Csecsemőgondozás tanfolyam 39. rész – Mozgásfejlődés: nagymozgások 0-5 éves korig

április 2nd, 2010 § 6 hozzászólás

p1010352A csecsemőgondozás tanfolyam következő leckéiben a mozgásfejlődésről lesz szó, a maiban a nagymozgásokról 0-5 éves korig.

Mindennek az alapjának tekinthető a leglátványosabb mozgások fejlődése, a nagymozgásoké, ezen keresztül fog majd fejlődni, megnyilvánulni a kicsi gondolkodó tevékenysége.

Nagyon tágak, azok az időintervallumok, ami még normálisnak tekinthető, és nem feltétlenül igaz az, hogy a gyors mozgásfejlődésű gyerek okosabb lesz a későbbiek folyamán, bár nem kizárt. Nézzük ki mit tud:

Újszülött: kezét, lábát hajlítja, nyújtja, fejét kisfokban oldalra fordítja, alkalmanként ujját szopja. Számos primitív reflexet ismerünk, számot nem is merek írni, folyamatosan változik.Érdekes, hogy az újszülöttnél ki tudjuk váltani a kúszást, mászást és járás. Az újszülött szimmetrikus, végtagjait behajlítva tartja, hátán billegve fekszik, keze ökölbe van szorítva. Az öregek annak idején azt mondták, hogy amelyik újszülöttnek ökölbe van szorítva a keze, annak sok pénze lesz, amelyiknek meg nyitva van, az szórni fogja.

1 hónapos: még mindig a flexor tónus dominál, azaz hajlítva vannak a végtagok, ujjak, a nap nagyobbik részében. Hason fekve állát pillanatokra elemeli az ágyáról (de ezt sok újszülött is meg tudja már csinálni). Ölben tartva fejét néhány másodpercig képes megtartani, majd elbillen.

2 hónapos: egyre lazábban tartja karját, lábát, fejét szabadon forgatja.Hason fekve fejét 45 fokban képes megemelni. Ha hanyatt fekve feje középvonalban van, akkor szimmetrikusan tartja a végtagjait. Ha feje elfordul, akkor az asszimetrikus nyaki reflex dominál, azaz amelyik irányba fordítja a fejét, azon az oldalon a karja kinyúlik, a másik oldali meg behajlik (vívó állás). Ölben tartva már hosszabb ideig képes fejét megtartani, de a végén még mindig lebillen.

3 hónapos: hason fekve már 90 fokban képes emelni fejét, alkarjára támaszkodva mellkasa kicsit megemelkedik. Örömében, izgalmában repdes, lábával szimmetrikusan rugdos, oldalára fordul.Ölben fejét sabilan megtartja. Mostmár tedd járókába, biztosíts neki teret a mozgásra.

4-6 hónapos: hasra fordulnak, majd pár hét múlva hátra (van aki fordítva csinálja). Hason fekve már tenyerén támaszkodik, mellkasa elemelkedik a felszíntől. Karjával szélmalom mozgásokat végez, lábával pedálozik. Megtalálja a lábfejét, nézegeti, játszik vele, lábujját szájába veszi. 6 hónaposan hátán fekve fejét képes előrehajlítva kissé megemelni, így kezdeményezve az ölbevevést. Gurulva közlekedik, nagy a mozgásigénye.

7-10 hónapos: négykézlábra emelkedik, majd ebben a helyzetben előre-hátra hintázik, majd 8 hónaposan kúszni, mászni fog. Általában ezután hamar megtanulnak felülni. Van, akiknél kimarad a kúszás, vagy mászás és egyből feláll.

10-12 hónapos: négykézláb helyzetből felhúzza magát állásba. Terpeszben, lábujjaival is kapaszkodva, behajlított térddel, kapaszkodva áll. Eleinte leülni még nem tud. Hamarosan megpróbál kapaszkodva oldalirányba lépegetni. Nem kell siettetni, nem szabad bébi kompot venni neki, hagyd, hogy a saját ütemében fejlődjön.

14 hónapos: megteszi az első önálló lépést. Ha felállás után még sokáig mászva közlekedik ne aggódj, ez is teljesen normális, majd ha úgy érzi eljött az idő átvált lépegetésre. Eleinte behajlított karral egyensúlyozva, széles alapú, teli talpas éretlen járása van, majd átvált az érett járásra: már nincs felemelve a karja, megtanul sarokról lábujjra gördítve lépni.

1,5 éves: Önállóan, stabilan jár. Székre mászik.

2 éves: fut, székre mászik, lépcsőn mellélépve jár, labdát rúg.

2,5 éves: páros lábbal ugrik, egy lábon néhány másodpercig megáll

3 éves: triciklit hajt, lépcsőn felfelé váltott lábbal közlekedik, páros lábbal ugrik

4 évesen: egy lábon ugrál, labdát felső dobással dob, lépcsőn lefelé váltott lábbal megy

5 éves: örökmozgó, rohan, mászik, biciklizik, szökdécsel, egy lábon 8 s-ig megáll.

A mozgás tovább finomodik az elkövetkező évek alatt. A fiúk általában ügyesebbek az ugrásban, mászásban, labdadobásban. A lányok ügyesebbek a szökdelésekben, biciklizésben.

