Éjszakai szoptatásról való leszoktatás

június 3rd, 2010 § 23 hozzászólás

Ez egy elég kényes téma, és nem lehet rá egyszerűen válaszolni. Miért is? Amit olvashatsz, hogy fél éves korig nem szabad megvonni a cicit éjszaka a babától, ha igényli, de azt is leírják a szakértők, hogy egy 4 hónapos baba már 11 órát alszik egyben éjszaka (kár, hogy a 4 hónapos babák nem tudnak olvasni). Most akkor hogy is van ez? Támogatják az éjszakai szoptatást, de azt is mondják, hogy a kisbabámnak már egyhuzamba kellene aludnia? Biztos felmerül benned, én rontottam el? Vannak, akik drasztikus módszereket javasolnak, ami bizony sírással jár, viszont rövid idő alatt hatásos és vannak, akik az időre bízzák. De az is lehet, hogy félúton van az igazság.

Én az olyan módszereket szeretem, amik észrevétlenül (persze baba részére észrevétlen, kőkemény anya munka van a háttérben), sírás nélkül működnek. De azt tudnod kell, hogy ezek nem olyan hatékonyak, és idő kell hozzájuk. Hiszen az éjszakai szoptatás eleinte igény, később szokássá válik.

Az a kritikus pont, hogy ezt felismerd vajon most melyik van, azaz itt az idő a leszoktatásra, vagy nincs?

NINCS itt az idő, ha:

 1. Még nincs fél éves a baba. (de szerintem ez egy év, másfél év is lehet, nagyon baba függő)
 2. Nappal keveset eszik, és éjszaka tényleg éhes.
 3. Este és napközben nem cicin alszik el, hanem a kiságyában és mégis felkel szopni.
 4. Ha dolgozol, valószínűleg szüksége van a közelségedre a kis lelkének.
 5. Kánikula van, szomjas lehet.
 6. Fáj az ínye, beteg, zaklatott napjai vannak…
 7. Ideges vagy, pl. vizsgára készülsz…
 8. Bár nagyon eleged van az éjszakai szoptatásból, mégse akarsz tenni semmit, azaz nem vagy 100%-ig biztos benne, hogy ideje leszoktatnod, bizonytalan vagy.

Melyek azok a jelek, hogy eljött az ideje a leszoktatásnak?

 1. Alig szopik éjszaka, csak a visszaalváshoz használja.
 2. Pl. beteg volt, újra kellett éjszaka szoptatni, majd megmaradt később is a szokás.
 3. Otthon vagy vele, semmi változás nem történt az életetekben, nem idegeskedsz, elmúlt a baba már egy éves és mégis szopik, pedig nappal sokat eszik.
 4. Úgy érzed már nincs rá szüksége, ideje leszoktatni
 5. Nem is a szopi miatt ébred fel, hanem pl. rossz helyen van az ágy, fázik/melege van éjszaka, vagy pont akkor jön a busz, vagy a pékségbe most szállítják a kenyeret, egy repülő zúg el mindig akkor, vagy a szomszéd éjjel jár haza, vagy indul dolgozni, vagy a kutyátok akkor ugat, vagy apa kikapcsolja a tv-t és éppen a nagy csendre ébredt fel, vagy fúj a szél, de te megszoptatod ahelyett, hogy a szokásos módon, simogatással, ringatással altatnád vissza
 6. Lehet minden pisszenésre felkapod, pedig ha várnál pár percet magától visszaaludna.

Milyen “hibák” vezethetnek ahhoz, amikor nem igény, hanem biztos, hogy szokás az éjszakai szoptatás:

 1. Napközben és este is cicin alszik el
 2. Akármi miatt ébred éjszaka egyből dugod a melled a szájába.

Hogyan lehet leszoktatni? Az attól függ mi a helyzet. Először a helyzetet kell megoldani:

