Csecsemőgondozás tanfolyam 40. rész – Mozgásfejlődés 0-5 éves korig: Finommozgás

április 5th, 2010 § 0 comments

panna-rajz-szempillaA finommozgások időbeni alakulása kevésbe gyerekfüggő a korai életszakaszban, és a nagymozgásokhoz hasonlóan jellegzetes időbeniséget mutat. Miért is érdemes ezt áttekintenünk: azért, hogy játékötleteket, nevelési ötleteket kapj, illetve, ha valami késik, akkor azt jelezni tudd az orvosodnak. Nézzük részletesen, hónapról-hónapra:

Újszülött: kezeit ökölbe szorítva tartja. Ha odatartod az ujjad, megszorítja, a fogóreflex miatt. Közelre lát jól és kis fokban tudja követni a szemével.

2. hónap: karjaival oldalt sepregető mozgást végez, keze már lazábban, de még mindig többnyire ökölben van. A fogóreflex kezd eltűnni, ezért, ami a kezeügyébe kerül markolássza, de még nem tudatosan, és nem is nézi meg  azt, amit megfog. Vigyázz, mert a takaróját a fejére tudja húzni, ezért kell lerögzíteni. A középről lelógatott játékot szemével oldalra is követi, 6 hetesen a szobában mozgó embereket “szemmel tartja”.

3 hónapos: elkezdődik a játék a kezekkel, melyeket már középvonalba hoz. Nézegeti, nyitja-csukja ujjait, megfogja egyik kezével a másikat. Színes dolgok egyre jobban érdeklik, izgalomba jön, kezével-lábával hadonászik, szemével 180 fokban követi. Fokozatosan megtanul kezével a játékok felé nyúlni. Persze nem megy rögtön, először nagyon bizonytalan, elé-vagy mögé nyúl, de észre veheted, hogy ez már tudatos.

4 hónaposan: nézegeti a kezében levő játékot. Tenyérfogással fog még, azaz a hüvelykujja nem szemben van a többivel. Az apróbb tárgyak még nem érdeklik. Ne lógasd egész nap a forgót felette, mert akkor arra fog figyelni, elnyomja az önálló kezdeményezéseket.

 5 hónaposan: pontosan nyúl a tárgyakért, eleinte két kézzel, majd eggyel. A kezét már nem nézegeti, a külvilág érdekesebb. Ha 5 hónaposan még mindig a kezeit nézegeti, az retardatio jele lehet.

6 hónaposan: kialakul, hogy a hüvelykujj szemben helyezkedik a többivel. Mindent megfog, amit lát és elér. Egyik kézből a másikba, majd a szájába veszi. Látása is egészen jó már, az apróbb dolgokat is észreveszi és gereblyéző ujjmozdulattal megpróbálja felszedni.

8 hónapos: két tárgyat is megtart, ütögeti őket vagy egymáshoz, vagy az asztalhoz. A apróbb tárgyakat már éretlen csippentő fogással a hövelykujja és a mutatóujj oldala közé tudja fogni. Kézbe adott darabos ételt már elfogyasztja.

9 hónapos: mutatóujj önálló életet kezd élni. Kezdi szándékosan elengedni a tárgyakat.

10 hónapos: élvezi a dobálást, főleg, ha felszeded mindig neki 🙂 Egyre kevésbé veszi a szájába a dolgokat.

1 éves: Érett csippentő fogása van. Imád pakolni, tárgyakat egymásba rakni, ki-be rámolni. Rakosgatás lesz hónapokon keresztül a kedvenc játék (érdemes ez alapján átrendezni a szekrényeket, konyhaszekrényt: alulra olyanokat tenni, amit pakolhat kedvére) Már próbálkozik a kanállal, de még maszatol rendesen.

14 hónapos: két kockát egymásra tud tenni.

18 hónapos: szabályosan eszik kanállal. Pohárból tisztán iszik. Kezdi egyszerű ruhadarabjait levenni.

2 éves: rajzolni kezd: először lengővonalas, majd körkörös firkát.

3 éves: 10 kockát egymásra tud tenni. Rajzát megnevezi, de még nem felismerhető. Fej-láb alakot rajzol. 3-4 év között alakul ki a kezesség. A túl korai kézdominancia paresis jele lehet. Önállóan levetkőzik.

5 évesen: 6 testrésze van a rajzolt embernek. Egyedül felöltözik.

6 évesen: ruhát is rajzol.

Fontos, hogy adj a gyereknek korának megfelelő szabadságot, választási lehetőséget, feladatokat, de azért korlátokat is állíts ésszerű mértékben.

Forrás: Gyermekgyógyászat (szerkesztette: Maródi László)

Tagged

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 40. rész – Mozgásfejlődés 0-5 éves korig: Finommozgás at Dokimami.

meta