40 okosság – kezdő terhesek részére

június 26th, 2010 § 37 hozzászólás

Vannak, akik éveket készülődnek a várandósságra és vannak, akiknek az elmaradó havi vérzés és a hányinger jelenti be a nagy hírt. Akármi is volt az előzmény, óriási, egetrengető dologról van szó. Az alábbiakban összeszedtem néhány dolgot, amivel nem árt tisztában lenni egy friss terhesnek.

 1. A pozitív terhességi teszt után érdemes felkeresni a nőgyógyászt. Meg fogja kérdezni, mikor volt az utolsó menstruáció. Erre az utolsó vérzés első napját kell válaszolni. Ebből fogja kiszámolni a terhesség idejét és a szülés várható időpontját. Azonban jó, ha tudod, hogy a fogantatás nagy valószínűséggel ettől a naptól számított kb. 2 hét után volt. Ezért, amikor azt mondja neked a nőgyógyász, hogy magácska 6 hetes terhes, akkor a magzatod valójában még csak kb. 4 hetes. A terhesség 266 nap, az utolsó menstruáció első napjától számítva 280 nap. 40 hét. A 26. héttől van esélye többnyire az életben maradásra szülés esetén, a 37. héttől pedig nem számít kora szülöttnek.
 2. Ha megtudod, hogy terhes vagy azonnal kezdj el szedni terhesvitamint, ha nem tudsz dönteni, olvasd el ezt a cikket: Terhesvitamin körkép.
 3. Mit nem szabad egy várandós nőnek? Dohányozni (a passzív dohányzást is kerülni kell), alkoholt inni, kábítószerezni, gyógyszert szedni (kivéve, ha az orvos felírja), gyógynövényes készítményt is csak orvosi javaslatra, ha állandó betegség van (pl. cukorbetegség, asztma, pszichiátriai…) konzultálni kell a kezelőorvossal az új terápiáról.
 4. Mit ne csinálj? Kerülni kell a macska és kutyaürüléket, ha nem kivitelezhető, akkor gumikesztyűben kell az almot takarítani és utána alaposan kezet mosni.
 5. Mit ne egyél? Nyers, vagy félig főtt húst, rákot, kagylót. Alaposan mosd meg a zöldségeket, gyümölcsöket. Ha tudod mellőzd az alábbi ételeket: tartósított készételek (pl. levespor, konzervek), büfé mirelit kaják, nem pasztörizált lágy sajtok (pl. camember), halat max. hetente kétszer egyél, kávét, fekete teát, kólát kis mennyiségben lehet inni, de jobb ha mellőzöd. Gyógynövényteákról előtte konzultálj az eladóval, patikussal lehet e várandós nőnek, csökkentsd az édességet, viszont, ha nagyon kívánsz valamit, akkor ne vond meg magadtól (kivéve, ha drog, dohány…).
 6. A terhességet trimeszterekre osztjuk fel. 3 trimeszter van, az első az első 12 hét. Ez a legkritikusabb időszak, itt dől el többnyire, hogy megmarad e a baba, vagy nem. Ebben az időszakban nagyon kell vigyázni, ne most fessétek ki a lakást, óvakodj minden mérgező anyagtól, gáztól. Ha ez letelt, akkor szoktuk bejelenteni a nagy hírt a távolabbi rokonoknak, ismerősöknek, barátoknak, munkatársaknak, főnöknek. A következő trimeszter a 26. hétig tart, ez a legjobb időszak. Vége a hányingernek és az állandó álmosságnak, a pocak még roppant csinos és fürge a kismama. Ilyenkor érdemes kihasználni az időt egy utolsó nyaralásra, kirándulásra…A harmadik trimeszter a szülésig tart. Melyik trimeszterben mit kell venni? Olvasd el az erről szóló cikkeimet: Katt ide!
 7. A szexuális életet lehet tovább folytatni, a pozitúrák változnak az idő előrehaladtával. Mottója: lehet, de nem kötelező. Azaz ahogy a pár kedve tartja. Vannak időszakok, amikor a kismamának nincs kedve, máskor meg nagyonis van. A leendő apák többnyire kétféle képpen szoktak reagálni, az egyik csoportot a gömbölyödő pocak felizgatja, a másikat lelohasztja. Ha vérzést tapasztalsz, akkor keresd fel az orvosod. Ha veszélyeztetett terhes vagy, akkor általában nem lehet szexelni.
 8. A terhességi vizsgálatok menetéről itt írtam: Katt ide!
 9. Fontos a megfelelő folyadék bevitel a terhesség alatt, a legjobb a széndioxidmentes ásványvíz.
 10. A várandósság alatt az alábbi panaszok szoktak előfordulni: fogínyvérzés, aranyér, székrekedés, lábikragörcs, gyomorégés, bőrkiütések, szédülés, fáradtság, rosszullét, hányinger, légzési nehézségek, gyakori pisilés, alvási nehézségek, striák, izzadás, láb és kézdagadás, gombás fertőzés, vizeletcsepegés, hüvelyi folyás (színtelen, világos, vagy fehér, nem fáj), visszértágulat, orrdugulás, orrvérzés, szél, puffadás, hátfájás.
