Tehesség (gyanú, valószínűségi és biztos) jelei

február 1st, 2010 § 35 hozzászólás

terhessegi-tesztVannak olyan nők, akik nem is tudják hogy terhesek. Kicsit hihetetlenek ezek a sztorik egy olyannak, aki volt már terhes. Az viszont igaz, hogy a terheség eleje nem is olyan egyértelmű. Van, akinek nincs hányingere, sőt a menstruációhoz hasonlatos vérzés is lehet teherbe esés után még hónapokig. Nézzük milyen tünetek vetik fel a terhesség gyanúját? Mikor mondjuk, hogy valószínűleg terhességről van szó? És mikor azt, tuti, hogy várandós vagy.

A terhesség gyanú jelei:

Ezek a tünetek a legtöbb terhesség velejárója, de más állapothoz is társulhatnak, azaz nem biztos, hogy várandós vagy. Ilyen pl:

 • közérzeted megváltozik, furán érzed magad
 • émelyegsz, hányingered van, reggel hánysz (főleg akkor fordul elő, ha éhes vagy). Nem minden terhesség velejárója, kb. a kismamák 70%-nál jelentkezik.
 • szokatlan táplálékok kívánása (pl. föld, szőr, jég, ruha). Undorodhatsz a kedvenc ételedtől, szagoktól. Gyakran dohányos nők megundorodnak a dohányfüsttől.

A terhesség valószínűségi jelei:

 • Havi vérzés elmarad. Mint a bejegyzés elején említettem, ez nem minden esetben van így. Van, hogy hónapokig menstruációszerű vérzés van a ciklusnak megfelelő időpontban.
 • A nemi szervek, emlő megduzzadnak, vérbőek lesznek. A bimbó és bimbóudvar sötétebb lesz. A bimbóudvar körül csökevényes tejmirigyek jelennek meg. Előtej termelődhet.
 • Pozitív a terheségi teszt. (két csík) Magyarországon több, mint 20 féle teszt kapható a gyógyszertárakban, drogériákban, nagy bevásárló központokban. A teszt elvégzésével meg kell várni a menstruáció szokásos időpontját és még 1-2 napot, különben kidobott pénz volt. De vannak olyan tesztek is, amik csak a menszesz elmaradása után 4-7 nappal válnak pozitívvá, ezért mindig alaposan tanulmányozd át azt a tesztet, amit megvettél. Figyelem! A méhen kívüli terhesség (életveszélyes állapot is lehet) is pozitív eredményt adhat, ezért is fontos, hogy pozitív eredmény esetén orvos is megvizsgáljon. Előfordul, hogy a teszt pozitív és mégsem vagy terhes. Ilyen legtöbbször az alábbi esetekben fordul elő: csökkent veseműködés, proteinuria, immunbetegség, hypothyreosis, LH szint emelkedett (kétoldali petefészek eltávolítás, postmenopausa, tranquillans)

A terhesség biztos jelei:

 • Ultrahang: 4-5. héttől a petezsák felismerhető, 6. héttől már a szívműködés is kimutatható Dopplerrel, 8. héttől már a mozgás is regisztrálható. Azaz, ahhoz, hogy biztos legyél a várandósságodban, mindenképpen el kell menned a nőgyógyászhoz.

A terhességi heteket nem a fogantatástól számoljuk, hanem az előző menstruáció első napjától. Ha megkérdezi majd a nőgyógyász, mikor volt az utolsó vérzésed, az utolsó vérzés első napját kell megmondanod. A fogamzás valójában kb. az utolsó menstruáció első napjától számított 14. napon szokott bekövetkezni 28 napos ciklust feltételezve. Tehát, amikor azt mondjuk 4 hetes terhes vagy, valójában csak 2 hete vagy terhes. A fogamzástól számított 266 nap múlva várható a szülés. De mivel nem innen számítjuk a terhesség korát, hanem az utolsó vérzés első napjától, ezért azt mondjuk, hogy 280 nap a várandósság.

Tagged ,

§ 35 Vélemény: Tehesség (gyanú, valószínűségi és biztos) jelei"

 • Megyesi Zsoltné szerint:

  én kérdezni szeretnék.e honap elején kellet volna megjönnie a vérzésemnek. de még nem jött meg.viszont a mellem annyira fáj, hogy hozzá érni se lehet.söt ha fekszek oldalt, és megfordulok, nagyon szur, fáj.viszont ugy más bajom nincs.talán egyszer éreztem egy kis émejgést. de ennyi. szereintetek terhesség jele? várom a választ. köszönöm. Piroska

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Sajnos ezt a kérdést csak terhességi teszttel lehet eldönteni, egyébként csak találgatás, igen, lehet hogy az vagy, de lehet, hogy nem.