 1. Ha pl. nappal nem eszik eleget, mert minden sokkal érdekesebb és éjszaka pótolja be, akkor nappal kell jól lakatni mielőtt hozzákezdenél a leszoktatáshoz. Ha a súlygyarapodás is hagy némi kívánnivalót, akkor egy esti tejpép segíthet, hiszen nagyon nagy a kalóriatartalma. A főzelékeket du. 5 után már nem javasolt adni a csecsemőknek. Este a gyakoribb szoptatás is nagyon jó.
 2. Arra is figyelni kell, hogy megfelelő e az étrendje, nem e a hasa puffad, szeles. Ez is nagyon el tudja rontani az éjszakákat.
 3. Ha semmivel sem tudod magyarázni a rossz alvást, lehet rossz helyen van a lakásban az ágy, próbáld máshova tenni. Talán eddigi életed során magadon is észrevetted, hogy ha itt volt az ágyad jól aludtál, ha meg amott akkor rosszul. Nincs ez máshogy a babákkal sem.
 4. Vajon megfelelően van öltöztetve? Vajon elég vastag a matrac? Nem fázik? Melege lehet, ha túl vastag hálózsákban alszik. Ablak mellett van, huzatos helyen…? Zajos a környék?
 5. Mozgásfejlődés újabb állomása is vezethet rosszabb éjszakákhoz átmenetileg. Hálózsákkal lehet próbálkozni.
 6. Azonnal ugrasz és egy percet sem vársz, és ezzel éppen te ébreszted fel. Mindig várj pár percet mielőtt mész.
 7. Ha vele alszol, lehet segít, ha visszaköltözöl apához. Vagy ha éppen az a baja, hogy fél, akkor segít, ha a közeledben altatod. A szeparációs szorongás is bezavarhat.
 8. Ha tudod, hogy nappal eleget evett, akkor arra kell figyelni első körben, hogy napközben és este ne cicin aludjon el.
 9. Ha ez már jól megy, akkor éjszaka, ha ébred ne egyből a cicivel kezdd, hanem próbáld máshogy visszaaltatni: pl. járkálj vele, akár fordítva is tarthatod, azaz az arca ne feléd legyen, ne izgasd a cici közelségével. Természetesen, ha már 3-4 óra is eltelt az előző evés után és elképzelhető, hogy tényleg éhes, akkor sikertelen visszaaltatási próbálkozás esetén nyugodtan szoptasd meg.
 10. Vannak, akik apát vetik be, hiszen tőle egy idősebb csecsemő, kisgyerek nem várja, hogy szoptassa meg. De a legtöbb magyar családban ez nem divat, nálunk még többnyire megvannak a hagyományos férfi-nő szerepek és az altatás az anya dolga, meg különben is apa dolgozni jár, pihennie kell. Ráadásul, ha apa nem szokta altatni a babát, akkor pár hónap múlva kitör a botrány, ha nem anya altatja őfelségét.
 11. A kíméletes leszoktatást kezdd úgy, hogy éjszaka, amikor szopi időben ébred, azaz nem pl. egy órával előtte szopott, akkor szokás szerint megszoptatod, de nem várod meg, hogy kiköpje, hanem kicsit hamarabb elveszed tőle. Ha még nem aludt vissza, akkor altasd el, úgy ahogy máskor is szoktad. Minden nap kicsit hamarabb szakítsd meg a szopást, így lassan megtanulja, hogy éjszaka csak iszik, nem kell jól lakni. Ezt a folyamatot érzésre csináld, és ha úgy érzed, hogy igenis szüksége van a jóllakásra is, hiszen hamarosan újra ébred és nagyon enni akar, éhes, akkor felejtsd el egy időre a leszoktatást.
 12. Meg lehet próbálni egy kis vizet itatni vele az éjszakai szoptatás előtt, tudom, hogy mások ezt nem javasolják, mert akkor ahhoz szokik hozzá. De ennél a módszernél éppen ez a cél. Iszik kis vizet, majd mellre teszed, majd napról napra hamarabb szakítod meg a szoptatást. Van, aki cumival próbálkozik a pohár helyett, és még ez is bevállhat, lehet, hogy kicsit tovább tart vele. A pohár kevésbé vonzó, azért kevésbé fog felébredni, de tudok olyat, akinek a cumi is csak 1 hónapig kellett. Egy idő után (ezek hetekbe is telhet) ivás után nem adsz neki cicit és ha jól elkapod ezt a pillanatot, akkor nem is fogja már kérni. Ezután jön egy rövidebb időszak, amikor a víz ivás miatt ébred fel, persze csak épp belenyal, majd alszik is. Ez eltart egy-két hétig, végül, ha minden a terv szerint alakul, akkor nem fog felkelni, hisz a víz pohárból csöppet sem olyan nagy vonzerő, mint az anyacici. Ez egy abszolut sírás mentes módszer, bár kétségtelen egy hónapig is eltart.
 13. Van olyan módszer is, amikor a babát mielőtt ébredne megszoptatják, vagy ott az álometetés, amikor megszoptatod alvó kisbabádat akkor, mikor te is mész aludni. Ezek a módszerek nagyobbaknál már nem igazán működnek.
 14. Vagy megteheted, hogy egyszerűen nem szoptatod meg, hanem máshogy próbálod visszaaltatni. Persze ez, ha nagyon mélyen gyökerező szokásról van szó, akkor nagy sírással jár.
 15. Vannak, akik sírni hagyják a babát az ágyában. Erről én nem szertnék írni, mert én nem tudnám megtenni, de aki bírja, csinálhatja ezt is.
 16. Kisebbeknél az lehet csak a cél, hogy elviselhető mértékben szopjon éjszaka. Nagyobbaknál merülhet fel, hogy leszoktasd, és ilyenkor már nagyon fontos, hogy mondd is el a kicsinek, hogy mit szeretnél.