 11. Mit sportolj? Terhestorna, úszás, terhes jóga, séta… Ha eddig nem sportoltál nem muszáj most elkezdened. A veszélyes sportokat kerülni kell, még a biciklizés is okozhat vetélést egy esés esetén. Az anya tartósan szapora szívverése oxigénhiányt okozhat a babánál, ezért is a kíméletességre figyelni kell. Ne tornázz, ha vérzés, görcs jelentkezik, vagy lázas vagy egyéb betegségre utaló tüneted van.
 12. A munkahelyünk veszélyes lehet a magzatra, ha ilyen munkahelyen dolgozunk, akkor nem kell megvárni az első 3 hónapot, azonnal jelezni kell a főnöknek, más részlegre helyezhet, vagy akár elküldhetnek táppénzre. Pl. ilyen lehet egy laboratórium, vagy ahol sugárzás van, veszélyes anyagok, állatokkal kapcsolatos munka. A veszélyes munkahelyeken kívül is lehetnek olyan helyzetek, ahol kímélni kell a várandóst, pl. ahol emelgetni kell, rázkódás van, hajolni kell, a has össze préselődhet a ruhában, hosszan tartó állás, ülő munkánál …
 13. Még terhesség előtt jó tisztázni, hogy voltál e rózsahimlős, mert ha nem és nem kaptál védőoltást, akkor óvakodnod kell tőle. Ha még nem vagy terhes, akkor teherbeesés előtt 3 hónappal még beadathatod a védőoltást, utána már nem.
 14. Ha a családban van ismert öröklődő betegség, akkor érdemes felkeresni a genetikai tanácsadót még teherbeesés előtt.
 15. A fogamzásgátló szedését teherbeesés előtt minél hamarabb érdemes abbahagyni, legalább 3 hónappal.
 16. Ha várandós vagy, akkor ne fogyózz, ne tarts tisztítókúrát.
 17. A gyerekszülésre az ideális életkor 20-30 év között van. Manapság ez egyre inkább kitolódik, 18 év alatt és 35 év felett valamelyest nő a problémás szülések, sérült babák száma.
 18. Tüdőszűrésre ne most menj, ha pl. a fogorvos röntgenezni akar szólj, hogy várandós vagy. A mikrótól legalább egy méter távolságban legyél, mikor működik.
 19. Kerülni kell az erős illatú oldószereket, festékeket, erős illatú anyagokat. Veszélyesek a növényvédő szerek, azbeszt, ólom, ipari oldószerek. A tartós zaj, bántó zajokat, hirtelen erős hangokat is érdemes kerülni.
 20. Az egészséges várandóssághoz jogod van, el kell engedni a munkahelyednek vizsgálatokra, rövidített munkaidő, esetleg másik munkakört kell biztosítania a munkaadónak. A pontos törvényeknek érdemes utánanézni, ha úgy érzed veszélyeztetik a magzatod egészségét a munkahelyeden.
 21. Ha anyaságod, terhességed miatt megfélemlítenek, ellenségesek, megaláznak, megszégyenítenek, vagy támadóak veled szemben, szexuális zaklatásnak minősülhet.
 22. Szülés előtt 2-4 héttel mindenképpen érdemes szülési szabadságra menni, ha teheted, vagy szükséges, természetesen hamarabb is elmehetsz. Érdemes tájékozódni a juttatásokról, pl. már a 91 napos magzat után is lehet családi adókedvezményt kérni.
 23. A várandósság alatt jobb zuhanyozni, 38 foknál ne legyen melegebb a fürdővíz, a hideg vizet is kerülni kell. A fogmosásra fokozottan érdemes odafigyelni, ilyenkor romlékonyabbak a fogak. Fogorvoshoz feltétlen menj el.
 24. A háziállatoktól tisztes távolságot kell tartani, új háziállatot ne most fogadjatok be.
 25. Az öltözködésnél a kényelem legyen a fő szempont, a tűsarkú és szoros, műszálas ruhákat érdemes kerülni.
 26. Ha beteg vagy, akkor aggódni fogsz nem e árt a babának. Egy nátha nem okoz semmi problémát. A láz viszont káros lehet, 39 foknál kérj orvosi tanácsot a csillapításra. Aszpirint ne vegyél be! A nőgyógyászok az Algopyrint szokták javasolni, de mielőtt beszeded, kérd ki a nőgyógyászod, háziorvosod tanácsát. Először langyos fürdővel, lenge ruhával, hűvös tea fogyasztásával hűtsd a tested. Az oltásokat általában nem szokták terhes nőknek beadni, de vannak kivételek.