 • albrecht judit szerint:

  Nekem egy nagyon fontos kérdésem lenne.
  Két nappal ezelőtt a párommal voltam, és hüvely tabletát használtunk,
  de utána nem olvadt el rendesen kijött .
  Igy van rá esély hogy terhes legyek.
  válaszát várom.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Van rá valamennyi esély, ha peteérés is történt a napokban. Minden jót kívánok!

 • albrecht judit szerint:

  Én azt szeretném kérdezni már egy hete volt hogy a párommal voltam.
  és tegnap ota a hasam alja szúrkált ., mint amielött megszokott jönni.
  Meg hányingerem tegnap kezdődött, meg állandóan a pisilnem kell .
  Furán érzem magam.
  utalhat ez terheségre. ??
  A hónap végén kellene megjönnie.
  A válaszát előre is köszönöm.
  Judit

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Judit!
  Korai még következtetéseket levonni. Még bármi lehet.
  Minden jót kívánok!

 • Hajnalka szerint:

  Azt kérdezném, hogy április 9-én jött meg utoljára. Kb. 28-30 napos ciklusaim vannak. Mekkora az esély arra, hogy terhes vagyok?? Mikor érdemes tesztet csinálnom? És ha mégis az vagyok akkor hogy kell számolnom?? Mikorra lesz meg a baba??
  Válaszát előre is köszönöm!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Hajnalka!
  Nem tudom, nem-e elírta a menstruáció időpontját, hiszen az még csak 8 napja volt, bár a ciklus bármelyik napján létrejöhet terhesség, de ha ez a jó időpont, akkor még kicsi a valószínűsége, hogy várandós. (http://www.dokimami.hu/2010/06/26/40-okossag-kezdo-terhesek-reszere/, http://felicitasz.blog.hu/tags/teherbe_es%C3%A9s/page/1 – itt bővebb információt találhat a teherbeesésről).
  Minden jót kívánok!

 • Fejsza Marianna szerint:

  3 tesztet csináltam és mind a 3nál ott volt a 2 csík,voltam orvosnál aki mèg sajnos nem làtott semmit,azt mondta jövőhèten menjek vissza,viszont hasi fájdalmaim vannak mint amikor megakar jönni, és nagyon ingerült vagyok,ez természetes???

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Marianna! Az terhesség elején (bár később is) még bármi megtörténhet. De valóban létezik olyan, hogy a terhesség folyamán is, a menstruáció régi megszokott időpontjaiban enyhe, a régihez hasonló tünetek jelentkeznek. Remélem most is csak erről volt szó. Elnézést, hogy csak most válaszoltam, megfeledkeztem a kérdésről.

 • Horváth Izabella szerint:

  Szeretnék választ kapni ,hogy terhes e lehetek ezekel a tűnetekel!
  ma van 1 hete hogy le fekűtem a barátomal és 3 napja fáj a melem néha megszédűlők ,korog a gyomrom.bőfőgők és ugyérzem hogy nagyobb let a melem előszől latyant aztán kemény-. nagyon várom a válaszát előre is kőszönőm! /izabella/

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Izabella! Ezt csak terhességi teszttel lehetne tisztázni, vagy várni még, megjön-e a menstruáció, addig bármi lehet, nem lehet ennyiből megmondani.

 • ignácz edit szerint:

  jó napot:)!

  kérdezni szeretné hogy ezek terhességre utaló jelek??
  párommal kb.2 hete voltunk együtt úgy igazán!!:hamar el fáradok,álandóan aludnák.hány ingerem van még a reggeli kapucsínomtól is néha meg szédülök.mindíg ennék valamit de nem tudod mi az:)a melleim nagyon fájnak mostmár egy 4-napj,nem mondom azt hogy barnulnak a bimbó körül de a bimbóim ki vannak dudorodva és ha megnyomom folyik belőle azt hiszem ilyen elő tej!!Hasmenésem is van!mer én úgy hallotam hogy van akinek a terhesség elején hasmenés is jelentkezik???a szemeim körül kicsit de csak reggel meg vannak duzzadva meg én napközben a tükörben olyan másnak látom az arcom!!!Voltam orvosnál és azt mondta hogy a luteruszban 10mm található de nem mondta azt hogy várandós vagyok hiába kérdeztem!!de lehet hogy rosz orvosnál voltam:)))előre is köszönöm a le endő válaszát!!!Edit

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Edit!
  Sajnos én online nem tudok terhességet diagnosztizálni, bármi lehetséges. Csak a terhességi teszt és a nőgyógyász tud választ adni.
  Minden jót kívánok!