Ha sikerül leszoktatni a nagyobb babát az éjszakai szopiról, a cicin való elalvásról, akkor könnyen lehet, hogy néhány hónap múlva, már nem lesz olyan fontos a cici (ha nagyobb babáról van szó) és elválasztja saját magát.

Összegzés: Nagyon változó mikortól kell, egyáltalán kell e, leszoktatni a babát a szoptatásról. Olyan sok baba kín van egy-másfél éves korig, hogy jobb a pozitív hozzáállás az éjszakai szoptatáshoz (olvasd el ezt, ha nem megy). Ha úgy érzed eljött az ideje, akkor először az okot kell kideríteni, megoldani. De ha megszűnt az ok, attól még a szokás megmaradhat (azért az ok megszüntetése után várj egy kicsit, hátha magától is javul a helyzet), úgyhogy utána el kell kezdeni a leszoktatást, ami kemény munka is lehet, vagy sírás mentes, de hosszú távon hatásos folyamat. Jól kell lakatni este, nem cicin altatni napközben és este, megpróbálni cici nélkül visszaltatni a kicsit, vagy rászokatni az víz ivásra, amiről maguktól le szoktak szokni. Természetesen várhatsz arra is, hogy elválasztja magát, de a tapasztalat azt mutatja, hogy akik éjszaka szopnak, azok nem sietnek elválasztani magukat és éppen fordítva van, ha leszoknak az éjszakai szopásról, utána már nem is nagyon kell a cici nekik. 

A legfontosabb szabály, hogy meg kell tanulni a babát, hiszen a kisbabád egyszeri megismételhetelen kis lény, és te ismered a legjobban, neked kell érezned, kitalálnod és megválaszolnod ezeket a kérdéseket, nincs két egyforma eset.

Tagged

§ 23 Vélemény: Éjszakai szoptatásról való leszoktatás"

 • LillaTündér szerint:

  Hát ez nagyon alapos összefoglaló volt, és kaptam választ a kételyeimre. Nincs még itt az ideje a leszokásnak (7 hónapos múlt a kicsi amúgy). Köszönöm!

 • freinitta szerint:

  Köszönöm , már vártam ezt a cikket!

 • Sárossy Szilvia szerint:

  Hetek óta foglalkoztat a kérdés, nagy dilemma, de sokkal biztosabb lettem Köszi.

 • ruszalka szerint:

  Én nem érzem, hogy okosabb lettem, sajnálom.

 • jm szerint:

  Köszönöm, én megkaptam a választ. 🙂 Rengeteget örlődtem eddig, hogy jó-e, amit csinálok, vagy esetleg elrontom vele a babámat. Most már biztos vagyok benne, hogy a szívemre kell hallgatni. Köszönöm a cikk írójának!

 • Erzsébet szerint:

  Ahogy látom, leszoktatáshoz fontos lenne, hogy napközben ne cicin aludjon el, de az én kisfiam rossz alvó, örülök ha a cicin elalszik és nem kell babakocsiban sétálva elaltatni. Megpróbálom a vizet adni, de félek, hogy felébred teljesen.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Erzsébet!
  Ha nincs benne a levegőben, hogy a víz itatás beválhat, akkor ne csináld. A fiamat én sem így szoktattam le. Ha még nem érzed, hogy szükséges a leszoktatás (nem igény, hanem csak megszokás), akkor ne kínozd magad vele, jobb addig elfogadni a helyzetet.