 27. Nagyon fontos a szülésre való lelki felkészülés. Ha rettegsz a szüléstől akkor érdemes kutakodni a lelkedben vajon miért. Olvass sokat a témában, ha szükséges, kérj szaksegítséget.  Ugyanakkor vigyázz arra, nehogy túlbecsüld a külső segítség szerepét, hiszen csak útmutatót tud bárki adni, a munkát neked kell elvégezned a lekedben, egyedül. Neked kell szembenézned a félelmeiddel, ha vannak, és csak te érzed tested jelzéseit is. Mindenki egyedi, ezért vigyázz az általánosításokkal, közhelyekkel. A szülést megelőző heteket ne csak az utolsó simításoknak szánd, hanem a szülésre való ráhangolódásra is, nagyon fontos. Beszélgess a babáddal.
 28. Ne hibáztasd majd magad! Ha természetes szülésre, szoptatásra készülétél, de valami miatt nem jön össze, ne hibáztasd magad. Lépj túl rajta, mert ha ezen fogsz depressziózni sokkal többet ártasz a babádnak, mint azzal, hogy pl. nem kap elég anyatejet. Úgyis szép és egészséges baba lehet. Vannak dolgok, melyekre nincs befolyásunk, ezért nem szabad rajtuk keseregni sokáig.
 29. A természetes szülésért, a sikeres szoptatásért úgy tehetsz a legtöbbet, hogy felkészülsz rá elméletben, lélekben és nem görcsölsz. Minél hamarabb meghallod anyai ösztönöd szavát, és félresöpröd a millió gyereknevelési jó tanácsot, annál boldogabbak lesztek. Próbáld meg élvezni ezt a ritka és különleges állapotot, ami a várandósság és a csecsemőgondozás. Ezek lehetnek életed legszebb évei, ha némileg fel vagy készülve a nehézségekre és a pillanatnak élve éled meg.
 30. Adj majd időt magadnak, hogy feldolgozd a szülést, az anyává válást. Embere válogatja, de akár évekig is eltarthat. Ez teljesen normális, óriási dolgok, hatalmas változások fognak veled történni rövid idő alatt. Lesz itt minden, elképzelni előre nem lehet, mégha több könyvtárat ki is olvasol.
 31. A terhesség ideje alatt kerülni kell a forró pezsgőfürdőket, szaunát, a legtöbb gyógyvízű medencéből is ki vannak tiltva a várandósok. Ez különösen a terhesség első hét hetében fontos. Utána 10 percnél rövidebb ideig lehet pezsgőfürdőzni, szaunázni, ha nagyon muszáj 🙂
 32. Az otthoni takarítás során a nagyon mérgező tisztítószereket kerüljük (pl. tűzhelytisztító) és az erős szagú tisztítószereket is csak olyan helyiségben használjuk, ahol jól ki lehet szellőztetni. Itt egy jó alkalom, hogy elkezdjünk zöldek lenni.
 33. Ha festitek a lakást, a gyerekszobát, akkor inkább vízbázisú festéket használjatok, az ólomtartalmú, higany tartalmú latextartalmú festékek kerülendők várandósan.
 34. A rovarölő szerekből inkább a természetes alapúakat használd és utána jól szellőztess ki. Inkább mechanikusan védekezz: szúnyogháló, moszkítóháló. Néha használt rovarölő nem szokott problémát okozni, de a tartós használat okozhat fejlődési rendellenességet a babának.
 35. Külföldi utazás során a célpontot ésszel válaszd ki, kerüld pl. a maláriával fertőzött területeket. Mindig kérdezd meg az orvosodat az adott országról, lehet, hogy nem ajánlott várandósan odarepülni.
 36. Az első hónapokban még lehet hason feküdni, ahogy nő a pocak, utána már nem. A hanyatt fekvés is gondot okozhat, ahogy nő a baba. A legjobb az oldalt fekvő pozíció.
 37. Járj el rendszeresen a védőnői tanácsadásokra, kérdezz meg mindent, ami csak nyomaszt.
 38. Ha teheted, menj el szülésfelkészítőre, de a csecsemőgondozást (Katt ide), szoptatás megtanulása éppen olyan fontos előre. Igaz, hogy most még csak a szülésre tudsz gondolni, de a munka csak utána kezdődik. Azt szokták mondani a szülés így is úgy is megtörténik. Gyerek bent még nem maradt. De a szoptatás, a baba ellátása, már csak a te felelősséged lesz, rajtad fog múlni. Magától sajnos nem megy. Nem árt az alapos felkészülés.
 39. Ha szülési fájdalomcsillapítást akarsz kérni, előtte tájékozódj alaposan, lehet, akkor már nem is akarod annyira.
 40. Hajrá! Nehéz, de nagyon izgalmas időszak következik az életedben. Muszáj lesz felnőnöd és ha hagyod és észreveszed, akkor nagyon szép évek várnak rád, talán a legszebbek. Ja, és ha tudsz, szerezz be egy szupernagyit a közelbe, jól fog jönni.

