Apa születik

március 23rd, 2010 § 0 comments

p10100041Mit kell tudni egy leendő apának, mire kell számítania?

Mit érdemes még a baba születése előtt megtanulnod kedves leendő apuka?

 1. Mosógép kezelése. Miért? Ha pl. azt hiszitek, hogy beindult a szülés, de abbamaradnak a fájások…, akkor a kedvesed lekerül a terhespatológiára, már nem fogják hazaengedni szülés előtt. Könnyen lehet, hogy a csomagba készített ruhák nem lesznek elegendők. De bármikor előfordulhat, hogy probléma adódik a terhesség során és kórházi bentfekvésre lesz szükség. Ikresek, lombikosoknak, kóros terheseknek erre fokozott esélyük van, különösen, ha van fogadott orvosuk.
 2. Aki nem szokott, annak az önálló bevásárlás képével is meg kell barátkoznia.
 3. Műszaki analfabéta apukáknak akár a baba bútorok összeszerelése is nagy kihívás lehet, de hidd el menni fog. Ne hagyd az utolsó pillanatra, mert a végén az óriás pocakos nejed fogja összeszerelni (hallottam már ilyenről)…ezt nem akarhatod.
 4. A szoptatás megtanulása. Na ezen most kicsit bizonyára fenn akadt a szemed, pedig, ezzel sokat segíthetsz a feleségednek majdan. Azok a kisbabák, akiknek az apukája is résztvett szülésfelkészítőn nagyobb arányban szoptak min. 6 hónapos korukig. Miért? A szoptatás szinte minden kezdő családban gondot szokott okozni az elején és a legegyszerűbb feladni. Amikor nejed majd sírva szoptat, netán fej, a pici babád pedig éjszaka is ordít, sokkal egyszerűbb megtömni tápszerrel, mint megküzdeni a nehézségekkel. És mint a család feje, lehet a Te hozzáállásodon fog múlni, hogy gyermeked anyja feladja, vagy megharcol a szoptatásért. Szóval, ha megtanulod, pl. hogyan lehet megállapítani, hogy helyes technikával szopik a baba és segítesz a feleségednek, máris rengeteget tettél a siker érdekében.
 5. Meg kell tanulnod hogyan kell felvenni a babát, mik a szabályok, hogyan kell böfiztetni, hogyan kell fürdetni, ezek lesznek majd a baba megszületése után a legfőbb feladataid. így segíthetsz a legtöbbet.
 6. Érdemes tájékozódni az igényelendő támogatásokról, ez is inkább a te feladatod lesz. Jobb összegyűjteni előre, hogy hova milyen papírok kellenek, mint mindenhova hatszor menni.
 7. Babasírások felismerését is jó, ha te is megtanulod, ketten együtt hamarabb rá tudtok majd jönni mi lehet a baj.
 8. A depresszió jeleivel is ajánlott tisztában lenni, hogy időben észrevedd, ha feleségednek szüksége van segítségre.
 9. Szülés utáni szex és fogamzásgátlás szabályai szintén alapvető tudnivalók.

Mire számíts a baba megszületése után?

 • Minden meg fog változni gyökeresen az életetekben. Minden. Nagyon. A régi életednek búcsút inthetsz. Néha biztos hiányozni fog, de helyette kapsz majd sokkal csodálatosabb dolgokat. Óriási kacajokat, apát csodáló szemeket és pl. a apai büszkeség sem rossz érzés.
 • Az újszülött kisbabátokkal eleinte lehetnek gondok. Látszólag oknélkül is sírhat és nem biztos hogy tudni fogja mikor van nappal és mikor éjszaka. Cserébe viszont sokat fog aludni és lesz idő regenerálódni. Persze azt azért tudnod kell, ahogy nő a gyerek, úgy nőnek a gondok is. A legkönnyebb a legkisebbekkel, de ezt akkor nem fogjátok érezni, hiszen minden új lesz nektek és adaptálódnotok kell.
 • Az újszülöttet, csecsemőt még nem nagyon kell nevelni, ha figyeltek észreveszitek az igényeit, reagáltok rá, akkor mindenki boldog és kiegyensúlyozott lesz. Ha nagyon görcsöltök, hogy mindennek, mindenkinek megfeleljetek elszállnak mellettetek a hónapok és hamarosan a csecsemőből kisded lesz és az már egy egészen más világ.
 • Örülj majd, hogy a kis csecsemőddel órákat sétálhatsz, mégha néha fárasztó is. Szagolj bele a kis hajába, szorítsd magadhoz, puszilgasd, észre se veszitek és elszáll az idő…   Nincs finomabb egy husifalat pici babánál, majd meglátod.
 • 6 hetes kor után pedig elkezdődik a mosolygás, ami 3 hónapos korra már nevető görccsé fejlődik, ezek lehetnek életetek legszebb pillanatai, ha hagyjátok és észreveszitek majd.

Tagged

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Apa születik at Dokimami.

meta