 • kata szerint:

  En kislanyom 2.5 eves es meg szopizik. Mar total tudom, hogy inkabb megnyugtatasrol van szo, mint evesrol. MI minden “rosszat” elkovettunk, amit csak lehet…….
  igeny szerinti szoptatas, egyutt alszunk stb…..de el kell mondjam cseppet sem banjuk, mert ritka okos kiscsaj, nagyon sok szeretet es gondoskodas van benne. 2 evesen gyonyoruen beszelt folyekonyan stb…Nekunk igy termeszetes. Ugy gondoltam azt a 3 evet amit ugyis vele toltok megadok neki mindent amire neki szuksege van.. utana ugyanis mar jon az ovi , suli.. sosem leszunk annyira kozel mint most talan..Csak 3 ev az eletembol, ami csak rola szol!!! Nem rolam, hanem rola. Ennyi! Neha nagyon nehez, de aztan mindig azon gondolkodom, hogy legalabb ez a par ev legyen olyan amilyennek O szeretne. Utana mar ugysem lesz ..

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Szívemből szóltál Kata, szerencsések vagyunk, hogy mi ezt megtehetjük.

 • H.Timcsi szerint:

  Kedves Dokimami!
  Szeretnék Tőled tanácsot kérni,hogy mit hogyan tegyek,mindamellett,hogy elolvastam ezt a remek összefoglalót:)
  Az a helyzet,hogy a kisebbik fiam 14 hónapos múlt,anyatejes baba még mindig. Kisebbnek sem volt igazán jó alvó,de most 1,5-2 hónapja az éjszakák már “idegölőek” számomra. Nappal már beéri 1-2 cicizéssel,viszont nagyon szépen elalszik ebéd után nélkülem,mesenézés közben. Este viszont ez egyenlőre nem megy neki,ami nem is volna baj,de ahogy elalszik kb 9 óra környékén onnantól kezdve kezdődik a rémes éjszaka….megébred óránként,félóránként akár és így megy végig az éjszakánk. Csak és kizárólag a cici közelségében nyugszik meg,van hogy csak épp szopizik párat és alszik is vissza…viszont mostanában sokszor van az,hogy cicizne rendesen,de tejcsi nem mindig jön(mivel egész éjjel rajtam van) és akkor felébred,nehezen alszik vissza,amíg meg nem indul a tejcsi. Aztán egy óra múlva megint fenn van ha érzi,hogy nincs a cici a szájába. Tudom,hogy fogzás is állhat a háttérben,meg szeparációs szorongás és sok minden más,de én úgy érzem,hogy ez szimplán megszokás sajnos nála,amiről le kell szoktassam,viszont nem tudom jól gondolom-e. Természetesen ha nem adom neki oda a cicit,akkor hatalmas ordítás van és mivel van egy nagyobbik fiam is és a párom is korán kel inkább úgy vagyok vele,hogy odaadom neki,csak csöndbe legyen:) Valószínű itt el is rontom a dolgokat. Nem tudom hogy mit kéne tennem,hagyjam sírni kicsit(mert a teát,vizet,cumit nem fogadja el éjjel) vagy ringassam amíg meg nem nyugszik és pár nap alatt hozzászokik és talán megtanulja,hogy éjjel nincs cici csak az esti elalvásnál??? Költözzek át vele a másik szobába erre a pár napra,amíg harcolni fog a ciciért? 🙂 Egyszer már próbáltam egyik éjjel…botrányos sírás volt belőle,aztán nehezen elaludt az ölembe,de ahogy letettem negyed óra múlva fenn volt és sírt a ciciért(közben csináltam neki langyos kakaót,teát,de nem fogadta el) és ez így ment órákig,mígnem már hüppögésnél tartott és hát nem bírtam tovább,adtam neki cicit .
  Szóval nem tudom hogy kezdjek neki,esti cici után egyszerűen ne engedjek a 21-ből és pár nap alatt hozzászokik vagy másképpen próbálkozzak? Esetleg válasszam el teljesen,úgy könnyebben menne?
  A nagyobbik fiamat úgy szoktattam le másfél évesen,hogy 8 hónapos terhes voltam a picivel és mivel a nagyobb is sokszor kelt éjjel cicizni(de nem ennyire durván,mint a pici),így egyik nap elválasztottam teljesen,pár nap alatt megszokta és azóta végigalussza az éjszakát teljes mértékben. Bár vele könnyebb volt,mert ő szeretett cumizni,a pici viszont egyáltalán nem cumizik. Reménykednék,hogy a kicsivel is így lesz,de úgy érzem Ő kicsit keményebb eset 🙂
  Segíts kérlek:) Millió hálám a tanácsért,köszönöm:Timcsi