Plussz egy tanács: A babapiac fel fog falni, ha hagyod magad. Sok-sok jó tanács van, de ezek zömét a józan eszeddel is ki tudtad volna találni. A tested csodálatos, ha hallgatsz az érzéseidre, tested jelzéseit észreveszed és követed, akkor nagyot nem hibázhatsz. A legtöbb baba tökéletes és nem nekünk kell megjavítani, vagy megcsinálni (nem is nagyon tudnánk), az anyai ösztönök is a legtöbbünkben bele vannak kódolva, persze nem tökéletes a világ és a tökéletlenségeken néha tényleg tudunk segíteni, ezért fontos az ellenőrzés, a vizsgálat. Amennyire lehet, őrizd a harmóniádat, kerüld a bántó helyzeteket, embereket, vigyázz magatokra és bár ez nem orvosi jó tanács, de azt hiszem ebből még baj nem származott, ha tudsz, imádkozz érte.

Sok boldogságot kívánok nektek!

Az oldalon csecsemőgondozás tanfolyamot, alkalmanként babaelsősegélyt és több száz cikket olvashatsz az anyaság hétköznapi, gyakorlati, apró, de fontos dolgairól. (Az egyes kategóriákat a bal oldalsávban találod.) Csatlakozz hozzánk a facebookon (kattints ide hozzá) és akkor értesülhetsz az újabb ingyenes tanfolyamokról, illetve az új blog bejegyzésekről is. Várlak ott is szeretettel! Dokimami

Tagged

§ 37 Vélemény: 40 okosság – kezdő terhesek részére"

 • Brigitta szerint:

  Nagyon szepen koszonom a cikket…nagyon hasznos es erdekes…erre volt pont szuksegem,es gondolom meg sok mas lanynak….Nem tudok elegge halas lenni a cikk miatt..koszonom meg egyszer 🙂

 • Csajszi20 szerint:

  Benne volt minden válasz ami most hirtelen eszembe jutott! köszönjük!

 • Dirge szerint:

  Hát nekem az alvás a végén már se oldalt, se háton sehogy nem volt jó:)
  Azt, hogy a fogamzásgátlót abba kell ahgyni 3 hónappal előtte, senki sem mondta, pedig nem egy orvosnak jeleztem hogy majd babát szeretnénk. Így nem hagytam abba csak közvetlenül előtte, vagyis, az abbahagyás után két héttel már lakott bennem valaki. Amikro a védőnő megtudta, halálosan megijesztett, hogy na most tuti valami baja lesz a gyereknek, de szerencsére nem lett, egészséges, erős, egyelőre minden rendben vele, és a terhesség alatt sem volt semmi baj.
  De valószínűleg nekem csak szerencsém volt.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  A várandósság elején nagyon óvatosak vagyunk, sose lehet tudni. Mint ahogy nem minden dohányos lesz tüdőrákos, de 20x nagyobb esélyük van rá. Egyébként az öcsém is kicsit hasonló módon “kezdődött” és kutya baja. De azt gondolom mindig jobb félni, mint megijedni.

 • Varga Eva szerint:

  Ha az elso hetekbe meg idtam 2 Fervex teat(hulesre) a magzatnak lehete valami baja. Nem tudtam akkor a terhesegrol? Meg most sem biztos de tesztett csinaltam es az egyik pozitiv lett, a masodik negativ igy bejelentkeztem az orvoshoz. Semmi tunetem ni9ncs azon kivul, hogy 10- en nem jott meg a menzeszem es ma 15. De nagy dilemaba vagyok ugyanis 6-dikatol terveztuk el, hogy tobbe nem vedekezunk johet a lurko, es egybol bejojon lehetetlenek tartom meg raadasul olvastam hogy a tesztek csak 10-14 naposan mutatjak ki es en 11-en neztem meg. Ebbol gondolom, hogy valoszinuleg meg azelotti lehet es en a multhonapba ittam ket influenza ellenes teat- ezert felek. A mult honapba 8-an voltam beteg es csak 3 napot tartott, de gondoltam felfazas, ugyanis eleg gyakori, ja es eleg sokat jarokk az utobbi 2 hetbe vecere, es eros csipos szagja van!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  A terhesség első hetei a mindent vagy semmi időszaka, ilyenkor még senki sem tudja, hogy terhes és vagy megmarad a baba, vagy nem. Ha igen, akkor nem ártott a dolog. Viszont, ha beigazolódik a terhesség, akkor mostmár óvakodni kell a káros dolgoktól. A felfázással orvoshoz kellene fordulni. Sok mindenkivel előfordult már, hogy egyik nap kitalálta, hogy babát vár és szinte azonnal meg is fogant. Elég jó tesztek vannak. A peteérés a legutóbbi menszesz első napjától számított kb. 14. napon szokott lenni, persze máskor is lehet. Azaz, a teszt már ki tudná mutatni, ha terhességről lenne szó, ha akkor történt a fogantatás. Igaz peteérés más napokon is előfordulhat.

 • Armimami szerint:

