Csecsemőgondozás tanfolyam 43. rész – 6 hónaposak játékai

július 4th, 2010 § 0 comments

Már megint ismételhetném magam: éneklés, mese, kép nézegetés, simogatás, csikizés, nézelődés a lakásban…

De mostmár kezdődik a százszemem rajta korszak. Sok baba megindul. Van akik még csak gurulnak, vannak, akik már kúsznak és olyanok is vannak, akik négykézláb söpörnek. Sőt, ha lehet ezt még fokozni, a legerősebbek már felhúzzák magukat állásba és ezzel igencsak megrémisztik a büszke szülőket, ideje megismerkedni a BALESETI FORRÁS fogalommal. Ezért is kezdtem a Mit tegyek, ha baj van? e-mail tanfolyamot a fejsérüléssel. Hanyatt esik, magára ránt valamit. Felmászni ugyan magasra még nem tud, de ne félj, hamarabb eljön ez a nap, mint gondolnád. (Ha már nem emlészel mindenre, akkor olvasd el a fejsérülések összefoglaló utolsó leckéjét, katt ide!)

Nézzük milyen játékokat érdemes venni?

 1. Hűtőrágókát (ugyanis ilyenkor már el szokott kezdődni a fogzás)
 2. Színes műanyag kanál (hiszen a hozzátáplálás is elkezdődik). Olyat vegyél, aminek a feje nem túl széles, nem túl mély, pici a szája egy féléves babának. A kanál nem csak etetésnél jön jól, hanem ha pl. a család eszik, akkor lefoglalhatja magát vele.
 3. A fő játék ebben a korban a dolgok leejtése, ledobása és persze visszakérése, meg az ütögetés.
 4. Hamar megunja a játékait, a felnőtt, vagy a nagytesó dolgok jobban érdeklik. Nagy népszerűségnek örvend pl. a tv távirányító, mobiltelefon, újság, ásványvizesüveg. Nálunk a tesó puzzleje is nagy kedvenc.
 5. Ha még nem kúszik, vagy csak hátrafele, akkor tegyél le elé valami nagyon érdekeset. Ne tedd túl messzire, de ne érje el. Még az is lehet, hogy téged is meglep, ahogy megszerzi. De ha még nem sikerül, akkor se keseredj el, eljön hamarosan az a nap is.
 6. Vannak, akik már ülnek 6 hónaposan, de olyanok is akadnak, akik csak egy hónap múlva fognak. Ne ültesd. Felül ő majd magától, ha akar.
 7. Ha játékot veszel, azt tartsd szem előtt, hogy a csecsemőknek való játékok igen unalmasak és ez a babának is feltűnik. Csörög, zörög, színes, esetleg lehet huzogatni és ennyi. Szóval ne várj nagy hatást. El van vele néhány percig, negyedóráig aztán nem érdekli. Ezért érdemes nem túl sok ilyen játékot venni és abból is csak egyet kettőt odaadni egyszerre, cserélgetni őket, hisz pár nap múlva minden új, ha nem találkozott vele.
 8. Mese könyveknél az élénk színű, nem túl zsúfolt ábrák a népszerűek. Viccesnek szokták találni az állathang utánzást.
 9. Még nem tudja megfogni az apró dolgokat, de ennek ellenére nagyon figyelj rá, ha bekap valamit, nem tudja kiköpni.
 10. Meztelen lábakkal is tedd le, lehet, hogy így jobban ráérez a mozgásformákra.
 11. Nagy eredmény, hogy már nem egyből veszi a szájába a dolgokat. Mostmár megfog-megnéz-bekap háromszögről beszélhetünk.
 12. Le lehet tenni a szőnyegre, a padlóra is, ha nem túl hideg, ha már közlekedik, akkor nem kell félni, hogy a padlót fogja nyalni (max. egyszer megkóstolja).
 13. Készülj fel, hogy bármikor felállhat, felülhet, négykézláb nekiindulhat, kiságyat le kell ereszteni, lakást átnézni, konnektorokat dugaszolni.
 14. Lelógó vezetékekre figyelj, nehogy magára rántson valami! Ezek rángatása is népszerű játék.
 15. Mostmár szemmel láthatóan ért bizonyos szavakat, a nevére biztosan felkapja a fejét. Beszélgessetek, tanítgasd.
 16. Fürdésnél, pelenkázásnál, öltöztetésnél gondok lehetnek. Aki már ül, az már nem akar többet feküdni. A fürdés uncsi lehet, ne próbáld ekkor már fektetni (ha jól ül), adhatsz neki fürdőjátékot, amit rágcsálhat. De az igazi áttörés akkor szokott bekövetkezni mikor már öntözgetni tudnak, akkor lesz jó játék, hosszabb a fürdetés.
 17. Baba hintába, ha már ül, lehet hintáztatni, imádni szokták.
 18. Ha már jól ül, akkor a babakocsiban is ülhet és sokkal jobban fog szeretni babakocsizni.
 19. A lényeg, hogy adj neki teret a mozgásra, ne ültesd direkt, biztonságos, rágható játékokat adj neki.
 20. A labdák, akár a nagy ladba, keljfeljancsi is népszerű ebben a korban.
 21. Csinálj neki akadályokat, ha nem olyan a lakásotok. Mire gondolok? Valami, ami 10-20 cm-rel magasabb a földtől (matrac, párna…), félig felmászva rá rugózhat, majd megtanulhat rámászni. A mozgás sokkal érdekesebb játék, mint pl. egy rágóka.
 22. Szeret a lábával, a kezével játszani, bemászhat az ágy alá, nem kell neki mindig játékot adni…Ne hagyd egyedül a magasban mostmár soha! Ha felállt és kikönyököl a kiságyból, akkor tegyétek le a legalsó szintre!

Tagged

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 43. rész – 6 hónaposak játékai at Dokimami.

meta