Csecsemőgondozás tanfolyam 35. rész – 4 hónaposak játékai

január 27th, 2010 § 1 comment

Panna örzőszörnye (Minden jog fenntartva)

Panna örzőszörnye (Minden jog fenntartva)

 Mostmár tényleg játszik a baba, többet van ébren, sikoltozik, van aki forog, sokkal tovább bír koncentrálni, kezdődnek az utánzások…Az előző részben felsorolt játék ötletek még mindig jól jönnek, nem ragoznám tovább őket (Nem emlékszel? Katt ide!), viszont van néhány új dolog, ami eszembe jutott.

  1. Mit szólnál, ha egyszerre erősödnél, csinosodnál miközben a baba jól mulat? Baba-mama torna. Nem kell nagy dologra gondolni. A baba lesz a súlyzód. Emelgeted miközben hajolgatsz, vagy fekszel…Persze őt is megtornáztathatod. Katt ide, ha tudni akarod hogyan! Ha már tud forogni, ahogy a feje fölött elhúzol valami érdekességet talán át is fordul. Tegyél valamit a lábához, hogy megrugdoshassa. Fogd meg a két kezecskéjét és húzd fel ülésbe (pici hasizom gyakorlat).
  2. Szeretnéd, hogy kreatív, művészet kedvelő legyen? Tegyél ki a kiságya közelébe valamilyen műalkotást. A kislányom pl. ezt nagyon szerette.
  3. Amit nem használunk, az elsorvad.” Amikor azon törjük a fejünket mit játszunk a babával, valójában azon törjük a fejünket hogyan fejlesszük. Pl. mikor képeket vagy bármi mást néztek fejlődik a látása. Énekeltek, mindenféle hangokat mutatsz neki fejlődik a hallása. Ringatod, hintáztatod, emelgeted, táncolsz vele, fejlődik az egyensúlyérzéke. Kiviszed a levegőre (most nem szabad, ne feledd minusz 5 fok alatt tilos) fejlődik többek között a hőháztartása. Kemény felületre teszed, hogy forogjon, megtanuljon kúszni fejlődik a mozgása, izmai és az idegrendszere. A fogással pedig a finom mozgása. Mindent bekap, megtapogat fejlődik a forma ismerete, ízérzése és logikája. Simogatod, puszilgatod megtanulja a testét. Beszélsz hozzá, fejlődik a beszédkészsége. Napi rutinja van, megtanulja a szokásokat…A baba egyfolytában tanul.
  4. Szinte semmit sem kell tudatosan csinálnod, meglátod majd magától adja magát, ösztönösen tanítod a babádat. Elmentek a tükör előtt, még szép, hogy megnézitek magatokat. Lóbálod, emelgeted, forogsz vele, pofákat vágsz, rámosolyogsz, mert mosolyt akarsz csalni az arcára. Csettintgeted a nyelved, fütyülsz, dobolsz, legyezed, mert látni akarod csodálkozik e, mit szól hozzá. Puszilgatod, simogatod, mert olyan kis finomság. Veszel neki kislabdát, egymásba rakható poharakat, csörgőt, textil állatkát, kanalat, ásványvizes üveget adsz neki, hogy mindenféle formát tapasztalhasson, hamarosan rakosgathasson, már most a fizikát tanulja (milyen a hőmérséklet, súly, gravitáció, tapintat) . Énekelsz neki, mondókákat mondasz, mert te is így tanultad és most eszedbe jut. Hisz a Hinta-palinta, Megyek-megyek mendegélek, Tente baba tente, Én is pisze…erre mindenki emlékszik. Most még nem is kell sokkal több.

Mit tegyél , ha anyatejes babád ritkán kakál? Katt ide a következő részhez!

Tagged

§ Egy vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 35. rész – 4 hónaposak játékai

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 35. rész – 4 hónaposak játékai at Dokimami.

meta