  Kedves Doktornő!
  Nagyon hasznos, összeszedett a cikk, köszönet érte. Nekem már van egy babám, és most jön a másik, de jó visszaidézni, hogy mit lehet, és mit nem. Ezzel kapcsolatban lenne is kérdésem, én a teherbeesés előtt közvetlenül csináltam májtisztító kúrát (keserűsós, grapefriutos, olivaolajas), ami szuper volt, de nem tudom, árthatott-e a petesejtnek? Ugyancsak a teherbeesés előtt cseréltettem ki az amalgán töméseimet, amire szintén rizikófaktorként tekintenek. Érdekelne, hogy a takarítószerek, és más káros gőzök hatása milyen lehet a magzatra? Volt hajfestésem (bár kértem maszkot), meg takarítani is kell, a ruhákat fehéríteni, ez mind káros gáz. Arra tudna-e válaszolni, hogy ezek a külső hatások csak a megtermékenyítéstől jelentenek potenciális veszélyt, vagy már korábban is hatnak sejtjeinkre, így pl. a petesejtere, vagy a hímivarsejtre? Milyen hatással vannak a babára az első trimeszterben? Ha megmarad a baba, akkor az azt jelenti, hogy nem ártott, és nem befolyásolja a fejlődését? Ilyenkor mindig azon gondolkodom, hogy a méh vajon mennyire védi meg az embriót ezektől a külső hatásoktól? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Ezek azok a kérdések, melyre nincs ember, aki válaszolni tudna, az idő mondja meg a választ. Mint ahogy nem lesz minden dohányos tüdőrákos. Itt is, ha valaki mindentől megóvja magát (szinte lehetetlen), akkor is születhet beteg babája. Biztosat, csak akkor lehet mondnai, ha megszületett az egészséges kisbaba. Sajnálom, ez mindenkinél így van, beszélhetünk statisztikákról, de egyéni szinten ez nem sokat ér. Kívánom, hogy minden rendben legyen.

 • Dirge szerint:

  Sziasztok!

  Nekem nem mondták hogy hagyjam abba 3 hónappal előtte a fogamzásgátlót, pedig 3 orvosnál is voltam (egyéb okokból) amikor terveztük a babát és kérdeztem. Aztán van egy sündisznónk akit az utolsó pillanatig én gondoztam, azt se mondták hogy nem lehet. Szerencsére egészséges babánk van és minden rendben ment, de így utólag irtó ijesztő, hogy ki tudja mi lehetett volna…

 • P.Dóra szerint:

  Kedves Doktornő! A 24-es pont kapcsán: Önnek, Önöknek nyilván nincs háziállata. Persze nem kell az ürülékükben nyúlkálni (ezt máskor sem), és nem érdemes a tányérjukból enni, de már ugyan miért kellene “tisztes távolságot” tartani? Biztos vagyok benne, hogy egy doromboló cica a várandós hasán még a magzatnak is jót tesz. Több kutatás bizonyította, hogy stressz-oldó, nyugtató hatással vannak ránk. Az ilyen és hasonló “jó” tanácsok miatt kerül utcára sok házikedvenc gyerek születése kapcsán, és ez egyszerűen elfogadhatatlan, felháborító. Inkább azt írta volna, ha már mindneképpen fontos – és ez az – hogy aki macskával él, az végeztesssen toxoplazmozis szűrést..

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Dóra!
  Úgy látom nincsen tisztában bizonyos dolgokkal. Ezeket a “jó” tanácsokat nem én találtam ki, ezek az általánosan elfogadottak, nem a hasamra ütöttem és ezt dobtam ki. Szerintem Ön sem gondolja komolyan, hogy rá lehet fogni a kisbaba születésére és ilyen jó tanácsokra, ha valaki utcára tesz egy háziállatot, inkább a háziállat meggondolatlan beszerzésén és a megszabadulás módjának kegyetlen mivoltán kellene elgondolkozni. Nem tudom tett-e már valamit ez ügyben, hogy olyanon próbálja elverni a port, aki még soha nem tett ki állatot, de próbált már megmenteni olyat, amit más kidobott. Ez akár egy szép életfeladat lehet önnek, sok sikert kívánok hozzá!
  De abban teljesen igaza van, a kisbabák egészsége sokkal jobban érdekel, mint a háziállatok “stresszoldó” mellékhatása, én soha nem tartottam szeretet pótlékból háziállatot, ezért ezt a témát nem tudom átérezni, ezt elismerem. Az én hasamon valóban nem dorombolt egyetlen macska sem, (csak a kezeink), viszont állíthatom, hogy gyönyörű, okos és egészséges gyerekeim születtek macska dorombolás nélkül is. Én valóban óvatos ember vagyok, felesleges kockázatot nem vállalok, különösen nem egy ilyen fontos ügyben, mint pl. a gyerekeim egészséges életkezdete. (A prevenciót is sokkal fontosabbnak érzem, mint a szűrést, különösen, hogy nem egy kórokozó létezik, és mindig bukkannak fe újabbak…)
  Valóban rettenetesen felháborító, hogy a millió agymosó és maximálisan anyagi megfontolások céljából kiváló marketinggel üzemeltetett babás-mamás honlapok mellet van egy ember, aki saját költségén és rengeteg szabadidő feláldozásval kismamák ezreinek próbál olyan információval segíteni, mely mögött nincs az eladás szándéka. Ez tényleg elfogadhatatlan és felháborító. Javaslom vegye meg inkább a baba magazinokat, melyek mögött a nagy baba áruház áll, olvasson sok okos kismama könyvet, vagy nagyon olvasott oldalakat és vegye meg a termékeket, melyet önre sóznak, de amikor majd kiderül, hogy mégsem olyan rózsaszín és racionális a világ, akkor titokban jöjjön vissza ide és olvassa el azokat a cikkeket, melyek a valóságról szólnak. Amíg az ember keveset tapasztalt, addig nagyon könnyű okosnak lenni, ha majd több gyermeke lesz, akkor majd biztosan máshogy fogja látni a világot, addig is az építő kritikát, kiegészítést szívesen fogadom, de a háborgással óvatosan, nem tesz jót a magzatnak. Minden jót!

