Élelmiszer kezelésének 18 szabálya (várandósoknak és friss anyukáknak)

április 25th, 2010 § 0 comments

A várandósság alatt fogékonyabbak a kismamák a fertőzésekre, ráadásul a magzat egészséges fejlődése szempontjából is mindent el kell követni, hogy ne betegedjen meg a leendő anyuka. Az újszülöttekre, csecsemőkre ugyanezek igazak. Vannak konyhai alapszabályok, amit mindenkinek érdemes betartani, de a terheseknek és csecsemős családoknak a hozzátáplálás elkezdése után különösképpen. Hisz, ami egy egészséges embernél pl. 3-4 nap kellemetlenég, az ebben a körben akár végzetes is lehet. Nézzük az alapszabályokat:

 1. A legveszélyesebbek az állati eredetű élelmiszerek, de a növények is közvetíthetnek betegségeket. Könnyen romló ételekre különösen figyelj: tojás, hús (baromfi), hal, kagyló, tejtermékek, friss gyümölcsök, zöldségek.
 2. A konyha, spájz legyen tiszta! És állatmentes!
 3. Körültekintően vásárolj: a könnyen romló, hűtést igénylő élelmiszereket a vásárlás végén tedd a kosárba és siess vele haza, ha szükséges vigyél magaddal hűtőtáskát, majd hazaérve azonnal tedd a hűtőbe. Ne vegyél meg olyan ételt, aminek a csomágolása nem ép. A szavatossági időt mindig ellenőrizd, sokszor érdemes mélyebbre nyúlni, nem a legfelső terméket megvenni (hisz általában az első sorba pakolják azokat, amik hamarosan lejárnak).
 4. Ne keveredjenek az élelmiszerek: a nyers, a késszel, félkészel!
 5. Mindig tartsd be a címkén feltüntetett tárolási, elkészítési javaslatot!
 6. Csak ellenőrzött gombát vásárolj!
 7. Ha a fagyasztott terméket kiolvasztasz, utána mihamarabb használd fel és ne feledd: újrafagyasztani TILOS!
 8. Figyelj arra, hogy a nyers ételek elkészítéséhet használt eszközöket csak mosogatás után használhatod a kész ételhez is. Pl. felvágod a húst a vágódeszkán, de eszedbe ne jusson pl. egy almát is ugyanazzal a késsel megpucolni, felvágni ugyanazon a vágódeszkán (kivéve ha alaposan elmostad előtte).
 9. Listeriosis beszerzése a nem megfelelően hőkezelt hús és májpástétomokból, illetve penészes, érlelt sajtokból esélyes, ezért ha várandós vagy ezeket messzire kerüld!
 10. Toxoplazmát (magzatnál súlyos idegrendszeri károsodást okozhat) a nem eléggé átsütött húsokból, nem hőkezelt tejből, piszkos zöldségekből és a macskáktól (bár ő nem élelmiszer jelen esetben) lehet beszerezni.
 11. Salmonella elkerülése miatt friss , ép tyúktojást használj (közvetlenül felhasználás előtt kell megmosni) és ne nyersen fogyaszd! Alapos hőkezelésre van szükség, majd hűtésre. Tehát, ha esküvőre mégy és látod, hogy pl. a majonézes saláta órák óta ott van az asztalon, ráadásul árnyékban is 35 fok van, akkor abből NE egyél!
 12. Ha nem pasztörizált tejet veszel, akkor mindig forrald fel fogyasztás előtt!
 13. A zöldségeket mindig alaposan meg kell tisztítani, hiszen féregpeték lehetnek rajtuk, ha földdel szennyezettek. Nehezen tisztítható pl. a fejes saláta, kelkáposzta, cékla, sárgarépa.
 14. Jól süsd át, főzd meg az ételeket, ezt általában nem szokták túlélni a mikrobák. Különösen figyelj a fagyasztott és a vastag, vagy töltött húsokra.
 15. Ha lehet frissen fogyaszd az ételt és a maradékot mielőbb, 1,5 órán belül tedd a hűtőbe és 1-2 napnál ne tárold tovább! Ha újra fogyasztasz belőle, akkor forrald fel megint, jól melegítsd át. Ugyanez igaz, ha rendelsz ebédet és langyosan kapod, forrald fel.
 16. Meleg vízzel mosogass mosogatószerrel, folyó vízzel öblíts! Ne törölgess, majd megszárad magától. A mosogató szivacsot mosd ki és csavard ki használat után, hogy mihamarabb megszáradjon.
 17. Mindig moss alaposan kezet, ha nyers hússal, vagy földes zöldséggel dolgozol. Ez természetesen a WC használat, illetve a háziállat simogatása utánra is vonatkozik.
 18. Ha bármi kétséged van az étel fogyaszthatóságával kapcsolatban, akkor DOBD KI!

A bejegyzéshez az Országos Egészségfejlesztési Intézet ajánlásait vettem alapul.

Tagged

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Élelmiszer kezelésének 18 szabálya (várandósoknak és friss anyukáknak) at Dokimami.

meta