Csecsemőgondozás tanfolyam 34. rész – Járandóságok, intéznivalók, kedvezmények

január 24th, 2010 § 2 hozzászólás

kismama-jarandosagMiután megszületett a baba igen sok intéznivaló szakad az ember nyakába. Nézzük hova kell menni, milyen járandóságok vannak.

Érdemes minél előbb elkezdeni az igényléseket, hiszen bizonyos idő után nem járnak és az elbírálás is időbe telik, nem lesz belőle azonnal pénz. Ezenkívül érdemes átböngészni az igénylőlapokat (miket kell csatolni, bemutatni) mielőtt elindul apa (mindenhol mellé tettem a linkjét), ne kelljen kétszer menni. A csatolmányok beszerzése is időbe telik: pl. apának mennie kell majd a nőgyógyászhoz az anyasági támogatáshoz szükséges igazolásért.

  • Postán érkezik majd a TAJ kártya, születési anyakönyvi kivonat, adókártya, lakcímkártya. Ezekkel nincs sok gond, kivéve, ha a kórház, ahol szülsz, nem intézi. Ilyenkor nektek kell.

Nem tudod mit játsz 4 hónapos babáddal? Katt ide!

Apának (vagy ha lehetőséged van rá megbízhatsz erre szakosodott céget is pl. elintezzuk.hu) a dolga lesz az otthonlét alatti anyai támogatások megigénylése. Mivel mindenkinek más a helyzete, megelőző munkaviszonyoktól függően más jár, mindenkinek magának kell kitalálnia mire jogosult (ebben a cikkemben van link, hogy hol olvasgathatsz erről). Ha nagyon bonyolult a helyzet, akkor érdemes TB szakértőhöz fordulni, vagy pl. ha az elintezzuk.hu-t bízod meg, nekik van ilyen szakértőjük.

Ezeket szokta a legtöbb anya igényelni: TGYÁS (180 nap múlva GYED),később GYES, családi pótlék, anyasági támogatás, kismamabérlet.

  • A Magyar Államkincstárnál kell igényelni az anyasági támogatást, családi pótlékot, majd a GYES-t, itt tudsz nyomtatványt letölteni hozzá.
  • Az OEP-nél kell a terhességi gyermekágyi segélyt, majd a GYED-et igényelni, itt lehet hozzá nyomtatványt letölteni. Természetesen, akinek a munkahelye kifizetőhely, annak a munkahelyén kell ezeket igényelni.
  • A helyi önkormányzatoknál is érdemes érdeklődni van e baba kelengye támogatásuk és milyen jövedelmi viszonyok mellett jár.
  • A munkahelyen is van, ahol adnak szülési segélyt, érdemes mindkettőtök munkahelyét megkérdezni.
  • Akinek diákhitele van, nem kell az otthonlét alatt törleszteni (célzott kamattámogatás), de ezt is kérelmezni kell, itt lehet igénylőlapot letölteni.
  • Ha munkanélküli voltál, vagy kaptál GYESt az előző gyerek után, akkor azt le kell mondani.
  • Jól jön az apának járó plussz 5 nap szabadság (munkaidő-kedvezmény).
  • A babakötvényt is megkapja minden újszülött, ha akarjátok nyithattok start számlát is neki, bővebben  itt olvashatsz róla.

Láthatod lesz munkátok vele míg mindent megigényeltek, és ahelyett hogy otthon segédkezne, gyönyörködne, apának a várók népes tömegével kell megismerkednie. Ha nehezen viseli a párod a várakozást, a tömeget, vagy félsz, hogy haza visz valami bacit, vagy nem tud senki veled lenni az első hetekben apán kívül, akkor nektek jól jöhet az elintezzuk.hu szolgáltatása. Ők el tudnak intézni mindent helyettetek és még gondolkoznotok sem kell a tb szakértőjük kitalálja nektek milyen ellátások járnak.

4 hónaposak játékai, katt ide hozzá!

Tagged

§ 2 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 34. rész – Járandóságok, intéznivalók, kedvezmények"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 34. rész – Járandóságok, intéznivalók, kedvezmények at Dokimami.

meta