Segítség nélkül a gyermekágyas időszakban: 10 jótanács plussz 1 tipp

január 17th, 2010 § 0 comments

ujszulottHa olvastad már a csecsemőgondozás tanfolyamomat, akkor emlékezhetsz, kiemelem mennyire fontos, hogy az első 6 hétben legyen segítséged. De mi a helyzet, ha NINCS? Ha ilyen cipőben jársz, akkor ez a bejegyzés neked fog szólni: mire számíts, hogyan készülj fel rá?

  1. Közhely, de akkor nagyon meg kell tanulnod előre a csecsemőgondozást, hiszen ha jól megy a szoptatás=nem kell fejned (mostanában olvastam egy babás honlapon, hogy az első 6 héten mindenképp fejni kell, hülyeség). Ha alaposan megtanulod a babasírásokat, akkor sokkal hamarabb fel fogod ismerni őket, mintha magadtól kellene rájönnöd. Ha a baba akaratának megfelelően reagálsz, akkor kevesebb problémád lesz (többet pihenhetsz). A lényeg: a tudás=idő megtakarítás=pihenés. Igen, jól sejted, a pihenés lesz a kulcsszó, legfőképp az első 2 hétben, hiszen nem lesz benne részed (pontosabban nem sokban).
  2. Rendelj ebédet, vagy főzzetek este, mikor a kedves is otthon van. Elszántak szülés előtt fagyaszthatnak le kész ételeket is.
  3. Csak “látszat” takarítást csinálj, koncentrálj a lényeges tevékenységekre!
  4. Ne hívj vendégeket. Csak olyat, aki enni hoz neked és mos, vasal, takarít.
  5. Amikor a baba alszik te is feküdj. Igen, ha nem is alszol, az első két hétben érdemes sokat pihenni, persze utána se árt, csak utána nem fogsz.
  6. A baba legyen a közeledben, akár egész nap az ágyadban, ne kelljen szaladgálnod (pontosabban totyognod).
  7. Ne dolgozz!
  8. Nem muszáj vasalni.
  9. Ilyen helyzetben felértékelődnek olyan háztartási gépek, melyeket előtte lehet, hogy feleslegesnek gondoltál. Pl. mosogatógép, szárítógép.
  10. Engedd előbújni (kifejlődni) az anyai ösztönödet és hallgass rá.

Plussz egy tipp: Ha nem akarod, hogy apa az 5 napos extra apa szabadságot jövés-menés-várakozással töltse, akkor Budapestieknek van egy remek lehetőségük ennek elkerülésére. Ráadásul így garantált, hogy nem visz haza semmilyen bacit (igen, erre jó esély van: mindenféle embertömeg szokott az államkincstárnál várakozni), nem fázik meg és nem fog kimerülten hazaesni. Mert azt ne hidd, hogy olyan könnyű beadni mindenhova a papírokat, ráadásul lehet, hogy van olyan járandóság, ami járna, de mivel nem tudsz róla, nem igényelted, elesel tőle (pl. az önkormányzatok is szokták támogatni az újdonsült családokat). Az apukák többsége mindenhova kétszer megy, és ezért majd egy hét elmegy az intézkedéssel. Ahelyett, hogy otthon böfiztetné a babát. Az első hetekben neked épp elég lesz a szoptatás is, ha néhányszor megböfiztetik helyetted, már az is nagy segítség lesz, majd meglátod. Szeretnéd megkímélni ettől a férjed és magad? Akkor nézz szét ezen az oldalon: elintezzuk.hu.

Ilyen problémákra számíts az elején:

Nagy fájdalmaid lehetnek (gátseb/császármetszés, mellbimbó, méhösszehúzódások, ha kaptál érzéstelenítést fejfájás). Aggódsz majd a tejhozam miatt. A szoptatással az elején a legtöbb anya megkínlódik. Sír a baba, és nem tudod mi a baja. Vajon eleget szopott? Vajon eleget hízik/nő? Normális, hogy még mindig vérzem? Inkontinencia, aranyér is előfordulhat. Vajon kóros ez a sárgaság? Normális a kaka mennyiség és minőség? Miért nem kakál? Befelefordul a lába, vagy ferdén tartja a nyakát? Hogy lehet levágni ezeket a pici körmöket? Lepedő érzékelős: hogy lehet letenni, állandóan ölben akar lenni? Honnan tudom, hogy álmos és hogyan tudom elaltatni? Vajon éhes? Fáj a hasa? Böfizni akar? És egyáltalán hogy kell böfiztetni? Hogyan kell felvenni? Tejkiütés? Szájpenész? Vajon hall, lát rendesen? Mit egyek? És mikor? Mit ne egyek? Mikor fogok újra úgy menni, mint egy ember és nem úgy mint egy kacsa? Jó anya vagyok? Fejjek, vagy ne? Miért nappal alszik és miért pislog éjszaka? Mit adjak rá, hogy ne fázzon meg, de ne is legyen melege? Kivihetem már a szabadba? Mikor mutassuk meg? Milyen tejhozót igyak, egyáltalán szükséges e? Egyem e a terhesvitamint? Játszócumit adjak neki? Vajon szépen fejlődik, egészséges? Vajon milyen ember lesz belőle? Hogy lehet rávenni, hogy jól kapja be a mellbimbót? Hogyan lehetséges, hogy napról napra szebb? Hogyan lehetséges, hogy nekünk van a világ  legcsodálatosabb kisbabája? …

Tagged

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Segítség nélkül a gyermekágyas időszakban: 10 jótanács plussz 1 tipp at Dokimami.

meta