Csecsemőgondozás tanfolyam 38. rész – Vashiányos csecsemők és a hozzátáplálás

március 4th, 2010 § 0 comments

vashiany-csecsemokorbanA vashiányról már mindenki hallott és elég csak azt mondanod: nem eszik eleget a baba…máris írják a beutalót a laborba, nem e vashiányos a baba. Ez a mai bejegyzés nem a vashiányról fog szólni, hanem a megelőzéséről. Hozzátáplálást már elkezdőknek kötelező olvasmány.

Az egészséges, szoptatott babákat 4 hónapos korig nem szokta fenyegetni a vashiány. Ugyanis az anyatejben bár kevés vas van, de az kiválón felszívódik.

  1. A húsból sokkal jobban felszívódik a vas (a hemvas), mint a növényi eredetű táplálékokból (nem hemvas). Ezért pl. a vassal dúsított gabona félék mellé célszerű egyidőben fokozott C-vitamin tartalmú, vagy aszkorbinsavval dúsított gyümölcslevet adni, mert ez fokozza a vas felszívódását. (Talán még emlékszel, hogy várandósan ha szükséged volt vaspótlásra, akkor a tabletta mellé narancslevet ittál, hogy fokozd a felszívódását, ugyanerről van szó itt is.)
  2. Attól, hogy egy ételnek magas a vastartalma, még nem jelenti, hogy alkalmas vaspótlásra: pl. ilyen a tojás, vagy a spenót, melyek magas vas tartalmuk mellett tartalmaznak olyan anyagokat is, amik gátolják a vas felszívódását (tojássárgájában a foszfát, a spenótban az oxalát). A tehéntej is ide tartozik. Tehát, ha vashiányos a gyerekünk, ne ezekkel az ételekkel akarjuk feltölteni a vasraktárát, mert nem fog menni. Illetve érdemes megjegyezni, hogy pl. a spenótot ne hússal adjuk, hisz abból is lerontja a vasfelszívódását, hanem tojással. Szám szerint mit jelent ez? Ha a gyermek vegyes étrenden van (hal, csirke…húst is kap) 4x jobban felszívódik a vas, mintha a tejtermékek, meg a tojás a fő beviteli forrás.
  3. A teában lévő tannát 75%-kal csökkenti a vas felszívódását, ezért sem ajánlott az észnélküli teáztatása a csecsemőnek.
  4. Ne adj szilárd ételt a szoptatáshoz közeli időpontban, hiszen ez is bezavar a vasfelszívódásba.
  5. A várandósság vége felé (különösen az utolsó 3 hónap fontos) és a szülés után is fordíts figyelmet a saját vasraktáraid feltöltöttségére, hiszen a babának a magzati korban, illetve míg kizárólag szopik ez az egyetlen bevételi forrása.

Miért is fontos a vashiány ellen küzdeni? Ha tartósan fennáll, akkor nemcsak fogékonyabb lesz a baba a fertőzésekre, de a (mozgás és szellemi) fejlődése  is elmarad az egészséges társaihoz képest. Később kezd el beszélni, járni, fáradékonyabb…egy szó mint száz: érdemes komolyan venni a vashiányt!

Tagged

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 38. rész – Vashiányos csecsemők és a hozzátáplálás at Dokimami.

meta