 • Kiss Adél szerint:

  Kedves Doktor Nő!

  Júli 29-én kezdtem menstruálni, a szokásos menyiségben és hosszban, ugyanakkor késett két napot. Rá 10 napjára pecsételő vérzés jelentkezett, melyet pár óra múlva göcsök kísétrek. A kórházban végeztek laborvizsgálatot, mely alapján a terhességi teszt pozitív lett. Az ultrahang viszont még ma sem mutat semmit. Azt mondták, amíg nem látnak semmit, addig két naponta mehetek ultrahangra. A teszt még mindig pozitív, így az orvos azt mondta, nem lehetett az első álpozitív. Azt szeretném kérdezni, mikor látható először valami jele a terhességnek az ultrahangon? (azóta a pecsételő vérzés és az enyhe alhasi nyomás is megszűnt)
  Köszönöm!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Adél!
  Nem vagyok nőgyógyász, az én ismereteim szerint a terhesség 4-5. hetétől ismerhető fel ultrahanggal a petezsák. A pozitív terhességi teszt több dolgot is jelenthet, ezért valóban mindenképpen indokolt az orvosi felügyelet. Kívánom a legjobbakat!

 • eri szerint:

  Szeretnék érdeklödni vajon terhes vagyok e vagy nem. Nekem 2012.12.04-08 ig volt meg utána 2013.01.02-04 ig volt meg hányok de csak jen kis mértékben ,eszem viszajön de nem mind.mostanába fáj a derekam van hogy émejgek .orvosnál jártam de nem találtak jelét terheségnek de én ugy érzem az vagyok mit tanácsol menszeszem 2013.01.31- én kelene jelenkeznie de semmi jele annak hogy megjönne mivel elötte görcsölök válasza fontos nekem

 • Dokimami szerint:

  Kedves Eri!
  Sajnos nincsen jós tehetségem, ezért nem tudom megmondani, hogy terhes-e. Még egy kicsit várjon, majd vegyen egy terhességi tesztet és minden kiderül. A derékfájással, hányással a háziorvost talán érdemes lenne felkeresnie. Kívánom a legjobbakat!

 • Mononó szerint:

  Kedves Dokimami,

  Az utolsó mensesem 2013.01.09-én volt, hála az égnek peteéréses volt (PCOS-t diagnosztizáltak nálam, Meforalt szedek és diétázom).
  Febr. 9-e körül kellett volna megjönnie újra. Úgy is éreztem, hogy dolgoznak odabent a “lányok” és meg fog jönni 1-2 napon belül, de nem így történt.
  A következő napokban is éreztem azt a típikus feszítő, nyomó fájdalmat az alhasamban, mint mikor megjön, de ez másabb volt. Ráadásul ezekben a napokban hányingerem is volt, a közérzetem sem volt jó, nagyon gyengének éreztem magam, nem kívántam semmit (a párom csak lesett mikor mondtam neki, hogy úgy érzem babánk lesz, mert azt mondják ezt nem lehet megérezni).
  A tegnapi napon (tehát a mensi kimaradás 8. napján) csináltam egy terhességi tesztet, ami pozitív lett. 🙂

  A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint csináljak-e még a héten néhány nap múlva ellenőrző teszt(ek)et vagy inkább már a nőgyógyászt keressem fel? Nagyon félek az álterhességtől… És persze a méhen kívüli terhességtől is.

  Választ előre is köszönöm! Minden jót kívánva, Mononó

 • Dokimami szerint:

  Kedves Mononó!
  Szerintem nyugodtan keresse fel a nőgyógyászt, tünetek is vannak, a menses elmaradt, a teszt is pozitív lett, addig is vigyázzon magára, szedje a terhesvitamint vagy min. folsavat.
  Kívánom a legjobbakat!

 • Szonja szerint:

  kérdezni szeretnék! decemberben volt utoljára közösülésem, rá két napra menstruáltam. január-februárban nem jött meg, de majdnem minden nap görcsölök. mi lehet velem??

 • Dokimami szerint:

  Kedves Szonja!
  Keresse fel a nőgyógyászát. Minden jót kívánok!

 • Borbála szerint:

  December 22.én volt utoljára vérzésem spirálom van és ezért eddig nem aggodtam de a honap elején elkezdtem érezni a menses elötti jelekett(görcsölgetés….)vártam h megjöjjön nem jött azota már rosszulétek is jöttek és másféléve szültem akkor fel is rakatam a spirált utána olyan érzésem van mintha terhes lennék viszont 2 teszt negativ lett nem tudom felkeresem az orvost vagy várjak még?

 • Dokimami szerint:

  Kedves Borbála!
  Keresse fel az orvost, jó lenne a végire járni ennek mihamarabb.
  Kívánom a legjobbakat!

