Baba napoztatása

június 16th, 2010 § 0 comments

Itt a nyár és vele számos kérdés. Mikor lehet kivinni a babát? Miben? Bekenjük naptejjel? Milyennel? Milyen nyári ruhát érdemes venni? Milyen szandált?…
Nem szeretném ismételni magam, egyszer már írtam erről a témáról. Igyekeztem összeszedni a legfontosabb tudnivalókat:

Néhány dolog, ami ott nem szerepelt:

 1. Árnyék és árnyék között is óriási különbség van. A legjobb árnyék egy nagy fa árnyéka, hiszen a levelek megszűrik a fényt.
 2. Ha már megy a baba. Érdemes nagyon rövid nadrág helyett térd alá érő halásznadrágot adni rá, különösképp, ha aszfalton, betonon közlekedik, hiszen biztos hogy hasra fog esni és lehorzsolja a bőrét, este pedig sírni fog fürdésnél, mert csípni fogja a víz.
 3. Itatni kell a kicsiket, ha nem akarja meginni a vizet, akkor tedd vonzóvá: pl. szopókás üveg, szívószál, extra pohár…Arra figyelj, hogy a reggeli frissen bontott víz a szopókás üvegben délutánra belebüdösödhet. Azoknál a csecsemőknél, akik még nem kezdték el a hozzátáplálást nem biztos, hogy szükség van az itatásra, szoptasd gyakrabban, igény szerint. Ne aggódj, ha a hőségben nem hízik annyit, természetes, hogy nem annyira éhes, inkább szomjas. A cukros löttyök nem igazán jók szomjoltásra, hiszen a cukor vizet tart vissza a bélrendszerben, azaz még inkább vizet von el. Nem mindig rossz tulajdonság ez, ha pl. nem kakál, szorulása van, akkor hasznát vesszük, kihasználhatjuk ezt a tulajdonságát, de ha a vízpótlás a cél, akkor a tiszta víz a jó választás. A kólát pedig felejtsétek el örökre, oldja a kalciumot a csontokból.
 4. Pucérkodás (de nem délben és nem tűző napon). Egyrészt a legtöbb manó imádja, (kivéve a nagyon fázós újszülötteket), másrészt a mozgásfejlődés szempontjából is segíthet, ha közvetlenül a bőre érintkezik a talajjal. Botond most fél éves, az a sikongatás. Imádom. Rettentően élvezi, ha kint lehet az udvaron pucin, meg hát a fűtépés se rossz mulatság, hát még a pancsolás! Kár lenne megvonni ezeket az örömöket a kicsiktől a naptól való félelmünkben.
 5. Meg mondom őszintén én nem vagyok híve az állandó naptejjel kenésnek. Inkább reggel, meg késő délután megyünk sétálni. Az udvaron is többnyire a cseresznyefa árnyékában játszanak . De van, amikor szükséges, vízparton mindenképpen. Ilyenkor nem szabad vele spórolni, alaposan be kell kenni a bőrét a gyerekeknek és előtte legalább fél órával. Ha vízbe megy, akkor utána is. A csecsemők bőre nagyon érzékeny, átjárható, speciális krémeket igényel. A gyerekek számára készült naptejeket fél éves kor után lehet rákenni a csecsemőkre, nagyobbaknál csak olyan felnőtt készítményeket használjunk, amiben nincs PABA. A kicsiknek a cinkoxid vagy titánium-dioxid tartalmú naptejek jók. (bővebben: informed.hu) Milyen faktor számú krémet vegyél? Min. 15 vagy 30. Nem egységes a faktorszámozás. Vannak, akik 20-ig számolják és vannak, akik megduplázták ezt és 40-ig. Azaz a 15 faktor szám egyenlő lehet adott esetben a 30-cal, naptej márka függő. Mi értelme? Ezt hagy ne én válaszoljam meg.
 6. Ha tűző napra mentek, akkor minél jobban legyen befedve a kicsi bőre: kalap, hosszú, könnyű fehér pamut laza szerelés. De ilyen inkább ne nagyon legyen, vagy csak nagyon rövid ideig.
 7. UV index: a dokimami jobb alsó részén is találsz egy kis térképet, mely mutatja az aktuális UV indexet és a napon tartózkodás ajánlott idejét. Figyelem: ez bőrtípus függő, azaz mindenkinek kicsit más. (bővebben: informed.hu)
 8. Kutacs figyelőben. Azt szoktuk mondani, hogy ha a babának beesett a kutacsa, akkor szomjas, itatni kell. De ez alkati kérdés is. Mindig a babához képest kell nézni, az előző állapotához. Vannak, akiknek mindig kicsit beesettebnek tűnik, nekik az a normál állapot. Ezenkívül akkor lehet ezt megvizsgálni, ha fekszik a baba, ölben nem. Jobb a pisi pelenkák számát figyelni.
 9. A leégést meg kell előzni. Rövidebb időket legyetek kint reggel, késő délután, este és árnyékban, vagy használjatok naptejet, védőöltözetet. A gyermekkori leégés és a későbbi bőrrák kockázatáról itt olvashatsz bővebben: informed.hu.
 10. Milyen nyári szandált vegyél? Erről itt írtam. A lényeg: kéreg nélküli szandált NE vegyél neki. Ha az orra zárt, a sarkát tartja az a jó, a biztonságos. De erre magad is rájöhetsz: sokkal többet fog hasra esni egy csupa pánt kisszandálban. Egy jó vászoncipő is alternatíva lehet.
 11. Bugyi, kisgatya. Tudom manapság óriási stressz van a szobatisztaságra neveléssel kapcsolatban, én ezzel nem teljesen értek egyet, és óhatatlanul felmerül a gyanú, hogy kiknek is jó ez, a pénz nagy úr. De inkább hagyjuk. Nyáron pár nap bugyiban, kisgatyában és ha el kezd szólni, el kezdi zavarni a pisi, akkor érdemes próbálkozni a szobatisztaságra szokatással. Ilyenkor sokkal jobban zavarja a pisi a gyerkőcöket még a szuper nedvszívó pellusban is, anélkül pedig még jobban.
 12. Figyeld az UV térképet a dokimami jobb oldal alján, olvasd el az előző cikkemet is, ha még több kánikula, pici baba problémára vagy kíváncsi és óvd a leégéstől a csecsemődet és magadat is.

Tagged

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Baba napoztatása at Dokimami.

meta