 • Pazonyi Vivien szerint:

  Kedves Doktornö!

  Nagyon köszönjük a cikket szinte minden kérdésre választ kaptam.
  Kivéve eggyet.
  Én 19 hetes terhes vagyok és a férjemmel egy éttermet müködtetünk, Aminen én felszolgálok.
  Viszonylag nyugis kivéve a napi két óra hosszás csúcsforgalmat, amikor is szednem kell a lábam és 7 kg-nyi tányért viszek egyszerre.
  Kérdésem kenne hogy meddi szabad ezt így csinálnom?
  Közérzetem jó, eddig is ezt a munkát csináltam így nem okoz különösebb neézséget azon kívül hogy néha fáj a lábam.
  Véleményét, tanácsát elöre megköszönöm!
  Vivien

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Vivien!
  Erre a kérdésre sajnos én nem tudok válaszolni. A várandósság lefolyása mindenkinél annyira más, egyénileg kell az adott szituációt megítélni. Eddigi tapasztalataim szerint a legbízhatóbb dolog a testünk, a megérzéseink. Úgy gondolom a teste, lelke, a pocak szólni fog, amikor visszább kell venni. Kockáztatni nem érdemes, érdemes ezekre a jelekre majd odafigyelni. A második trimeszter még könnyebb szokott lenni, ekkor még sokan tudnak dolgozni. A harmadik trimeszterben mindenképpen vissza kell majd venni, az utolsó hónapot(hónapokat) pedig érdmes nagy nyugalomban, békében, a szülésre való ráhangolódással tölteni. Kívánom a legjobbakat!

 • zsani szerint:

  Kedves Dokimami,

  lehet, bolondnak néz, de nagyon félek, hogy bajt okozhattam.
  23 hetes kismama vagyok, szépen gömbölyödő pocakkal. Ma reggel lábkörmöt kellett vágnom, ezért igencsak megnyomódott a hasam, miközben bajlódtam az ollóval. Kellemetlen volt az érzés, és sajnos, csak utána jutott eszembe, nem nyomtam-e össze odabent a kis picuromat??? Kérem, válaszoljon, mert félek, nehogy baja legyen a picinek:(
  köszönöm előre is!
  zs.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Zsani!
  Nem hiszem, hogy bajt csinált, reméljük a legjobbakat. Figyelje hogy mozog-e a baba, legközelebb meg akár a leendő apa is vághatja a lábkörmöket.
  Minden jót kívánok!

 • J.Szilvia szerint:

  Kedves doktornő!
  Lenne egy olyan kérdésem, hogy 10 hetes kismama vagyok. Van egy törpenyúlam a lakásban és én gondozom, takarítom, karmot vágok stb.Nem egy helységben tartozkodik velünk. A nyúl árthat a babának? VAgy későbbiekben amikor megszületik a baba ha nem egy helyen van a nyúl a babával akkor maradhat? A másik kérdésem az lenne, hogy van egy degum(kisrágcsáló) akivel szintén én foglalkozom (helytakarítás, etetés, napi foglalkozás stb.) Ha ezeket napi szinten kell csinálnom a babámnak lehet-e valami baja? 2nagykutyánk van, velük lehet foglalkozni vagy kerülni kell őket mindenféleképp? Nagyon aggódom, és megprobálok minden tőlem telhetöt megtenni, hogy egészséges legyen a babám, ezért félek ezektől a dolgoktól,
  Elöre is köszönöm
  Szilvia

 • Emő szerint:

  Kedves Doktorno!

  Remek a cikk, sokat lehet belole tanulni.
  Egyetlen kerdesem lenne, a terhesseg elso heteiben, es egyaltalan az onkielegites okozhat-e barmifele problemat, ugyanis legtobb helyen azt olvastam, hogy egyaltalan nem, viszont 1 helyen azt, hogy okozhat vetelest az alhasi verboseg miatt, vagy valamifele karosodast a magzatban…van-e ennek barmifele alapja?
  Elore is nagyon szepen koszonom!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Szilvia!
  Azt hiszem tanácsosabb lenne a védőnővel kitárgyalni ezt, ő bizonyára fog jó néhány tanácsot adni. Általában mindent meg lehet valahogy oldani, de ehhez kell a személyes találkozás, a körülmények megbeszélése. Úgyis lassan ideje felkeresnie a védőnőjét, ekkor ezt a témát érdemes felhoznia.
  Kívánom a legjobbakat!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Emő!
  Az elős hetek azok, amikor még fogalma sincs az embernek arról, hogy terhes. Ha ebben az időszakban vetélés történik, akkor sokszor ki sem derül, egy bővebb menstruációs vérzésnek tűnik a dolog. Ha szexelni lehet a terhesség alatt, az önkielégítés sem okoz nagyobb traumát. De érdemes megkérdeznie a nőgyógyászát, én nem tudok erről a dologról többet, neki viszont a szakterülete. Minden jót kívánok!

 • Andi szerint:

  Kedves Enikő!