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Timcsi!
  Azt nem tudom megmondani, hogy nektek hogy lenne a legjobb, annyit tudok tenni, hogy elmondom én először mivel próbálkoznék, azért mondom hogy először, mert menet közben úgyis alakulnak a dolgok, akkor derül ki melyik lehet a jobb irány. Én nem adnám neki oda a cicit éjszaka egyfolytába, ezt szerintem nem lehet bírni. Mindennek van határa, én hajlamos vagyok a mártíromságra, de ezt azért még en sem csinálnám, csak néhány napig, ha a túlélés a cél. Én azzal kezdeném, hogy felállítanék néhány szabályt és ezeket a gyerekkel is megbeszélném. Az első szabály az lenne, hogy esti cicizés után legközelebb csak éjfél után kaphat megint cicit. Ha szomjas ihat, de ez inkább nyáron szokott előfordulni. Ezután 2 vagy 3 órás szabály jönne, de semmiképpen sem adnám negyed-fél-vagy egy óránként oda a cicit. Ha ordít, ordít. Feltétezem együtt alszol vele, mert különben nem tudom hogyan vagy még életben. Megmondanám neki, hogy még nem lehet cicizni, és ehhez tartanám magam. Próbálnám megőrizni higgadtságomat és vagy a mellkasomra fektetném és ringatnám, dúdolnék (a fiam ezt szereti legjobban)vagy megölelném és próbálnék tovább aludni, akármekkora patáliát csap. Mintha meg sem hallanám. Talán hétvégére időzíteném a dolgot, apa miatt. A másik vonal, amit kipróbálnék még, hogy az esti szoptatás nem az égyban, fekve lenne, hanem ülve a másik szobában. Hogy kezdjen szétválni az alvás-fekvés a szopitól. Éjszaka ne adj neki kakaót, teát, mert az szinte garantáltan fogszuvasodáshoz vezet. Max. vizet. De pl. a fiamnál nem a vizes módszer vált be, hanem a határok megszabása. Persze hangjuk az akkor van, mint a bécsi kapu, de ha következetes vagy (máshogy nem lehet csinálni, mert akkor viszont a végsőkig elmegy legközelebb), akkor megérti hogy meddig mehet el. Neki is jobb lesz, ha tényleg csak megszokás, akkor egy-két hét alatt erről le lehet szoktatni és mindenkinek jobb lesz. Te vagy az okosabb, neked kell megszabni a határokat, nem baj, ha szopik még éjszaka, de egy-két szoptatásnál több ilyen idősen már egészen biztosan nem igény. Próbálj valahogy erőt gyűjteni, tudom nem könnyű, a végsőkig ki lehetsz merülve, de hidd el, ha következetes vagy és nem túl drasztikus, akkor néhány nap múlva már látszani kell a javulásnak. Napközben, különösen este próbálj sokat együtt lenni vele, szeretgetni, nyugodt légkört biztosítani, tévé menteset, akkor hátha nyugodtabban fog aludni. Kitartást és sok sikert kívánok!

 • szimi szerint:

  Kérem szépen ha tud valaki segiteni az nagyon jó lenne a kis babám 2 éves és még mindig cicizik.,északa nem cicizik csak1szer de nappal szinte minden órában pedig az mellet már eszik iss nem tudom hogy ,szoktasam le de szerintem ö már rá van szokva mint éhes …..köszönöm elöre iss

