Gyerekcipő: 4 alapszabály

január 19th, 2010 § 10 hozzászólás

CSL100Mikor elindul a baba, az anyák rohannak a cipőboltba. Ebben a bejegyzésben szeretnék segítséget nyújtani, hogy a legjobb döntést hozhasd, mert nem is olyan könnyű az első cipőcske kiválasztása. Igen drágák a jó minőségű cipőcskék, de nem szabad ezen spórolnunk. Cipőre akkortól van szükség, amikor a baba már az utcán is menni akar. Otthonra legjobb egy tappancsos vastag zokni, hogy a lábboltozat, boka erősödjön. Persze legjobb lenne, ha egyenetlen talajon járkálhatna sokat mezítláb a baba, de erre általában nem túl sok lehetőség van. Az első cipőcskének jó, ha nem túl kemény a talpa, képezzen inkább átmenetet a zokni és a cipő között. Nézzük azt a 3 alapszabályt, amit az ortopédusok fontosnak tartanak:

 1. A gyermekcipő hátsó részén erős kéreg legyen, hogy a gyerek sarkát függőleges helyzetben tartsa. Helytelen, ha kéreg nélküli szandált visel a baba.
 2. A cipő középrészének jól kell tartania a gyerek lábának középrészét, hogy a talp saját izmai ne nyúljanak ki.
 3. A nagylábujj belső vonala 5 éves korig egyenes és később is csak 8-10 fokkal tér el az egyenestől. Ezért fontos, hogy a cipő legalább 5 mm-rel hosszabb legyen, mint a láb, hogy a gyerek szabadon tudja mozgatni a lábujjait. Az ujjad még férjen bele a sarkánál a cipőbe mikor próbáltok.
 4. Beépített betét használata normál esetben helytelen, hiszen tovább gyengíti a gyerek lábizomzatát.

Ha cipőt veszel a babának mindenképpen vidd el őt is. Nézd meg hogyan megy benne, egyáltalán hajlandó e menni.  Ha már nagyobb, akkor is járasd meg benne alaposan, én még meg is szoktam futtatni. Óriási különbségek lehetnek a cipők között. Emlékszem a kislányom egy éves kora környékén kapta meg az első cipőcskéjét és a próba során volt olyan, amiben egy lépést sem volt hajlandó megtenni, sőt igazi kislány lévén ugyanabból a fazonból csak a rózsaszínt engedte felpróbálni. Szóval cipőt ne csak a gyereknek vedd, hanem a gyerekkel!

Összefoglalás: A gyerekcipőnek legyen rugalmas a talpa, legalább fél cm-rel hosszabb legyen, ne legyen túl magas a belső emelés, a sarok részen erős kéreg legyen, ami semmiképp se dőljön befelé (egyenes, vagy picit kifelé dőlhet). 2-3 havonta vizsgáld meg, nem e nőtt a baba lába. Figyelj arra, nincs e pirosodás, bőrkeményedés a lábán, mert akkor cipőt kell váltani, a legkisebbek nem szólnak, ha nyomja a lábukat a cipő. Az is jelzésértékű, ha már több cipője van és az egyiket nem akarja felvenni, nagy valószínűséggel neki van igaza. Használt cipő, nagyobb méretű cipő (majd belenő felkiáltással) káros, ne adj rá ilyet. Ne csak a hosszára, a szélességre is figyelj. Otthon mezítláb, vagy vastag zokniba legyen, hogy megerősödjenek a boka és talp izmai. A picurok úgy mennek, hogy a lábujjukkal is kapaszkodnak, vagy lábujjhegyen, most erősödnek a lábizmok. Hiába egyenes a padló otthon, akkoris ráérsz 2-3 éves korban ( de akkor sem muszáj) otthoni cipőt adni. Nyáron otthon a füvön pedig szaladgálhat mezítláb, vagy zokniban. Ha már ügyesen megy, fut és az új cipőben, szandálban feltűnően többet esik el, érdemes lecserélni, akkor valami nem jó.

Tagged

§ 10 Vélemény: Gyerekcipő: 4 alapszabály"

 • Kedves Enikő!

  Véleményed szerint mennyiben más a helyzet ha a kétéves kisfiamnak erős lúdtalp (és korábban még magas lábemelés, egyebek) miatt korrekciós cipőt kell hordania bent is? Örök dilemmám, hogy a lakásban milyen legyen neki a mezitlábazás és a kiscipőhasználat aránya. A magándoki szerint a lakásban egyenes és kemény a talaj, így ott nem használ a mezitlábazás, neki jobb a kiscipő. Azért én néha elfelejtem feladni a cipőt…. Mit gondolsz?

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Szerintem hallgass a magándokira, tényleg nem ajánlott a sík felületen a mezítlábazás.

 • Köszönöm válaszod. Ezek szerint a lúdtalpasok kivételek.
  Kriszti

 • Zalai Ágota szerint:

  Mostanában sajnos nagyon sok kisgyermeknél jelentkezik a lúdtalp problémája.

 • […] nyári szandált vegyél? Erről itt írtam. A lényeg: kéreg nélküli szandált NE vegyél neki. Ha az orra zárt, a sarkát tartja az a […]

 • […] Milyen nyári szandált vegyél? A lényeg: kéreg nélküli szandált NE vegyél neki. Ha az orra zárt, a sarkát tartja az a jó, […]

 • rekabeka szerint:

  Kedves Enikő!

  Érdekelne, hogy mi a véleményed a mostanában divatos, amerikai ortopédorvosok által javasolt puhatalpú cipőkről. (pl. p.e.d.i.p.e.d). Úgy tűnik, az amerikai orvosok mást javasolnak, mint a magyarok. Vajon miért?

  Köszönöm a választ, és az egész honlapot.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Saját tapasztalatm ezzel a márkával nincs, a gyerekeim egyébként szeretik a puhatalpú cipőket. Én a gyerekekre szoktam bízni a döntést. Ha szeret benne járni, nem esik sokat…akkor jónak nyilvánítom.

 • Pokák Ildikó szerint:

  Kedves Enikő!

  Hányas mérettől, vagy hány éves kortól lehet szerinted hátsó kéreg nélküli szandit hordani?
  Előre is köszönöm a válaszod.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Ildikó!
  Nem tudom létezik-e erre vonatkozó ajánlás, nincs most időm ennek utána nézni. Nekem nincsenek jó tapasztalataim a sima kis szandikkal, a gyerekeimnek nem is szoktam ilyet venni, talán, ha nagyobb lány lesz Panna és a divat miatt fontos lesz. De ez gyerek/család függő is. Az enyémeknek még biztosan nem lenne túl jó(3 és 5 évesek), ezt biztosan tudom. De feltételezem vannak olyanok, akiknek nem okoz problémát, ezért én nem mernék semmilyen kort mondani, a gyakorlat mondja meg úgyis csak az igazat. Figyelni kell a gyereket és kiderül.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Gyerekcipő: 4 alapszabály at Dokimami.

meta