  Jelenthet-e gondot a magzatra nézve érzéstelenítéssel (vagy akár anélkül) végzett fogászati kezelés a terhesség első pár hetében, főleg, ha veszélyeztetett terhességről van szó? A terhességi teszt még nem mutatna ki eredményt, viszont sajnos közben időpontot kaptam a fogorvoshoz (tömés). Tudom, hogy egy rossz fog legalább olyan veszélyes, a kérdés, hogy mikor a legbiztonságosabb kezelni? Persze, ezt a saját orvosomtól is megkérdezem, de kíváncsi volnék a véleményedre. Köszönöm szépen!

 • Ági szerint:

  Kedves Doktornő!

  21 hetes kismama vagyok, és még nem nagyon mocorog a tökmag.

  Ma tapogattam, nyomogattam a pocakom, és 1 pillanatra éreztem 1 kerek kis buksit (elvileg a fejecskéje a méh alsó részén van), ami gyorsan el is tűnt. Később kerestem tapogattam, de már semmit nem éreztem. Viszont hátul ismét megfájdult a derekam (ülő helyzetben), ami egyébként csak akkor szokott, ha vízszintbe kerülök.

  Igazából csak most jutott el a tudatomig, hogy lehet, túlzottan megnyomtam? Azóta enyhe nyomást érzek azon a helyen 🙁 Ugye nem eshetett baja a picinek?

  Válaszát előre is köszönöm,
  Ági

 • Árvainé Schmidt Lilla szerint:

  Kedves Doktornő!
  Olyan kérdésem lenne, hogy 14 hét 4 napos kismama vagyok,a múlthéten vasárnap vérzésem volt, nem tudni mitől a baba jól volt/van. Hátsó falon mélyen tapadó méhlepényem van.Aznap és előtte való napokon sokat takarítottam,hajolgattam,és előző nap együtt voltam a férjemmel.A méhszájam zárt.Nem maradtam kórházban,saját felelőségre hazamentem.Már másnapra elmúlt a vérzés,utána pár napig még kicsi barna pecsételés.Az lenne a kérdésem hogy ilyenkor lehet e lépcsőzni,lassan 1 hete csak otthon vagyok kímélem magam,szedem a Panangint a magzatvédő vitaminokat,plusz folsavat. Azzal ijesztgetnek ismerőseim hogy lépcsőznöm sem szabad,de sajnos a 4.emeleten lakom,így ha ki akarok menni a levegőre muszáj lépcsőznöm. Ön szerint lehet probléma belőle? Egyre nehezebben bírom a bezártságot. Előre is köszönöm válaszát!

 • Dokimami szerint:

  Kedves Ági!
  Nem valószínű, hogy ennyitől baja történt. Kívánom legjobbakat!

 • Dokimami szerint:

  Kedves Lilla!
  Olvassa el a kórházi zárót milyen javaslattal küldték haza és beszéljen a védőnővel, nőgyógyászával. Látatlanban én nem engedélyezhetek semmit. Tudom, hogy nem könnyű huzamosabb ideig pihenni, de ha szükséges, akkor nem érdemes kockáztatni. Ha viszont nem szükséges, akkor tényleg felesleges önkínzás. Ennek tisztázása miatt érdemes lenne konzultálni a saját orvosával. Sajnos én nem tudok segíteni, online nem lehet. Kívánom a legjobbakat!

 • Betti szerint:

  Kedves Doktorno! En nem birom az utazast ha hosszabb utra megyunk es azt szeretnem megtudni hogy szabad e terhesseg alatt gyogyszert bevenni utazasra pl. dimigalt? mert en azt szoktam

 • Dokimami szerint:

  Kedves Betti, én nem ismerem a dimigalt, feltételezem nem Mo-on él, írja meg a hatóanyagát, akkor talán tudok válaszolni. De talán gyorsabb megoldás elolvasni a betegtájékoztatót, azon biztosan fel van tüntetve, vagy megkérdezni a patikust, aki ismeri ezt a gyógyszert.

 • Hati Ágnes szerint:

  Kedves Doktornő!
  6 hetes terhes kismama vagyok. Most várom a második gyermekemet. Hűtőt takarítottam tömény ecettel (20-30%-os) mikor belélegeztem eléggé kellemetlen volt. megpróbáltam eltakarni az orromat és a számat, de így is bejutott a szag és a gőz. Nagyon félek hogy árthatott a babának. Ön mit gondol erről?

 • Dokimami szerint:

  Kedves Ágnes!
  Nem hiszem hogy aggódni kellene.

 • Gergely szerint:

  Kedves Doktornő!