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Szimi!
  Egy 2 évesnek már egészen biztosan nem szükséglete az óránkénti cicizés. Csak akkor tudod leszoktatni, ha sziklaszilárd vagy és következetes. Hogy ne legyen olyan nagy a hiszti, fokozatosan csináld és mindenképpen beszéld meg előtte vele. Pl kötheted eseményekhez a cicizést, akkor neki is könnyebb megérteni. Pl. azt mondod neki, hogy csak reggeli, ebéd és vacsora után lehet cicizni. Ha nyűgös, vagy szeretgetésre vágyik, akkor ne a cicit add oda, hanem szeretgesd meg, tereld el a figyelmét (bohóckodj, adj neki feladatot, mutass valami érdekeset vagy ami éppen eszedbe jut) és emlékeztesd, hogy mikor kaphat csak cicit (pl. reggeli, ebéd és vacsora után vagy ahogy előre kitaláltad, eldöntötted). Azonban, ha mégis elgyengülsz és odaadod neki, akkor számíts rá, hogy nem fog komolyan venni és legközelebb még nagyobb hisztit fog levágni. Azaz, csak akkor kezdj neki a leszoktatásnak, ha biztos vagy magadba és végig tudod csinálni. Az a lényeg, hogy a szomjúságot, szeretgetést, nyűgösséget, unalmat ne a cicivel old meg, hanem a problémának megfelelően reagálj, taníts neki a ciciézésen kívüli megoldásokat. Ha következetes vagy és ugyanúgy megkapja a sok szeretgetést, testkontaktust, akkor hamar megérti majd, hogy nemcsak a cici létezik mindenre. Kitartást és sok sikert kívánok!

 • HÉdi szerint:

  Kedves Dokumami!
  Kislányom 1 éves, óránként ébred, van, hogy
  Cici nélkúl, ringatva visszaalszik, de éjfél után, amikor már èn is
  Alszom, nincs erőm felkelni, járkálni vele ezért cicivel altatom vissza. Mellkason ringatás sem jött be…kb 3,hónapos kora óta ébred óránként…lassan zombi lesz a becenevem 🙂 vártam, h majd magától változik az alvása, de most már kezdem feladni:(
  Mellettem alszik kiságyban, aminek az egyik oldalát kivettük. Napközben is sokat cicizik, ételt még keveset eszik, de egyre többet. Írtad, h este adjunk tejpépet, de ő sajnos allergiás a tejre, tudnál ajánlani mást? Gabonapéppel próbálkoztam, de nem nagyon ette és az alvás sem javult. Arra is gondoltam, h rizstejet adnék neki ha megébred, szerinted az jó ötlet?
  Írtad, h 2x, 3x szopizhat éjszaka. Hát én akkor nagyon boldog lennék! De ha elkezdem leszoktatni, az nem fogja őt megzavarni, hogy 3x kap cicit, máskor meg nem?
  Köszönöm előre is a választ!
  Hédi

 • Dokimami szerint:

  Kedves Hédi!
  Együttérzek veled, rettenetes, amikor ilyen gyakran ébred egy gyerek. Viszont már elég nagy ahhoz, hogy tegyél valamit. Muszáj “megzavarni”, ha óránként cicit adsz neki, magától az életben nem fog leszokni erről, ez már biztosan szokás neki. Igénye nem lehet, ez nagyon túlzás. Hidd el, ugyan némi hisztivel, de nem annyira nehezen el tudnád venni tőle a cicit, éjszaka egy-kettő maradhat, ha szükségesnek érzed, de az óránként, az nagyon durva, gondolnod kell magadra is, mert előbb-utóbb kipurcansz. Okos már, beszéld meg vele is, de némi szabályt fektess le magadnak és neki is. Nem kell drasztikusnak lenni, lehet némi fokozatosság, de ezt hiszti nélkül nem biztos, hogy meg lehet úszni, jó lenne, ha megpróbálnád rászánni magad, szerintem te is érzed, ez nagyon túlzás, amit csinál a kiscsaj, meg amit enged a mamája:-). Tudom, hogy imádod, mindent meg akarsz tenni érte, de hidd el nekem, nem lesz lelkitörése, ha többet fogtok aludni, márpedig ha elveszed a cicit, nagy valószínűséggel jobban fog aludni. Hiszti, határok, korlátok nélkül nem lehet felnőni, vagy legalábbis nem érdemes. Ő már nem olyan pici baba, aki után ilyen szinten menni kell. Kezedbe kell venned az irányítást. Éjszaka anyatejen kívül max. vizet vagy semmit adnék neki, én nem adnék az enyémnek rizstejet éjjel.
  Kitartást és erőt kívánok!
  Üdv,
  Dokimami

 • Veronika szerint:

