Zenei IQ

március 30th, 2010 § 0 comments

baba-zene1Kodály szerint már 9 hónappal az anya születése előtt kellenne elkezdeni a zenei nevelést és tényleg. Miután széles körben ismert a zene alapvető fontossága sok anyuka zenei foglalkozásokra viszi a picit és baba zenéket hallgattat vele. Ami persze nagyon klassz dolog, de mi van otthon? A példamutatással?

Megszokhattátok tőlem, hogy a természetes dolgok híve vagyok, így van ez a zenével is. Annyira egyszerű és mégis olyan sokan nem teszik meg: énekelj a gyermekednek, a csecsemődnek, vagy akár már a magzatodnak is. Ja, hogy nincs hallásod, bűn hamisan énekelsz. Na és? Nem az operaház színpadján kell fellépned. Még ha hamisan énekelsz, az is sokkal többet jelent, mintha nem énekelnél. A kicsi zenei hallásának kifejlődéséhez a te hangodra is nagy szükség van. Pl. anyukámnak igazán nincs hallása, nem bántásból mondom, de tényleg nagyon hamisan énekel, szenved is emiatt, ugyanis imád énekelni. Állandóan énekelt, mondókázott nekünk, most meg az unokáinak. Mi lett a következménye? Mindannyian hangszeren tanultunk, zeneiskolába jártunk, énekkarban énekeltünk…Igaz 10 évesen egy egész délutánt kellett a zongora mellett ülnöm, míg helyretettem a fejemben anyu kedvenc népdalát, de ezen kívül nem okozott semmilyen “károsodást” bennünk, hogy hamisan énekelt, sőt.

Mit énekelj? Olyat, amit te is szeretsz. Én pl. népdalokat, karácsonyi dalokat, altatókat, megzenésített verseket, filmzenéket szoktam énekelni, de sokszor kényszerülök a mesét is elénekelni. Az elmutogatós dalok is nagyon jók, ebbe már a még nem beszélő piciket is be lehet vonni. A hintázás, lovagoltatás, sétálás és egyéb ölbéli játékok közben pedig alapvető a mondóka “éneklése”. Nálunk az éneklés az altatási rituálé része és bár nem könnyű topon maradni, hiszen van, amit időlegesen megun, és hát kétszer ugyanaz nem jó. Viszont cserébe, ha pl. az autóban kell elaludni, ami ritkán, de azért előfordul, akkor az éneklés segítségével hamarabb megy.

Mi lesz a következménye, ha énekelsz neki, zenét hallgattok? Már a féléves babáknál is észre lehet venni, mintha énekelne gőgicsélés közben. Felállás után már a fenék riszálás is megy. Később pedig énekelni fog. Először csak egy-két hangon, majd még nem tökéletesen az ismert dalokat, a maga által költött kis meséket, a vele történteket is hosszan dudorássza. Ha zenét hallgattok, akkor pedig jön a baba tánc, bár nálunk még zene se kell hozzá, mostmár énekel magának a kislányom. Persze vicces mikor az egész család, meglett felnőttek körtáncot járnak, de min fogsz mosolyogni majd 90 évesen a hintaszékben ücsörögve?

Ahogy okosodnak, úgy lehet feladatokat kitalálni az énekléshez: pl. magasan, mélyen énekelsz és közben az a feladat, hogy a magas résznél feltartjátok a karotokat térdeplés közben, a mély résznél lehajoltok, de lehet úgy is, hogy álltok felnyújtott karokkal, illetve legugoltok és lehajtjátok a fejeteket. Tanítsd meg mi a hangos, mi a halk, gyors, lassú. Érdekes feladat, mikor csak dúdolsz és ki kell találnia melyik dalról van szó.

Az éneklés mellett adj hangszert is a kezébe. Először megteszi, ha doboltok, tapsoltok, később meg, ami hozzáférhető a családban. Pl. már a kisdedek is tudnak zongorázni: a nyuszi ugrál a magas hangokon, aztán meg jön a medve, ahogy rátenyerel a mély részekre.

Ha napközben nem is mindennap van zene, de este mindenképpen legyen. Az altatási rituálé alapját képezze vagy éneklés, vagy altató zene hallgatása.

zeneker_tente-baba

Az éneklés mellett nagyon fontos, hogy sokféle igényes zenét halljon a baba, így formálódik, alakul zenei intelligenciája, későbbi ízlése. Akik unják már a komolyzenei baba CD-ket, azoknak van egy jó hírem: megjelent egy baba-mama muzsika CD, melyen végre magyar népdalok hangzanak el. Altatókat énekel Hainfart Márta és ami különlegesség, a felvételek alatt első babájának is énekelt (aki azóta lehet, hogy már meg is született, hiszen márciusra várta). Ha már itt tartunk, érdemes szétnézni a zeneker.hu kínálatában, hiszen a babákra, gyerekekre specializálódtak és igazán sokféle ajánlatuk van. Itt a húsvét, közeledik a gyereknap, még ajándéknak is kiváló lehet, hiszen nincs az a gyerek, akinek a szívét és testét ne érintené meg a zene. Már a bogarakba is kódolva van a ritmus, nemhogy egy anya szívverésén érlelődött kisbabába. Nem egy ökör ára egy zenei CD (egy csomag pelenka többe kerül) és garantáltan megtérülő befektetés.

Úgyhogy hajrá: daloljatok és hallgassatok igényes zenét, megéri!

Tagged

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Zenei IQ at Dokimami.

meta