 • Zsanett szerint:

  Marcius 17.en voltunk egyutt parommal. Terhessegre utalo jeleket veltem felfedezni magamon es vettem egy tesztet ami sajnos negativat mutatot.Utolso mensim elso napja marcius 8. volt. Lehet korai volt mèg a teszt? de a latvany elszomoritott.:(

 • Dokimami szerint:

  Kedves Zsanett!
  Ha nem jön meg időben majd a mensi, akkor próbálozz majd egy új teszttel. Addig is, ha babát szeretnél szedj folsavat vagy terhesvitamint.
  Ha most nem is jött össze, reméljük majd sikerül legközelebb, vagy azután.
  Kívánom a legjobbakat!

 • Dokimami szerint:

  Kedves Mónika!
  Ha tényleg igazi mensije volt a múlt hónapban, a terhességi teszt is negatív volt, akkor ez egészen biztos, hogy bélmozgás volt. Még akkoris, ha nagyon hasonlított a régebben tapasztalt magzatmozgáshoz. Még akkoris, ha azóta teherbe esett. Hogy mit fog mondani, gondolni és csinálni az a nőgyógyász akit felkeres, azt sajnos nem tudom megjósolni. Minden jót kívánok!

 • Julianna szerint:

  Jo napot!

  Azt tortent, hogy 3 pozitiv tesztet csinaltam (ebbol 2 clear blue volt) a varhato mensim utan 1 nappal.
  Tobb mint 1 hetre ra egyik reggel rozsaszines majd barnas huvelyi valadek jelent meg parommal valo egyuttlet utan. Elmentunk orvoshoz, azt mondta hogy egy hajszaler pattanhatott el. Ejszaka mar rendes piros verzes jelent meg es gorcsolt a hasam. Elmentunk a korhazba, vizelet vizsgalatot csinaltak es az ugyeletes orvos azt mondta, hogy nem vagyok terhes es nem is voltam csak a menstruaciom jott meg ;( terhes lehettem? Valaszat elore is koszonom

 • Szalay Kitti szerint:

  Olyan kérdésem lenne, hogy 1 hetes menstruáció késését már ki mutat a terhességi teszt? Csináltam kettőt és mindkettő negatív lett, de viszont olyan érzéseim vannak mintha meg akarna jönni, szurkál a hasam, fáj a derekam , émelygek, hőhullámok! Az alapján amiket olvastam ezek lehetnek a terhesség jelei is! Mennyi esélye van rá hogy terhes vagyok? Előre is köszönöm a válaszát!
  Katy

 • Bognár Edina szerint:

  sziasztok! 20 napja késik és 4 napig volt menstruácios görcseim de nem jött meg ! lehet terhességre utalni? válaszát előre is köszönöm

 • Dokimami szerint:

  igen, egy terhességi tesztet érdemes lenne csinálni

 • emese apolonia szerint:

  Sziadztok.40 napja h kesik faj es duzadtak a melleim,fejem is faj.de nem volt pecsetelo verzes.szerintetek terhes vagyok?

 • Dokimami szerint:

  Kedves Emese!
  Egy terhességi teszt választ ad a kérdésre. Kívánom a legjobbakat!

 • Veronika szerint:

  Sziasztok. Tegnap este szeretkeztem a barátommal és nem védekeztünk. A menstruáciommal problémák vannak, mert nem mindíg pontos időben jön meg. Elkellene mennem női orvoshoz, de félek. Azonban a barátom nem élvezett belém, de ma reggel felkeltem és arra lettem figyelmes, hogy fáj a hasam és az alsóneműmön vér foltot találtam. Terhes lehetek?

 • Dokimami szerint:

  Kedves Veronika!
  Bárki lehet terhes, aki nemi életet él. Ha a tegnapi volt az első szeretkezés életében, akkor az alsóneműn a vér, és az alhasi fájdalom nem terhességre utal, de nem zárja azt ki (az egy kicsit később derül ki). Ha nem, akkor több dolog is lehet. Nem kell félni a nőgyógyásztól, ugyan kellemetlen némileg, de sokkal jobb egy időben történő vizsgálat, ahogyan pl. a fogamzásgátló szedés is jobb, mint egy abortus, netán vetélés, vagy nemkívánt terhesség, a méhenkívüli terhességről nem is beszélve. Szedje össze a bátorságát, esetleg kérje meg párját, hogy kísérje el, és menjen el egy nőgyógyászhoz, akivel a fogamzásgátlást is beszéljék át. Minden jót kívánok!
  Üdv, Dokimami

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Tehesség (gyanú, valószínűségi és biztos) jelei at Dokimami.

meta