  Nagyon hasznosnak találom a cikkét, még csak most ismerkedek az oldallal, de már tetszik! Sok fiatal pár, amint megtudja, hogy babát várnak, hirtelen azt se tudja hova kapjon, és nagyon hasznos, ha egy helyen sok információt megtalál.
  Hirtelen csak 1-2 kérdésem merült fel (a fenti 40 pont sokat megválaszolt már):
  – A párommal nemrég wellness hétvégén voltunk, de a biztonság kedvéért ő nem használta egyik szolgáltatást sem (se medencék, se szauna), csak pihenni mentünk. Utólagosan megkérdezném, hogy mennyire javasolt az úszás várandós állapotban? Nem a 35 fokos pezsgőfürdőre gondolok, hiszen az a cikkben is le lett írva, hogy nem hasznos, hanem mondjuk egy 24 fokos úszómedencére. (igaz egy köz létesítményben sokan megfordulnak).
  – Gőzök-gázok témájában részben az előzőhöz kapcsolódva: mennyire áratlmas például a klór gőze? A wellness szállodában a sokféle ember miatt nyilván agyon klórozták a vizet és elég klór szag volt mindenütt. Ez ugye nem árthatott a babának? Valamint a házimunka közben használt tisztitószereket ha 1 héten egyszer használja valaki azért az még nem gond, remélem. Igyekszem azért a lehető legtöbbet segíteni a páromnak otthon, de egyedül nem minden sikerül.
  – Végezetül pedig a munkával kapcsolatosan: párom iroadi munkát végez, zömében ülő munka. Sokszor sajnos stresszel is jár, nagyon gondolkodunk azon, hogy meddig maradjon a munkában. Előbb sajnos soha nem engedik el (a vizsgálatokra persze igen), sokszor még túlóráznia is kell. Kérdésem, hogy Ön mit javasol, mennyivel előbb érdemes otthon maradnia? Érdemes-e idő közben is 1-1 hetekre mondjuk táppénzre kiiratnia magát pihenés képpen?
  – Még egy utolsó kérdés: Tömegközlekedés. Mennyire veszélyes a tömegközlekedés használata várandósan? Gondolok itt a zsúfolt szerelvényekre, a sok emberre, és így feburárban éppen a betegségekre, vírusok terjedésére (kapaszkodók, zárt légtér).

  Előre is köszönöm válaszát!

 • Dokimami szerint:

  Kedves Gergely!
  Ezek nagyon jó kérdések, sajnos nem lehet rájuk általános választ adni, vagy legalábbis én nem tudok., ui. mindez helyzet és személyfüggő. A fokozott óvatosság nem árt, az első trimeszterben különösen fokozottan óvakodni érdemes a potenciálisan ártó anyagoktól. Az úszás, mint mozgásforma jó.
  Az első legfontosabb lecke a terhesség alatt, hogy fokozottan figyelni kell a kismamának a testére, a jelzésekre, a megérzésekre. Ezért azt gondolom a párja érezni fogja mikor kell elmenni táppénzre, mikor szükséges pihenni, milyen mozgás esik jól… A terhesség második felében, vége felé azért jó lenne ha a napok stresszmentesen, nyugalomban telnének, persze már korábban se lenne rossz. A tömegközlekedésnek is megvannak a maga kockázatai, ha el tudják kerülni, akkor miért ne, ha meg nem, akkor egy kis odafigyeléssel is lehet csökkenteni a kockázatokat. Kézmosás, otthoni ruha, kapaszkodás…stb…
  Kívánom a legjobbakat, sok boldogságot a szülővé válás ösvényén!

 • Tamara szerint:

  Kedves Doktor Nő!
  Örülök,hogy megtaláltam ezt a cikket,sok hasznos és jó tanács van benne.
  Lenne egy kérdésem a mit szabad és mit nem kategóriába.
  Ha betöltöttem a 12. hetet, akkor utána lehet menni fodrászkodni. Elsősorban a melírozás érdekelne,hogy azt szabad-e?
  Válaszát előre is köszönöm!

 • kis eliza szerint:

  Nem tudom ki találta ki ezt a sok badarságot,de ez egy jó nagy marha!!!!!

 • Tóth Margit szerint:

  Kedves doktornő!
  A kérdésem az lenne, hogy évek óta tartó pánikbeteg esetén, aki terhes, és nagyon erős hányingerrel küzd, bevehet-e Rivotrilt a szorongásainak a csökkentésére? Eddig ezzel a gyógyszerrel enyhítette a szorongásait, és az ebből fakadó hányingert. Most, hogy terhes nagyon fél bevenni a gyógyszert, de anélkül meg nagyon szenved, mert alapba is hasi pánikja van, és most a pánikos tünetei is felerősödtek.
  Köszönöm a válaszát!

 • Gabriella szerint:

  Vegigpityeregtem az egeszet 🙂 Az utolso menstruacio 1. Napjatol szamitva 4hetesek lehetunk ..Hanyinger,szedules,izzadas megvan es a puffadas is ma delutantol..Mondjuk ez utobbi kellemetlen hasi fajdalmat okoz.Ma lettunk pozitivak 100%-ra 🙂 tegnap 4teszten halvanyabb volt a csik.orvoshoz csak hetfon.remelem tenyleg ott van mar bevackolva 🙂 maskepp nem ereznek ilyeneket…

 • Dokimami szerint:

  Kedves Margit!
  Nem tudom rólad van-e szó, vagy másról, mindenesetre sürgősen keresse/d fel kezelőorvosát. Kívánom a legjobbakat!

 • Dokimami szerint:

  Kedves Gabriella, kívánom, hogy minden legyen rendben és sok-sok örömetek legyen egymással!

 • Alexandra szerint:

  Nagyon hasznosak voltak a válaszok:)
  Örülök hogy rátaláltam erre az oldalra!
  7hetes kismama 🙂

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod 40 okosság – kezdő terhesek részére at Dokimami.

meta