Apás szülés pro

március 18th, 2010 § 1 comment

p1010004A legtöbb férfi nem adná a fél karját, hogy bemehessen egy szülésre. Aztán mikor gyereknemzésre adja a fejét, kezdenek megváltozni az addigi dogmák. Nem véletlen, hogy 9 hónap a várandósság. Nem csak anya, de apa is születik. A 9 hónap alatt komoly lelki változások is zajlanak és nemcsak a nőkben. Gyakran látom, hogy a leendő apák a várandósság elején lelkesen mennek ultrahangra, de a majdani szülésre nem akarnak bemenni, aztán ahogy halad előre a terhesség úgy nő a kíváncsiság és a vágy, hogy részesei legyenek ennek a csodának. Kedves leendő apa, had mondjak neked néhány racionális okot, hogy miért menj be a szülésre:

  1. A világ legnagyobb csodáját nem akarod látni? Ha nem vagy szülész, akkor nemigen lesz rá sokkal több lehetőséged, a televízióban látott szülésnek köze sincs ahhoz, mint mikor a saját gyermeked fog megszületni.
  2. Nem véletlenül van manapság lehetőség az apás szülésre, az apa jelenlétének fájdalomcsillapító szerepe van és a császármetszés valószínűségét csökkenti és gyorsabb is lehet a szülés, ha ott vagy. Szereted annyira a feleséged, hogy egy napot rászánsz az életedből a szülőszobán való álldogálásra, hogy kicsit segíts neki?
  3. A vajúdás, szülés iszonyatos fájdalommal jár a legtöbb nőnek és mindezt egy személytelen, steril környezetben kell átélnie, ha nem vagy vele. Ha ott vagy vele, akkor az olyan, mint a sivatagban az oázis. Ki áll jelenleg legközelebb a kedvesedhez? Az anyja? A barátnője? Ha igen, akkor miért nem vele lakik? Te leszel az egyetlen biztos pont, a menedék a szülőszobán, a vajúdó feleségednek.
  4. Mit kell tenned? Fel kell venned egy zöld köpenyt, meg egy kék lábzsákot. Fognod kell a kezét a kedvesednek, ha jön egy fájás (ez egy kicsit fájni fog neked is, de azért hidd el, nem tudja letépni a karod, mégha próbálkozni is fog vele). Ha szomjas, odanyújtod a vizet (szerinted menni fog?) Elvágod a köldökzsinórt, de ez nem kötelező, fakultatív. Majd fényképeket csinálsz. Végül pedig ölbefogod a kiscsomagot. Igazán nem nehéz, alig 3-4 kg.
  5. Mit fogsz látni? A kedvesed rettenetesen fog szenvedni, néha jönnek emberek, akik a lába között nyúlkálnak, össze fogja vérezni kissé a lepedőt, nyögni, netán ordítani fog, majd megszüli a gyermekedet. Mivel befele fog figyelni, ezért még beszélgetned sem nagyon kell, csak jelen lenned. Nem bírod a vér látványát? Garantálom nem ez lesz a legnagyobb bajod, hanem nézni, ahogy szenved a nejed.
  6. Mit fogsz érezni? Azt nem lehet elmondani, éppen ezért is kell bemenned.

Meggyőződésem, hogy a kapcsolat minőségétől, intimségétől függ, hogy jó e az apás szülés. Tű és vér fóbia nem lehet akadály, apróság, elfelejtődik akkor és ott. Nyilván vannak olyan férfiak, kapcsolatok, amik nem állják ki ezt a próbát. De ahol megvan a szerelem, szeretet, elfogadás… ott nem okozhat gondot a későbbi szexuális életben és csak közelebb hozza a párokat. Természetesen ezt mindenkinek magának kell eldönteni, hisz Te ismered magadat a legjobban. Én csak azt tudom, hogy nekem mindennél többet jelentett a férjem jelenléte és ha leendő gyermeked anyja szeretné és nyomós indokod nincs ellene, akkor kérlek segítsd őt majdan ezekben a nehéz, de csodálatos pillanatokban.

Tagged

§ Egy vélemény: Apás szülés pro

  • Emese szerint:

    A férjem nagyon izgatottan készül a szülésre, és nekem a világon a legtöbbet jelenti, hogy ő ott lesz. Így egyáltalán nem félek.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Apás szülés pro at Dokimami.

meta