztori született.

Tagged

§ 4 Vélemény: Várandósan egy kisdeddel: 11 jó tanács"

 • Ököl szerint:

  na, jókor olvasom, bár mi többé-kevésbé így csináltuk.
  DE mi lesz holnaptól, amikor egy újszülött és egy 18 hónapos fog együtt lakni velünk 🙂

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Hamarosan arról is írok, de az elején nem szokott vészes lenni, bár mint minden ez is gyerekfüggő. Akkor ma izgi nap lesz 🙂

 • Mónika szerint:

  Tisztelt Doktornő!

  Jelenleg adatrögzítői munkakörben dolgozom napi 8. órában. A kérdésem az lenne,hogy a számítógép veszélyezteti, nincsen káros hatással a magzatra? Köszönöm válaszát.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Mónika!
  Jelenlegi tudásunk szerint nem valószínű, hogy a magzatra ártalmas lenne a számítógép. Viszont a 8 órás ülőmunka nehézséget jelenthet majd a várandósság előrehaladtával, érdemes majd figyelni erre (pl. munka közben gyakori pihenő, séta, torna…) Minden jót kívánok!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Várandósan egy kisdeddel: 11 jó tanács at Dokimami.

meta