  Kedves Dokimami!
  Szeretnék én is tanácsot kérni tőled. Az én kislányom már 2 éves, de még mindig szopizik. Főként elalváskor. Próbáltuk, hogy leragasztottam sebtapasszal a cicim, és elmagyaráztam neki, hogy bibi, nem szabad. Egy kis időre megértette. A délutáni alvása későbbre tolódott emiatt, de nagy nehezen elaludt. Viszont éjszaka csak végső kimerülésében volt hajlandó aludni. Mikor éjszaka felkelt megszoptattam, mert nem aludt vissza magától. Ordított, nagyon ki volt készülve szegényke, és fél órán-órán keresztül csak cicizett. A napközbeni alvást viszont kezdte megszokni, de minden egyes alkalommal hosszasan kellett nyugtatni, hogy attól még szereti anya, és természetesen sírt is. Aztán az esti alvásnál feladtam kb 3-4 nap után. Párom is ment dolgozni, korán kellett kelni, így viszont nem csak a kicsi,de mi se aludtunk. Mai napig hiába nyugtatjuk, hiába itatjuk, hiába apuci felveszi egyre jobban sír. Csak mellettem hajlandó megnyugodni, azt is csak úgy, ha kap cicit. Persze már délutáni cicilés is visszatért, mert már nem érdekli, hogy bibi. Enni eszik rendesen, nem hinném, hogy éhes. Cumizni sosem cumizott, cumisüvegből is csak rövid ideig ivott. Viszont az utóbbi napokban azt veszem észre, hogy jön este, hogy ciciljen, szopizik egy kicsit, aztán lefekszik az ágyikóra és alszik magától. Lehetséges, hogy magától érdeklődését veszíti? Ha igen, meddig tart még? Éjszaka 3-4-szer felkel legalább, max. 1-szer tudom visszaaltatni cici nélkül. Mit tudnék még tenni, hogy minél előbb leszokjon?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Veronika

 • Sári Virág szerint:

  Kedves Dokimami!
  Az én kislányom a köv. képpen szokott le 2 évesen a szopásról. Végre elfogadott napközben meleg macikávét cumisüvegből. Mikor napközben ezt már cumisüvegből megitta, akkor éjjel is könnyű volt cici helyett ezt adni neki. Így leszokott az állandó éjjeli szopásról. Az éjjeli macikávéról aztán hamar leszokott.
  Csak azért írtam, mert te nem ajánlod, hogy éjjel vízen kívül bármit igyanak. Ez igaz, de szerintem átmenetileg a ciciről való leszoktatáshoz nagyon hasznos ha cumisüvegre át tudnak szokni.

 • Dokimami szerint:

  Kedves Virág!
  Valóban nem ajánlom éjjelre a macikávét, mégpedig a fogszuvasodás miatt, ami sajnos hamarabb kialakulhat, mint sokan gondolják.

 • zumzum szerint:

  Kedves Dokimami!

  Örülök, h ráleltem erre a honlapra.
  Nagyjából találtam olyan hozzászólókat akikkel egy cipőben járok, azzal a különbséggel, hogy az én fiam még csak 6 hónapos, de a probléma az hogy nagyon gyakran ébred éjjelente(óránként-másfél óránként). Az ágyunkhoz van tolva az övé, így csak egy mozdulat kivenni, de borzasztóan fárasztó így is. Mivel óránként ébred, így mindig kiissza az adott ciciből a benne levő tejet, de nekem az az érzésem, h nem az éhség ébreszti fel, hanem inkább felébred, és nem tud egyedül visszaaludni-az, h kiissza a tejet csak másodlagos.
  Próbálkozom hátsimogatással, susogással, de nem tudom, most akkor arra fog átszokni, nem? (férjem néha felkel vele, járkál, utána le tudja tenni) Akkor nem mindegy, h hátat simogatok vagy cicit adok? Azon kívül talán fölösleges írnom, neki a cici kellene, a hátsimitől hiszti van. Azt sem tudom, ha hátat simogatok, susogok, de sír, kitartóan, akkor végül engednem kell, és cicin elaltatni-ezt én következetlenségnek érzem, de nagyon sajnálom őt hagyni sírni. Nem teljesen vontam meg a cicit, csak próbálom beállítani a nappali 3 órás ritmusra. Mennyi idős korban volna elvárható, h egy picivel hoszabb ideig aludjon egyedül(én már három órával egyben beérném). Próbálom neki elmondani esténként, h most éjszaka jön, és anya-apa pihenni szeretne, nem tudom reális-e elvárnom már tőle picivel több önállóságot. Tudni kell, h az esték általában nagyon nehezek, és igaz javuló a tendencia, nagyon apránként haladunk, volt h egy órán át cicizett, végül letettem aludni, majd 1-2x visszaébredt rögtön, így éjfél körül lett alvás a dologból, most már azért könnyebb: cici+ meseolvasás kombinációval kb 20 perc alatt át tudom tenni a helyére, és egyre ritkábban ébred vissza rögtön. napközben cici nélkül alszik el, viszont az este teljességgel elképzelhetetlen nélküle.

  köszönöm válaszát előre is, remélem nem zavartam nagyon… egy rágódó anyuka, aki a legjobbat akarja a kisfiának..

