Csecsemőgondozás tanfolyam 33. rész – Csípőszűrés, ki ne hagyd!

január 18th, 2010 § 1 comment

csipoficamUgye te el fogod vinni csípőszűrésre a kisbabádat? Nehogy elmulaszd, nagyon fontos. Csecsemőgondozás tanfolyamunk ezen részében a csípőficammal fogunk ismerkedni.

A csípőficam Magyarországon gyakori fejlődési rendellenességnek számít (0,5% az előfordulási gyakorisága). A lányoknál hatszor gyakoribb. Szerencsére az utóbbi években csökken az új szokásoknak köszönhetően. Ebben a részben a csípőficam gyanújeleiről, szűréséről, terápiájáról lesz szó, de nem teljeskörűen, önkényesen csak néhány dologról írok, a többit hagyjuk meg az ortopéd szakorvosoknak.

A csecsemőgondozás tanfolyam következő részében a baba után járó kedvezményeket, járandóságokat foglaltam össze. Katt ide hozzá!

Hogyan és miért lesz valakinek csípőficama?

A genetika (öröklődés, hajlam) és a környezet (méhenbelüli téraránytalanság pl. farfekvés, átmeneti hormonális lazaság, pólyázási, pelenkázási szokások) együttes hatására fordul elő.

Mikor lép fel a gyanú?

Amit a szülő is fel tud ismerni: 

 • családban már fordult elő
 • farfekvés
 • alsó végtagját asszimetrikusan tartja a baba
 • asszimetrikusan tudod mozgatni a csípőjét
 • a comb redők nem szimmetrikusak, az egyik combon több redő van
 • nyugalomban az újszülött felhúzza a lábát terpeszbe 70-90 fokban, gyanús ha asszimetrikusan tartja a lábát és kevesebb mint 70 fokban
 • végtagrövidülés van
 • a fenék izom egyik oldalt behúzódik, ha összezárt behajlított lábbal van a baba

Hogyan lehet megelőzni?

Hagyjuk a babát úgy aludni, ahogy akar (felhúzott lábakkal). Felejtsük már végre el a pólyát. Igen anyáinkat úgy tanították, mi is abban nőttünk, van olyan baba, aki szereti is, de nem a baba javát szolgálja. Drága is és egészségtelen is, ne vedd meg! A távol-keleti országokban, ahol a babák pucéron fekszenek, az anyák a babát terpesztett helyzetben a hátukra kötözve hordják, ott szinte nem is ismert betegség a csípőficam.

Az egyszerhasználatos pelenkák is követik ezt az elvet, terpeszt biztosító betéttel rendelkeznek.

Szűrővizsgálatok:

3 kötelező vizsgálat van: 3-4 napos, 3-4 hetes és a 3-4 hónapos. Ha a gyerekorvos úgy ítéli meg, akkor tovább küldi a babát az ortopédiára. Szerencsére a legtöbb helyen már elérhető az ultrahang vizsgálat (6 hetes korban) és  ez azért sokkal megbízhatóbb. A gyerekorvos egyébként mindig mikor a babával találkozik megvizsgálja a csípőjét (oltásoknál).

Kezelés:

A korai felismerés roppant fontos. Mi sem bizonyítja ezt jobban: ha 1 hónaposan ismerik fel a ficamot, általában elegendő 2 hónapnyi kezelés. Ha 2 hónaposan ismerik fel 4 hónapos, 4 hónaposan felismert ficam 8 hónapos kezelést igényel az esetek többségében. A skandináv országokban pl. másfél éves korig 16 csípőszűrés van előírva.

 • legenyhébb esetben elegendő a csípőtorna (csípőkörzés) és a terpeszpelenka
 • később észrevettnél a Pavlik-hám vagy kengyel viselését szokták javasolni
 • szükség esetén műtét.

Ilyen egy ortopédiai vizsgálat újszülöttnél:

Tagged

§ Egy vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 33. rész – Csípőszűrés, ki ne hagyd!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 33. rész – Csípőszűrés, ki ne hagyd! at Dokimami.

meta