Ne aggódj, ha nem ismertél teljesen rá gyermekedre, nagy különbségek vannak, az én gyerekeimnél is átlagtól eltérően alakultak a nagymozgások. Ezek az áttekintések arra jók, hogy nagyjából tudd mit várhatsz el gyermekedtől. Mikor kell orvoshoz vinni? Sok minden függ a körülményektől, a többi terület hogyan fejlődik, de mindig érdemes elmondani az aggályaidat a gyermekorvosnak, hiszen te ismered a gyermekedet. A csecsemőknél 2-3 hó elmaradásnál mindenképp indokolt kivizsgálás. 1-2 év között 3-4 hó, 2-3 év: 4-5 hó, 3-4 év: 5-6 hó, 4-5 év: 6-9 hó, 5-6 év: 9-12 hó elmaradás esetén feltétlenül kivizsgálásra van szükség.

Mit jegyezz meg?

 1. Ne siettesd különféle eszközökkel (pl. bébikomp) egészséges csecsemőd mozgásfejlődését.
 2. Biztosíts neki biztonságos teret a mozgásra. Sokan a járókát ketrecnek tartják, de a korai időszakban nagyon hasznos szerintem. Nekünk 120 cm-es fa járókánk van és a kúszás, forgás időszakában ez vált be a leginkább, itt a legügyesebbek a gyerekeim. A felülete megfelelő (2 cm-es szivacs van benne) és nem olyan kiszolgáltatott helyzetben van, mint a földön, ha pl. állok, jövök-megyek.
 3. Ha elmaradásotok van, akkor jelezd orvosodnak.
 4. A kiságy, járóka magasságát mindig idejében állítsd, nehogy kiessen. Ha pl. négykézlábra áll, feltétlenül lentebb kell engedni, akár a legalsó szintre. Van, aki már félévesen felhúzza magát állásba, szóval legyetek résen, előzzétek meg a balesetet.

Forrás: Gyermekgyógyászat (szerkesztette: Maródi László)

Tagged

§ 6 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 39. rész – Mozgásfejlődés: nagymozgások 0-5 éves korig"

 • Kinga szerint:

  Kedves Enikő!
  9 és fél hónapos Botond fiammal kapcsolatban két dolog is aggaszt, szerertném kikérni a véleményedet.
  1. Váltott kézzel és lábbal kúszik, négykézlábra áll, magától felül, fel is áll. A mászás mintha kimaradna a mozgásfejlődésében. A négykézláb állás nem igazán érdekli. Bár ha elfelejtkezik magáról, megtesz néhány mászáshoz hasonló mozdulatot. A felállás viszont annyira érdekli, hogy semmi mással nem hajlandó foglalkozni. Mit gondolsz a mászás kimaradásáról?
  2. Botond még nem utánoz. Ennél fogva nem pápázik, nem tapsol. Nem gurítja vissza a labdát. Egyébként én ügyesnek, okosnak tartom (pl. megért dolgokat). Viszont amiket említesz az írásaidban (mit játszunk az x. hónapos csecsemővel), ő még nem tudja. Hogy lehet tapsolni, pápázni megtanítani a babát? Utánzással, ugye?
  Előre is köszönöm a válaszod!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Kinga!
  Nem biztos hogy kimarad a mászás. Eltelik egy kis idő amíg a négykézlábállásból mászás lesz. Felállás után 4-5 hónap is eltelik mire menni tudnak kapaszkodás nélkül és a szoba közepén kúszva lassabb, ebből szerintem lesz még mászás is, azzal gyorsabban lehet haladni. A felállás nyilván a legérdekesebb, ez így természetes. A tapsolás, integetés majd egyszer csak megtörténik, amikor eszébe jut, amikor kedve van, amikor rájön, de egyáltalán nem biztos, hogy akkor amikor ti szeretnétek. Sőt, amikor már menni fog, akkor is sokszor elő fog fordulni, hogy majd azután fog integetni miután elmentek a vendégek. A babák különböző ütemben fejlődnek, nekem gyorsabb fejlődésű gyerekeim vannak, ezért előfordulhat hogy néha olyanok is becsúsznak az írásaimba, ami még másoknál korai. Fog ő még javában utánozni, ne izgulj szerintem. Jó Botondozást!

 • Kinga szerint:

  Szia Enikő!

  Köszönöm, hogy múltkor türelemre intettél és megnyugtattál. Botond 2 hete mászik és már tapsol is. 🙂
  Csak ennyit szerettem volna megosztani.
  További kitartást és kedvet kívánok ehhez az önzetlen munkához!
  Kinga

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Szuper 🙂

 • Dirge szerint:

  Szia!

  Azt szeretném kérdezni, hogy onnantól kezdve, hogy felállt, kapaszkodik dolgokba és próbálgatja a lépegetést, kb. mennyi idő telik el átlagosan odáig, hogy a dolgokat elengedve önállóan lépkedjen? Nálunk minden egy kicsit későbben jött, de az állás úgy tűnik, tán hamarabb az átlagnál egy kicsivel (kb 9 hónapos volt). Köszönöm!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Baba függő, vannak bátrabbak, de nagyjából 4-4,5 hónapra szükség szokott lenni az első felállás és az első önálló lépés között.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 39. rész – Mozgásfejlődés: nagymozgások 0-5 éves korig at Dokimami.

meta