 • Dokimami szerint:

  Kedves Zumzum!
  Sajnos vannak olyan babák, akiket a fogzás időszak ennyire megvisel, hogy ennyire gyakran ébrednek. Bár nem tudom itt is erről van-e szó, de valószínűnek tartom. Nem tudom nincs-e túlöltöztetve éjszakára, attól is ébredhet gyakran. Amint lehet, azért érdemes törekedni a cici nélküli elalvásra és éjszaka is legalább 2-3 órát kibírni cici nélkül. De a legrosszabb időszakban a túlélés a cél, és ilyenkor ilyen szabályokkal nem nagyon foglalkozunk. Úgy gondolom érzed, hogy mire van szüksége a kicsinek és az elvárásokat érdemes ahhoz igazítani. Különben csak csalódás, frusztráció, önmarcangolás, depresszió szokott a vége lenni. Ha a fogzási fájdalom okozza a rosszabb éjszakákat, nehéz estéket, akkor egy zsibbasztó gél, vagy egy-két napig fájdalomcsillapító, hűtőrágóka…picit talán segítenek. De a legjobb majd akkor lesz, ha meg lesz mind a 20 fog. Addig is kitartást kívánok!

 • Béldi Anna szerint:

  Kedves Dokimami!

  Köszönöm szépen a cikket! Tanácsot szeretnék kérni, másfél éves kislányomat szeretném leszoktatni a ciciről, meg vissza az ágyába, sajnos mindkettő lehetetlennek tűnik.. Egy-két szopi naponta még beleférne, de (talán) mióta beteg volt, még cicisebb lett. Vannak jobb éjszakák, de van hogy sokszor felkel, és csak a cicivel nyugszik meg. Délutáni alváshoz meg csőrös pohárból adtam neki a tejet ma, de egy idő után nem kérte, és egy 1-1.5 órás dráma jött, hiába ölelgettem, babusgattam, énekeltem, és kínáltam a csőrős poharat, meg elmagyaráztam neki, hogy most nem tudok neki adni cicit, mert fáj, és pihennie kell, el sem aludt!! Elég tanácstalan vagyok, nagyon szeretem a babám, de sokszor szinte elviselhetetlen a helyzet, pláne hogy sokáig nem így nézett ki a dolog. És a sok szopi miatt meg az ágyából teljesen átszokott az ágyunkba. Köszönöm szépen a válaszát előre is!
  Anna

 • Dokimami szerint:

  Kedves Anna!
  Nem-e foga jön a kicsinek, nem-e azért ilyen nyűgös. Ha ez áll a háttérben, akkor nagyon nehéz ilyenkor leszoktatni a ciciről, kiszoktatni az ágyból, lehet, praktikusabb lenne megvárni amíg kibújik az a fránya fog. A cicizésről teljesen szeretnéd leszoktatni, vagy csak az éjszakai cicizésről? Ha az előbbi, ahhoz van egy másik cikkem: http://www.dokimami.hu/2012/01/11/meddig-illik-szopni-avagy-cici-imadokat-hogyan-lehet-elvalasztani/. Másfélévesen az éjszakai ciciről nem valószínű, hogy teljesen sírás mentesen le lehet szoktatni. Viszont túl kevés részletet írtál, így nem tudok segíteni. Nem tudom eleget eszik-e napközben, milyen gyakran ébred éjszaka, milyen gyakran kap olyankor cicit…mennyire nyugodt a családi légkör, jön-e a foga, volt-e valami traumatikus számára a betegség alatt…sok kérdés felmerül. Kitartást kívánok és ha van kedved írj még magatokról, hátha úgy tudok valamit segíteni.

 • Tina szerint:

  Csak annyit…köszönöm…

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Éjszakai szoptatásról való leszoktatás at Dokimami.

meta